Banned
Liczba postów: 3,333
Liczba wątków: 35
w wyciętych scenach blair mówi że kiedy thing podszywa się pod kogoś to "wyłącza pewne części jego mózgu", czyli ludzka świadomość znika, zostają za to umiejętności i wspomnienia ofiary, dla potrzeb obcego który kontroluje nosiciela.
przecież aby thing mógł sprawnie manipulować ekipą a nawet kogoś wrabiać, udawać zachowanie psa, czy chociażby wpaść na pomysł rozwalenia zapasu krwi musi posiadać jakąś inteligencję.
[ Dodano: Sro Lip 15, 2009 12:33 ]
Mental napisał(a):można więc przyjąć, że wirus zainfekował obce istoty i siedział w ich ciałach dopóki ufo nie znalazło się w pobliżu jakieś planety. wtedy zaatakował albo sam przejął stery pojazdu, żeby wylądować.
albo jedna z ocalałych istot nie widząc szansy przetrwania próbowała rozbić statek o planetę ;)
15-07-2009, 12:31
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
ta ostatnia opcja jest super i mam nadzieje, że nikt nigdy nie będzie próbował wyjaśnić mi pochodzenia wirusa, bo znając współczesne trendy wyjdzie na to, że the thing to efekt eksperymentu wojskowego albo innego genetycznego. fuck that shit! to samo z alienem I - precz z łapami od tajemnicy wszechświata.
15-07-2009, 12:36
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Wszyscy tu mówią o The Thing jako jakimś wirusie a to nieprawidłowa nazwa tego czegoś. Wczoraj obejrzałem ten genialny film, dziś zrobię to ponownie i co mnie uderzyło. The Thing to był żywy organizm, nie jakiś tam wirus którym można było się zarazić. Coś nie rósł w człowieku ani w innych stworzeniu on tym po prostu był. Po akcji w psiarni Blair wyraźnie tłumaczył co kosmita chciał zrobić, w czym mu przeszkodzono - w asymilacji. The Thing próbował najpierw wchłonąć psy by potem stworzyć siebie jako doskonałą imitację psa. Potem gdy na komputerze Blair w samotności oglądał proces asymilacji wyraźnie było widać:
'komórka intruza", "komórka ofiary", "proces asymilacji" czyli wchłanianie komórki ofiary oraz proces tworzenia doskonałej kopi po wchłonięciu. To najgenialniejsza istota w dziejach kina a wy z niego robicie jakiegoś wirusa.
Ale niestety tu zaczyna się jedyny zgrzyt tego filmu. Bo jeśli taki człowiek zostaje wchłonięty i zabity, potem Coś tworzy siebie jako idealną kopię by pozostać niezauważonym to jakim cudem The Thing jako np. Blair gadała jak on czy pamiętał wszystko. Czy The Thing potrafił zimitować(a także przywłaszczyć na potrzebę stworzenia idealnej kopii) całą świadomość ofiary?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
17-07-2009, 18:00
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Nie chciało mi się gadać wcześniej, ale skoro podjąłeś ten temat to mogę przyklasnąć. IMO obcy miał po prostu możliwość dynamicznego mutowania i asymilowania dowolnych organizmów. I tak - wygląda na to, że był w stanie również przyswoić świadomość, odruchy i wspomnienia ofiary.
BTW. Czy w tym temacie zachwycano się najgenialniejszym psim aktorem? Sposób gry tego psa, to jak się porusza, jak powolutku przystaje w korytarzu, zagląda przez drzwi, idzie dalej... Wszystkie sceny po kolei - perfect.
17-07-2009, 18:21
TermiGifiernator
Świetnie, że poruszyłeś temat psa i jego spacerków po bazie. Mianowicie abstrahując od tego jak świetnie wyszkolili psiaka by zagrał to co zagrał, to jest scena jak piesek wchodzi do pokoju i widzimy tylko cień kogoś z bazy pracującego przy czymś. Zaraz potem jak pies wchodzi do pokoju, cień postaci się odwraca i następuje cięcie. Ktoś może domyślił się kto to był? Bo ja tyle razy oglądałem ten film i mogę tylko zgadywać bo tak naprawdę nie mogę do końca być pewny kto to był.
17-07-2009, 18:42
Stały bywalec
Liczba postów: 851
Liczba wątków: 7
Dla mnie możliwości są dwie-był to albo Palmer albo Norris. Przypatrz się dobrze temu cieniowi,a raczej na jego włosy.Tylko te dwie postacie pasują.
koronex1989
17-07-2009, 18:58
Hmm przez dyskusję na tym forum od kilku dni mam ochotę na powtórkę tego filmu, ale jeszcze tego nie zrobiłem, więc nie powiem Ci kto to był ale opcje są trzy:
- pierwszy gość który później się ujawnił
- ten kto budował statek w podziemiach
- celowe niedopowiedzenie, chociażby po to, żeby w finale była możliwość, że nawet Kurt Russel bądź ten drugi jest nosicielem. To otwarte zakończenie to jeden z trudnych do zliczenia wypaśnych motywów tego filmu.
17-07-2009, 19:54
TermiGifiernator
Craven napisał(a):- pierwszy gość który później się ujawnił
Nie zgodzę się. Pierwszym gościem który się ujawnił był Norris. Wiadomo odpada ponieważ cień był szczuplejszy.
Craven napisał(a):- ten kto budował statek w podziemiach
Statek w podziemiach budował Blair, więc odpada z tych samych powodów co Norris.
Craven napisał(a):celowe niedopowiedzenie, chociażby po to, żeby w finale była możliwość, że nawet Kurt Russel bądź ten drugi jest nosicielem.
To samo fryzura gościa który dawał cień wskazuje na to, że nie był to McR Craven napisał(a):To otwarte zakończenie to jeden z trudnych do zliczenia wypaśnych motywów tego filmu.
eady ani nawet Childs. Już bardziej jestem skłonny uwierzyć w teorię Koronexa, że mógł to być najprędzej Palmer.
Zakończenie jest dojebane do pieca. Widok palącej się bazy i muzyczka Morricone. Cud malina.
17-07-2009, 21:02
Banned
cień na ścianie tak na prawdę nie należał do nikogo z ekipy bo carpenter celowo użył do tego osoby która nie grała w filmie. dzięki temu mógł to być każdy. najbardziej pasuje norris albo palmer.
17-07-2009, 21:18
No i doprowadziliście do tego, że pewnie dziś w nocy odpalę :)
Ale nie sugerowałbym się kształtem cienia. Tylko raczej logiką/wydarzeniami.
17-07-2009, 21:20
TermiGifiernator
vast napisał(a):najbardziej pasuje norris albo palmer.
No właśnie najbardziej pasuje Palmer bo cień miał szczupłą twarz. A widać to dokładnie gdy cień odwraca się do psa. Ale dokładnie tak jak mówi Vast nie jest nikt z ekipy, taki celowy zabieg.
17-07-2009, 21:27
Stały bywalec
Nie ma znaczenia że w tej scenie Carpentner posłużył się inną osobą. Film to film,widzę poszczególne postacie, widzę powyższą scenę z cieniem z takimi a nie innymi włosami i wniosek jest jeden-to ewidentnie Palmer albo Norris
koronex1989
17-07-2009, 21:31
Banned
Danus napisał(a):Craven napisał(a):To otwarte zakończenie to jeden z trudnych do zliczenia wypaśnych motywów tego filmu.
McReady ani nawet Childs. Już bardziej jestem skłonny uwierzyć w teorię Koronexa, że mógł to być najprędzej Palmer.
Zakończenie jest dojebane do pieca. Widok palącej się bazy i muzyczka Morricone. Cud malina.
pragnę dodać (nikt tego nie zauważył jeszcze na forum) że jest prawdopodobieństwo że na końcu McReady jest zarażony.
1. McR jest ubrany jedynie w koc co może sugerować że thing dopadł go wałęsając się gdzieś po palącym się obozie. w dodatku McR podaje Childsowi butelkę po to żeby go w ten sposób zarazić. w dodatku Childs ma na sobie tą samą kurtkę.
2. dosyć nie prawdopodobna teoria - Blair dopadł Childsa w środku bazy, obezwładnił go, zdjął z niego ubranie i dokonał asymilacji. Childs ubrał się z powrotem i wyszedł na zewnątrz jako thing. nasuwa się więc pytanie - skoro McR jest uzbrojony jedynie w butelkę whisky a Childs jest cosiem i ma miotacz ognia to dalczego nie spalił jedynego ocalałego, bezbronnego człowieka? odpowiedź jest prosta: thing wiedział że McReady to sprytny sukinkot i mógł obwiesić się np dynamitem. wtedy thing by zdechł. więc czemu po prostu nie odpuścić? jeżeli Childs był zainfekowany to i tak wygrał - wystarczyło poczekać aż McR umrze z zimna.
3. najbardziej prawdopodobna z opcji: nikt z nich nie jest zainfekowany, Childs ma to samo ubranie, odkłada miotacz, bierze łyka z butelki od McR. Childs raczej nie mógł być złapany przez Blaira bo gdy Childs wychodził z bazy zgasło światło - Blair wtedy rozwalał generator.
18-07-2009, 13:51
IMO najprawdopodobniejsze jest, że McR nie był zainfekowany - nie jest to IMO zasugerowane, a scenę wcześniej wysadził cosia w powietrze. Tymczasem Childs aż prosi się o bycie zainfekowanym, nie było go zbyt długo.
Picie z jednej butelki to natomiast ewidentna rezygnacja McR, bo i tak wie jak się to skończy.
18-07-2009, 14:26
Stały bywalec
W ogóle zakończenie jest świetne bo cokolwiek się stanie to i tak źle się skończy. Jeśli oboje nie są zainfekowani to zamarzną. Jeśli Childs jest cosiem to poczeka aż McR zamarznie a potem sam poczeka na ekipę ratunkową dokonując tym samym dalszych asymilacji w przyszłości. No chyba że McR zorientował się że to nie Childs i go zabił ale to i tak złudne szczęście bo i tak by zamarzł
Jezu jak ja się cieszę że nie powstała kontynuacja.
koronex1989
18-07-2009, 14:34
(+) (+)
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 19
koronex1989 napisał(a):Jezu jak ja się cieszę że nie powstała kontynuacja.
Jeszcze wszystko przed nami:)
Poza tym szykuje się przecież remake, bądź prequel.
18-07-2009, 14:45
Banned
Craven napisał(a):Tymczasem Childs aż prosi się o bycie zainfekowanym, nie było go zbyt długo.
Childs mógł być zainfekowany jedynie w środku bazy, chyba że blair dorwał go i zdjął mu ubranie :wink:
18-07-2009, 14:46
Bez zdejmowania ubrania mógł go zainfekować przez ryja :) Jak mógł zabić w ten sposób chwilę później to i asymilacja by się udała. Można natomiast się zastanowić od którego momentu Blair jest zainfekowany - czy kiedy ostrzega McR przed Clarkiem może już być cosiem? Mało prawdopodobne, ale nie wykluczone.
18-07-2009, 14:51
Banned
Craven napisał(a):Można natomiast się zastanowić od którego momentu Blair jest zainfekowany
myślę że blair zaraził się podczas którejś sekcji zwłok i komórki thinga powoli zaczęły asymilować go od środka.
Craven napisał(a):czy kiedy ostrzega McR przed Clarkiem może już być cosiem? Mało prawdopodobne, ale nie wykluczone.
jeżeli byłby już cosiem to wydaje się to bradzo sensowne - skierował podejrzenia na nie zainfekowanego człowieka aby wywołać dezorientację i pogłębić nieufność wśród załogi.
18-07-2009, 15:04
Dokładnie to samo robił Palmer wobec Windowsa.
18-07-2009, 15:50
|