02-02-2010, 16:11
|
Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy
|
|
Zaskoczyła mnie obecność Dystryktu 9 (pozytywnie) w kategorii najlepszy film. Zaś negatywnie Sherlock Holmes i brak Single Man w kategorii muzyka.
Cieszy na pewno D9 w kategoriach najlepszy film i scenariusz, dziwi brak Langa z rolę drugoplanową. Dwie nominacje dla Odlotu też trochę z dupy:P. Cieszą nominacje w najważniejszych kategoriach dla Avatara.
Smuci brak nominacji za najlepsze efekty dla Transformers. Chociaż z drugiej strony ILM i tak ma nominację za Star Treka. Reszta ok.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 02-02-2010, 16:14
Damon ma nominację za rolę drugoplanową? :roll:
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
02-02-2010, 16:32
Star Trek prezentuje się znacznie lepiej niż Tformery. Natomiast dziwi mnie kwestia Sherlocka - dwóch kumpli mocno się zajawiło na ten OST, jak dla mnie jest wybitnie nieciekawy.
02-02-2010, 16:37
Jeśli chodzi o muzykę to mam nadzieję, że wygra Giacchino. Star trek ma świetne efekty tu się zgodzę.
Directed by James "THE KING" Cameron 02-02-2010, 16:39
Ja mam nadzieję, że w muzyce wygra Avatar. A już kompletnym zaskoczeniem jest według mnie Hurt Locker:) Wcześniej nic nie słyszałem o tej muzyce, a tu nagle nominacja.
02-02-2010, 16:45
Up za najlepszy film? To po chuj w takim razie kategoria film animowany? Poza tym widzę, że Akademia po raz kolejny pokazuje, że o muzyce nie ma zielonego pojęcia. Sherlock Holmes mogę jeszcze zrozumieć, bo w filmie muzyka brzmi naprawdę fajnie. Ale Hurt Locker, serio? Szkoda, że nie Michael Jackson's This is it :roll: PORAŻKA I ŻENADA. Pozostałe kategorie w miarę ok, ale nie widzę np Pitta tylko jakieś popierdółki, które zapewne nie odbiegają od sztandarowego repertuaru tych panów. I do tego te 10 nominacji. Szkoda, że nie 20 albo 100 od razu. Eh, z roku na rok robi się coraz większy burdel...
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 02-02-2010, 16:52
Hmm... nie jest jakoś specjalnie źle, Bękarty niech zgarną większość i będzie git, chociaż obawiam się powtórki z zeszłego roku.
Brak nominacji za scenariusz dla (500) Days of Summer, tylko jedna aktorska dla Bękartów, brak Public Enemies za zdjęcia... Cieszy mnie nominacja dla Zimmera, bo co by nie mówić o ostatnich latach jego twórczości, to jego oprawa do Sherlocka Holmesa mi się podoba i dobrze działa w filmie. Chociaż i tak nominacje pokazują, że w coraz gorszą formę popada muzyka filmowa. Odlot w najważniejszej kategorii? To dlaczego nie było w niej rok temu Walca z Baszirem/Wall-E? No i 10 nominacji w głównej kategorii - trochę głupie, ale przynajmniej Dystrykt 9 się załapał. 02-02-2010, 17:11
Zapomniałem o najważniejszym. Gdzie jest przynajmniej nominacja dla Copleya za pierwszy plan?
Directed by James "THE KING" Cameron 02-02-2010, 17:15
Dziwi mnie brak nominacji aktorskich z Bękartów Wojny, za to cieszą nominacje Dystryktu 9. Nominacja dla Odlotu za najlepszy film to jakiś żart. Co prawda jeszcze części nie widziałem, ale nominowane dramaty w tym roku jakoś zachęcająco nie wyglądają (poza W chmurach i The Hunrt Locker). Obym się mylił inaczej będzie tak samo biednie jak rok temu.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
02-02-2010, 17:20
"To dlaczego nie było w niej rok temu Walca z Baszirem/Wall-E? "
No bo było tylko 5 nominacji:) 02-02-2010, 17:26 patyczak napisał(a):No bo było tylko 5 nominacji:) No ok, ale rok temu w tej piątce nominowane były jakieś Slumdogi i inne Benajminy Buttony. Walc z Baszirem nokautuje je razem wzięte. W sumie jedyny film z zeszłorocznej piątki, któremu ja dałbym nominację, to Frost/Nixon. 02-02-2010, 17:31
To już sprawa gustu, czy nokautuje, ale przy 5 nominacjach, nominowanie filmu animowanego w tej kategorii wymagałoby nie lada odwagi.
02-02-2010, 17:37 Danus napisał(a):Zapomniałem o najważniejszym. Gdzie jest przynajmniej nominacja dla Copleya za pierwszy plan? Racja. Predzej bym sie spodziewal aktorskiej dla niego niz dla D9 jako filmu. Natomiast nie przesadzałbym z Bękartami - film, scenariusz, rezyseria, techniczne i Waltz. Reszta aktorów jak dla mnie bez jakiś szaleństw. Może jeszcze Pitt, ale głupio by to wyglądało, bo nie ma co pierdnąć przy Landzie. 02-02-2010, 17:41 Darman napisał(a):Chociaż i tak nominacje pokazują, że w coraz gorszą formę popada muzyka filmowa. nie muzyka filmowa, tylko ćwoki z Akademii
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 02-02-2010, 17:48 Danus napisał(a):Cieszy na pewno D9 w kategoriach najlepszy film i scenariusz, dziwi brak Langa z rolę drugoplanową. Eee... za Avatara? Według mnie aż tak dobrze nie zagrał. I zdecydowanie bardziej podobał mi się w Public Enemies. patyczak napisał(a):To już sprawa gustu, czy nokautuje, ale przy 5 nominacjach, nominowanie filmu animowanego w tej kategorii wymagałoby nie lada odwagi. No nikt mi nie powie, że Button jest lepszy od Walca z Baszirem. Nie ma bata ;) Craven napisał(a):Natomiast nie przesadzałbym z Bękartami - film, scenariusz, rezyseria, techniczne i Waltz. Reszta aktorów jak dla mnie bez jakiś szaleństw. Może jeszcze Pitt, ale głupio by to wyglądało, bo nie ma co pierdnąć przy Landzie. A ja bym nominował Bękarty za aktorstwo czterokrotnie. Wiadomo, że najlepiej zagrana i napisana jest postać Landy, ale to po prostu jedna rola poza skalą i trzy mistrzowskie :) 02-02-2010, 17:51
Intryguje mnie tylko jedna rzecz i dlatego też raz dwa trzy, uciekam do właściwego tematu, żeby tutaj nie robić off-topicu. Prawie wszystkie kategorie są napakowane jak się patrzy: 10 za film, 5 za animowany, to dlaczego nie zwiększyć nominacji za efekty specjalne do 5 filmów :???: :?: Oczywiście w tej kategorii jestem za "Avatarem", ale trochę mi żal chłopaków z ILM, że znowu za efekty do "Transformerów" nie zostali docenieni. Cóż przynajmniej za "Star Treka" mają nominacje, ale i tak we wszystkich kategoriach jestem za "Avatarem", a jak nie zdobędzie to też się świat nie zawali, gdyż i tak dla mnie ten film już dawna jest najlepszy :grin:
A co do muzyki to jest trochę zaskoczenie. Ja np. uwielbiam Hansa Zimmera, który po Johnie Williamsie jest moim drugim ulubionym kompozytorem, ale akurat za wiele innych ścieżek dałbym mu nominacje i Oscara, ale nie za "Sherlocka Holmesa". Jakoś średnio mi ta muzyka przypadła do gustu. Ale i tak w tej kategorii to Giacchino ma Oscara na 80% pewnego. :smile: 02-02-2010, 17:54 Mefisto napisał(a):nie muzyka filmowa, tylko ćwoki z Akademii Możliwe, ale... Mówię po prostu o tym, że przeważnie zawsze w danym roku powstała przynajmniej jedna praca, która deklasowała konkurencję. I takich prac w niektórych rocznikach było tyle, że nie starczało dla nich nagród. Weźmy np. rok 2005: Wyznania Gejszy, Zemsta Sithów, Gnijąca Panna Młoda, Charlie i Fabryka Czekolady, Królestwo Niebieskie i jeszcze pełen worek innych bardzo ciekawych/świetnych/dobrych prac. A jeśli o zeszły rok chodzi, to nic takiego wymienić nie potrafię. Nie mówię, że ciekawych prac nie ma. Ale nic (nie liczę składanek typu Bękarty wojny/ (500) Days of Summer) jako całość nie wbiło mnie w ziemię. 02-02-2010, 18:03 Wawrzyniec_85 napisał(a):IPrawie wszystkie kategorie są napakowane jak się patrzy: 10 za film, 5 za animowany, to dlaczego nie zwiększyć nominacji za efekty specjalne do 5 filmów :???: :?: O W animowanych liczba nominacji zależy od zgłoszeń. Podejrzewam, że w efektach tak samo, pewnie bardzo mało filmów zostało zgłoszonych do tej kategorii bo i tak wszyscy wiedzą, że z Avatarem nie mają szans. A co do 10 nominacji za najlepszy film - mi to nie przeszkadza. Na festiwalach typu Wenecja, Cannes, Sundance jest po kilkunastu-kilkudziesięciu kandydatów (wiem, że to troche inny model imprezy, ale mniejsza z tym) i jakoś nikt nie marudzi. 02-02-2010, 18:40 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Złote Globy | Lawrence | 1,143 | 127,910 |
14-01-2026, 13:29 Ostatni post: Spoilerowo |
|
| Złote Maliny | Pelivaron | 117 | 22,586 |
12-03-2023, 17:14 Ostatni post: Pitero |
|
| Węże - Polskie Maliny | Gal Anonim | 50 | 15,569 |
16-04-2022, 13:55 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Złote Kraby 2014 | desjudi | 29 | 9,127 |