31-08-2010, 00:41
|
Książki
|
|
Poszukuję książki pisanej w pierwszej osobie przez kogoś ściganego, najlepiej po popełnieniu zbrodni, i przez policję. Wiecie, analiza odczuć w takim momencie i inne czady. Dawajcie propozycje.
Tak na szybko, to przychodzi mi teraz do głowy opowiadanie Stephena Kinga - "Śmierć Jacka Hamiltona" (narratorem jest członek uciekającego przed FBI gangu Dillingera po niezupełnie udanym napadzie na bank) ze zbioru "Wszystko jest względne". Nad czymś więcej muszę się trochę zastanowić...
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 31-08-2010, 02:02
Cholera, macie jakiegoś pecha bo moja półka nie liczy więcej niż 150 książek a 'Wszystko jest względne' tam też się znajduje ; )
Bardzo dobrze trafiłeś, szukam czegoś w tym stylu tylko o wiele dłuższego i bardziej rozbudowanego. Byłbym bardzo wdzięczny za poszperanie w temacie przez kogoś bardziej ogarniętego w tym. 31-08-2010, 02:09
Gdyby była napisana w pierwszej osobie, to poleciłbym "Z zimna krwią" Trumana Capote'a. Ale o ile dobrze pamietam nie jest :) Ale i tak polecam, bo to genialna niemal dokumentalna powieść.
31-08-2010, 11:40
Sprawdź czy w Polsce wyszły jakieś powieści Eddiego Bunkera.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 31-08-2010, 11:47
Z tego co wiem nie wyszły, tak samo jak Killer Inside Me który podobno jest w tym stylu. Kurczę, nawet jakieś pamiętniki czy dzienniki dadzą radę, strasznie głodny tematu jestem.
31-08-2010, 11:54
W tej chwili czytam sobie âHyperionaâ, i w zasadzie jak na razie (str 222) książka bardzo mi się podoba :) a podoba mi się w niej m. in. poczucie humoru - jak do tej pory najbardziej rozbroiła mnie pewna wypowiedź w drużynowej wymianie światopoglądów religijnych, gdy każdy zdradza swoje przekonania itp., a poeta Martin Silenus wyjeżdża ze swoim katalogiem: "Ochrzczono mnie jako luteranina. Ta sekta już nie istnieje. Zanim przyszli na świat wasi rodzice, pomogłem stworzyć gnostycyzm zen. Byłem też katolikiem, rewelacjonistą, neomarksistą, Zrywaczem Więzi, satanistą, biskupem w kościele Jake'a Nady'ego ( :mrgreen: ), a także pełnoprawnym członkiem Instytutu Niechybnej Reinkarnacji. Teraz jestem prostym poganinem, co stwierdzam z wielką i niekłamaną radością. - Uśmiechnął się do wszystkich, po czym dodał: - Dla poganina Chyżwar jest bóstwem najłatwiejszym do zaakceptowania." :D :D hehe (niezły koleś generalnie - odczuwam z nim duchowe pokrewieństwo :P podobnie zresztą jak z konsulem, który podczas surrealistycznej burzy słucha odjechanej muzyki :) ) Generalnie, cała ta dyskusja była mocno fajna - bohaterowie są tak zróżnicowani, że dialogi i różne konfrontacje między nimi w książce zapowiadają się naprawdę smakowicie. Podoba mi się też konstrukcja powieści, która jak już to widzę składać się będzie głównie z siedmiu zupełnie zróżnicowanych klimatem ludzkich Dark Sides â taak, nie bawimy się w półśrodki tylko od razu bach po najgłębszych pielgrzymich bebechach ;) A te opisy âŚ.. mimo że sprawdziłem Simmonsa na Wikipedii i, co mnie naprawdę dziwi, jak na dobrego pisarza sf to wydaje się w miarę normalny (!), to jednak chwilami naprawdę jestem w stanie uwierzyć, że to są jego autentyczne wizje po jakichś naprawdę mocnych używkach :P a opis umarłej katedry na Hyperionie z pamiętników ojca Pere! No normalnie prawie jak z âKatedryâ Dukaja (jak dla mnie osobiście, to prawie podejrzanie prawie :P), niesamowity, fantastyczno-naukowo-mistyczny klimat .... orientuje się ktoś, czy dalsze tomy cyklu nadal będą takie dobre? :)
A jakie są Wasze ulubione książki? :) Takie, no wiecie, hehe, książki powalające klimatem? :) 02-09-2010, 17:33
Iks, hehe, ty jesteś najlepszym dowodem na to, że niektóre kobiety nie powinny rodzić dzieci. tobie w zasadzie nic nie można zarzucić prócz worka na głowę.
Może przeczytaj regulamin naszego forum zanim znów wyjedziesz z takim tekstem. Warn. 02-09-2010, 20:37
Mental, man - to Ty się nie rozpędzaj jak chcesz tutaj zostać. Rozumiem że czujesz że jesteś na własnym podwórku ale tak nie jest. Wystarczy trochę kultury.
02-09-2010, 21:14
Mental, hehe, za to ty jesteś najlepszym dowodem na to, że wszystkie kobiety powinno rodzić dzieci, ponieważ czasami udaje im się uzyskać naprawdę niecodzienne i pocieszne rezultaty, które urozmaicają mi szarą codzienność :razz:
Powaliły cię klimatem "Podstawy konstrukcji maszyn rolniczych i leśnych", OK, to zawsze jakiś głos w dyskusji, mnie kiedyś powalił katalog narzędzi wiertniczych (była taka impreza, i naprawdę wydawał się śmieszny :shock: ), ale rozumiem, że to dlatego, że jestem wariatem :razz: a z jakiego powodu na tobie takie wrażenie zrobiły maszyny rolnicze i leśne? ... :lol: I żeby nie było, że nie na temat. Dalej czytam "Hyperiona", i dalej jest fajny. Teraz właśnie czytam historię Silenusa i czekam, kiedy się wyjaśni, w jaki właściwie sposób został biskupem kościoła Jake'a Nady'ego. Luz. PS. I jak można to też chcę warna, będę się wtedy czuł jak niezrozumiany bohater romantyczny. Musisz złamać jakiś punkt regulaminu żeby dostać warna, przykro mi :( 02-09-2010, 21:51 Cytat:a z jakiego powodu na tobie takie wrażenie zrobiły maszyny rolnicze i leśne? ... nauczyły mnie jak skutecznie zaorać przeciwnika. bo wiesz - z pługiem w plecach nie pogadasz sobie... 02-09-2010, 22:34 Cytat:orientuje się ktoś, czy dalsze tomy cyklu nadal będą takie dobre?Konwencja nieco inna, bardzo wysoki ale poziom jak najbardziej utrzymany. I używaj tagu [spoiler], do jasnej Anielki...
Why are you firing wallnuts at me?
02-09-2010, 22:55 Mental napisał(a):nauczyły mnie jak skutecznie zaorać przeciwnika. Ach, więc uczyłeś się tego od maszyn rolniczych i leśnych. Spoko. To wiele wyjaśnia :lol: :lol: Mental napisał(a):bo wiesz - z pługiem w plecach nie pogadasz sobie... Tak sądzisz? :cool: Oj, to mało jeszcze w życiu widziałeś ... :lol: Rozważając związek powyższych z tematem, pragnę zwrócić uwagę na następujące dwa fakty: 1) dyskutujemy tu ostatecznie o bardzo poruszającej książce pt. "Podstawy konstrukcji maszyn rolniczych i leśnych" 2) i tak muszę złamać jakiś punkt regulaminu, bo inaczej jak widać na warna nie mam szans :razz: jarod napisał(a):Konwencja nieco inna, bardzo wysoki ale poziom jak najbardziej utrzymany. I używaj tagu 02-09-2010, 23:29 Iks napisał(a):i tak muszę złamać jakiś punkt regulaminu, bo inaczej jak widać na warna nie mam szans Najprościej by było się po prostu odgryźć modowi - zawsze działa :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 03-09-2010, 01:12 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Szukam książki | military | 81 | 21,514 |
30-01-2021, 20:27 Ostatni post: Paszczak |
|
| Star Wars - książki | military | 90 | 22,097 |
25-11-2017, 21:23 Ostatni post: Kuba |
|
| Ekranizacja książki | Raul7 | 5 | 3,529 |
05-06-2017, 12:34 Ostatni post: Snuffer |
|
| Baza adaptacji na portalu książki | aniakonda | 12 | 6,988 |
22-11-2014, 17:34 Ostatni post: aniakonda |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |

Spoiler![[Obrazek: 68.jpg]](http://sklep.drewno.pl/images/produkty/68.jpg)