Książki
Poszukuję książki pisanej w pierwszej osobie przez kogoś ściganego, najlepiej po popełnieniu zbrodni, i przez policję. Wiecie, analiza odczuć w takim momencie i inne czady. Dawajcie propozycje.

Odpowiedz
Zbrodnia Ikara
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Trudno żebym tej pozycji nie znał ; )
Liczę też na coś bardziej współczesnego.

Odpowiedz
Cytat:Liczę też na coś bardziej współczesnego.
Możesz kupić nowsze wydanie.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Tak na szybko, to przychodzi mi teraz do głowy opowiadanie Stephena Kinga - "Śmierć Jacka Hamiltona" (narratorem jest członek uciekającego przed FBI gangu Dillingera po niezupełnie udanym napadzie na bank) ze zbioru "Wszystko jest względne". Nad czymś więcej muszę się trochę zastanowić...
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Cholera, macie jakiegoś pecha bo moja półka nie liczy więcej niż 150 książek a 'Wszystko jest względne' tam też się znajduje ; )
Bardzo dobrze trafiłeś, szukam czegoś w tym stylu tylko o wiele dłuższego i bardziej rozbudowanego.
Byłbym bardzo wdzięczny za poszperanie w temacie przez kogoś bardziej ogarniętego w tym.

Odpowiedz
Gdyby była napisana w pierwszej osobie, to poleciłbym "Z zimna krwią" Trumana Capote'a. Ale o ile dobrze pamietam nie jest :) Ale i tak polecam, bo to genialna niemal dokumentalna powieść.

Odpowiedz
Sprawdź czy w Polsce wyszły jakieś powieści Eddiego Bunkera.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Z tego co wiem nie wyszły, tak samo jak Killer Inside Me który podobno jest w tym stylu. Kurczę, nawet jakieś pamiętniki czy dzienniki dadzą radę, strasznie głodny tematu jestem.

Odpowiedz
W tej chwili czytam sobie „Hyperiona”, i w zasadzie jak na razie (str 222) książka bardzo mi się podoba :) a podoba mi się w niej m. in. poczucie humoru - jak do tej pory najbardziej rozbroiła mnie pewna wypowiedź w drużynowej wymianie światopoglądów religijnych, gdy każdy zdradza swoje przekonania itp., a poeta Martin Silenus wyjeżdża ze swoim katalogiem: "Ochrzczono mnie jako luteranina. Ta sekta już nie istnieje. Zanim przyszli na świat wasi rodzice, pomogłem stworzyć gnostycyzm zen. Byłem też katolikiem, rewelacjonistą, neomarksistą, Zrywaczem Więzi, satanistą, biskupem w kościele Jake'a Nady'ego ( :mrgreen: ), a także pełnoprawnym członkiem Instytutu Niechybnej Reinkarnacji. Teraz jestem prostym poganinem, co stwierdzam z wielką i niekłamaną radością. - Uśmiechnął się do wszystkich, po czym dodał: - Dla poganina Chyżwar jest bóstwem najłatwiejszym do zaakceptowania." :D :D hehe (niezły koleś generalnie - odczuwam z nim duchowe pokrewieństwo :P podobnie zresztą jak z konsulem, który podczas surrealistycznej burzy słucha odjechanej muzyki :) ) Generalnie, cała ta dyskusja była mocno fajna - bohaterowie są tak zróżnicowani, że dialogi i różne konfrontacje między nimi w książce zapowiadają się naprawdę smakowicie. Podoba mi się też konstrukcja powieści, która jak już to widzę składać się będzie głównie z siedmiu zupełnie zróżnicowanych klimatem ludzkich Dark Sides – taak, nie bawimy się w półśrodki tylko od razu bach po najgłębszych pielgrzymich bebechach ;) A te opisy ….. mimo że sprawdziłem Simmonsa na Wikipedii i, co mnie naprawdę dziwi, jak na dobrego pisarza sf to wydaje się w miarę normalny (!), to jednak chwilami naprawdę jestem w stanie uwierzyć, że to są jego autentyczne wizje po jakichś naprawdę mocnych używkach :P a opis umarłej katedry na Hyperionie z pamiętników ojca Pere! No normalnie prawie jak z „Katedry” Dukaja (jak dla mnie osobiście, to prawie podejrzanie prawie :P), niesamowity, fantastyczno-naukowo-mistyczny klimat .... orientuje się ktoś, czy dalsze tomy cyklu nadal będą takie dobre? :)

A jakie są Wasze ulubione książki? :) Takie, no wiecie, hehe, książki powalające klimatem? :)

Odpowiedz
Iks, hehe, ty jesteś najlepszym dowodem na to, że niektóre kobiety nie powinny rodzić dzieci. tobie w zasadzie nic nie można zarzucić prócz worka na głowę.

Może przeczytaj regulamin naszego forum zanim znów wyjedziesz z takim tekstem. Warn.

Odpowiedz
Snuffer, nie rozpędzaj się tak - jeszcze jeden warn i dostanę bana...

a odpowiadając na pytanie Iksa o ulubione książki powalające klimatem - ze wszystkich książek, jakie czytałem, najbardziej klimatem powaliła mnie ta:

Odpowiedz
Mental, man - to Ty się nie rozpędzaj jak chcesz tutaj zostać. Rozumiem że czujesz że jesteś na własnym podwórku ale tak nie jest. Wystarczy trochę kultury.

Odpowiedz
ok, ale nie banuj mnie, zanim nie wyrażę swojej opinii o The Expendables...

Odpowiedz
Nie mam zamiaru Cię banować, po prostu wyluzuj i będzie ok.

Odpowiedz
Mental, hehe, za to ty jesteś najlepszym dowodem na to, że wszystkie kobiety powinno rodzić dzieci, ponieważ czasami udaje im się uzyskać naprawdę niecodzienne i pocieszne rezultaty, które urozmaicają mi szarą codzienność :razz:

Powaliły cię klimatem "Podstawy konstrukcji maszyn rolniczych i leśnych", OK, to zawsze jakiś głos w dyskusji, mnie kiedyś powalił katalog narzędzi wiertniczych (była taka impreza, i naprawdę wydawał się śmieszny :shock: ), ale rozumiem, że to dlatego, że jestem wariatem :razz: a z jakiego powodu na tobie takie wrażenie zrobiły maszyny rolnicze i leśne? ... :lol:

I żeby nie było, że nie na temat. Dalej czytam "Hyperiona", i dalej jest fajny. Teraz właśnie czytam historię Silenusa i czekam, kiedy się wyjaśni, w jaki właściwie sposób został biskupem kościoła Jake'a Nady'ego. Luz.

PS. I jak można to też chcę warna, będę się wtedy czuł jak niezrozumiany bohater romantyczny.

Musisz złamać jakiś punkt regulaminu żeby dostać warna, przykro mi :(

Odpowiedz
Cytat:a z jakiego powodu na tobie takie wrażenie zrobiły maszyny rolnicze i leśne? ...

nauczyły mnie jak skutecznie zaorać przeciwnika. bo wiesz - z pługiem w plecach nie pogadasz sobie...

Odpowiedz
Cytat:orientuje się ktoś, czy dalsze tomy cyklu nadal będą takie dobre?
Konwencja nieco inna, bardzo wysoki ale poziom jak najbardziej utrzymany. I używaj tagu [spoiler], do jasnej Anielki...
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Mental napisał(a):nauczyły mnie jak skutecznie zaorać przeciwnika.

Ach, więc uczyłeś się tego od maszyn rolniczych i leśnych. Spoko. To wiele wyjaśnia :lol: :lol:

Mental napisał(a):bo wiesz - z pługiem w plecach nie pogadasz sobie...

Tak sądzisz? :cool:
Oj, to mało jeszcze w życiu widziałeś ...

:lol:

Rozważając związek powyższych z tematem, pragnę zwrócić uwagę na następujące dwa fakty:
1) dyskutujemy tu ostatecznie o bardzo poruszającej książce pt. "Podstawy konstrukcji maszyn rolniczych i leśnych"
2) i tak muszę złamać jakiś punkt regulaminu, bo inaczej jak widać na warna nie mam szans :razz:

jarod napisał(a):Konwencja nieco inna, bardzo wysoki ale poziom jak najbardziej utrzymany. I używaj tagu

OK :smile:

a coś zaspoilerowałem? :shock:

[spoiler]... no tylko mi nie mów, że on naprawdę zostanie tym biskupem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz
Iks napisał(a):i tak muszę złamać jakiś punkt regulaminu, bo inaczej jak widać na warna nie mam szans

Najprościej by było się po prostu odgryźć modowi - zawsze działa :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon