The Thing - ten film z chodzącą głową!
Azgaroth napisał(a):
dj.grzechu napisał(a):Ale efekty specjalne są beznadziejne.

:shock:

A co niby w nich takiego beznadziejnego?

No, może trochę przesadziłem. Miałem na myśli takie efekty jak obcego czy chodzącą głowę. To wszystko wyglądało niemożliwie gumowo.

hannibal napisał(a):A pewnie to że ich na laptopie nie zrobiono
Bo przecież jakże by inaczej niż na kompie.

A ty, Hannibal, nie bądź zbyt dowcipny. Mam 18 lat, jestem młodym kinomanem, ale nie oznacza to, że mam obsesję na punkcie efektów komputerowych. Wśród moich ulubionych filmów są "Obcy" czy "2001: Odyseja kosmiczna", w których NIE MOŻNA było użyc komputera, bo wtedy jeszcze nikomu się nie śniło, aby użyc komputera przy produkcji filmu.

Chociażby te 2 filmy pokazują, że można zrobic porządne efekty specjalne tradycyjnymi metodami.

Odpowiedz
Chyba nie ogladales filmu dokladnie - tam jest powiedziane, ze stwor sklada sie w 80% z gumowej imitacji ludzkiej skory. Nic dziwnego, ze wyglada gumowo. Tak mialo byc. Tego wymagala fabula. Poza tym akurat do zrobienia chodzacej glowy uzyto prawdziwej glowy martwego czlowieka.

P.S.
Predator895: gra byla kaszaniasta. Z horroru psychologicznego zrobiono strzelanke typu serious sam. Na dluzsza mete nuda jak cholera. No i te poziomy w gigantycznych laboratoriach pod lodem itp. - kto to zbudowal, kiedy? Ogolnie bezsens, niszczenie klimatu filmu, i tylko 1 poziom byl dobry.

Odpowiedz
military napisał(a):Chyba nie ogladales filmu dokladnie - tam jest powiedziane, ze stwor sklada sie w 80% z gumowej imitacji ludzkiej skory. Nic dziwnego, ze wyglada gumowo. Tak mialo byc. Tego wymagala fabula. Poza tym akurat do zrobienia chodzacej glowy uzyto prawdziwej glowy martwego czlowieka.

Co nie zmienia faktu, że stwór wygląda jak zrobiony z gumowych rękawiczek do zmywania naczyń i, niestety, mnie śmieszył zamiast przerażac.

Przecież nie głowy PRAWDZIWEGO człowieka. To by się nazywało bezczeszczenie zwłok.

Odpowiedz
Do zrobienia glowy Aliena w pierwszym Obcym uzyto prawdziwej ludzkiej czaszki - o tym przeczytasz wszedzie, bo to popularny film i powstalo o nim duzo tekstow. Thing ma mniej fanow, wiec trudniej cos o nim znalezc, ale w tym przypadku posunieto sie jeszcze dalej niz podczas produkcji Obcego - uzyto prawdziwej glowy odpowiednio zmumifikowanej w formalinie.

Odpowiedz
Cytat:Przecież nie głowy PRAWDZIWEGO człowieka. To by się nazywało bezczeszczenie zwłok.

właśnie, że prawdziwego. w dodatkach na dvd wypowiadają się lekarze, którzy udostępnili Carpenterowi zwłoki jakiegoś bezdomnego. Bottin - koleś odpowiedzialny za efekty specjalne - miał z początku wiele zastrzeżeń. Nie chciał się zgodzić na krojenie zwłok człowieka, ale reżyser przekonał go swoim autorytetem, że jednak warto.

Odpowiedz
Ale sprecyzuj, ze ten material jest tylko w edycji exclusive 3dvd (tzw. E3E), bardzo trudno go znalezc i ludzie sie potem dziwia jak im sie tlumaczy. :/

Odpowiedz
tak, 3DVD, exclusive edition, dostępne jedynie w regionie 1 (USA). zamawiałem przez internet (ebay), bo na allegro nie mieli.

Odpowiedz
Mental napisał(a):
Cytat:Przecież nie głowy PRAWDZIWEGO człowieka. To by się nazywało bezczeszczenie zwłok.

właśnie, że prawdziwego. w dodatkach na dvd wypowiadają się lekarze, którzy udostępnili Carpenterowi zwłoki jakiegoś bezdomnego. Bottin - koleś odpowiedzialny za efekty specjalne - miał z początku wiele zastrzeżeń. Nie chciał się zgodzić na krojenie zwłok człowieka, ale reżyser przekonał go swoim autorytetem, że jednak warto.

Okropieństwo. Carpenter dużo stracił w moich oczach. Że niby co? Ciało bezdomnego jest mniej warte, niż człowieka, który ma gdzie mieszkac, więc można je wykorzystac w filmie?

Odpowiedz
??? Nie rozumiem tego oburzenia. Myslisz ze skad biora np. amputowane konczyny do niektorych drozszych filmow? Przeciez tak naturalnie wygladajacej nogi jak np. w Death Proof sie nie ZROBI, ja trzeba skads WZIAC.

EDIT:
Oczywiscie nie mam na mysli ze je amputuja zywym ludziom, myslec tak byloby glupota. :)

Odpowiedz
Cytat:Carpenter dużo stracił w moich oczach. Że niby co? Ciało bezdomnego jest mniej warte, niż człowieka, który ma gdzie mieszkac, więc można je wykorzystac w filmie?

stary, nie bulwersuj sie zanadto. taka polityka. jak trup leży przez X dni w kostnicy i policja go nie zidentyfikuje, to są dwie drogi: albo do krematorium, albo na plan filmowy. po co marnować dobre mięso? myślisz, że co? że w usa pogrzeby na koszt państwa to standard? jeśli tak myślisz, to źle myślisz. swego czasu Republikanie próbowali przeforsować w senacie ustawę znoszącą te - dla ciebie - barbarzyńskie przepisy, ale przegrali z bezdusznym liberalnym frontem demokratycznym.

Odpowiedz
smutne ale prawdziwe.

nie wspominając, że w Czasie Apokalipsy zarżnięto żywą krowę, a w Cannibal Holocaust rozpruto prawdziwego żółwia, co już jest jeszcze dalej poza granicą dobrego smaku, ale koniec offtopa.
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
nie bądźmy naiwni: Hollywood to najbardziej zdeprawowana hołota na ziemi. producenci płacą krocie za martwych bezdomnych tudzież szczątki zwierząt. ten kontrowersyjny dokumentalista - Moore - zrobił niedawno wstrząsający dokument na ten temat. polecam do wglądu. można się przeżegnać.

Odpowiedz
Zgadzam się z Grzechem, takie poronione praktyki to jakaś paranoja. Chodzi o to że taniej jest dostać ludzką głowę niż zbudować taką z różniastych materiałów. Reżyser smarka więc na chrześcijańskie wartość i sobie beszcześci zwłoki. Zgniły Hollywood.

Po tych wszystkich okropnościach, aż strach spojrzeć w mój avatar. :)

Ale co racja to racja - koniec offtopa.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Nie jestem w stanie pojąc, jak niektórzy z was mogą byc tak spokojni.

Mental, jak możesz tak pisac? To, że czyjeś ciało nie zostało zidentyfikowane, to znaczy, że można się nim bawic na planie filmowym? Przecież ta osoba miała imię, rodzinę, znajomych... I pozbawia się ją szacunku, bo jakiś idiota nie był w stanie go zidentyfikowac? Ludzie! To pzecież odrażające.

Odpowiedz
nie bardzo rozumiem o co biega - to były zwłoki, nie żywy człowiek. Więc co za różnica czy miał rodzinę, psa, kota czy złotą rybkę. Skoro jego ciało się do czegoś przydało, oprócz pożywki dla robaków, to tym lepiej.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
1. Ty byś chciał, aby bez pytania pokroili twoje ciało i wykorzystali w filmie? Podkreślam: BEZ PYTANIA.

2. Naprawdę nie widzę sensu, aby wykorzystywac czyjeś ciało, skoro wszystko można stworzyc.

Odpowiedz
Cytat:Mental, jak możesz tak pisac? To, że czyjeś ciało nie zostało zidentyfikowane, to znaczy, że można się nim bawic na planie filmowym? Przecież ta osoba miała imię, rodzinę, znajomych... I pozbawia się ją szacunku, bo jakiś idiota nie był w stanie go zidentyfikowac? Ludzie! To pzecież odrażające.

słuchaj, rozumiem twoje oburzenie. nie jestem bez serca. szkopuł w tym, że głowa, której użyto do spreparowania "pająka" w The Thing, należała do niezidentyfikowanego bezdomnego. to wiele zmienia. Jeśli wierzyć materiałom bonusowym na trzecim krążku dvd exclusive edition, biedak zamarzł w jakimś zaułku. Bottin - jako zupełnie początkujący charakteryzator - nie potrafił stworzyć wiarygodnego efektu odrywania się głowy od tułowia, wiec Carpenter posłużył sie ludzkimi szczątkami. wszystko dla realizmu. możesz o tym przeczytać w dziale FX na stronie http://www.film.org.pl. niejaki Adi (dla znajomych "Nekrofil", on też posiada wydanie 3dvd exclusive edition) pisze dokładnie jak sie sprawy mają.

swoją drogą, czy cie pochowają z głową czy bez, to i tak nie ma znaczenia.

Odpowiedz
dj.grzechu napisał(a):1. Ty byś chciał, aby bez pytania pokroili twoje ciało i wykorzystali w filmie? Podkreślam: BEZ PYTANIA.

ROTFL - zdajesz sobie sprawę, że gość nie żył? Wg Ciebie powinni go ożywić, spytać czy się zgadza i ponownie zaciukać :lol:

Cytat:2. Naprawdę nie widzę sensu, aby wykorzystywac czyjeś ciało, skoro wszystko można stworzyc.

tja jasne - aż się boję spytać co sądzisz o dzieciach w Czeczenii i Kambodźy.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
No właśnie - grzechu, bez przesady. Jak niby wyobrażasz to sobie? Znalezienie rodziny żamarzniętego żula i zapytanie jej o pozwolenie na użycie go w filmie? : )
Cytat:ten kontrowersyjny dokumentalista - Moore - zrobił niedawno wstrząsający dokument na ten temat.
Mental, albo ja nie umiem szukać albo tego filmu nie ma na Filmwebie :)
Mógłbyś podać tytuł?

Odpowiedz
to nie był żul. nie posiadasz The Thing 3DVD Exclusive Edition to sie nie odzywaj. To był bezdomny. nie każdy bezdomny musi być z miejsca żulem.

Cytat:Mógłbyś podać tytuł?

tytuł jest bardzo ironiczny i w pełni odzwierciedla stosunek Hollywood do bezdomnych. brzmi on następująco The Incredible Homeless Who Stopped Living and Became Zombie

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon