Ankieta: 300 jest:
Yeeeaah!
ok.
A fe!
[Wyniki ankiety]

300 (temat ogólny)
cudny film - absolutnie fantastyczna kinowa wydmuszka, do oglądania n-razy, co by wszystkie szczegóły i detale, jakie ganiają się na dalszych i bliższych planach wyłapać. Prawdziwa magia obrazu, którą jednak ciutkę pod koniec niepotrzebnie naładowano niepotrzebnym amerykańskim gadaniem patetycznym i próbą nadania temu "głębszego" sensu - jednak te parę, zdawałoby się, niepotrzebnych scen zupełnie nie zmienia punktu widzenia filmu, który jest tylko jeden: prawdziwe piękno filmowe, choć z pewnością żadne arcydzieło.

PS. Chyba zacznę chodzić na siłownię :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Chyba zacznę chodzić na siłownię :D
Byle nie do studio piercingu.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):. Tylko że w godzinę po wyjściu z kina po tym zjawisku nie zostało nic w głowie, i nie czuję potrzeby obcowania z nim po raz kolejny. Jak napisałem u siebie na blogu, to tylko perfekcyjna technicznie guma dla oczu.
a widzisz, ja mam odwrotni - chce jeszcze i jeszcze 8)
czekając na wypasione wydanie specjalne, idę zapisać sie na siłownię.

Odpowiedz
Ale na dvd mam zamiar kupić, raz: że mimo wszystko warto mieć ten film choćby dla dźwięku i walorów wizualnych, a dwa, należy się spodziewać po Warnerze bogatego w dodatki wydania.

Odpowiedz
"Całe Setki odchodzą............
.............Garstka Zostaje !!!!!!!
Tylko jeden ogląda sie za Siebie............"

Film potęga 10/10 :D
PS. Pierwszy raz Oglądać tylko w Kinie :D

Odpowiedz
Predator895 napisał(a):PS. Pierwszy raz Oglądać tylko w Kinie :D

Z tym się zgodzę w 100%. Po zejściu filmu z ekranów nie oglądać wcale. ;)

Odpowiedz
Właśnie mi się przypomniało, co miałam dodać.
Leonidas jak sam Dżizas Krajst leży na końcu filmu. Znowu patetyczne i martyrologiczne odwołania - poświęca siebie i swoich ludzi za tysiące innych.
A te łany zboża dość nachalnie kojarzą mi się z Gladiatorem.

Zresztą Gladiator też miał swój one-liner 'On my command unleash hell". Tutaj mamy parę innych perełek: "This is madness!This is SPARTA", "Spartans!Tonight we'll dine in hell!" itd.

Film oprócz wielu ma jedną wielką zaletę - skłania do natychmiastowego poczytania o aspektach historycznych wydarzeń i portretach autentycznych postaci.
Zbyt mało wiem by być niekompetentnym.
W.Allen
[Obrazek: http://breathing.pl/userbar.png]

Odpowiedz
Proszę mnie dopisać do listy zawiedzionych. Nie mogę zgodzić się z recką Desjudiego, zwłaszcza, z tezą o niby niesamowitej kondensacji tego co w kinie rozrywkowym najlepsze. To coś miał zwiastun, sam film to jego zawiesina w fabularnej nudzie, na szczęście nie jest to monotonny roztwór. Dobijał mnie narrator z offu, dla mnie zupełna żenada, (znam komiks, i wiem, że są tam też jest narracja, ale nie wszystko co dobre w komiksie można bezpośrednio zaadoptować do filmu). Nieudała się postać "pokraka", w filmowej wersji, zamiast żałosno-tragiczna była raczej śmieszna, przede wszystkim nie podobał mi się jego głos. Niemiłosiernie nudził mnie wątek królowej. Bitki przednie były, ale ile procent filmu stanowiły 20, 30? Des, zrecenzowałeś moje oczekiwania względem trzech setek, szkoda, że zabrakło cukru w cukrze. Znaczy się cały czas jest to dobry film, ale oczekiwałem czegoś znacznie lepszego, czystszej próby. 7/10

Cytat:rozrywka taka sama jak "Piraci z Karaibów", "King Kong" czy "Kill Bill".

Nie bluźnij :twisted:

Odpowiedz
julievna napisał(a):Zresztą Gladiator też miał swój one-liner 'On my command unleash hell". Tutaj mamy parę innych perełek: "This is madness!This is SPARTA", "Spartans!Tonight we'll dine in hell!" itd.
I o czym to świadczy? niczym.

A te dialogi z "300" pochodzą z komiksu, który powstał PRZED Gladiatorem.

Odpowiedz
Na wstępie witam Wszystkich serdecznie gdyż na forum jestem nowy :)
Co do tematu "300" to ja osobiście jestem zachwycony. Dlaczego? Bo nastawiłem się na komiks i komiks dostałem, dodam że komiks doskonale wydany.
To co w filmie najbardziej przytwierdziło mnie do kinowego fotela to idealny montaż i stylistyka scen walki. Po Troi - która mnie - przepraszam - znudziła - obawiałem się idąc do kina co zobaczę. Dawno tak miłego rozczarowania w kinie nie pamiętam. Oprócz wspomnianych walk podobała mi się kolorystyka filmu i muzyka która jest niesamowita.
O minusach pisać nie będę bo i po co ;)
Na koniec dodam tylko to iż film jest idealny do oglądania w kinie, a i w domowej kolekcji DVD na pewno musi się u mnie znaleźć.
Pozdrawiam - Maciej

Odpowiedz
Ale ze mną koleś pojechał na macierzystym forum :]

Kilgore Trout napisał(a):Ja rozumiem ze ten film sie moze podobac chlopakom w wieku 16-17 lat ale kurde... przeciez to jest bajka dla nastolakow i do tego mam wrazenie ze ta cala bajeczna poetyka skrywa jedynie tworcza niemoc. :( No powiedzcie mi dlaczego nie mozna zrobic naprawde dobrego, mrocznego, realistycznego filmu na tak wspanialy temat jak Sparta i ta cala akcja termopilska? Nie mozna? Trzeba robic z tego jakies nudne, sztuczne historyjki? I jeszcze Bart do tego caly w zachwytach no naprawde :)

Ode mnie 2 na 6 :P
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz
300 jest tym czego sie spodziewalem :D nic dodac nic ujac , nie zawiodlem sie na nim i kropka . Nie wiem czego inni sie spodziewali , ze nagle Han Solo wyladuje swoim krazownikiem i zacznie napierdalanke z dzialek ?? Super film i tyle , mozna go ogladac bez zadnych oporow . Muza swietna , dzwiek tez , klimat niesamowity , czego chciec wiecej . :wink:

Odpowiedz
A mi podoba się taka interpretacja, że skrajnie zdeformowany zdrajca i gigantyczne słonie to efekt powtarzania historii z ust do ust - że nie widzimy tego, co rzeczywiście w każdym detalu się stało, ale nieco przejaskrawioną wersję. Tak czy owak, THIS IS SPARTA! Dziękuję.
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."

Odpowiedz
Film przepięknie faszystowski. Kult czystości i siły wycieka wręcz z ekranu. Biali, piękni i (w większości) młodzi mężczyźni zrodzeni z białych, pięknych, młodych kobiet bronią swą ojczyznę, a w dalszej perspektywie także Europę przed dzikimi, ciemnymi, brudnymi hordami ze Wschodu. Bohaterowie są piekni i czyści nie tylko na zewnątrz, ale także w duszy. Zdrajcą i dwulicową świnią okazuje się kaleka... Fuehrer byłby zachwycony. Ja zresztą też jestem - takiego adrenalinowego kopa nie dostałem od czasów 'Black Hawk Down'. Krew, pot, testosteron dawkowane w odpowiednich ilościach. Podobnie jak patos i pogarda dla przeciwnika. Szkoda, że kino nie oddziaływuje jeszcze na zmysł węchu, bo jak zwykł mawiać Karol IX: Ciało martwego wroga zawsze pięknie pachnie.

Odpowiedz
Stark napisał(a):Film przepięknie faszystowski.

Nietzscheański, jak już ;)
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz
To już by tak fajnie nie zabrzmiało ;) Poza tym Nietzsche tylko teoretyzował, a także - o ile pamiętam (choć może się mylę) - nie uwzględniał kwestii geograficzno-rasowych, które również maja tu zasadnicze znaczenie :)

Odpowiedz
Nazistowski jak już :P Mimo wszystko jest różnica między faszyzmem, a nazizmem.

Odpowiedz
Ja bym się upierał przy "niczeańskim" (wybaczcie spolszczenie, ale tak łatwiej ;)). Widzę tu kult człowieka silnego, ale bez "wypaczeń" nazizmu i faszyzmu, bez rasizmu (Spartanie nie są wszak silni siłą narodowości jako takiej, lecz siłą selekcji i treningu).

OK, zrzucanie ze skały słabszych jednostek psuje mi trochę teoryjkę ;) Ale nie widzę tu, żeby dać jaskrawą analogię, chęci tępienia Persów za to, że są Persami ;)
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz
Cytat:Nazistowski jak już Mimo wszystko jest różnica między faszyzmem, a nazizmem.

To bardzo płynne. Wg mnie "faszystowski" - oczywiście w ogólnym, powszechnym tego słowa znaczeniu. Nie mam na myśli pierwotnego faszyzmu włoskiego, a to do czego ewoluował w Niemczech. Nazizm dodatkowo kładzie nacisk na niemieckość, germańskość. To typowo niemiecki wynalazek. A to był film o Sparcie, nie o Aryjczykach, choć zawsze można sobie powiedzieć, że to metafora albo coś :)

Odpowiedz
Panowie Koledzy, jeśli nie chcemy żeby nas tu Romeck spacyfikował, a mamy ochotę pogadać o faszyzmie / nazizmie / niczeanizmie, to może założymy sobie wątek w Paplaninie? Bo tu już pachnie offtopem ;)
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon