Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Transformers: Dark of the Moon (2011)
Po jakim praniu mózgu?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
No właśnie :)

Odpowiedz
Wpadła mi w łapki wersja 1080p i postanowiłem sobie powtórzyć. Ocena spada do 5/10, ale podpisuję się dokładnie pod wszystkim, co napisałem ponad rok temu: http://forumkmf.pl/Thread-Transformers-3-Michael-Bay-2011?pid=219119#pid219119

Dodam jeszcze, że film ma rewelacyjne zdjęcia, a ujęcia zniszczeń dokonanych w mieście zjadają na śniadanie te z Avengers. No i tutaj, o czym też wcześniej wspominałem, giną ludzie. Konia z rzędem temu, kto w Avengers pokaże mi chociaż jednego ginącego statystę.

Odpowiedz
W ogóle wizualnie TF3 Avengersów przeżuwa i wypluwa, ale tylko wizualnie.

Odpowiedz
(01-07-2011, 21:47)Danus napisał(a): Zacznę od oceny: 4,5/6, ale co raz bardziej zaczynam się zastanawiać by ta ocena nie podskoczyła do 5/6. Dlaczego? Już tłumaczę.
Po wielkiej fabularnej klapie jakim był nie wątpliwie ROTF(o sukcesie w BO wspominać nie będę, te dwie rzeczy rzadko idą w parze) Bay kajał się jak dziecko i obiecywał poprawę. Twierdził, że film będzie poważny, nie wsadzi do niego głupiego humoru i wreszcie rozwinie osobowości głównych bohaterów(Transformerów).
Ze wszystkich tych obietnic spełnił większość i za to należą mu się wielkie brawa. Oczywiście okłamał nas co do humoru bo tego nie brakuje przez pierwszą połowę filmu, ale na szczęście jest to humor na poziomie nie osiągalnym przez ROTF. Gagi są niekiedy śmieszne, nie powodują facepalmów i nie są takie nachalne. Nie stwierdzono:
-sikających robotów
-ruchających się robotów, piesków
-robotów mówiących, że nie umieją czytać(debilne postacie SKids i Mudlap)
-naćpanych rodziców Sama
-dupy Turturro
-drwnianej Megan Fox która nie wnosiła nic do fabuły oprócz biegania wokół Szyji i pokazywania dupy do ekranu
Bay się zrehabilitował i piszę to z czystym sumieniem. Wreszcie to na co wszyscy czekali od dawna. W końcu Bay zepchnął ludzkich bohaterów na dalszy plan, w końcu to Transformery grają pierwsze skrzypce, i wreszcie te roboty mają osobowości. Mamy interakcję między robotami, a nie tylko zdawkowe zdania lub monologi w wykonaniu Optimusa.
Produkcja Baya to film wyprzedzający o lata świetlne spartoloną część drugą, DOTM to film poważniejszy nawet od części pierwszej. Fabuła choć miejscami kuleje pozwala nam doznać jakieś emocje, kibicować bohaterom, nawet daje nam kilka scen na urojenie łezki.
Historia jest najbardziej spójna ze wszystkich części i nareszcie giną dobre roboty, giną ludzie onscreen(w Spielbergowskim PG-13 stylu).
Efekty specjalne wymiatają. Wiem, że mówiłem to samo po części drugiej, ale tym razem ILM dopięła swego i stworzyła niesamowite sceny transformacji i walk robotów. W ROTF te efekty jednak miejscami były strasznie niedopracowane.
O 3D wspomnę tylko tyle, że było zajebiste i razem z Avatarem od dziś panuje na pierwszym miejscu z tytułem najlepiej wykorzystanej technologii 3D. Nie dziwota, że chwalił sam Cameron.
Jeszcze odnośnie Carly. Chwała Bayowi za to, że wyjebał na zbity pysk tą FOxową. Mimo iż Rosie swoją grą nie urywa dupy, to jednak jej postać coś znaczy dla historii, nie jest zapychaczem. Nawet ma wielki udział w finałowej bitwie, ale nie będę spoilerował.
Podsumowując Transformers 3 to idealna rozrywka na lato, idealnie skrojony blockbuster, który bawi, wzrusza, emocjonuje i a niekiedy szokuje.
Polecam wszystkim tym, którzy na ROTF się rozczarowali bo warto.
Proszę o kopniecie tego pana w głowę.
Z racji tego, ze mój dwuletni syn wszedł z fazę "oglądam transformers po 2 razy dziennie", już kilka razy zdążyłem sobie powtórzyć DOTM.
Cofam większość zachwytów, które widzicie w moim powyższym poście. Oczywiście nie cofam ochów i achów w stronę ILM, efekty w tym filmie to eksplozja widowiskowości, niesamowitego realizmu.
Reszta to niestety typowo Bayowski film o Transformers pełen głupot, nielogiczność(o największej za chwilę napiszę więcej), debilnego humoru, którego jednak w tego typu filmach nie potrafię dzisiaj oglądać bez irytacji.
Jedna rzecz skłoniła mnie do napisania swoich wynaturzeń, gdyż Bay zabił trzecią częścią praktycznie wszystkie wydarzenia z poprzednich części. O ile sama intryga jest niczego sobie, to odniesienie do tego co działo się w poprzednich częściach można spuścić w kiblu. Według trzeciej części Megatron nie opuścił Cybertronu w poszukiwaniu Wszechiskry, tylko po omówieniu rozejmu z Sentinelem, wybrał się na ziemię na spotkanie z Primem(sic!). Czyli pierwsza część oraz druga to chyba jakieś inne uniwersum, bo tam nikt nie wspomina o żadnym spotkaniu z Sentinelem, wyprawach na księżyc. Była tylko wszechiskra, a megatron trafił na ziemie przypadkowo, z tego co pamiętam. Bay to idiota i aż się boję co pokaże w 4 części.

Odpowiedz
(20-10-2012, 13:17)Mierzwiak napisał(a): Wpadła mi w łapki wersja 1080p i postanowiłem sobie powtórzyć.

Ja tam byłem przedpremierowo w kinie i chyba nigdy tego nie powtórzę. Dwójkę, którą tak mocno krytykowano, dało radę obejrzeć (w miarę mi się podobała), ale Tf3 to niebywały syf. 2/10 (moja krótka recenzja na gorąco z filmwebu)

Odpowiedz
Widmo.

EDIT: albo i nie.:) Dziwne.

Odpowiedz
Mini-widmo
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Forum czasami nie życzy sobie by na nim prowadzić dalszą dyskusję o tym filmie i nie wyświetla postów w tym wątku się pojawiających. Można je zobaczyć tylko w podglądzie wątku, gdy się odpisuje.

Odpowiedz
(21-03-2013, 17:35)Danus napisał(a): Według trzeciej części Megatron nie opuścił Cybertronu w poszukiwaniu Wszechiskry, tylko po omówieniu rozejmu z Sentinelem, wybrał się na ziemię na spotkanie z Primem(sic!). Czyli pierwsza część oraz druga to chyba jakieś inne uniwersum, bo tam nikt nie wspomina o żadnym spotkaniu z Sentinelem, wyprawach na księżyc. Była tylko wszechiskra, a megatron trafił na ziemie przypadkowo, z tego co pamiętam. Bay to idiota i aż się boję co pokaże w 4 części.

Późno to zauważyłeś. Pisałem o tym na filmwebie zaraz po wyjściu z kina (czwarta wypowiedź pod moją recenzją w tym temacie:
http://www.filmweb.pl/film/Transformers+3-2011-505976/discussion/2+10+-+Niech+Michael+Bay+ju%C5%BC+nie+przeprasza%2C+nie+b%C4%99dzie+przebaczenia!,1674449 - który nie wiem czemu się nie otwiera po kliknięciu w niego), bo podobno Bay twierdził, że trójka w przeciwieństwie do dwójki będzie miała scenariusz. :P

PS: Dopiero teraz widzę 36 zakładkę tego tematu. Jeszcze godzinę temu nie widziałem żadnej wypowiedzi po 20 października.

Odpowiedz
Cytat:Proszę o kopniecie tego pana w głowę.
Z racji tego, ze mój dwuletni syn wszedł z fazę "oglądam transformers po 2 razy dziennie", już kilka razy zdążyłem sobie powtórzyć DOTM.
Cofam większość zachwytów, które widzicie w moim powyższym poście.

To teraz kolej na Battle L.A i Battleshit.

Odpowiedz
(22-03-2013, 13:47)Juby napisał(a):
(21-03-2013, 17:35)Danus napisał(a): Według trzeciej części Megatron nie opuścił Cybertronu w poszukiwaniu Wszechiskry, tylko po omówieniu rozejmu z Sentinelem, wybrał się na ziemię na spotkanie z Primem(sic!). Czyli pierwsza część oraz druga to chyba jakieś inne uniwersum, bo tam nikt nie wspomina o żadnym spotkaniu z Sentinelem, wyprawach na księżyc. Była tylko wszechiskra, a megatron trafił na ziemie przypadkowo, z tego co pamiętam. Bay to idiota i aż się boję co pokaże w 4 części.
Twój link nie działa.
Nie wiem dlaczego teraz zobaczyłem jakim wielbłądem fabularnym uraczył nas Bay. Ten film jest niby kontynuacją, a nawet ociupinkę nie trzyma się kupy. Bay pewnie stwierdził, że temat księżyca jest fajny, więc pierdolmy to co pokazaliśmy w poprzednich częściach.
Aż się boję co będzie w części czwartej.

Odpowiedz
Czytałem gdzieś rozbudowany opis continuity movieverse uwzględniający zarówno trzy filmy jak i wszelkie komiksowe prequele itp i tam wszystko wytłumaczono pokazując co, jak, kiedy i z czego wynika. Nie pamiętam na tyle by teraz wszystko wyjaśnić, ale po przeczytaniu tego wszystko mi się poukładało i spójnośc fabularna jest ostatnią rzeczą, na jaką bym tu narzekał.

Odpowiedz
Ja tego nie widziałem i raczej tego nie zobaczę, to samo 90% oglądających trylogię. Stwierdzą po prostu, że film jest cholernie niespójny z poprzednimi częściami, ba spuszcza w kiblu wszech iskrę, Fallena i całą resztę. Bay to wszystko po prostu zignorował.
Więc ani trochę nie przekonałeś mnie.

Odpowiedz
Nie próbowałem. Ale jak przypomne sobie gdzie czytałem wspomniany opis to podrzucę link.

Cytat:to samo 90% oglądających trylogię. Stwierdzą po prostu, że film jest cholernie niespójny z poprzednimi częściami,

Tak, bo 90% oglądających tę serię się będzie nad tym zastanawiać, już to widzę. Jak już to 90% z tych 10% które na to w ogóle zwróci uwagę.

Odpowiedz
Nie no wcale.
Wystarczy jeden tekst Megatrona do StarScreama, o tym po co Megatron pofatygował się na Ziemię. Ktoś jednocześnie przypomni sobie "jedynkę" i pomyśli- co jest do chu.. grane?

Nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu, Bay zadławiwszy się pomysłem wielkiej księżycowej tajemnicy zapomniał, że to nijak nie łączy się z tym co zrobił wcześniej. Po prostu spuścił to w kiblu.

Odpowiedz
O tym, że widzowie odwrócą się od Baya było słychać już po drugiej części. Ilu naprawdę się odwróciło można porównać analizując wpływy w USA (między 2009 a 2011 rokiem nastąpiła eksplozja wpływów na rynkach rosyjskich i azjatyckich więc takie porównanie będzie bardziej miarodajne):
Dwójka: 402 mln$ przy średniej cenie biletu 7,5$
Trójka: 352 mln$ przy średniej cenie biletu 7,9$

Jak widać średnia nie straciła tak wiele jak wskazywałoby niesamowicie chłodne przyjęcie drugiej części, także tutaj nie powinno się skończyć dużymi spadkami skoro będzie można wcisnąć parę frazesów o nowej jakości i nowym otwarciu.

Odpowiedz
Porównaj ty lepiej cały wpływy, a nie samo USA.

Odpowiedz
(23-03-2013, 23:24)Phil napisał(a): Nie wiem, co ma w tym kontekście znaczyć tekst o niedźwiedziu, ale... No cholera jasna, przecież większości odbiorców TF nawet nie interesuje, o co tam chodzi. Bo chodzi o Megan Fox/aniołka Victoria's Secret, efekty i humor.

Taki tam cool tekst.
Być może reszty to nie interesuje, ale mnie jako rozgarniętego(hehe) odbiorcę jak najbardziej. I strasznie mnie teraz fabuła trójki drażni w kontekście części pierwszej.
Jedyny plus tego filmu to genialna oprawa audiowizualna, tyle!

Odpowiedz
Tak jak pisałem, trójka miała znacznie większe wpływy na całym świecie ale wiązało się to głównie z szaleństwem 3D i szaleństwem w Chinach. Żeby nie było- uważam, że wpływy serii znajdują się na stabilnym poziomie, ludzie kochają efekty i roboty więc aktorów można dowolnie wymieniać a finanse czwórki nie są w żaden sposób zagrożone.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon