Batman: TAS / TNBA / Batman Beyond
[Obrazek: 6646877_700b.jpg]

Cytat:w święta zamierzam nadrobić i obiecuję opisać pierwszy sezon

Które? Wielkanocne? :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Kiedy szukałem informacji o cenzurze Spider-Mana TAS, natrafiłem się na prześmiewczy rysunek Timma, który też miał podobne problemy ze swoim serialem:
[Obrazek: 7094121.jpg]
Ile tabu dla bachorów tutaj znajdziecie :)?

Odpowiedz
[Obrazek: tumblr_mmp1dsaXYJ1qkvbwso1_r1_500.png]
--
Laozi

Odpowiedz
Arabskie intro do Batmana :)

Odpowiedz
O Jezusie... większego gwałtu na tej genialnej czołówce już dokonać nie można było...

Swoją drogą zacząłem sobie powtarzać ten serial (któryś raz z kolei ;) ) i kurde... ale to się dobrze trzyma, zwłaszcza jak się porówna to z kreskówkami Marvela z tamtych lat. Takie X-Men, przynajmniej dla mnie, jest już nieoglądalne.

Odpowiedz
Ale tu już pal licho wartość merytoryczną, gdyż tutaj Batman zawsze gnoił mocno infantylne Marvele, nawet za gnojka było to zauważalne. Po prostu sama jakość animacji jest zaskakująco dobra jak na swe lata (było nie było 20 lat!), a niekiedy przewyższająca to co prezentują dzisiejsze kreskówki. Chociaż jak by na to nie patrzeć, Warner zawsze reprezentował najlepszą jakość animacji w TV i właściwie do dziś tak jest.

Odpowiedz

W 12:56 NC mówi właśnie o przełomowej animacji. A Batman miał też szczęście do łagodnej cenzury (jeszcze wcześniej pistoletu laserowe były normą) i w porę zwiał do wolnościowego WB Kids, gdy potem macierzysty kanał FOX przyciskał śrubę do maksimum (Spider-Man TAS). Więc mógł pozwolić na ryzyko niepodobające się przewrażliwionym cenzorom, rodzicom i debilom narzekającym w necie "dzisiejsze bajki tylko uczom pszemocy!".

BTW Czy w Batmanie TAS była krew?

Odpowiedz
Była w tylko pierwszym odcinku. Trochę więcej było w TNBA (kosztem powagi) i w "Batman Beyond". Jeszcze jest "Mask of the Phantasm", gdzie tej krwi było więcej niż w trylogii Nolana razem wziętej :)
--
Laozi

Odpowiedz
Nie. Nie licząc filmów direct-to-video/DVD, w których pozwalano sobie na więcej.

Odpowiedz
Cytat:Nie.

Była w "On the Leather Wings". Timm nawet w jednym wywiadzie mówił, że studio im pozwoliło na krew w jednym epizodzie tylko, więc uznał, że niech będzie ona w pierwszym wyemitowanym jako część ustalenia ogólnego klimatu serialu.
--
Laozi

Odpowiedz
Racja, nawet przypomniał mi się ten odcinek który wczoraj oglądałem ;)

http://4.bp.blogspot.com/-zHIPGdmpmzY/TwnrPb6zBgI/AAAAAAAABH4/5bh7_PD6wpk/s1600/23.png

I nie był to pierwszy wyemitowany odcinek, a pierwszy wyprodukowany. Najpierw wyemitowano odcinek o Catwoman, ze względu na premierę "Batman Returns".

Odpowiedz
Na chomiku obejrzałem kilka odcinków zgranych z Polsatu. Jedno - Mirosław Utta jest idealnym lektorem do Batmana TAS i jego pochodnym. Basta! Nie wiem, jak wypadli Gajewski i Szczotkowski, ale pewnie są w tyle za Uttą. I na pewno bije na głowę "profesjonalną" wersję językową (więc morda gówniarze wychowani na słabych dubbingach!).

Odpowiedz
Maciej Gudowski w "Masce Batmana" też był bardzo dobry.
--
Laozi

Odpowiedz
Mark Hamill jako Joker, a Wy rozmawiacie o lektorach :P wstyd

Odpowiedz
(24-06-2013, 20:24)OGPUEE napisał(a): Arabskie intro do Batmana :)

A co przeszkadzało arabusom, ze musieli zrobić swój podkład? Muzyka była anty-islamska?

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(19-07-2013, 23:49)MOLQ napisał(a): Mark Hamill jako Joker, a Wy rozmawiacie o lektorach :P wstyd

Lektor chociaż nie zagłuszał obsady głosowej i mogłem usłyszeć talenty Conroya, Molla czy Hamilla.

A w dubbingu jesteśmy skazani wyłącznie na źle podłożone głosy.

(19-07-2013, 23:53)shamar napisał(a):
(24-06-2013, 20:24)OGPUEE napisał(a): Arabskie intro do Batmana :)

A co przeszkadzało arabusom, ze musieli zrobić swój podkład? Muzyka była anty-islamska?

Przy tej okazji przejrzałem arabskie intra kreskówek i robią to w każdym przypadku.

Odpowiedz
Nostalgia Critic odpowiada na pytanie, czy TNBA jest zły czy dobry.
http://thatguywiththeglasses.com/videolinks/thatguywiththeglasses/nostalgia-critic/40126-nostalgia-critic-batman-season-4-hit-or-miss

Odpowiedz
Z ciekawości i trochę stęskniony za animowanym Batmanem sięgnąłem po ten cały Beware The Batman i... o dziwo nie wypada tragicznie. Do TASu nie ma nawet startu, ale jest dużo dużo lepsze od poprzedniej kreskówki z Batmanem.

Przede wszystkim uderza ilość zmian względem komiksu. Nie uświadczycie tutaj znany przeciwiników Batmana, nie ma Jokera czy Pingwina, zamiast nich są podobno jacyś Z-ligowi przestępcy odgrzebani z kart danych komiksów. (Nic tylko czekać na Człowieka-ołówka.) Alfred jest byłym agentem MI6, a Bruce Wayne ma dodatkowego ochroniarza którym jest młoda azjatka hakerka.

W pierwszym odcinku przeciwnikami są postacie żywcem wyjęte z XIX wiecznej literatury detektywistycznej, ktorym towarzyszy motyw muzyczny zerżnięty z Zimmerowskiego Sherlocka Holmesa.
Jeden wygląda jak ropucha, drugi jest olbrzymem w masce świni i obaj zajmują się polowaniem na ludzi.
Ciekawy pomysł, szkoda ze rozwinięcie ich wątku jest niczym z CSI.

Minusy? Animacja obsysa. Nie cierpię tych CGI kreskówek, wszystko wygląda jak kiepska gra komputerowa. Żadnych detali, każdy wygląda jak bity od matrycy. Są tylko 3 różne figury postaci. Chudy, umięśniony i drobny. Wszyscy poruszają się jakby w przyśpieszonym tempie dość dziwacznymi ruchami.

Generalnie nie jest źle, chociaż żałuję że nie stworzyła tego ekipa od TASu.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Batman jest tutaj bardziej męski niż we wszystkich trzech Batmanach Krzysia razem wziętych.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(04-08-2013, 13:38)Corn napisał(a): Do TASu nie ma nawet startu, ale jest dużo dużo lepsze od poprzedniej kreskówki z Batmanem.

"Brave and Bold" nie jest takie złe. Jeśli się nastawi na coś lżejszego w stylu "Super Friends", to całkiem sympatyczna zgrywa i jednocześnie hołd dla Silver Age. I tam Batman jest rzadko uśmiechającym, stoicznym gburem, który najchętniej wolałby pracować samemu. Czyli tak jak powinno być.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon