True Detective [HBO]
wtf?

Odpowiedz
Skąd to foto?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
:E

Nie no mozg rozjebany.

Odpowiedz
(25-02-2014, 12:24)simek napisał(a): Czy wszyscy narzekacze i nieprzekonani po pierwszych dwóch odcinkach zostali już przekonani, posypują teraz głowy popiołem i na klęczkach przepraszają HBO, że nie dostrzegli geniuszu True Detective od samego początku? Tak z ciekawości pytam :)

Nie widziałem jeszcze szóstego, ale tak na 100% kupił mnie finał czwartego (tyle, że głównie w warstwie realizacyjnej) a tak na 110% to cały piąty, w którym pierwszy raz miałem poczucie, że może to być dużo dużo więcej niż tylko mocny serial z dobrym klimatem i zajebistym Rustem. W piątym wreszcie zaskoczyło absolutnie wszystko, przede wszystkim kwestia narracji. Zajebiste jest to, jak ten sposób prezentowania fabuły wpływa na jej odbiór, możliwe interpretacje, twisty, fałszywe tropy itd.

No ale dlaczego od razu posypywanie głowy popiołem? Bo po trzech odcinkach nie byłem tak zachwycony jak jestem po pięciu? Poczekam na całość. Może ten słabszy początek w genialny sposób zyska dodatkowe atuty jako część całości. Ale teraz mam przeczucie, że nadal będzie potrzebnym, tylko bardzo dobrym, dosyć standardowym (w porównaniu do reszty, mam nadzieję) i może trochę zbyt powolnym wstępem do czegoś (mam nadzieję) prawdziwie oryginalnego i genialnego.

To trochę tak, jak z Breaking Bad, tyle, że słabsze momenty True Detective odstają dużo mniej od tych najlepszych.

No, ale to wszystko bez obejrzenia szóstego. Po prostu nie mogłem się powstrzymać nieco zirytowany takim stawianiem sprawy. Nie mam poczucia, że nie poznałem się na arcydziele. Raczej to arcydzieło objawiło się z opóźnieniem. A i tak z ostatecznym werdyktem warto poczekać do finału.

Odpowiedz
[Obrazek: out.php?t=736150_es.jpg]

Wrzucam w lepszej jakości
1x03 29:20

Ostatnio widziane:
filmweb

Odpowiedz
(25-02-2014, 23:46)JC-H napisał(a): Nie, jest to moja reakcja na próbę robienia z niego niewinnej, niczego nieświadomej ofiary.

Kto jak kto, ale Rust daleki jest od jakiejkolwiek niewinności - co nie zmienia faktu, że w tym momencie dał się podejść, tak po prostu. Myślę, że nawet Jezus by się dał złapać na gorącym :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Skąd to foto?

Matthew McConaughey mi podesłał ;) A serio gdzieś na fejsie znalazłem.

MOLQ napisał(a):Nie no mozg rozjebany.

Niezłe wiksy się szykują.

edit

Najlepsze dialogi z 6?

Kto się bawi jak mężczyzna, płaci jak mężczyzna.

Powinnaś się zabić.

Odchodzę. Pierdolę to. Pierdolę świat.

Odpowiedz
(26-02-2014, 01:04)patyczak napisał(a): Hmm.. dziwne. Tu był post Mush Rooma, na który odpowiedziałem:D

Usunąłem go, bo się jednak rozmyśliłem i stwierdziłem, że nie był to 100% akuratny post:)

Jezu, Mental, z kim Ty się kumplujesz na fejsie?:)
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
A ja myślałem, że to dość oczywiste iż Maggie poszła do Rusta, bo to jedyny sposób, by Marty odszedł na zawsze. A że jej uległ? Kurdę, gdyby tego nie zrobił byłoby to zajebistym zgrzytem w tej dobrze poukładanej historii.

Odpowiedz
Bo to jest oczywiste, ale ludzie sobie tu dość drastycznie nadinterpretują przebieg spraw:)

Odpowiedz
W kwestiach zemsty Maggie oraz Maggie jako członkini kultu zgadzam się ze wszystkim, co napisał Mush Room, dodam tylko, że jeśli chodzi o to pierwsze, był to bardzo przygnębiający akt, niedający satysfakcji żadnej ze stron i jedynie potwierdzający wszystkie aforyzmy Rusta o żałosności ludzkich istot i ich życia na ziemi.

Wreszcie reunion obu detektywów po latach i zarazem początek ostatniej fazy, czyli zamknięcia śledztwa. 1,2 - wprowadzenie, 3-6 - rozwój, 7,8 - domknięcie. Elegancko. Trzeba tylko wytrzymać :).

Cytat:Powoli też już zaczynam tęsknić za tymi postaciami. Świadomość, że drugi sezon nie będzie z nimi autentycznie mnie boli. Choć może HBO pokusi się o woltę i jednak postara się by Rust i Marty wrócili.

Może zrobią jak w AHS, czyli ci sami aktorzy grający różne postacie, albo Rust i Marty wrócą jako postacie epizodyczne jako np. konsultanci dla śledztw prowadzonych przez innych. Wolałabym to drugie, jeśli oczywiście obaj przeżyją do końca tego sezonu.

Odpowiedz
Mój ulubiony tekst? "Human tampon here heard me";)

A co do Matthew i Woody'ego i ich roli w kolejnych sezonach, to na razie wiadomo tylko tyle, że będą narratorami 2 serii. Nie bardzo wiem, co to znaczy, bo pierwsza seria doskonale radzi sobie bez narracji, ale takie info hula po sieci.

Odpowiedz
Może chodzi o to, że teraz oni będą kogoś przesłuchiwać :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto, tych dwóch murzynów. Rolę się odwrócą :D

Odpowiedz
moja teoria dot. zakonczenia

a czas oczekiwania na kolejny epizod polecam wkorzystac na seans Lone star z '96. Rzecz moze nie o takim ciezarze gatunkowym ale tez jest tajemnica, tez rzecz dzieje sie w fajnym stanie i tez jest mcconaughey. powazny kawal kina.

work 8 hours, sleep 8 hours, play 8 hours, buy, consume, submit, conform, watch tv, no thought, obey ...

Odpowiedz
Jeśli ktoś jeszcze nie widział (fotki z planu. oczywisty spoiler jest oczywisty):
http://imgur.com/a/odCCY

Odpowiedz
Bielau - czy to spoilery do przyszłych odcinków? Bo nie wiem czy zerkać.

I a propos Maggie - może poniższy wywiad sprawi, że te Wasze teorie się zakończą:)
http://www.hbo.com/true-detective/episodes/1/06-haunted-houses/interview/michelle-monaghan.html#/

Odpowiedz
Mush Room
Do przyszłych.

Odpowiedz
Tutaj to są ciekawe rozkminy - mają rozmach s...y xD

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?640834-True-Detective&p=13651052

Odpowiedz
Jestem zaszokowany drobiazgowością tych rozkmin. 95% z tego to pewnie i tak walenia konia do obrazka, ale sam fakt.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon