Batman: TAS / TNBA / Batman Beyond
Myślę że raczej to sentyment , wyobrażacie sobie np lektor do takiej kreskówki ?
kubala102, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2013.

Odpowiedz
Na luzie sobie wyobrażam bo chyba "Pinky i Mózg" nawet latał kiedyś z lektorem. Inna sprawa że są kreskówki i są seriale/filmy animowane i w jednym przypadku dubbing pasuje a w drugim jest skrajnie odrzucający.
W TV lat 90. to zauważano a w dzisiejszych czasach istnieją kretyni którzy uważają że można dubbingować filmy aktorskie (co jest żałosne) i wszyscy którym to nie przeszkadza lub jeszcze gorzej uważają za lepsze życzę śmierci w konwulsjach. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
No tak ale jak wcześniej napisałem w innych krajach każdy film aktorski , serial jest dubbingowany poza tym Polska zawsze jest uważana za robienie świetnych dubbingów np Shrek , Epoka lodowcowa , Król Lew naprawdę wolał byś zobaczyć w tych filmach lektor ?
kubala102, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2013.

Odpowiedz
Dlaczego animowany Batman jest najlepszy:

http://thefilmexperience.net/blog/2014/7/18/tims-toons-why-the-animated-batman-is-the-best-batman.html

Odpowiedz
Dowiedziałem się, iż kiedyś u nas wydano kilka odcinków TASa na VHS, o obsadzie dubbingowa z "Batmana i Robina". I jest lepsze od wersji z DVD.

Ferenc, nie muszę mówić - perfekcyjny Batman.

Bartek Opania jako Robin sprawdza się zarówno u Schumachera jak i w TASie.

Kołbasiuk jako Pingwin to nie jest mój ideał (jest nim Tomek Grochoczyński), ale jak dotąd to najlepszy polski Pingwin z TASu. No i mile posłuchać jak zawsze rewelacyjnego Kołbasiuka.

Troński jako Freeze niewiele rożni się od Zbrojewicza, wpierw myślałem, ż to Zbrojewicz sprzed lat. Ale jak założy ten kostium, panowie... czapki z głów.

Szkoda, iż z dubbingiem poszło jak poszło (a Wikipedia informuje, że w 2013 r. powstała kolejna wersja dubbingowa, oczywiście Radek Pazura w roli głównej).

Odpowiedz
Tak Andrzej Ferenc był świetny w roli batmana co do reszty mam mieszane uczucia , niestety głos Jokera w starszej wersji był okropny i ciesze się że akurat on został zastąpiony przez Mirosława Guzowskiego .

Poza tym w internecie znalazłem cały serial wersji lektorskiej w dobrej jakości http://chomikuj.pl/CzarnaRenka/*e2*96*a0+(UPLOAD)/*e2*96*a3+FABULARNE/*e2*96*a3+SERIALE/Batman+-+Serial+Animowany+(1992) - Hasło to rower2

Do szczęścia przydało by sie odszumować audio w niektórych odcinkach , czy jest ktoś na forum kto zna się na takiej robocie? Wtedy mieliśmy by już cały komplet
woytek102, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2014.

Odpowiedz
Akurat Guzowski to jest obecnie chyba najlepszy polski głos Jokera (choć teraz obsadziłbym albo Mariusza Czajkę albo Radosława Pazurę).

A kto dubbingował na VHSie Jokera (bo w World Finest był to Suszyński), jak wolno spytać?

Odpowiedz
Chyba Tomasz Kozłowicz ale nie jetem pewien , wystąpił on na pewno w superman tas oraz w lidze sprawiedliwych
woytek102, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2014.

Odpowiedz
Po obejrzeniu Batman: TAS, co do którego pochwał znajdziecie w tym temacie nadto i zachęcać nikogo bardziej nie trzeba sięgnąłem po Batman Beyond by sprawdzić wspomnienia o bardzo sympatycznej animce. I nie zawiodłem się, bo Beyond to znakomita reinterpretacja postaci w nowym sztafażu, doskonale operująca starymi pomysłami w świeży sposób.

Primo Terry, czyli nowy człowiek kryjący się za maską Batmana. Nastolatek z gorącą głową, ale szlachetny i działający z innych pobudek niż Bruce - czuje dług wobec społeczeństwa za grzeszki z przeszłości, że musi sobie i innym udowodnić swoją wartość. Jednocześnie potrafi być podobnie zgryźliwy i uparty jak staruszek. Jego rozmowy z mentorem należą do najzabawniejszych i najlepiej napisanych kawałków serialu.

Secundo, czyli nowe Gotham. Futurystyczna otoczka pozwoliła twórcom pofolgować sobie, ale z głową. Nadal jest mrocznie, a olbrzymie wieżowce rozświetlają jaskrawe neony. Nie brak kanciastych kształtów i prostych wzorów rodem z płyty głównej komputera. Czuć, że to to samo zakopcone miejsce, a obecność Jokersów, czyli gangu wzorującego się na arcywrogu Batka to znakomity pomysł.

Tertio, tempo. Agresywna gitarowa muzyka i dużo akcji to odejście od podnioślejszego TASa. Terry walczy też inaczej, mniej siłowo, więc starcia są bardziej akrobatyczne i mniej tu dawnego straszenia. Jest dynamicznie, a przy tym nigdy nie popada w głupią nawalankę, za co należy się pochwałą.

Quatro, przeciwnicy i fabułą. Mało postaci szaleńców i terrorytów, więcej złodziei technologii i prywatnych zemst. Nie ma tylu klasycznych postaci co w poprzedniku, ale i tak pojawia się Freeze, Bane, Talia, w pełnometrażówce wraca Joker, a Royal Flush Gang dostaje nowe oblicze. Część nowych wrogów rozczarowuje: Shriek i Spellbinder są meh, a Inque chociaż wygląda i zachowuje się świetnie, trochę brak osobowości. Najgorzej wypada Kobra, która jest z zupełnie innego zeszytu. Za to historie są całkiem dobre, a najlepsze to te pozwalające lepiej poznać postacie i dające im szerszą możliwość interakcji.

Ogólnie obejrzałem pierwszy sezon i był on na poziomie najlepszych odcinków TASa, jakby wyekstrahować najlepsze rzeczy do 13 epizodów. Doskonale siada para Bruce - Terry, poszczególne historie zbliżają ich i ich z widzem. Jest to dobre odejście od formuły TASa, gdzie był pierwszoplanowy Batman i długo długo żadnej poważnej postaci.

Drugi sezon obniżył poziom, brakowało bardziej osobistych odcinków, Bruce'a jakby mniej, przeciwnicy mniej ciekawi a plany bardziej wydumane. W dodatku poszerzono historie związane z liceum Terry'ego, co kończy się kilkoma nudnymi odcinkami (z dzieckiem-jajkiem, dziewczyną-androidem czy powrotem Willego). Wprowadza też koleżankę młodego, Max, która poznaje jego drugą tożsamości. Z początku taka sobie, ale potem polubiłem ją, bo pomimo wyszczekania, jak ktoś jej macha bombą przed nosem jest przerażony jak każda normalna osoba na jej miejscu.

Za to trzeci sezon (co ciekawe, ma 13 odcinków, jak pierwszy, gdy druga seria jest dwa razy dłuższa - jakiś związek jakości z długością?) wraca do wysokiego poziomu. Domyka kilka wątków (świetne ostatnie występy Inque i Gangu!), rozszerza informacje o przeszłości Terry'ego i wydarzeniach z życia Bruce'a pomiędzy TASem a Beyond. Trochę z innej beczki wypada za to cross-over z Justice League, zwłaszcza stylistycznie JL wypada jak bajeczka dla dzieci :) Brak mu niestety dobrego zakończenia - to dostajemy w ostatnim odcinku drugiej serii Justice League Unlimited, i posysa. Jest naciągane jak rajty Supermana i wygląda jak kupa (to pewnie cecha całej serii... no cóż).

Film Return of the Joker jest za to bardzo dobry. Tworzy znakomity pomost między starą serią, a nową, wyjaśnia ważną kwestię odejścia Wayne'a i bardzo dobrze wygląda. Chociaż walk jest trochę za dużo i muzyka jest słabsza niż w serialu.

Na zakończenie, próbka muzyki:
https://youtu.be/nM06J9XwY8Y?list=PL53760F8D39A609BC

I Batman Beyond Musical :)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
"Mask of the Phatasm" wychodzi na Blu-Raya:
http://www.blu-ray.com/movies/Batman-Mask-of-the-Phantasm-Blu-ray/63145/

Odpowiedz
Podejrzewam, że Mierzwiak będzie dziś trzepał całą noc. ;)

Odpowiedz
"No release date", takich stron jest na blu-ray.com mnóstwo, co nie oznacza że te wydania wkrótce się ukażą.

Odpowiedz
Czyli Mierzwiak zostanie z miękką pytą w dłoni... :D
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Stronę tego wydania na Blu-ray.com stworzono w styczniu 2013 roku.

OGPUEE chciał nas OGŁUPIĆ :(

Odpowiedz
To wina forum z Batcave...<obrażony bez wyrzutów sumienia>

Odpowiedz

Odpowiedz
Cute.

Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Dobre. A propos pod choinkę sprawiłem sobie takiego Batmana.
[Obrazek: 1214_dcc_btas2.jpg]
Batmobil kusił ale 500 zł to chyba byłaby przesada. Choć kto wie, niedługo będę urządzał swoje pierwsze własne lokum i będę nabywał różne gadżety. :P

Odpowiedz
(27-01-2016, 22:49)Phil napisał(a): Gdzie i za ile?

Batman
http://www.dystryktzero.pl/figurka-batman-the-animated-series-batman-15-cm.html

Batmobile
http://www.dystryktzero.pl/replika-batman-the-animated-series-batmobile-61-cm.html

Odpowiedz
Nadrobiłem World's Finest, zachęcony linkowaną wszędzie sceną pierwszego spotkania Gacka i Boy Scouta.

Fajna rzecz. Z serduchem i nie głupie, choć jednak wolałbym by scenariuszowy poziom wspomnianego pierwszego spotkania Batmana i Supka utrzymał się przez cały czas i aby generalnie był to pełnoprawny film jak Mask of Phantasm, a nie zbór trzech odcinków serialu, bo jednak całość zalatuje trochę czymś oglądanym na Polsacie przy śniadaniu przed wyjściem do szkoły. Chociaż to może część uroku. W każdym razie w dialogach i interakcjach przebija się tutaj widoczna inteligencja Diniego, który traktował te postaci poważne, pomimo bajkowego sztafażu. Zachęciło mnie to do nadrobienia wszystkiego spod znaku duetu Dini & Timm ( w tym też rzeczy z Supermanem), bo w sumie oprócz Mask of Phantasm, które wielbię, z TASu pamiętam zaledwie kilka odcinków z dzieciństwa. To już z Batman Beyond miałem lepszy kontakt.

PS. Na fejsie żartobliwie zapytałem kto według kanonu DC ma większy podbródek - Wayne czy Kent. Teraz już wiem. Coś musi być chyba w wodzie w Metropolis, bo za każdym razem jak jakiś bohater z Miasta Jutra staje bokiem do kamery, Timm rysuje ich z wielką bułą na ryju, podczas gdy Wayne we wszystkich scenach zachowuje swój przycięty jak dłuto, Gothamowy prostokąt ;)

PS 2. Szoferka Lexa Luthora. You think he's hitting that? ;)
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon