Wiedźmin / The Witcher - seria
Uściślijmy - zadania związane z postaciami biorącymi udział w głównym wątku (jak baron, Triss czy Jaskier) nie wliczają się do kategorii o której mówię. Miałem na myśli te "bardziej" poboczne, typu zlecenia wiedźmińskie czy poszukiwania jakichś tam przedmiotów/skarbów - te z pewnością NIE SĄ najciekawszym elementem gry.

Odpowiedz
military,

polecam Ci olac glowna gre i wlaczyc sobie oba dodatki. Sa naprawde fajne i nie musisz sie przejmowac pierdolami - mozna skupic sie na fabule. A drugi dodatek to w sumie taki Wiedzmin 3 (bo tez jest otwarty swiat, ale mniejszy) w pigułce z ciekawsza fabuła.

Odpowiedz
Cytat:Dodam jeszcze że najlepszą fabułę mają dodatki, no i są tam nieporównywalnie ciekawsi antagoniści niż w podstawowej grze.

Pierwszy dodatek, "Serce z kamienia" ma fenomenalną fabułę i dwójkę doskonałych antagonistów, rewelacyjne (dwa możliwe) zakończenia.

Drugi, "Krew i wino" ma średniawą fabułę i FATALNEGO antagonistę. Na lekcji tworzenia antagonisty można wręcz podać za modelowy przykład po tej dobrej stronie Olgierda von Evereca z 1 dodatku, a po ZŁEJ stronie Dettlaffa. "Krew i wino" nadrabia postaciami pobocznymi, przepięknym wizualnie światem i dużą ilością atrakcji/bajerów. No ale "Serce z kamienia" nadal jest ze dwa razy lepsze.

Odpowiedz
Dettlaf nie jest zły, ale zostaje niestety spłycony pod koniec. Tak jakby nagle zabrakło budżetu na opowiedzenie szerzej jego historii ("masz trzy dni!"). Tak czy siak, oba dodatki zjadają główny watek podstawki*.

*ja, inaczej niż Gieferg, nie licze do glownego watku zadan pobocznych, posrednio z watkiem glownym powiazanych, w stylu wiedźm i barona.

Odpowiedz
W wątku z baronem i u wiedźm mamy flashbacki z CIri i wskazówki gdzie jej dalej szukać więc jedno i drugie to część wątku głównego. A same wiedźmy

Cytat:Drugi, "Krew i wino" ma średniawą fabułę i FATALNEGO antagonistę.

Nie słuchać, bo bzdurzy :) Drugi dodatek znacznie ciekawszy i ogólnie lepszy.

--------------

Military - dokąd ty w ogóle zaszedłeś, bo mam wrażenie, że nawet dobrze nie zacząłeś gry i utknąłeś na jakichś zadaniach pobocznych...

Odpowiedz
No właśnie już od zupełnie samego początku jest wręcz podręcznikowy przykład dobrego scenopisarstwa u Olgierda i złego u Dettlaffa - dosłownie jakby wyjęty z podręcznika:

Cytat:WNĘTRZE. TAWERNA JOE - NOC
Duszny, ciasny pub. Znudzony ZESPÓŁ COUNTRY gra 
smętną PIOSENKĘ. Nick i Buddy sączą letnie piwo.

NICK
Jestem idiotą. Ona mnie nienawidzi.

BUDDY
Nieprawda.

NICK
Właśnie że tak. To już koniec.

Stwierdzenia "jestem idiotą" i "nienawidzi mnie" to gotowe wnioski; dowiadujemy się, co sądzi bohater, ale bardzo ogólnikowo. Nie wiemy, co go doprowadziło do tej konkluzji. Dialog stanie się ciekawszy, jeśli skupimy się na szczegółach: 

WNĘTRZE. TAWERNA JOE - NOC
Duszny, ciasny pub. Znudzony ZESPÓŁ COUNTRY gra
smętną PIOSENKĘ. Nick i Buddy sączą letnie piwo.

NICK
Kupiłem jej nawilżacz powietrza.

BUDDY
Na Walentynki?

NICK
Pojechała do domu, do matki.

Możemy sami wywnioskować, że ukochana go nienawidzi i że czuje się jak idiota (albo nim jest). Dialog nadal jest oszczędny, ale zamiast gotowych wniosków mamy określenie czasu, konkretne wydarzenie i kontekst.

Pierwsza scena z Olgierdem: przypatruje się zamyślonym wzrokiem rzeźbie słynnego artysty, która znalazła się w jego posiadaniu - następuje krótki monolog o jego sztuce, w którym von Everec zachwala dzieło, gładząc po nim dłonią. Zapewne kosztowała fortunę. Nagle porzuca temat, stwierdzając, że jest zbyt idealna, nudna, pozbawiona życia - jakby od niechcenia przewraca rzeźbę i rozbija ją na kawałki. "Teraz lepiej, przynajmniej jest ciekawsza". Widać mnogość implikacji zawartych w drobnych gestach i subtelnie podanych słowach. Ten najemnik zapewne jest cholernie bogaty. Zapewne jest więc bardzo silny i wpływowy. Interesuje się sztuką, jest impulsywny, doskwiera mu nuda, potrzebuje adrenaliny.
Dalej jest podobnie wraz ze świetnym rozwinięciem historii Olgierda - bardzo niejednoznaczna moralnie postać, charyzmatyczna, ciekawa. Plus konflikt z Panem Lusterko, fantastyczne zadania i TEN rewelacyjny motyw muzyczny, od którego przechodzą ciarki (wraz ze świetnym mykiem - dziećmi podśpiewującymi tę samą melodię).

Tymczasem czego dowiadujemy się na starcie o Dettlaffie? Dostajemy banalną, łopatologiczną ekspozycję na jego temat ze strony Regisa - "Dettlaff nie jest taki zły, potrafi być dobry, kiedyś zabił bestię bo ta zabiła chłopca, który poczęstował go jabłkiem". Ekspozycja, przesada, banalność, łopatologiczność, ogółem postać jest płaska jak kartka. Wygląda to tak, jakby gimnazjalista, początkujący mistrz gry, właśnie się dowiedział, że antagonista nie powinien być po prostu zły. I wtedy zrobiłby właśnie takiego Dettlaffa. :)

Cytat:W wątku z baronem i u wiedźm mamy flashbacki z CIri i wskazówki gdzie jej dalej szukac więc jak dla mnie to jest częśc wątku głównego

Naciągane - historia Barona i jego wątek sam w sobie nie ma nic wspólnego z główną linią fabularną, oprócz tego, że w nagrodę dostajemy cynk, który popycha wątek główny do przodu.

I w wątku Barona jest tak sama dysproporcja jakości w porównaniu do wątku głównego, jak między Olgierdem i Dettlaffem.

Odpowiedz
Cytat: historia Barona i jego wątek sam w sobie nie ma nic wspólnego z główną linią fabularną, oprócz tego, że

Na tej zasadzie mógłbyś z wątku głównego wykluczyć praktycznie wszystko.

Główna oś fabularna to poszukiwania Ciri - w Velen, Novigradzie i na SKellige - a także podróż Ciri - a ta jest ściśle powiązana zarówno z baronem jak i z wiedźmami. Kropka.

Odpowiedz
Z tym się mogę zgodzić - tak czy siak, według mnie kto inny odpowiada za wątek Barona, a kto inny za wątek główny. Tak samo jak kto inny odpowiada za wątek Olgierda, a kto inny za wątek Dettlaffa.

Różnica pod kątem scenariusza jest po prostu zbyt duża by mogła być to ta sama osoba.

Odpowiedz
Z tego co wiem, to za zarówno za scenariusz do Serc z kamienia, jak i KiW odpowiada Marcin Blacha, który był też głównym scenarzystą podstawki.

A zarzuty i tak z kosmosu :P.

Odpowiedz
Raczej całkiem przyziemne. :) Specjalnie zarzuciłem cytat z samego początku podręcznika do scenopisarstwa, żeby nie było, że to tylko moje wymysły - ale co tam jakie scenopisarstwo, przecież to na kolanie można napisać. :p
Za scenariusz W3 odpowiadają dwie osoby, a podejrzewam, że na nich się nie skończyło - szczególnie przy tej ilości materiału. Jeśli rzeczywiście ta sama osoba robiła i to i to, będę zaskoczony. :)

Tak jeszcze dodam: W3 uważam za jedną z najlepszych gier wszech czasów i nawet główny wątek mi się podoba - daje dużą motywację postaci, jest nacechowany emocjonalnie, z rozmachem, epicką podróżą... ma dużo naprawdę dobrych momentów. Że zaś czysto fabularnie kuleje i antagonista jakiś kiepski - nie będę narzekał.

SZK to arcydzieło crpg, a KIW to bardzo solidny i ładny dodatek.

Odpowiedz
(04-10-2016, 21:23)Gieferg napisał(a): W wątku z baronem i u wiedźm mamy flashbacki z CIri i wskazówki gdzie jej dalej szukać więc jedno i drugie to część wątku głównego. A same wiedźmy
Kaman. :) Tlumaczysz mi, bo myslisz, ze mi to jakos umknelo? Sens jest taki, ze to watki poboczne i spokojnie np. wątek Barona mógłby się znaleźć w którymśdodatku zamiast w podstawce. Jedyne, co go laczy z glownym watkiem to to, ze ma informacje o Ciri. Jak chcesz to uwazaj to za czesc glownego watku - ja uwazam to za watek poboczny. To zreszta chyba jeden z powodow, dla ktorych glowny watek w podstawce dziala srednio - bo jest miszmaszem.

Odpowiedz
A uważaj sobie za co chcesz. Ja nie o uważaniu mówię, tylko podaję fakty.
Była mowa o tym, co pomijamy, ja pomijam część pobocznych, ale wychodzi na to, że ty pomijasz zadania główne, jesli udało ci się skończyć w ten sposób grę to nic tylko pogratulować :)

http://www.eurogamer.pl/articles/2015-05-20-wiedzmin-3-zadania-glowne-opis-przejscia
Cytat:
Akt 1: Velen (Ziemia Niczyja)

Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Nilfgaardzki łącznik
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Polowanie na czarownice
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Po omacku
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Krwawy Baron
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Historia Ciri: Król Wilków
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Sprawy rodzinne (cz. 1)
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Na ratunek Księżniczce
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Sprawy rodzinne (cz. 2)
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Historia Ciri: Wyścig
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Panie lasu
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Sprawy rodzinne (cz. 3)
Wiedźmin 3 - Akt I: Velen - Wyjście z cienia

Odpowiedz
Zimowa wyprzedaż na PSStore, edycja GOTY trzeciego Wieśka za 124 zł, nie mogłem się oprzeć :)

Odpowiedz
Jestem zachwycony W3.

Co prawda gra wciąż przeraża mnie swoim ogromem, wszędzie chciałbym pojechać i wszystko odkryć, ale też fajnie hamuje mój nadmierny zapał wymagając wyższego poziomu doświadczenia, także wszystko po kolei.

Wciągająca fabuła, świetne dialogi i aktorstwo (naturalnie gram po polsku), wreszcie powalające technikalia i genialnie wykreowana rzeczywistość. Na każdym kroku jest coś ciekawego, coś się dzieje, masa detali cieszy oczy i pogłębia wrażenie żyjącego świata. I ta bijąca od scenerii "polskość". Cudo.

Odpowiedz
<Military Mode ON> No co ty, bohater chujowy, w dodatku nie można go samemu wykreować, questów za dużo, nie sposób pozbierać wszystkich gratów z całego świata, instrukcji brak, grać się nie da. <Military Mode OFF>

Gdzie jesteś teraz? Czekam na sprawozdanie z kluczowych decyzji :)

Odpowiedz
<military mode on> Po 20 godzinach zobaczysz, że tak naprawdę robisz jedną rzecz w kółko, a przed tobą jeszcze 20 godzin jej powtarzania.

Odpowiedz
...a potem jeszcze trzeba ciągnąc do końca nudny do bólu wątek główny i robić questy za które dostajesz fige z makiem, bo są przeznaczone dla gracza z poziomem 5, a ty masz już 15. :)

Odpowiedz
Military, dalej nie wiem dokąd zaszedłeś. Zacząłeś chociaż Novigrad, czy może postanowiłeś zrobić wszystkie zlecenia wiedźmińskie w każdej wsi i na tej podstawie przy piętnastej południcy czy innej zjawie stwierdziłeś, że gra jest nudna? Skończyłeś w ogóle wątek barona?

Jakbym chciał zrobić każde jedno zlecenie, przeszukać każde miejsce itd. to pewnie bym odpadł jeszcze w Velen. Niektórzy tak robią, ale mnie to nie bawi bo zlecenia i inne trzeciorzędne questy to PRZYPRAWA, dodatkowa atrakcja - wpieprzanie słoika ketchupu przed przejściem do kolejnej potrawy to raczej kiepski pomysł. Co do wątku głównego - jest zdecydowanie bardziej interesujący jeśli się jednak zna i lubi książki ASa i ich bohaterów (choć z drugiej strony wielu ma potężny ból dupy o każdą niezgodność z nimi, a tych nie brakuje). Pod tym względem dodatki wypadają jednak znacznie lepiej, bo nie wymagają takiej podbudowy, same w sobie są wystarczająco angażujące.

Odpowiedz
Znalazłem rodzinę / dziecko barona, zrobiłem pierdyliard misji w tej wiejskiej okolicy, spotkałem się z jakimś królem, łaziłem po jakichś podziemiach gdzie atakowały mnie jakieś psy (kolejności nie pamiętam) i umarłem z nudów.

Odpowiedz
Rozmawiamy z Lichem z Forum :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon