ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach
(02-11-2016, 10:41)al_jarid napisał(a): I tak samo było z "Conanem".

Niby tak, ale Conan z 2011 roku zaczerpnął prosto z pierwszego filmu z Arnoldem kilka rzeczy, których u Howarda nie było (zdaje się, że zalicza się do nich motyw zemsty za śmierć ojca). A np takie Total Recall, choć teoretycznie kolejna ekranizacja, to jednak jest bardziej remakiem filmu z Arnoldem, bo z niego czerpie o wiele więcej niż z oryginału.

Odpowiedz
(02-11-2016, 09:31)Mierzwiak napisał(a): Solaris chociażby. Pierwowzorem jest materiał literacki więc to po prostu kolejna ekranizacja.

Książkę czytałem. Film z Clooneyem widziałem. Filmu starego nie - więc nie mogę powiedzieć czy to "ponowna ekranizacja" czy rimejk.
To akurat bardzo wygodne bywa: "hej, nie robimy rimejku tylko kolejną adaptację książki". Jak to wyglądało choćby na przykładzie "Carrie" wszyscy widzieli. To samo "Total Recall", który jest zwykłym rimejkiem. Zresztą ciężko, żeby nie był skoro opowiadanie ma kilka stron.

(02-11-2016, 10:41)al_jarid napisał(a): To samo można powiedzieć o "Ben Hurze", a wszyscy mówią, że rimejk.

Ale to już jest problem tych ponownie-ekranizujących, że ktoś wczesniej już to zrobił. A, że to rimejk chyba świadczy murzyn-dreadman, co nie? W oryginale był to szejk więc gdyby ekranizowali książkę nie zmieniliby go na rastamana :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
No akurat "Solarisy" Soderbergha i Tarkowskiego to tak diametralnie różne światy jak tylko można.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Cytat:A, że to rimejk chyba świadczy murzyn-dreadman, co nie?

Shamar Logic FTW...

Odpowiedz
Żołnierze kosmosu doczekają się remakeu...

Odpowiedz
Nie tyle co remake co ponowna (tym razem wierna) adaptacja powieści, którą ponoć (nie czytałem) Verhoeven wyśmiał. No i oni się już za to zabierają od lat, więc w zasadzie stary news.

Odpowiedz
Jak do tej pory mnie wkurzały rimejki filmów Verhoevena tak w tym wypadku nie mam nic przeciwko... choć i tak wątpię by przeskoczyli poprzednią ekranizację.

Odpowiedz
Następnym filmem Eggersa (gościa od "Witch") będzie jednak remake "Nosferatu".

http://collider.com/nosferatu-remake-robert-eggers/
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Setna ekranizacja "Draculi"... Ja p... To przypomina te same playlisty non-stop odgrywane w radiach.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Twórca zapowiedział, że pokaże tytułowego bohatera z nowej strony. Nie mogę powtórzyć tego, co zrobił Max Schreck, wracam więc do ludowej genezy wampira. 

Swoim poprzednim filmem Eggers mnie całkowicie kupił. Nowego Nosferatu biorę w ciemno i jaram się straszliwie. 
Cigarettes and coffee, man. That's a combination.

Odpowiedz
Jaka setna? Ostatnią, dość wierną, ekranizację Drakuli mieliśmy w 92r. z Oldmanem.
Reszta to typowy, popkulturowy miszmasz, który nawiązuje lekko do postaci tego najsłynniejszego wampira (patrz. "Dracula" z Evansem).

Po Eggersie prędzej spodziewam się klasycznego filmu, a nie spektaklu CGI-wampirów.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
No i właśnie dlatego nikomu nie jest potrzebne do niczego. Szczególnie, że to być rimejk "Nosferatu" a nie stricte kolejna ekranizacja "Draculi". Zresztą też niuepotrzebna :)

(12-11-2016, 15:01)kawa i papierosy napisał(a): Twórca zapowiedział, że pokaże tytułowego bohatera z nowej strony. Nie mogę powtórzyć tego, co zrobił Max Schreck, wracam więc do ludowej genezy wampira. 

Od dupy strony chyba :) A wróć, u Coppolli był dup-cynglem więc też nic nowego. Już było tyle interpretacje, że takie teksty są po prostu żałosne.
Kręcą po raz kolejny to samo, z postacią przewałkowaną na wszelkie sposoby, graną przez dziesiątki aktorów, przez dziesiątki lat.

O ile mnie pamięć nie myli - D.Argento zrobił ludowego, walącego cepelią "Draculę" kilka lat temu.

Odpowiedz
Z tym że Eggers jest autorem jednego z najlepszych horrorów ostatniej dekady, więc to trochę zmienia nastawienie do tego projektu.

Odpowiedz
Chyba Cię (was) coś opętało.

Oceniłem tego kaszana na całe 3/10 :)

Odpowiedz
A dla mnie to mega klimatyczny film, który troszkę zepsuła niezbyt subtelna końcówka. Aktorstwo, muzyka, zdjęcia, ukazanie ówczesnych czasów- miodzio. Dla mnie horror numer 1 ostatnich lat, a zaraz za nim It Follows oraz Babadok (za nietuzinkowość w obu przypadkach).
Cigarettes and coffee, man. That's a combination.

Odpowiedz
Ciekawe co się stało z tym średniowiecznym filmem, który Eggers miał kręcić. Pewnie Nosferatu w jego wykonaniu będzie niezłe, ale z drugiej strony kolejne wersje wydają mi się już totalnie zbędnę. Wolałbym żeby spożytkował czas na coś ciekawszego, ale rozumiem dlaczego nakręci ten film (bo na to co by chciał pewnie nikt nie chce dać hajsu, ech Hollywood).

Odpowiedz
(12-11-2016, 16:47)shamar napisał(a): Chyba Cię (was) coś opętało.

Oceniłem tego kaszana na całe 3/10 :)
No ale to Ty.

Odpowiedz
No... ja, który sporo horrorów był obejrzał w życiu. W tym nie zaskoczyło, nie ruszyło mnie prawie nic.

Odpowiedz
Niemcy jeszcze raz nakręcili Winnetou w Chorwacji (jako trzy filmy telewizyjne) i wygląda na to, że może to mieć więcej wspólnego z remakiem starych filmów, niż z ponowną adaptacją powieści.
Zwiastun w temacie o serii.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon