15-01-2016, 22:08
|
Złote Globy
|
|
Obiektywnie ocenili, że subiektywnie spodobały im się takie i takie efekty i ich zastosowanie. Ot, filozofia. ;)
Sekcja FX głosuje tylko przy nominacjach, potem decyduje już kilka tysięcy osób, od aktorów przez montażystów dźwięku po Adama Sandlera. Trudno wymagać aby tak olbrzymia grupa osób nie kierowała się przede wszystkim sympatią do filmu, osób w niego zaangażowanych czy po prostu ogólnym wrażeniem jakie zrobiły na nich te efekty specjalne. Wybierając swoją piątkę roku również kierowałbym się ogólnym wrażeniem, nie jestem ekspertem od FX i zapewne 99% najliczniejszej grupy w Akademii czyli aktorów nie są takimi ekspertami. To nie są nagrody eksperckie, nawet nominacje przyznawane niby przez grono ekspertów są często po prostu wyrazem środowiskowych sympatii.
15-01-2016, 22:13
Scorsese kompletnie olany na Globach, najbardziej obłowiły się "Hell or High Water", 'Nocutrnal Animals" i "La La Land". Trzy nomki wpadły też dla "Hacksaw Ridge", więc już oficjalnie można uznać, że Gibson wrócił do łask. :) Poza tym, sporo czarnoskórych nominowanych, i na Oscarach będzie pewnie podobnie. #OscarsSoBlack :)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 12-12-2016, 15:47
Uwielbiam Bridgesa-Lebowskiego i podobał mi się Hell or High Water, ale trochę poraża ten wysyp nominacji za rolę drugoplanową. Zagrał spoko i tyle, a z tego co widzę, to prócz gostka z House of Cards jest faworytem do statuetki. Kiepsko to wygląda w tym roku (a już tym bardziej na tle ostatnich, dajmy na to, 10 lat i kreacji takiego Simmonsa, Waltza czy Bardema) jak na razie z mojej perspektywy. Czas obejrzeć Nocturnal Animals, może tu znajdzie się jakaś perełka aktorska.
12-12-2016, 16:47
W Nocturnal Animals podobno wszyscy dają czadu, na czele z Shannonem (swoją drogą, dziwi mnie, że nominowali Taylora-Johnsona, a nie właśnie jego). Strasznie żałuję, że nie udało mi się obejrzeć tego w kinie.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 12-12-2016, 17:07
Taylor-Johnson gra w tym filmie rolę życie dotychczasowego. Zresztą jest w niej po prostu świetny. Zasłużona nominacja.
.
12-12-2016, 17:30
Brak ani jednej nominacji dla Milczenia i dla Młodego Papieża to jakaś kwestia regulaminowa, czy zwykłe olanie?
12-12-2016, 18:01
Zaskoczyło mnie olanie "Silence", albo to kwestie regulaminowe albo ten film nie jest tak dobry jak twierdzi Metacritic i RT. A tyle nominacji dla Hackshaw Ridge to dla mnie lekkie nieporozumienie (pisałem swoją opinie w temacie). W każdym bądź razie zwyciężcy są raczej oczywiści.
Film dramatyczny: "Moonlight" lub "Manchester by the Sea" (może być niespodzianka) Film komediowy lub musical: "La La Land" Film animowany: "Kubo i dwie struny" Film zagraniczny: "Toni Erdman" Aktor w filmie dramatycznym: Casey Affleck Aktorka w filmie dramatycznym: Natalie Portman Aktor w komedii lub musicalu: Ryan Gosling Aktorka w komedii lub musicalu: Emma Stone Aktor drugoplanowy: Mahershal Ali lub Dev Patel Aktorka drugoplanowa: Viola Davis Reżyseria: Damien Chazelle Scenariusz: "Manchester by the Sea" Piosenka: "City of Stars" 12-12-2016, 22:19
No to czuję się niemile zaskoczony......zobaczymy czy na BAFTY się załapie, jak nie to nie ma szans na Oscara :/
12-12-2016, 23:35 (12-12-2016, 17:07)nawrocki napisał(a): W Nocturnal Animals podobno wszyscy dają czadu, na czele z Shannonem (swoją drogą, dziwi mnie, że nominowali Taylora-Johnsona, a nie właśnie jego). Strasznie żałuję, że nie udało mi się obejrzeć tego w kinie.Tak jak brak nominacji dla Adams (i tak ma nominację za Arrival) jakoś strasznie nie boli, brak nominacji dla Jake`a G. takoż, to brak nominacji dla Shannona smutny. Uważam, że zagrał najlepiej w tym filmie i choć bardzo mało efektownie to po prostu zamisat aktora widzi się szeryfa z Teksasu. I nie jakąś przekombinowaną karykaturę jak to ma miejsce zazwyczaj. A Taylor-Johnson jak najbardziej zasłużenie. Również znakomita rola. Ale generała Zoda szkoda (ubogi rym częstochowski). (12-12-2016, 23:35)Kuba napisał(a): No to czuję się niemile zaskoczony......zobaczymy czy na BAFTY się załapie, jak nie to nie ma szans na Oscara :/ Od czasu jak taki paździerz jak "Angielski pacjent" dostał worek Oskarów, takie rzeczy nie spędzają mi snu z powiek. Martin da radę (chodzi o film a nie jakieś świecidełka)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
12-12-2016, 23:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2016, 23:43 przez Dr Strangelove.)
Moje typy na zbliżającą się galę:
Dramat: Manchester By The Sea Komedia: La La Land Aktor w dramacie: Casey Affleck- Manchester By The Sea Aktor w komedii lub musicalu: Ryan Reynolds- Deadpool Aktorka w dramacie: Natalie Portman- Jackie Aktorka w komedii lub musicalu: Emma Stone- La La Land Aktor drugoplanowy: Mahershala Ali- Moonlight Aktorka drugoplanowa: Viola Davis- Fences Film animowany: Zootopia Film zagraniczny: Toni Erdmann Reżyser: Damien Chazelle- La La Land Scenariusz: Moonlight Muzyka: La La Land Piosenka: Trolls 06-01-2017, 11:12
Piosenka dla "Trolls"? Oj, nie wydaje mi się. Sądzę, że ta kategoria jak i "Muzyka" są zaklepane dla Justina z "La La land" i nic mu tych nagród nie zabierze.
06-01-2017, 11:34
Gdybym jeszcze wstawił piosenkę z LLL i Goslinga to wyniki zrobiłyby się niesamowicie przewidywalne. Gdzieś muszą być niespodzianki. Dlaczego Timberlake? Bo we wszystkie piosenki są zamieszane gwiazdy, więc wybrałem największy przebój, plus właśnie dlatego, że LLL wygra za muzykę.
06-01-2017, 11:37
Też się pobawię
Dramat: Moonlight Komedia: La La Land Animacja: Kubo Obcojęzyczny: Toni Erdmann Aktor w dramacie: Casey Affleck - Manchester by the Sea Aktor w komedii: Ryan Gosling - La La Land Aktorka w dramacie: Natalie Portman - Jackie Aktorka w komedii: Emma Stone Aktor drugoplanowy: Jeff Bridges - Hell of High Water Aktorka drugoplanowa: Viola Davis - Fences Reżyser: Daien Chazelle - La La Land ScenariuszL Manchester by the Sea Piosenka: La La Land Muzyka: La La Land
.
06-01-2017, 12:08
Dramat: Manchester by the Sea
Komedia: La La Land Animacja: Zootopia Zagraniczny: Toni Erdmann Aktor w dramacie: Affleck Aktor w komedii: Reynolds Aktorka w dramacie: Amy Adams Aktorka w komedii: Emma Stone Aktor drugoplanowy: Mahershala Ali Aktorka drugoplanowa: Viola Davis Reżyser: Chazelle za "La La Land" Scenariusz: Manchester by the Sea Muzyka: Justin Hurwitz "La La Land" Piosenka: "Faith" Sing
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
06-01-2017, 13:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2017, 13:18 przez Pitero.)
Wolę zdrowy sen a od przewidywalnych wyborów i tak bardziej ciekawią mnie kiecki i brody.
09-01-2017, 00:31 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Złote Maliny | Pelivaron | 117 | 22,535 |
12-03-2023, 17:14 Ostatni post: Pitero |
|
| Złote Kraby 2014 | desjudi | 29 | 9,123 |
16-01-2015, 01:11 Ostatni post: Mefisto |
|
| Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy | Never Fuck With Me | 418 | 84,487 |
31-03-2010, 01:41 Ostatni post: Negrin |
|