Oscary 2017
Ale film nieanglojęzyczny to Ty szanuj Juby :) Często te filmy są nawet lepsze i oryginalniejsze niż te nominowane za "najlepszy film" :)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
(27-02-2017, 11:34)szopman napisał(a): Ale film nieanglojęzyczny to Ty szanuj Juby :) Często te filmy są nawet lepsze i oryginalniejsze niż te nominowane za "najlepszy film" :)

Szkoda, że w tym roku była to nagroda polityczna :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(27-02-2017, 11:33)nawrocki napisał(a): za to okoliczności tej wygranej... to chyba będzie największa wpadka Oscarowa w historii, co? A na pewno najbardziej żenująca, zwłaszcza że wyglądała na ustawioną.
Nie wiem jak w końcu było, ale tłumaczenie Warrena to dopiero żenada - miał kartę "Emma Stone "La La Land"" i uznał na tej podstawie, że wygrywa film?!

Odpowiedz
https://youtu.be/anQf2MI8514?t=2m2s

o curva, jest dobrą aktorką, ale teraz to pojechała po bandzie :D
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Najlepsze było jak Warren spanikował, nie wiedział co robić i szybko wcisnął kartkę Faye Dunaway. Annette Benning pewnie rządzi w domu :) Nie wierzę w żadne ustawki, dwie prawie 80-letnie legendy nie bawiłyby się z Kimmelem w jakieś prowokacje rodem z You Tube'a.

Odpowiedz
(27-02-2017, 11:34)szopman napisał(a): Ale film nieanglojęzyczny to Ty szanuj Juby :) Często te filmy są nawet lepsze i oryginalniejsze niż te nominowane za "najlepszy film" :)

Ale ja szanuje i zdaje sobie z tego sprawę. Z tym, że w tym roku żadnego z nominowanych nie widziałem, więc co mnie ta nagroda miała obchodzić?

(27-02-2017, 11:38)Mierzwiak napisał(a): Nie wiem jak w końcu było, ale tłumaczenie Warrena to dopiero żenada - miał kartę "Emma Stone "La La Land"" i uznał na tej podstawie, że wygrywa film?!

To nie on. Nie wiedział co zrobić, przekazał kartę partnerce, a ta przeczytała głośno tytuł, który był na kartce.

Całość wyglądała tak tragicznie, że aż żałuję, że nie wstałem wcześniej żeby tylko to zobaczyć! :D

Odpowiedz
(27-02-2017, 11:38)Pelivaron napisał(a):

Szkoda, że w tym roku była to nagroda polityczna :)
Bez kitu, "Toni Erdmann" wygrywa wszędzie, ale nagle olewają go na Oscarach, bo wiadomo, zły Trump niech wie, że przez niego wielki artysta nie mogł odebrać nagrody życia. Nawet pomimo faktu, że jedną już ma. ;)

Odpowiedz
A najlepsze jest to, że mógł odebrać, ale sam wybrał protest.

Odpowiedz
[Obrazek: C5phsKaXQAAXXw-.jpg]

:)

Odpowiedz
myślę, że niektórzy muszą ochłonąć tutaj. jechanie po moonlight i wmawianie, że ten film wygrał tylko za tematykę zalatuje mocno kucem. moonlight zachwyca wyczuciem reżysera, od stylistyki po odpowiednie budowanie tempa i relacji. wbrew wszystkim tutaj głosom ludzi, którzy nie widzieli filmu (lol), jednym z plusów jest jego brak roszczeniowego tonu wobec rządu/białych/bogatych. jest pięknie nakręcony i bardzo dobrze zagrany. co innego jakby nagrodę zdobyło ukryte działania, tam wylewania płaczu pokrzywdzonych czarnych jest mnóstwo. oceniłem film na 7/10 ale doskonale potrafię sobie wyobrazić, że kogoś jeszcze bardziej zachwyci. piotr pluciński, gabriel krawczyk, michał oleszczyk czy jakub popielecki wystawili filmowi bardzo wysokie not, ale każdy z nich to pewnie działacz na rzecz lgtb :)

Odpowiedz
Szacun dla tych, którzy do końca wierzyli w "Moonlight" w głównej kategorii, ale nie zmienia to faktu, że dostaliśmy przypadek bez precedensu: film nie wygrał głównych trofeów na rozdaniach żadnej z trójki głównych gildii, ani też żadnej nagrody BAFTA, gdzie nie był nawet nominowany za reżyserię. Cały sezon pędził na nagrodach od krytyków i Globie za najlepszy dramat. Nawet "Crash" czy "Spotlight" pozgarniały po drodze nagrodę dla najlepszej obsady od SAG, gdy "12 Years a Slave" zremisował z "Gravity" przy PGA, dostał tego samego Globa i najlepszy film oraz aktora na BAFTA. Tym bardziej powala to, że "La La Land" wydawał się być jednym z najmocniejszych pewniaków w historii. Ale jednak miał tą jedną rysę – brak nominacji za najlepszą obsadę od SAG, którą wielu tłumaczyło tym, że film skupia się na duecie. Ale jak widać nic od czasu "Bravehearta" nie przebiło się w najlepszym filmie bez tej nominacji, plus nad sezonem nagród wciąż ciąży klątwa grudniowych premier (przynajmniej tych w szerokiej dystrybucji). "Moonlight" na pewno zyskał na budowanej od paru lat narracji #OscarsSoWhite, jak i ogólnej atmosferze politycznej w USA oraz temu, że szeregi Akademii zasiliło ostatnio sporo młodych, tym samym obniżając średnią wieku. Jak widać wystarczyło, ale i tak, wow.

Odpowiedz
Co jest najbardziej posrane to to, że nikt nic nie zrobił i pozwolili ekipie od La La Land przemawiać.

Odpowiedz
Bo chyba nikt nie zdał sobie sprawy z tego, co zaszło. Bo Kimmel i reszta raczej nie wiedzieli wcześniej, kto dostanie statuetkę.

Odpowiedz
Ja tam przekonany byłem, że powtórzą schemat Gravity - 12 Years to i niespodzianki nie było, nie licząc wiadomego zamieszania.
Ale Moonlight tak się składa widziałem, tak jak wielu krytykujących go tutaj. Po prostu uważamy go za mierny.
Oleszczyk dał maksymalną notę - to kiepsko świadczy o filmie, gdy trzeba go podpierać opinią oszołoma.

Odpowiedz
Oleszczykowi bardzo daleko do oszołoma, to jeden z najbardziej inteligentnych krytyków filmowych. Natomiast większość krytyków filmowych w Polsce jest mocno lewicująca i pogrążona w obsesji na temat spraw mniejszości, podobnie jak Hollywood. Dlatego film o skrajnej mniejszości łechce ich wyjątkowo mocno. Nikt na co dzień tego nie ukrywa, czy wy w ogóle wchodzicie na najbardziej znane portale filmowe? Hollywood Reporter, Deadline Hollywood, Variety? Przecież tam codziennie odbywają się lewicowe manifesty, a potem ktoś śmieje mi się prosto w twarz, że nagradzanie Moonlight i Klienta nie jest manifestem.

Odpowiedz
Czy my mamy na myśli tego samego człowieka? Tego, który daje 1/10 za "ideologię"?

Odpowiedz
Ale on Birdmana ocenił na 1 na 10 z powodu, że powiem z pamięci i w bardziej dosadnych słowach, że Hollywood robi nim sobie laskę z wycięciem żeber jak w "Sprzedawcach" Smitha. 1/10 dla wielbionego przeze mnie Whiplasha też potrafił naprawdę nieźle uzasadnić niewiarą w relację i jej skutki. Po tym właśnie poznaję krytyka którego lubię, wystawia skrajne wobec mnie oceny i rozumiem jego zdanie. Co mi po takim Stuckmannie który wiecznie robi mi dobrze.

Odpowiedz
Co kto lubi. Dla mnie za bardzo zalatuje prowokatorem.
Odbiegamy od meritum sprawy. A meritum jest takie, że Moonlight ssie. I to nie w tym przyjemnym znaczeniu, jak Birdman dla Hollywood.

Odpowiedz
Co za żenada.
Moonlight, film który opowiada słabą historię w łopatologiczny sposób, najlepszym filmem roku. Nie żeby reszta nominowanych prezentowała bardzo wysoki poziom (nie podzielam zachwytów nad La La Land). Z nominowanych poza Moonlight widziałem Arrival, La La Land i Manchester by the sea, i każdy z tych tytułów przewyższa zwycięzcę pod każdym względem co najmniej o jedną gwiazdkę.

Odpowiedz
Ej, a w ogóle to co się stało z Natalie Portman? Trump jej nie wpuścił do kraju czy co?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon