Oscary 2019
Chamstwo to temat przewodni tegorocznej gali

Odpowiedz
Najśmieszniej będzie jeśli te debilne zmiany wpłyną na oglądalność pozytywnie :D

Odpowiedz
Kiedy (i jak często to się zdarzało [o ile w ogóle]) Oscara zdobył/a aktor/ka nienominowany/a za tę samą rolę do SAG oraz Bafty? Aka - Regina King czy np. Weisz lub zaskoczenie w postaci tej z Romy (Amy Adams nie wygra, tego jestem pewny).

Odpowiedz
O ch. wafel chodzi z tym brakiem prowadzącego? Tzn że nie będzie głównego typa i jego sucharow?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(08-02-2019, 17:15)Norton napisał(a): Kiedy (i jak często to się zdarzało [o ile w ogóle]) Oscara zdobył/a aktor/ka nienominowany/a za tę samą rolę do SAG oraz Bafty? Aka - Regina King czy np. Weisz lub zaskoczenie w postaci tej z Romy (Amy Adams nie wygra, tego jestem pewny).

Marcia Gay Harden była chyba ostatnia za Pollocka.

Odpowiedz
Tak, Marcia Gay Harden. Waltz za "Django" to z kolei druga i jak na razie ostatnia osoba, która wygrała Oscara bez nominacji od SAG (spóźnili się ze screenerami). Wydawało się, że Sly będzie kolejny, ale cóż... Regina King jest na ten moment w identycznej sytuacji, co on przed trzema laty: wygrała Globa i BFCA, a nie ma nominacji od SAG i BAFTA. Tak jak Rylance doleciał wtedy do mety z samą nagrodą od Brytyjczyków, tak teraz tę sztukę powtórzyć może Weisz, która nigdy nie zgarnęła nagrody BAFTA. King od września uważana jest jednak za faworytkę i pozbierała po drodze wszystko od krytyków... Miszmasz taki, że nawet Marina de Tavira może zaskoczyć. :) Adams nikt nagrodzić na ten moment nie chce.

Dzisiaj wieczorem gala BAFTA, a tymczasem w nocy odbyła się gala ASC i Żal pokonał Cuaróna! Myślę, że musi dzisiaj zatryumfować u Brytyjczyków, by realnie sięgnąć po Oscara, bo ASC, o ile jest świetnie w prognozowaniu nominowanych przez Akademików, tak średnio pokrywa się ze zwycięzcami, ale trzymam kciuki, obydwoje zasłużyli.

Odpowiedz
Myślę, że to bardzo możliwe, iż Cuarón przegra z Żalem za zdjęcia, gdyż Akademia może mu nie chcieć wciskać zbyt wiele, a i tak ma już w kieszeni nagrody za reżyserię i film nieanglojęzyczny.

Odpowiedz
BAFTA jednak dla Cuarona. A Malek to pewniak totalny. Nie warto nawet pieniędzy stawiać, bo kurs pewnie niski.
.

Odpowiedz
Ostatnio było coś koło 1.3, ale teraz pewnie jeszcze spadnie.

Ale z tą Romą w best picture to ciekawa sprawa. Przez ostatnie 4 lata co wygrywało BAFTę, to przegrywało później na Oscarach :P
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Nagroda za najlepsze efekty dla Czarnej Pantery, hehe.

Odpowiedz
LOL, efekty dla Pantery. Niezła beka :D
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Poza tym wielkim WTF!!!??? w postaci efektów z "Black Panther", to nie jest źle. Zarówno Lanthimos, jak i Cuarón mocno docenieni, a to najważniejsze. Liczę, że na Oscarch tak samo się podzielą triumfem.

Odpowiedz
Jeśli chodzi o Oscary, to mamy już mniej więcej wszystko ustalone.

Największą zagadką chyba pozostaje tylko drugi plan kobiet.

Wszyscy zastanawiają się: King czy Weisz (ewentualnie ktoś tam napomknie o Adams), ja natomiast nad tym, czy z tego uwielbienia dla "Romy" Akademia się nie zagalopuje i ostatecznie nie wręczy tego Oscara Tavirze :/

Ps.

W kategorii BP nadal trzymam kciuki za "Zieloną książkę"!
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
A główna rola żeńska? Tutaj też bym jednak ciągle nie przesądzał. Rywalizacja Close/Colman nie jest jednak rozstrzygnięta.
.

Odpowiedz
Dlaczego ma być ustalone? Zobaczycie, że Amerykańce Maleka oleją i dadzą Cooperowi
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(10-02-2019, 23:20)nawrocki napisał(a): Nagroda za najlepsze efekty dla Czarnej Pantery, hehe.

Na Oscarach to się nie powtórzy bo Pantera nie jest nawet nominowana ;)
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
Aktorskie kategorie żeńskie ciągle są sprawą otwartą, męski to już zamknięta kwestia i ewentualne zwycięstwo Bale'a byłoby sensacją, jakieś Coopery czy inne Granty to wgl nierealne już teraz marzenie.

Cuaron zdobędzie nagrody za zagraniczny, reżyserie i zdjęcia. Głównej nagrody ciągle sie raczej nie spodziewam, byle jak najmniej wygrał KkKlansman! Za muzyke może wygrać każdy i ja obstawiam, że pójdzie jako nagroda pocieszenia do Panterki lub filmu Jenkinsa.
Ciekawie prezentuje sie także kategoria scenariusza. Niby "The Favourite" to faworyt, ale mamy mocnego konkurenta w postaci "Green Booka" oraz potencjalną niespodzianke jaką mogłaby być "Roma".

Odpowiedz
Colman na 90% Oscara nie wygra. Close ma inne ważne nagrody, w tym SAG, a poza tym BAFTA często lubi nagradzać swoich. Ogólnie, jak dla mnie to wielkim błędem było przypisanie Colman do pierwszoplanowej kategorii, bo podejrzewam, że jako aktorka drugoplanowa prędzej by wygrała.

Odpowiedz
Tak, Ali i Malek mogą już spać spokojnie. Close podobnie: zwycięstwo Colman szokujące nie będzie, ale bądźmy szczerzy, Close to legendarna weteranka przy swojej 7. nominacji, gdy Colman pokonała ją na własnym podwórku za w jakimś sensie najbliższy BAFTA film, także... Z Close pracowali wszyscy, wygrała SAG, czyli ma wsparcie najliczniejszej grupy wśród Akademików, to wystarczy; to jej czas.

Aktorka drugoplanowa to zgodnie z oczekiwaniami mózgotrzep. Chciałbym wierzyć w Weisz, by przynajmniej jedna pani z kobiecego tria wygrała (w dodatku moja ulubiona rola z tych trzech), a że teraz Fox Searchlight oprze kampanię na niej wróży dobrze i może głosujący skupią się na Weisz, ale jednak by zgarnąć drugiego Oscara potrzeba pasji, mocnej narracji, a tutaj wygląda to jakoś niemrawo. I znowu, wygrała na swojej ziemi, poza tym trudno w to uwierzyć, ale to była jej pierwsza BAFTA, nadrabiali to przeoczenie. Z tą King to jakaś anomalia, sam nie wiem... więc może naprawdę MdT skorzysta?

No i tak, BAFTA to paradoksalnie lepszy prognostyk w kwestii zdjęć, niż ASC, więc szanse Żala zmalały.

Oscar za muzykę powędruje moim zdaniem do Pantery, czyli jedynego z nominowanych w Best Picture. Ot, default choice. Ale czy to też byłaby taka zła wygrana?

Uderzam się w pierś względem jednej rzeczy, którą napisałem przy okazji nominacji: Green Book jednak wydaje się silniejszy, niż sądziłem, także moim zdaniem jeśli chodzi o Best Picture, to już zdecydowanie Roma v. GB v. Faworyta (niby wbrew statystykom, ale czuję, że skorzysta na tym zamieszaniu). Ostatni przystanek to WGA w najbliższy weekend.

Odpowiedz
(11-02-2019, 12:33)Galadh napisał(a): Aktorka drugoplanowa to zgodnie z oczekiwaniami mózgotrzep. Chciałbym wierzyć w Weisz, by przynajmniej jedna pani z kobiecego tria wygrała (w dodatku moja ulubiona rola z tych trzech).
Bukmacherzy zdają się być dosyć pewni, że wygra Regina King, kursy mniej więcej 1.50, druga w kolejności jest Amy Adams z kursami 2.00-3.00, a stawiając na wygraną Rachel Weisz można zarobić od 6-10, więc jeśli rzeczywiście uważasz, że ma szanse, to leć do buka :P
Roma wyraźnie prowadzi też w najważniejszej kategorii, za Green Booka można zarobić 4-5 krotność stawki.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon