Oscary 2020
Wcześniej Marriage Story wygrało nagrody Gotham za film, scenariusz i dla Drivera a teraz w National Board of Review wygrał.."Irishman". Do tego nagroda za scenariusz adaptowany. Deakins za zdjęcia.
https://www.indiewire.com/2019/12/national-board-of-review-2019-winners-irishman-1202193897/

Uncut Gems widze po pierwszych wyborach krytyków i pierwszych nominacjach, że może trochę zamieszać, niekoniecznie na samej gali oscarowej, ale w np. nagrodach Gildii czy co bardziej prestiżowych kółek.

Odpowiedz
Pewnie jeśli "Uncut Gems" okaże się nagle wyjść na porządnego oscarowego gracza, to możliwe, że ktoś się nad nami zlituje i da ten film do polskiej dystrybucji. Tak jak za poprzednim filmem Safdie'aków nie przepadam, tak lubię oglądać Sandlera udowadniającego, że stać go na wiele więcej, jak te kretyńskie komedyjki.

Odpowiedz
Za granicami USA za "Uncut Gems" Netflix odpowiada więc skoro to nie jest w pełni ich film to raczej nie spodziewałbym się kinowej dystrybucji.

Odpowiedz
Nowy Jork nagradza "The Irishmana", Banderasa i (tu największe zaskoczenie) Lupitę.

https://www.hollywoodreporter.com/news/2019-new-york-film-critics-circle-winners-updating-1259494

Pewnie małe szanse na udział "Us" w ostatecznej walce o Oscary, ale jeśli jakimś cudem Lupita załapie się na nominację, to będę pozytywnie zaskoczony. Na stan obecny osobista rola roku.

Odpowiedz
W zeszłym roku wytypowali Reginę Hall, która potem przepadła w oscarowym wyścigu, podobnie jak Ethan Hawke, którego również wtedy nagrodzili. Za to lepiej im poszło, jeśli chodzi o drugi plan, bo zarówno Grant jak i King zgarnęli nominację (a ta druga nawet statuetkę), więc to zdecydowanie dobry prognostyk dla Pesciego i Dern.

Odpowiedz
Akurat nie ma to wielkiego znaczenia przy oscarowym wyścigu, ale jednak nagrody dosyć istotne. Europejska Akademia Filmowa wybrała laureatów.

Europejski film: "The Favourite"
Komedia: "The Favourite"
Nagroda publiczności: "Zimna wojna"
Najlepsza aktorka: Olivia Colman - "The Favourite"
Najlepszy aktor: Antonio Banderas - "Pain and Glory" (super, cieszę sie bardzo jego sukcesem i mam nadzieje, że konsekwentnie dorobi się nominacji do Oscara)
Najlepszy reżyser: Yorgos Lanthimos
Najlepszy scenariusz: Celine Sciamma "Portret kobiety w ogniu"

Poza tym "The Favourite" na ukonorowanie swojego fantastycznego dorobku zgarnęło statuetki za zdjęcia, montaz, charakteryzacje, kostiumy.

Film Almodovara dostał jedynie za scenografie jeszcze. Polański przegrał wszystko, ale wiadomo, że w jego przypadku już tyle nominacji to pewna niespodzianka.

Odpowiedz
Tu natomiast do SAG Awards:
https://ew.com/sag-awards/2019/12/11/2020-sag-awards-nominations/

De Niro wydawał się "tym trzecim" po Phoenixie i Driverze, a olali go na kolejnym rozdaniu. Strzelam, że i tak dostanie nominację do Oscara. Prócz tego nie widzę niespodzianek. Pojawiła się w końcu Lupita i w sumie zasłużenie, bo dała czadu w kiepskim filmie.

Na tę chwilę zdaje się, że walka o Best Picture rozegra się między Irishmanem a średniachą od Tarantino. Pierwszy film lubię, za drugim nie przepadam, liczę więc na triumf Parasite (raczej życzeniowo, bo większych szans nie widzę).

Odpowiedz
Uff, całe szczęście Knieves Out z pustymi rękoma, strasznie mnie irytuje to gadanie jakiż to wspaniały zespół aktorski zebrał Johnson.

Odpowiedz
"Parasite" to chyba największe zaskoczenie w nominacjach. Już chyba oficjalnie poważny oscarowy gracz :) Kolejny za to rozczarowuący dzień dla "Little Women", które przecież tak bardzo chwalone było za aktorstwo.

Poza tym Bale serio jest taki wielki w "Ford v Ferrari", skoro drugi dzień z rzędu wygryza De Niro z piątki nominowanych? Pytam, bo jakoś mnie dotąd nie ciągnęło do kina na film.

(11-12-2019, 18:32)simek napisał(a): Uff, całe szczęście Knieves Out z pustymi rękoma, strasznie mnie irytuje to gadanie jakiż to wspaniały zespół aktorski zebrał Johnson.

+1 

Odpowiedz
Walka się zapowiada raczej pomiędzy Irishmanem a Marriage Story i Parasitem. Mnie na razie wielkie sukcesy tego ostatniego nie dziwią, po TAKICH recenzjach (to jest autentycznie najlepiej oceniany film w historii chyba). Moim zdaniem każdy z tych trzech tytułów ma na razie większe szanse od Tarantino. Ba, nie zdziwi nie jeśli i Mendes go z czasem przegoni a Greta zrówna się z QT.

Odpowiedz
(11-12-2019, 22:18)Kryst_007 napisał(a): Poza tym Bale serio jest taki wielki w "Ford v Ferrari", skoro drugi dzień z rzędu wygryza De Niro z piątki nominowanych? Pytam, bo jakoś mnie dotąd nie ciągnęło do kina na film.

Nie jest. Typowy Bale z wszelkimi tego konsekwencjami, czyli dosyć wyrazista rola, ale taka, którą już grał kilka razy. Najbliżej tej roli chyba do tej z Fightera. 

Odpowiedz
https://www.indiewire.com/2019/12/saoirse-ronan-greta-gerwig-globes-shut-out-reaction-1202196108/

O jeny, Saoirse! Uwielbiam Cię, oglądanie Twojej persony w wywiadach zawsze sprawia mi przyjemność i nie mam nic przeciwko chwalenia filmów ze swoim udziałem. No, ale moja kochana, trochę pokory...

Odpowiedz
I prawdopodobnie Bale zostanie nominowany również do Oscara. Jego kreacja w tym filmie to chyba największa zaleta "Le Man's 66" i i w ogóle akademia lubi go nominować. Pamiętam jak dostał nominację za "American Hustle" a pominięto wiele lepszych wg mnie kreacji jak choćby Hanks w "Kapitanie Philipsie".
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
https://www.houstonchronicle.com/entertainment/movies/article/Hollywood-Marriage-Story-top-14908723

Cytat:Foreign-Language Film: “Atlantics,” “Corpus Christi,” “Parasite,” “Les Miserables,” “Monos” “Pain and Glory”

Ulalala :)

Do tego polski kandydat nadal w grze o Oscary. Znalazł się na shortliście: https://theplaylist.net/parasite-international-film-shortlist-20191216/
__

Plus

Cytat:The 10 films currently in contention include:

“Alita: Battle Angel”
“Avengers: Endgame”
“Captain Marvel”
“Cats”
“Gemini Man”
“The Irishman”
“The Lion King”
“1917”
“Star Wars: The Rise of Skywalker”
“Terminator: Dark Fate”
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Mam cichą nadzieję, że nominacji jednak nie będzie :P

Odpowiedz
Parasite
Pain and Glory
Les Misérables
Atlantics

To według mnie pewniacy do nominacji. Brak The Farewell, które jest traktowane jako film amerykański robi trochę luzu i pozostaje jedno wolne miejsce. Na wygraną tak czy srak nie ma szans, ale niech ta nominacja już sobie będzie, bo czemu nie? :)

Ogólnie, jeśli Boże Ciało dostanie nominacje będzie to pierwsza sytuacja w historii, kiedy dwa razy z rzędu polskie kino otrzymało takie wyróżnienie.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Z tego co wiem to nominacja dla polskiego filmu dwa razy z rzędu zdarzyła się już wcześniej w latach 70., kiedy to rok po roku nominowane były "Potop" i "Ziemia obiecana".

Odpowiedz
Piosenka z Cats wypadla z gry :) przemiła niespodzianka.
"Into the Unknown" nie jest nie wiadomo jak wybitne, ale jeśli ostatecznie wygra to nie będe narzekał, słucha się tego bardzo przyjemnie.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon