Oscary 2020
Na Gali oscarowej Idina Menzel zaśpiewa piosenkę z Frozen 2 w towarzystwie innych aktorek dubbingujących Elzę zagranicą, w tym Katarzyny Łaski:
https://www.instagram.com/p/B8RL9cZBT8e/

Odpowiedz
Oscary od lat nie mają dla mnie żadnej wartości, ale tak się zdarzyło, że widziałem w tym roku większość nominowanych, więc mogę się co nieco wypowiedzieć. Nie będę typował kto wygra, bo to przewidywalne, tylko komu z nominowanych dałbym statuetkę, a także komu, jeśli został pominięty przy nominacjach (na żółto).

NAJLEPSZY FILM - Historia małżeńska (choć w sumie 1917 i Le Mans '66 też)

NAJLPESZY AKTOR - Adam Driver (Historia małżeńska) / ew. Paul Walter Houser (Richard Jewell)

NAJLEPSZA AKTORKA - Scarlett Johanson (Historia małżeńska)

NAJLEPSZY REŻYSER - Sam Mendes (1917)

NAJLEPSZY SCENARIUSZ ORYGINALNY - Noah Baumbach (Historia małżeńska)

NAJLEPSZY SCENARIUSZ ADAPTOWANY - Taika Waititi (Jojo Rabbit)

NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY - Al Pacino (Irlandczyk)

NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA - Kathy Bates (Richard Jewell), lub ScarJo (Jojo Rabbit)

NAJLEPSZY FILM ANIMOWANY - Toy Story 4

NAJLEPSZA MUZYKA - Thomas Newman (1917)

NAJLEPSZA PIOSENKA - "(I’m Gonna) Love Me Again" (Rocketman)

NAJLEPSZA SCENOGRAFIA - 1917

NAJLEPSZE ZDJĘCIA - Roger Deakins (1917)

NAJLEPSZE EFEKTY WIZUALNE - 1917 / Toy Story 4

NAJLEPSZE KOSTIUMY - Pewnego razu... w Hollywood

NAJLEPSZY MONTAŻ - Parasite

NAJLEPSZY MONTAŻ EFEKTÓW DŹWIĘKOWYCH - Le Mans '66

NAJLEPSZY DŹWIĘK - Le Mans '66

NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA - To: Rozdział 2

Jeśli coś pominąłem to pewnie dlatego, że w pozostałych kategoriach nie widziałem dość nominowanych, żeby się wypowiedzieć.

A poniżej clip z najlepszym aktorstwem ubiegłego roku, które prawdopodobnie skończy z zerem nagród.

Odpowiedz
Niestety nie zdążyłem zobaczyć Małych kobietek i 1917, resztę ważnych filmów widziałem.
Życzenia mam takie:
-oby Irlandczyk dostał cokolwiek więcej niż montaż
-oby Jojo i OUATIH nie wygrały nic
Reszta niech się dzieje jak chce.

Odpowiedz
Parasite niech wygra z 1917, statuetka za zdjęcia mogłaby powędrować do The Lighthouse, za reżyserie i scenariusz oryginalny do Bonga.

Odpowiedz
W zeszłym roku olałem ("Romy" do dziś nie widziałem), ale jako że tym razem widziałem wszystkie produkcje z głównej kategorii, każdą oceniam pozytywnie, a część z nich to moje TOP 2019 to chyba obejrzę. Akurat mam urlop więc mogę siedzieć.

Jak ktoś jeszcze będzie oglądał to niech poratuje linkami :P

Mimo że dla mnie "Joker" to film roku, przez mój bias do postaci, to osobiście liczę na sukces "Parasite". O ile główną kategorię przeboleję, to za reżyserię się należy jak psu buda.

Odpowiedz
Ja w tym roku nie oglądam (pierwszy raz od 20 lat), bo rozdanie zapowiada się tak przewidywalnie, że szkoda mi było brać wolne w pracy. Do tego polityczne przemowy i co najmniej 6 występów muzycznych, które mnie kompletne nie interesują (najsłabsza banda nominowanych piosenek od kiedy pamiętam), aż prosi się o zobaczenie na drugi dzień z opcją fastforward.

Jak simek nie widziałem tylko dwóch niedostępnych jeszcze w sklepiku filmów. W sumie z nominowanych tylko OUATiH mi nie podszedł z drugiej strony na nomkę zasłużyły tylko Marriage Story i Parasite. Irishmana oceniłem tak samo jak te dwa filmy (8/10), ale po tygodniu pamiętałem z niego absolutnie nic. Serio, widziałem kilka dni temu jakiś montaż z nominowanych filmów i połowy scen nie pamiętałem w ogóle, tych, które pamiętałem nie potrafiłem umieścić w fabule, bo tej też za cholerę nie pamiętam. Dziwna sytuacja, która nie przytrafiła mi się nigdy wcześniej, nawet przy filmach, które przypisałbym do kategorii tych, o których nie będę pamiętał następnego dnia :).

W większości kategorii wygrają faworyci, także skupię się na tych w których imo faworyci przegrają :).

Najlepszy film - Parasite (faworyt 1917).
Przy pięciu z ostatnich dziesięciu gal oscary za film i reżyserię się nie pokrywały i podobnie może być tym razem. Biorę pod uwagę ostatnie dziesięć lat bo wtedy zmieniono system głosowania w kategorii BP. De facto o wygranej nie decyduje ile osób postawiło dany film na pierwszym miejscu lecz na ilu kartach film A (wygrany) będzie wyżej od filmu B (drugie miejsce). Dlatego imo Parasite ma przewagę nad 1917, chyba, że nie doceniam jak bardzo akademicy nie lubią napisów. Z jako takimi szansami na wygraną jest także OUTIH i biorąc pod uwagę, że stawka jest dość wyrównana minimalne szanse ma także Jojo Rabbit. Pozostałe filmy nie mają szans, bo nigdy ich nie miały (Little Woman, Ford v Ferrari), straciły momentum (Irishman, Marriage Story) lub są zbyt "kontrowesyjne" (Joker).
Plus jakie piękne byłoby to fuck you dla oscarsowhite :)

Montaż - Parasite (faworyt - Ford v Ferrari)
Tutaj bardziej przeczucie i osobiste preferencje (flow filmu vs. najbardziej "widoczny" montaż). Z tego też powodu nad Ford v Ferrari postawiłbym też Jojo Rabbita.

Tyle :). Może jeszcze Klaus za animację, bo raz, że awersja do sequeli w tej kategorii jest dość mocna, a dwa, że niechęć do Disneya też robi swoje. Na Oscara za efekty dla Disneya też bym nie liczył imo większe szanse mają 1917 i Irishman (ten pierwszy już jest nawet faworytem u buków, a i na Goldderby wyprzedził Avengers, które było faworytem praktycznie od ogłoszenia nominacji - lol).

A tak w ogóle jakby te nagrody miałyby mieć jakiś sens to ScarJo wyszłaby z gali z dwiema statuetkami :).

Odpowiedz
Chyba odpadam z corocznej, zarwanej nocki (bo jutro muszę do Olsztyna jechać, a tak niewyspany, półprzytomny to trochę nie tego). Niemniej: 1917, Knives Out, Joker i Parasite to moi faworyci.

Odpowiedz
Ja idę jutro do pracy :P pospałem od mniej więcej 20:30 do teraz, zaraz odpalam czerwony dywan, gala powinna się skończyć w okolicach 05:00-05:30, to jeszcze dośpię 2-3h i przed 10 będę w biurze :)

Odpowiedz
Żal byłoby przegapić, nie przypominam sobie kiedy ostatnio był tak solidny zestaw nominowanych.
W razie czego dawajcie znać gdzie idzie dobrze oglądać w internetach.

Odpowiedz
O boże, znowu ten beznadziejny tłumacz na Canal+ :( to jest chrześniak właściciela C+ czy coś?

Odpowiedz
Tylko przypomnę że użytkownicy upc mogą oglądać ceremonię za darmo na otwartym kanale (o ile zdzierżą polskie tłumaczenie i nieszczęsne studio oskarowe)

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
P.H.O.N.I.K.: Positronic Humanoid Optimized for Nocturnal Infiltration and Killing

Odpowiedz
Piękkna kreacja :)

[Obrazek: HOFcFYh.jpg]
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Tyle słyszę, że Oscars So White, a tu same murzaje.

Odpowiedz
No właśnie ja mam Canal+ i namiętnie szukam streamu z oryginalną wersją, bo oglądając z tym tłumaczem idzie się pohlastać.

Odpowiedz
Rok temu sobie zrobiłem przerwę, ale tym razem chcę zerwać nockę. Linki mile widziane. 
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Poratuje ktoś streamem?

Odpowiedz
Ten murzyn ubrany jak pajac mógłby zapytać Billie Eilish co zaśpiewa dzisiaj, to zagaił, że ta napisze "Bond theme", odpowiedziała, że utwór jest już skończony i gotowy, więc cholera wie, czy dzisiaj będzie premierowe wykonanie czy nie.

Odpowiedz
http://www.kpoplivestream.com/2020/02/the-oscars-2020-live-stream.html?m=1
Nienadzwyczajne, ale zawsze coś.

Odpowiedz
Co roku obiecuję sobie, że skonfiguruję porządnie VPNa żeby jak człowiek oglądać sobie ABC i co roku się nie udaje i szukam jakichś bieda streamów :P

Odpowiedz
Z chęcią bym obejrzał dzisiejszą galę, ale jak pomyślę ile to będzie trwało, i będę musiał przebrnąć przez nieobchodzące mnie wygrane za dokumenty, krótkometrażówki itd to chyba wybiorę sen.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon