Ankieta: Lubisz zabijanie dzieci na ekranie?
Jasna sprawa
Absolutnie nie
Brzydzę się przemocą
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Polański Gińcie dzieci
Cytat:Rozmyślam nad tematem, który jeszcze bardziej przesunie filmowe Okno Overtona.
Znając Ciebie to dziwię się, że nie ma tematu o filmach celebrujących podziały rasowe ;)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(26-11-2021, 10:02)Kryst_007 napisał(a): Proponuję zmienić tytuł tematu na "Gińcie dzieci i zwierzęta", bo nie tylko o śmierci bachorów się tu wspomina.
Jeśli o mnie chodzi, zwierzęta podawałem przykłady śmierci młodych zwierząt.

(26-11-2021, 01:56)Mefisto napisał(a): Meetoo? :>
Mjutu :].

Odpowiedz
Corn napisał(a):Znając Ciebie to dziwię się, że nie ma tematu o filmach celebrujących podziały rasowe ;)

Bo takich filmów niestety nie ma. Np. ukazujących białą dzielnicę, która przeistacza się w multirasową dżunglę (czytaj: Wakande) :)

EDIT

Zawsze mogę założyć temat o "Niesłusznie aresztowanych białych" ;)

Odpowiedz
Cytat:Bo takich filmów niestety nie ma.
Nawet RPA nic takiego nie wyprodukowała w latach 70tych? Jestem serio zaskoczony :D
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Nie wiem. Jedyny film o tej tematyce, który przychodzi mi do głowy, to "Narodziny narodu" Griffitha z 1915 roku :)

Odpowiedz
(26-11-2021, 10:23)simek napisał(a): Dołączam do jebania po kotach: gdyby od jutra wszystkie zniknęły, to świat byłby po prostu lepszym miejscem do życia. Psy mogą zostać.

Ty kurło ty...

Odpowiedz
Ja myślę, że gdyby koty zniknęły z powierzchni tego świata to wskaźnik depresji i samobójstw poleciałby w górę niczym rakieta.

Odpowiedz
Na bank. Z innych faktów, brak szczepień na koronawirusa wybije ludzkość. Elektryfikacja wszystkich samochodów świata uratuje nas przed globalnym ociepleniem. Wszyscy biedni ludzie wpuszczeni do Europy poprawią swój byt. Świat bez gotówki będzie bezpieczniejszy i bardziej uczciwy. Automatyzacja wszystkiego i zwiększanie przyrostu naturalnego to doskonały plan na przyszłość.

:)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Co do psów i kotów, to zawsze mnie to zastanawiało, że jak to jest - w rzeczywistym świecie psy gonią i zagryzają koty, niczym nie sprowokowane. Psy to agresorzy, koty to ich ofiary. Ale w świecie filmowym to koty są tymi złymi, a psy są dobre. WTF?

Odpowiedz
(26-11-2021, 14:11)al_jarid napisał(a): Co do psów i kotów, to zawsze mnie to zastanawiało, że jak to jest - w rzeczywistym świecie psy gonią i zagryzają koty, niczym nie sprowokowane. Psy to agresorzy, koty to ich ofiary. Ale w świecie filmowym to koty są tymi złymi, a psy są dobre. WTF?

Czy to jakaś metafora czarnych i białych?

Odpowiedz
Bo psy szczycą się tytułem "najlepszego przyjaciela człowieka", a koty znane są ze swego mendowatego charakteru i postrzegania swych Panów jako sługusów :))))

Odpowiedz
Ej no, przywróćcie ten temat o kobietach, ja nie znaju
The key of joy is disobedience.

Odpowiedz
Tu masz zajawkę od 1:35

Odpowiedz
Miałem wątpliwości odnośnie zakładania tego tematu, ale było warto. Zrobiliście z niego coś kapitalnego. Niech ktoś pośle to Philzińskiemu i spyta, czy nie chciałby wrócić.

---

Czas na wybitny film i, dla odmiany, dzieciaczka, którego było szkoda:

Zawsze mnie rozwalała ta scena. Dla równowagi film przeceniany i durny, jak i durna śmierć durnej postaci:

Odpowiedz
(26-11-2021, 14:11)al_jarid napisał(a): w rzeczywistym świecie psy gonią i zagryzają koty, niczym nie sprowokowane. Psy to agresorzy, koty to ich ofiary. Ale w świecie filmowym to koty są tymi złymi, a psy są dobre. WTF?
Eliminacja konkurencji - normalka w naturze - jak wcześniej wytępiony wilk wraca na dawne tereny to pierwszą ofiarą są bezpańskie półdzikie kundle. I tej części świata psowate są wyżej w hierarchii łańcucha pokarmowego. Zresztą koty też takie święte nie są, bo mordują ile wlezie (i zalicza się je do najbardziej inwazyjnych gatunków).

Prawo silniejszego i hierarchia łańcucha pokarmowego - jastrząb wszamie wronę, która wcześniej złupiła lęg sroki, która miała na sumieniu pisklęta drozda, który zeżarł gąsienicę. Życia krąg :).

EDIT: Odnośnie filmowej faworyzacji psów, to pamiętam z lekcji religii którąś z animowanych serii adaptującą Biblię i w odcinku o Synie marnotrawnym, temu towarzyszył wesoły pies, gdy w Biblii (i generalnie semickiej kulturze) psy to najgorsze ścierwo, które czeka by zagryźć człowieka i "pies" jest używany jako obelga, którą stosował nawet pan Jezus.

Wracając do tematu, głównym wątkiem M - mordercy jest mordowanie dzieci:

Odpowiedz
To z filmów poruszających tematykę morderców dzieci (chociaż wszystkie zabójstwa mają miejsce poza ekranem) polecam polski "Wśród nocnej ciszy" z 1978 w reżyserii Tadeusza Chmielewskiego. Zakończenie jest całkiem mocne

I jest jeszcze "Rampage" Friedkina. W zwiastunie widać fragment jednej z lepszych scen tego film (z chłopcem mówiącym "gun", na widok pistoletu z którego najpierw zginie jego matka a potem on sam)

Odpowiedz
Odnośnie małych futrzaków.

W "Dwóch ludziach z szafą" Polańskiego jest scena (od 7:51), gdy czwórka chuliganów zabija kociaka. Podobno Polański na potrzeby sceny serio uśpił biedaka, po czym miał mieć przerąbane u komisji od praw zwierząt.

Odpowiedz
Za pukanie nieletnich będzie miał wybaczona, ale za śmierć kitku - sam bym spuścił gilotynę ;)
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
(26-11-2021, 20:46)OGPUEE napisał(a): Eliminacja konkurencji - normalka w naturze - jak wcześniej wytępiony wilk wraca na dawne tereny to pierwszą ofiarą są bezpańskie półdzikie kundle. I tej części świata psowate są wyżej w hierarchii łańcucha pokarmowego. Zresztą koty też takie święte nie są, bo mordują ile wlezie (i zalicza się je do najbardziej inwazyjnych gatunków).

Prawo silniejszego i hierarchia łańcucha pokarmowego - jastrząb wszamie wronę, która wcześniej złupiła lęg sroki, która miała na sumieniu pisklęta drozda, który zeżarł gąsienicę. Życia krąg :).

Nie krytykuję psów za to, co robią kotom, tak jak nie krytykuję kotów za agresję przeciw myszom, uważam tylko, że filmowcy stosują wybiórcze, niesprawiedliwe podejście wobec tego naturalnego "kręgu życia". Koty zabijają myszy - w filmach myszy są dobre, koty złe. Psy zabijają koty - w filmach nadal koty są złe, a psy są dobre. Nie ma równowagi, kot jest tym złym bez względu na to, czy w danym przyrodniczym układzie jest agresorem czy ofiarą.

Odpowiedz
Ja tam flerkena do domu nie wpuszczę.

[Obrazek: captainmarvel-nick-fury.gif]

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości