Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Northman (2022) reż. Robert Eggers
Valhalla Rising to nudna buła z jedną dobrą sceną.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Z co najmniej kilkoma dobrymi :p

A Northman wygląda zajebiście, trudno sobie wyobrazić, żeby nie było przynajmniej dobrze, a być może będzie wybitnie.

Odpowiedz
Polski tytuł to "Wiking". Premiera w kinach nadwiślańskich 22 kwietnia 2022.

Odpowiedz
Nie ma murzynów? Pierdole, nie oglądam!

Odpowiedz
Bardzo ciekawy wywiad z Eggersem (jest wzmianka o Melu):
https://collider.com/the-northman-robert-eggers-interview-authentic-battles-anya-taylor-joy/

Odpowiedz
Ale będzie oglądane, wygląda bardzo zacnie.

Odpowiedz
Nie powiem, zwiastun wygląda świetnie. Będzie klimaciarsko na pewno. Obsada też wydaje się nie mieć słabych punktów. Młodego Skarsgarda bardzo lubię, a w czymś takim to będzie topka. Byleby dobrze wyważyli ilość onirycznych wizji i nie ograniczyli bitewnej epy.

Odpowiedz
WTF?! Co wy w tym zwiastunie widzicie ciekawego? Już teraz widzę przynajmniej kilka potencjalnych problemów na czele z...

Odpowiedz
(20-12-2021, 19:16)nawrocki napisał(a): Bardzo ciekawy wywiad z Eggersem (jest wzmianka o Melu):
https://collider.com/the-northman-robert-eggers-interview-authentic-battles-anya-taylor-joy/

Notka w ciekawym kontekscie, bo ogladajac trailer przemknelo mi przez mysl pytanie, czy Anya Taylor‑Joy ma (celuje w) slowianski akcent?! I sie okazuje, ze bardzo prawdopodobne, ze bedzie to slowianska branka:

Yeah, it would be my preference for them, for the characters to speak in Old Norse and Old Slavic, and they do in some ritual situations, they do. But I knew that it was a non-starter. Unless I'm Mel Gibson, financing my own movies, that's not going to happen with a budget like this.

Koles wyraznie kuma czacze:

Well, look. I mean the Viking Age was a thousand years ago. It's a lot easier to know, quote, how accurate you're being if you're doing a 19th century White House movie, because there's so much photographic evidence, so much written evidence, it's really easy. But with the Viking Age there's a lot more interpretation. But, luckily, I was working with the finest Viking historians and archeologists consulting on the film, and many people who are all part of the experimental archeology and living history community.

So there's a lot of things that were kind of like what most people agree upon. And then at times you'd have to kind of dig deeper and ask certain questions that maybe they've never asked themselves, because they didn't have to realize everything in three dimensions and play out a scene.But we tried, in all aspects, to consider things. There's a lot of people who do writing about how they think that Vikings used swords and shields, and why are their shields a certain size when the cross guards on their swords are very small. It must have meant that their fighting style was like X, Y, or Z.

So, I mean, that's kind of minutia that's boring. But I think that when you see Berserker warriors kill militia people, and then brute Vikings against villagers, it might be exciting, but something that you've kind of seen a version of before. But if you see two elite Vikings fighting each other, it might be something you haven't quite seen before.

https://imgur.com/D2IRYdj

Niech to sie uda (tj. niech bedzie petarda), a Mel po seansie stwierdzi, ze nic w temacie nie trzeba dodawac i niech idzie krecic Machabeuszy, i bedzie cudownie :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Ponadto wg słów Eggersa film będzie trwał prawdopodobnie ok. 140 minut.

Odpowiedz
Idalny metraz dla w zasadzie prostej historii.

(20-12-2021, 16:15)Dr Strangelove napisał(a): Mam nadzieję, że to łapanie oszczepu w locie i odrzucenie to tylko na potrzeby trailera :)

Nie ucz Berserkera dzieci robi...znaczy sie, oszczepy lapac :)

Moge to przelknac, obejrzalem trailer po raz drugi i choc nadal sie nie jaram to film wskoczyl na czolowke listy filmow do obejrzenia w kinie.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Motyw z oszczepem ponoć zaczerpnięty prosto ze staroskandynawskich legend. :)

Odpowiedz
(20-12-2021, 16:22)Albertino napisał(a): Ja jebe, 10/10 bez oglądania.
Też dycha!

Batman, Northman, Avatar - rok 2022 będzie rokiem filmu, jakiego dawno nie mieliśmy.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Łeee tam Avatar... :P Killers of the Flower Moon, The Killer, Babylon - na takie filmy się czeka wliczając w to The Northmana.

Odpowiedz
(20-12-2021, 21:32)Debryk napisał(a):
(20-12-2021, 16:22)Albertino napisał(a): Ja jebe, 10/10 bez oglądania.
Też dycha!

Batman, Northman, Avatar - rok 2022 będzie rokiem filmu, jakiego dawno nie mieliśmy.

W tym roku wiele wspaniałych dzieł już było- Diuna, Annette, Eternals, The Green knight, Last Night in Soho, The last duel, Wrath of the Man, Malignant, The Suicide Squad.

Odpowiedz
Rok 2022 to także rok czesko-amerykańskiej superprodukcji "Medieval" o genialnym Pepiku i napierdalaczu Janie Zizce. Dwa lata służył u Jagiełły jako najemnik i razem z Polakami klepał po ryjach Krzyżaków!

Odpowiedz
Podobają mi się wszystkie ujęcie w plenerze, nie do końca podchodzą mi kadry z wnętrz, wyglądają zbyt studyjnie i czysto. Jeśli chodzi o Eggersa, to dziwna sprawa bo Czarownica to była dla mnie rewelacja, ale Lighthouse mnie trochę wymęczył. Zobaczymy, pożyjemy.

simek napisał(a):Z gatunku "oniryczne filmy dla prawdziwych twardzieli" liczy się tylko Valhalla Rising.

Ja do znudzenia powtarzam, że gdyby ten film został utrzymany w całości w tonacji tego trailera, to by była epa wiekopomna.

Polski już nie ma.

Odpowiedz
(20-12-2021, 18:19)simek napisał(a): Pamiętajcie, że ja narzekałem na Revenanta już wtedy, gdy sporo osób z forum marszczyło przy nim freda (Mefisto go najmocniej bronił z tego co teraz widzę :P).

Oglądałem Revenant w tym roku na UHD, czyli pierwszy raz od kina - to jest wizualna uczta, nie nudziłem się ani chwili.
Valhallę też lubię, ale tam trzeba mieć mega nastrój na powtórkę.

The Northman spoko, tylko ta kolorystyka smutna w chuj.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja też bardzo lubię Revenanta, choć trochę podkopują go typowe dla Inarritu pokłady pretenchy i meta-taniochy, tak jako całokształt to świetne kino.

Ale mimo wszystko licze, ze Northman okaże się lepszy.

Odpowiedz
"Revenant" jest kapitalny. Wrażenia nie niszczą nawet te pretensjonalno-oniryczne wstawki. Przede wszystkim ostatnie 15-20 minut są fenomenalne, łącznie z pojedynkiem nad rzeką.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon