Książki
Oooo, "Rzeka Bogów" - zbieram się do przeczytania tego chyba od 10 lat i zawsze mi coś przeszkadza.

Może jakaś dłuższa opinia od Ciebie? :)

Odpowiedz
Napisane z rozmachem s-f bliskiego zasięgu. Styl, bohaterowie, wizja przyszłości, pieczołowicie nakreślony setting, pomysł na kolejne przeplatające się ze sobą sekwencje i wątki - ukłony dla McDonalda, wszystko jest tutaj na najwyższym poziomie. Bardzo stymulująca intelektualnie lektura, a przy tym dająca masę gatunkowej rozrywki. Nie wiem, co więcej mógłbym dodać. Niektórych rozczarowuje zakończenie i rozwiazanie głównego wątku, mnie wręcz przeciwnie, bo uwielbiam tego typu rozkminy. Powieść zdecydowanie wyróżnia się na tle Uczty Wyobrazni, a to samo w sobie stanowi duże osiągnięcie.

BTW, też zbierałem się do lektury jakoś od czasu polskiej premiery (chyba jakoś w 2010?), potem książka długo była niedostepna w papierze (a na Allegro oczywiście osiągała kosmiczne ceny), ale ostatnio MAG dodrukował, więc nie było sensu dłużej zwlekać. :)

Odpowiedz
A ja dostałem Diunę na święta i zacząłem czytać. Zaskoczyło mnie że cała intryga Imperatora a nawet to kto zdradzi Atrydów jest wyłożona praktycznie już na 20 stronie.

Odpowiedz
(29-12-2021, 11:12)nawrocki napisał(a): Z racji tego, że nawrzucałem tutaj trochę opinii, podziele się też swoim TOP 10 najlepszych książek, jakie przeczytałem w tym roku (a ogólnie przeczytałem 51, co stanowi mój najlepszy wynik... ever?):

1. Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli - Radek Rak
2. Rzeka Bogów - Ian McDonald
3. Piranesi - Susanna Clarke
4. Teatro Grottesco - Thomas Ligotti
5. Tonąca dziewczyna - Caitlin R. Kiernan
6. Nurt - Tim Johnston
7. Rzeka złodziei - Michael Crummey
8. Głowa pełna duchów - Paul Tremblay
9. Telegraph Avenue - Michael Chabon
10. Distortion - Cezary Zbierzchowski

Wyróżnienia:

Pottsville - Jim Thompson
Bezgwiezdne Morze - Erin Morgenstern
Fabryka Os - Iain Banks
Czarny Lampart, Czerwony Wilk - Marlon James
Siedem kapitulacji - Ada Palmer
Ukryty Pokój - Robert Aickman
Lucyfer. Tom 1 - Mike Carey

O, fajny wpis, dzięki :) Na pewno coś podkradnę - "Nurt" mam już na półce. Ja tak "na poważnie" zacząłem czytać dopiero pod koniec roku i kilka tytułów udało się nadrobić. 

Najlepsza piątka (kolejność przypadkowa):

1. Szczęki
2. Cujo
3. W dół
4. Vaterland
5. Żeby nie było śladów

W sumie jeszcze "Pieśń bogini Kali" bardzo sympatycznie się czytało.

Rok skończę (mam nadzieję!!) książką "Rzeźnia numer 5" Vonneguta. Piszę, że mam nadzieję, ponieważ męczę ją strasznie. Co prawda nie jest to długa lektura, ale została mi jeszcze połowa, ale ciężko mi się do niej zebrać.

Odpowiedz
(29-12-2021, 12:46)nawrocki napisał(a): Napisane z rozmachem s-f bliskiego zasięgu. Styl, bohaterowie, wizja przyszłości, pieczołowicie nakreślony setting, pomysł na kolejne przeplatające się ze sobą sekwencje i wątki - ukłony dla McDonalda, wszystko jest tutaj na najwyższym poziomie. Bardzo stymulująca intelektualnie lektura, a przy tym dająca masę gatunkowej rozrywki. Nie wiem, co więcej mógłbym dodać. Niektórych rozczarowuje zakończenie i rozwiazanie głównego wątku, mnie wręcz przeciwnie, bo uwielbiam tego typu rozkminy. Powieść zdecydowanie wyróżnia się na tle Uczty Wyobrazni, a to samo w sobie stanowi duże osiągnięcie.

BTW, też zbierałem się do lektury jakoś od czasu polskiej premiery (chyba jakoś w 2010?), potem książka długo była niedostepna w papierze (a na Allegro oczywiście osiągała kosmiczne ceny), ale ostatnio MAG dodrukował, więc nie było sensu dłużej zwlekać. :)

Pięknie dziękuję! Teraz właśnie sobie przypomniałem, że dokładnie taki sam miałem problem z "Rzeką Bogów" - mega ciężko było to dostać w wersji papierowej. 

Lektura wjedzie w 2022 jako postanowienie noworoczne. :)

Odpowiedz
(29-12-2021, 11:12)nawrocki napisał(a): Z racji tego, że nawrzucałem tutaj trochę opinii, podziele się też swoim TOP 10 najlepszych książek, jakie przeczytałem w tym roku (a ogólnie przeczytałem 51, co stanowi mój najlepszy wynik... ever?):

1. Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli - Radek Rak
2. Rzeka Bogów - Ian McDonald
3. Piranesi - Susanna Clarke
4. Teatro Grottesco - Thomas Ligotti
5. Tonąca dziewczyna - Caitlin R. Kiernan
6. Nurt - Tim Johnston
7. Rzeka złodziei - Michael Crummey
8. Głowa pełna duchów - Paul Tremblay
9. Telegraph Avenue - Michael Chabon
10. Distortion - Cezary Zbierzchowski

Wyróżnienia:

Pottsville - Jim Thompson
Bezgwiezdne Morze - Erin Morgenstern
Fabryka Os - Iain Banks
Czarny Lampart, Czerwony Wilk - Marlon James
Siedem kapitulacji - Ada Palmer
Ukryty Pokój - Robert Aickman
Lucyfer. Tom 1 - Mike Carey

Nieźle, u mnie tylko 33.

Siedem śmierci Evelyn Hardcastle, Stuart Turton
Na wodach północy, Ian McGuire
Dowódca Sophie, Patrick O`Brian
Czarna bandera, Jacek Komuda
Kapitan, Patrick O`Brian
My dzieci z dworca ZOO, Christiane F.
HMS Surprise, Patrick O'Brian
World War Z, Max Brooks
Wspomnienia zza Buga, Zofia Pawłowska
Sowieci, Piotr Zychowicz
Tajemnicza wyspa, Juliusz Verne
Ślepowidzenie, Peter Watts
Podróże Guliwera, Jonathan Swift
Kafka nad morzem, Haruki Murakami
Rozgwiazda, Peter Watts
Dowództwo na Mauritiusie, Patrick O`Brian
Ulises, James Joyce
Podróż dookoła świata, Andrzej Perepeczko
Poza krawędź świata, Laurence Bergreen
Cmentarz w Pradze, Umberto Eco
Miasto ślepców, Jose Saramago
Zapomniana wyspa, Patrick O`Brian
Ja Klaudiusz, Robert Graves
Mat lekarza pokładowego, Patrick O'Brian
Elryk z Melnibone, Michael Moorcook
Perłowa Forteca, Michael Moorcock
Jeden dzień z życia Iwana Denisowicza, Aleksandr Sołżenicyn
Przyłbice i kaptury, Kazimierz Korkozowicz
Imię róży, Umberto Eco
Proszę państwa do gazu, Tadeusz Borowski
Sapiens, Yuval Noah Harari
Idiota, Fiodor Dostojewski
Mistrz i Małogrzata, Michał Bułhakow
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Jak ci weszła Rozgwiazda? IMO lepsza niż Ślepowidzenie, ale obie świetne.

Odpowiedz
Dzięki za polecenie, mi Watts wypełnia żołądek s-f po Ubiku Dicka, niby inne smaki, a jednak jakoś tak to u mnie działa. Czy Rozgwiazda lepsza? Kwestia gustu, mi się wydawało, że na początku to jeszcze było trochę widać, że wyrabia sobie dopiero styl.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Czy któraś z tych książek to może horror Sci fi? A jeśli nie to coś ktoś poleca?

A Sowieci Zychowicza jak?
Captain Obvious

Odpowiedz
(07-12-2021, 21:17)Norton napisał(a): Polecam "Beksińscy: Portret podwójny" Magdaleny Grzebałkowskiej.

Moim największym zaskoczeniem było odkrycie, że mój gburowaty chemik z LO to bliski przyjaciel Beksińskiego, który wysyłał mu różne materiały w zamian za jego obrazy. 

Odpowiedz
Kluski mógłbyś zrobić jakas topke?
Youniverse

Odpowiedz
Reno napisał(a):Czy któraś z tych książek to może horror Sci fi? A jeśli nie to coś ktoś poleca?
Ślepowidzenie i tak, bardzo polecane.
I nie, Rozgwiazda nie jest lepsza. Czy w Rozgwieździe jest wirus Golem? Nie? No to gtfo.
Trochę się wygłupiam, ale autentycznie uważam scenę śmierci wiadomej postaci za szczytowy moment w twórczości Wattsa.

Odpowiedz
(07-01-2022, 17:48)Reno napisał(a): A Sowieci Zychowicza jak?

Jest to napisane w formie takich wyrywkowych anegdot, czasami rozmów z ekspertami, albo ludźmi w jakiś sposób związanymi z tematem, bo to chyba po prostu zebrane i wyedytowane felietony, które Zychowicz wcześniej gdzieś publikował. Dla mnie spoko, można się dowiedzieć jak bardzo diabelny był to system.

(07-01-2022, 18:06)Bartholomew napisał(a): Kluski mógłbyś zrobić jakas topke?

Mógłbyś, ale mam dylemat, ja jestem tradycjonalistą, więc u góry listy musiałyby się znaleźć wszystkie klasyki, czyli tak:

1. Idiota, Dostojewski
2. Ja, Klaudiusz, Graves
3. Imię róży, Eco
4. Mistrz i Małgorzata, Bułhakow
5. Jeden dzień z życia..., Sołżenicyn

a potem długo, długo nic.

No ale eliminując tych oczywistych pewniaków, to wyglądałoby to tak:

1. Ślepowidzenie, Watts
2. Jack Aubrey - seria, O'Brian
3. Na wodach północy, McGuire
4. Rozgwiazda, Watts
5. Przyłbice i kaptury, Korkozowicz
Polski już nie ma.

Odpowiedz
W przeciągu ostatniego tygodnia zaliczyłem dwie, trzecią napocząłem

Platon - Teajtet, Sofista, Polityk
To za co muszę pochwalić, to za cenę - dzięki wydawnictwu Meandry Kultury zapłaciłem 21 ziko za 438 stron
Po samej lekturzy i hypie wokół Platona spodziewałem się czegoś więcej, całość zmieściła by się na 60stronach spokojnie.
Wiedza i tematy jakie poruszają są często zdezaktualizowane chociażby poprzez wiedzę o anatomii jaką obecnie dysponujemy. Dość irytująca jest sama postać Teajteta, który jedyne co to przytakuje i sam własnych myśli nie posiada. Całość irytuje tym, że Sokrates celowo prowadzi i rozwodzi się nad myślami, o których wiemy, iż są błędne z założenia - jeszcze zanim je w pełni rozwinie. Można pochwalić za ciekawy język, ale generalnie słabo - całość porusza temat wiedzy, sposobu jej nabywania jak i samej definicji czym wiedza jest.

Alexis de Tocqueville - Dawne rządy a rewolucja
Krótka książeczka napisana w bardzo przyjemny w odbiorze sposób, całość czyta się za jednym zamachem. Książka ma swoje ciekawe momenty, jednak w większości traktuje o hierarchii urzędniczej, organizacji gmin, miast i powiatów oraz o tym kto od kogo pobierał podatki - tak z 95% - zawarte jest w niej kilka ciekawych spostrzeżeń, zdecydowanie warto.

Song Hogbing - Wojna o pieniądz
Dopiero zacząłem, ale już kupując wiedziałem, iż z grubsza znam większość zagadnień - gdyż całość leży w granicach moich zainteresowań. Nie mniej, książkę czyta się z wielką przyjemnością, a wiedzę z grubsza przyjemnie jest zamienić na konkretną. Na razie jestem na historii powstania i dojścia do potęgi rodu Rothschild i właśnie zabiera się za czytanie do snu, wydaje się bardzo ciekawą lekturą - a w moich kręgach obowiązkową

Odpowiedz
Właśnie skończyłm kolejną pozycję

Robin Dreeke - Jak czytać ludzi, radzi agent FBI

Bardzo przyjemna lektura, do wchłonięcia w jedną intensywną noc, czyta się po prostu miło i bez zmęczenia. Całość traktuje o ludzkich intencjach, zaufaniu, ograniczonym zaufaniu oraz tym jak podchodzić do sprawy bez emocji. Niektóre spostrzeżenia całkiem trafne i niezaprzeczalne, jednak co do wartości merytorycznej, będę potrzebował czasu by przeprowadzić rozpoznanie w boju. Całość podana w formie przyjemnego w odbiorze opowiadania/pamiętnika

Odpowiedz
(06-10-2017, 20:40)Paszczak napisał(a):
Cytat:BTW Paszczak, mógłbyś coś jeszcze od siebie polecić? Dotychczasowe polecanki były ciekawe, nieoczywiste
Nie wiem na ile to nieoczywiste, ale gorąco polecam "Koko" Petera Strauba. Gość kojarzony u nas głownie z dwiema średnimi historyjkami napisanymi z Kingiem, ewentualnie z Upiorną Opowieścią. Tymczasem napisał wybitny thriller o grupie weteranów wojny wietnamskiej wracających do Azji w poszukiwaniu seryjnego mordercy który może być ich dawnym kolegą z oddziału. Gęsta, halucynogenna proza i dość nietypowe spojrzenie na ten obrobiony wydawałoby się na wszystkie strony konflikt.
Szkoda tylko, że książka nie wyszła w Polsce.
Powieść prawdopodobnie ukaże się w tym roku w ramach serii horroru od MAGa. Wstępna data: pazdziernik.

Odpowiedz
Zrobiłem coming out i będę wydawał książkę, którą udało im się napisać w 2021.
Tekst jest, sporo ilustracji (część do przerysowania), jestem po pierwszych poprawkach (korekta merytoryczna trwa), ale projekt okładki już jest :) .

Odpowiedz
Witaj w gronie pisarzy, mamy nawet swój temacik na forum ;)

Odpowiedz
Czy jest sekretny uścisk dłoni? ;)

Odpowiedz
Przerabiam właśnie Kanta - Krytyka czystego rozumu
Wielu filozofów mam za sobą, kilku jeszcze przed - ale jak do tej pory, Kant jest najcięższy. Zazwyczaj nie czytam wstępów, a zwłaszcza wstępów, które nie są autorstwa samego autora - pierwsza książka, przy której wróciłem w trakcie czytania i owy wstęp przestudiowałem, z nadzieją, że znajdę tam coś co uczyni właściwe rozdziały bardziej przystępnymi, niestety nie. Brnę, czytam rozdziały po 3 razy, a czytać Kanta to jak czytać równania matematyczne IMO. Co prawda daje dziką satysfację jest spójny i jak już człowiek przetrawi, to tęskni i ma ochotę na więcej - jednak cięższej lektury nie czytałem, jedyne do czego mogę przyrównać to do Sztuki Wojny - Sun Tzu

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon