Kreskówki 80`s & 90`s
(06-02-2021, 16:38)al_jarid napisał(a): Heh, Shamar se wrzucił filmik bez żadnego komentarza i dyskusja od razu zdechła.

A co tu dodawać? Wspaniały Yatodettaman obok Yattamana.
Oba seriale były tak podobne zresztą, że to podejrzane.

Przy okazji: ja chyba.tez oglądałem tylko "Piłkarzyki". Nawet nie wiedziałem, że były 2 takie seriale.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
W sumie ja chciałem napisać peany na Yatodettamana, ale czułem że będę dominował dyskusję.

Anyway, chyba moje ulubione anime z Polonii 1. Akcja, superherosi w pelerynach i na końcu bitwa robotów. Co tam jakiś Daimos (którego obejrzałem jedynie 2 epizody)... Gwiezdny Król to był przekozak!

Odpowiedz

Odpowiedz
Szybkie pytanie, bo niewiele wyników w Google znalazłem. Czy Spider-Man z 1994 wyszedł zremasterowany w HD?

"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
(07-02-2021, 04:09)shamar napisał(a): Oba seriale były tak podobne zresztą, że to podejrzane.
Ponieważ oba seriale wchodziły w skład serii Time Bokan.

Formuła polegała na tym,  że bohaterowie (zwykle młody chłopak i dzeiwczyna) szukali jakiegoś McGuffina ścierając się z villainami. Ci to byli zwykle niski mięśniak, ładna lalunia i chudy mózgowiec z wystającymi zębami (którzy niemal w każdej serii wyglądali tak samo). Końcowa bitwa polegała na starciu maszyn kończąca się tym, że villaini znowu błysnęli (zespół R z Pokemonów był hołdem dla tych villainów). A całość była lekka i komediowa.

Jak widać mielenie tej samej formuły do obrzydzenia nie było obce Japończykom. 

Odpowiedz
Al_Jaris napisał(a):Żyję już 34 lata i jeszcze nie przyszły na mnie czasy, żeby oglądanie kreskówek mnie nie ciągnęło. Może ta faza uderzy we mnie z opóźnieniem.

To był okres przejściowy :P

Gieferg napisał(a):Klasyczne Żółwie Ninja najlepiej zacząć od otwierającej mini serii z 1987, która odcinków liczy pięć i stanowi w miarę sensownie zamknięta całość, więc można nawet na tym spokojnie zakończyć.

Po obejrzeniu z córą pierwszego sezonu zaopatrzyłem się też w drugą serię (DVD + Marek Gajewski do większości odcinków i napisy tam, gdzie go nie znalazłem) i jadę z powtórką (na zmianę z Batman TAS), okazuje sie, że sezon 2 kończy się tak, że spokojnie mógłby być zakończeniem całej serii bo w ostatnim odcinku wszystko wskazuje na to, że źli giną (w kolejnej serii okazuje się, że jednak nie), tak więc jak ktoś obejrzy 5 pierwszych odcinków i sie nie znudzi, to druga seria to tylko 13 odcinków z zakończeniem, które w sumie wygląda na zamknięte. Sam raczej na tym poprzestanę, choć gdyby to było wydane normalnie po polsku i nie musiałbym się babrać w składanie obrazu DVD, zgranego na VHS lektora (w dodatku okazuje się, że w Polsce leciało to w wersji ocenzurowanej tzw "Teenage Mutant Hero Turtles") i okazjonalnie nawet tłumaczenie napisów, to pewnie bym kupił więcej.

Z ulubionych kreskówek chętnie postawiłbym na półce jeszcze "Nowe przygody He-Mana" na DVD, ale tego ani kupić w rozsądnej cenie nie idzie, ani zebrać polskiej wersji językowej nie da rady :/

Odpowiedz
Odświeżam temat, ponieważ TVP ABC powtarza Przygody Tintina, które kilka razy za dzieciaka oglądałem:

Jako, że można obejrzeć Przygody Tintina legalnie na vod TVP...
https://vod.tvp.pl/website/przygody-tintina,52624193

... to skorzystałem z tego i jak był dobry, tak dalej jest dobry. Zaskakująco poważny mimo stylu kreski, a humor raczej zdawkowy i nienachalny. Sam serial to dość wierna ekranizacja albumów Herge, i każdy doczekał się zwykle dwu-częściowej ekranizacji. Z wyjątkiem trzech pierwszych albumów (które Herge i tak uważał za gnioty), w tym tym w Kongo z oczywistych względów :).

Jak narzeka się na amerykańską cenzurę z tych lat, to Tintinem będzie się zachwyconym. Co prawda, na pewno to zostało wszystko złagodzone pod dziecięcą widownię, jednak postacie strzelają z realistycznej broni palnej, jest kilku palaczy, a Mitsuhirato z odcinków Błękitny lotos handluje narkotykami (przy czym nie ma tej propagandowej otoczki "Just Say No"). Ale jestem zdziwiony, że z odcinków adaptujących Błekitny Lotos usunął z oryginału dość spore wstawki białego rasizmu i krytykę europejskiego imperializmu uosabiane przez postać białego, uprzywilejowanego bogatego skurwysyna (Błekitny Lotos wyszedł 1936 roku, gdy wiara w yellow peril i wyższość białych były silne). Dzisiaj byłoby to obligatoryjne i siermiężne ukazane. Ale zachowali kontekst działań Mitsuhirato jako pretekst do japońskiej okupacji na Chinach (gdzie w komiksowym oryginale jak pamiętam już trwała).

Dobra jakość animacji jak na telewizyjny budżet. Styl jest prosty jak u Herge i zaskoczyłem się tym, że w scenach nocnych często stosuje się światłocień.

Niestety TVP zleciło nowy dubbing (który jest taki sobie) i nie wiem, na ile jest podyktowane tym, że taśmy ze starym (też puszczanym na TVP) trafił szlag albo chcieli zachować zgodność z utrwalonym już tłumaczeniem komiksowym (zawartym w filmie Petera Jacksona), gdy pierwszy dubbing miał oryginalne nazwy bohaterów. Ten akt w sumie bym rozumiał - pamiętam jak mnie irytowały różne imiona w animowanych Asteriksach względem komiksowych.

Odpowiedz
Na WarnerTV jakby co to w weekendy od 6:00 lecą stare kreskówki z Cartoon Network - m.in. Johnny Bravo, Chojrak, Dexter czy Jam Łasica. No w sumie tylko Edków mi brakuje do pełni szczęścia.

Odpowiedz
(14-02-2021, 15:24)OGPUEE napisał(a):
(07-02-2021, 04:09)shamar napisał(a): Oba seriale były tak podobne zresztą, że to podejrzane.
Ponieważ oba seriale wchodziły w skład serii Time Bokan.

Formuła polegała na tym,  że bohaterowie (zwykle młody chłopak i dzeiwczyna) szukali jakiegoś McGuffina ścierając się z villainami. Ci to byli zwykle niski mięśniak, ładna lalunia i chudy mózgowiec z wystającymi zębami (którzy niemal w każdej serii wyglądali tak samo). Końcowa bitwa polegała na starciu maszyn kończąca się tym, że villaini znowu błysnęli (zespół R z Pokemonów był hołdem dla tych villainów). A całość była lekka i komediowa.

Jak widać mielenie tej samej formuły do obrzydzenia nie było obce Japończykom. 

Ten uczuć kiedy odkrywasz odpowiedź po roku.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(26-01-2022, 14:02)Kryst_007 napisał(a): Na WarnerTV jakby co to w weekendy od 6:00 lecą stare kreskówki z Cartoon Network - m.in. Johnny Bravo, Chojrak, Dexter czy Jam Łasica. No w sumie tylko Edków mi brakuje do pełni szczęścia.

Jestem stary, dla mnie wszystkie wspomniane wyzej bajki sa nowe :) Dla mnie starocie z TNT Cartoon Network to Yogi's Gang, Dastardly and Muttley in Their Flying Machines i inne klasyki od Hanna-Barbera :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Dokładnie.

Odpowiedz
Bucho napisał(a):Dla mnie starocie z TNT Cartoon Network to Yogi's Gang, Dastardly and Muttley in Their Flying Machines i inne klasyki od Hanna-Barbera :)

I "Jonny Quest" :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
W sumie stoje w rozkroku, bo zgadzam się z wami wszystkimi.

Btw. Czy jest na sali ktoś kto podziela uwielbienie do Nowych Przygód Jonny’ego Questa? ;)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
<Wymachuje energicznie łapą> Oglądało się na CN Europe.

I w sumie mam to samo co Bucho, czyli kreskówki z klasyki HB to starocie, a Dextery i inne z lat 90. to była względna nowość, którą co prawda oglądałem w czasie ich premier (ciężko mi się zaakceptować fakt, że są obecnie tak stare jak ja :)).

Odpowiedz
Dla mnie starocie to Tex Avery.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Tex Avery to...klasyki :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Z CN niewiele dobrego pamiętam. Tam były chyba same kreskówki dla dzieci.

Odpowiedz
(27-01-2022, 01:14)Mefisto napisał(a): Dla mnie starocie to Tex Avery.

Fakt. I też oglądane na CN Europe (i kilka razy na polskim oddziale z dubbingiem).

Kurde, człowieka ogarnia zaskoczenie ile oglądał rzeczy, które powstały jeszcze w czasach jego dziadków (pamiętam swe zaskoczenie po latach, że Popeye Fleischera był z lat 30.).

Odpowiedz
Stare kreskówki to dla mnie Dżeki i Nuka, Smerfy, Pszczółka Maja, He-Man, Było sobie życie i Dogtanian (i klasyki od Hanna Barbera).

A takie brygada RR, Batman TAS, TMNT, czy Kapitan Planeta już traktuję jako te trochę nowsze. Z kolei Dexter czy Johnny Bravo to już kreskówki z czasów, gdy mi się nie chciało oglądać kreskówek (ale czasem się oglądało z braku laku, bo jeszcze nie miałem neta).

Późniejsze telewizyjne kreskówki już dla mnie w ogóle nie istniały i nie istnieją. Kojarzę tylko te, które córa oglądała.

Odpowiedz
Dla mnie:
TMNT, Beavis i Butthead, Smerfy (ale tylko te pierwsze serie), He-man (+ "Nowe przygody), Yattaman, Yattodetaman, Mała Ksieznicza, Tom i Jerry, Merrie Melodies, Hrabia Kaczula, Batman TAS, Superman TAS, Rambo, RoboCop, Ghostbusters. I pewnie jeszcze kkilka. Przy czym te 3 ostatnie nawet nie wiem czy były gdzieś w TV czy oglądałem.je tylko na kasetach.

Hmmm... Jeszcze było coś takiego jak "Snoorki" ale nie pamiętam czy było dobre.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon