Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Northman (2022) reż. Robert Eggers
Ile razy w ciągu ostatnich 10-20 lat mieliście okazję obejrzeć hollywoodzką fabułę za 60+ milionów $$$, w której poglądy bohaterów w ogóle nie zostały przefiltrowane przez współczesną wrażliwość? Apocalypto? Master and Commander? Serial Rome na bazie scenariusza potężnego Johna Miliusa? Może jeszcze Zjawa? To chyba wszystko.

Eggers grubo pojechał - nie ma u niego żadnego komentarza społecznego; nikt nie walczy tu o niepodległość, republike, wolność uciskanych sierot, prawo głosu dla 99% czy jakieś inne fajne cele. Po prostu jest sobie mężczyzna, który chce pomścić krew swojego rodu, i jest grupa innych mężczyzn, którzy rozumują IDENTYCZNIE jak on, tylko że w odwrotnym kierunku. Sposób myślenia i odczuwania obu stron jest tak zajebiście odległy od tego, co jest aktualnie modne, że w tym sensie celebrowałem każdą minutę "Northmana". Do tego dochodzą animalistyczne obrzędy, picie krwi pokonanych wrogów, apoteoza walki, obsesja na punkcie umierania w bitwie, krótko mówiąc, odjazd w kosmos na inną planetę (czytaj: do IX wieku n.e.). Z dialogów usunąłbym dosłownie jedną linijkę - jak Amleth mówi, że nie zabija kobiet. Zaleciało mi tu trochę próbą ocieplenia wizerunku i przypodobania się dzisiejszej widowni (tym bardziej, że była to jego odpowiedź na pytanie zdziwionej kobiety, czemu nie zabił kobiety).

slepy napisał(a):Gibson to jest jednak dużo lepszy "opowiadacz historii"

Po seansie gadaliśmy z kumplem, jak ten film mógłby wyglądać w interpretacji Mela, i doszliśmy zgodnie do wniosku, że byłby lepszy. Bo "Northman" to nie jest jednak film z kategorii 10/10, choć powinien być. Na te chwilę jest za wcześnie, żebym ocenił, co nawaliło (za dużo CGI? za dużo szekspirowskiego gadania i gapienia się w kamerę? brak dobrej muzy wyciskającej łzy?), ale dychy nie dam.

Odpowiedz
Nie jestem jakimś wielkim fanem Eggersa, ale The Witch i The Lighthouse uważam za ponad dobre, a audiowizualnie świetne. The Northman zaś to film bardzo dobry pod każdym względem. Skarsgard w trybie berserker to taki kocur, że masakra. Jebaniutki nie musi nic mówić żeby pokazać wszystko co w nim siedzi. Reszta obsady również na ogromny plus a Anya <333
Brutalność, posoka, napierdalanka, wręcz warczenie zdziczałych bestii, wszystko to przefiltrowane przez Eggersowe oko wygląda i brzmi wspaniale. Zdjęcia to perełka, niemal każdy kadr to obraz na ścianę.
Uwielbiam odpały Eggersa. Uwielbiałem już je w poprzednim filmie ale tutaj jest ich jeszcze więcej. Gadanie wprost do kamery sprawiało mi radość na ryju.
Tak jak wcześniej pisałem, sala była pełna i chyba nie tego się widzowie spodziewali XDd chyba z 7 osób wyszło z sali w trakcie, a na koniec jeszcze napisy się nie zaczęły, a ludzie z pierwszego rzędu już się rzucili do wyjścia xd
Co prawda mnie drugi akt też miejscami nużył ale początek i finał to wynagrodziły. 8,5/10.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ledwo namowilem zone na seans a jak juz wjechaly napisy koncowe to stwierdzila, ze nie zaluje. Film jej sie podobal. Ja jestem niesamowicie podekscytowany po seansie. Jak ten film wyglada i jak brzmi. Zdjecia to jest jakies miatrzostwo swiata i praktycznie co drugi kadr zasluguje na miejsce na scianie. Nie moge sie doczekac premiery na UHD bo to będzie wizualny rozpierdol.
Skarsgard tutaj dal do pieca. Jego bohater jest niesamowicie prosty, motywacja historia i to jak rozprawia sie z wrogami, brutalne zwierze z niego i w dodatku mistrzowsko zagrany. Zona twierdzila, ze za duzo bylo roznych sennych wiks jednak nie wycinalbym niczego z tych artystycznych odpalow Eggersa ktore sa swietnym dopelnieniem postaci Skarsgarda.
Jak na razie film roku. Mialo byc 9/10 ale podnosze oczkow gore za to ze to produkcja kurewsko nieholylodzka i o czym wspominal Mental bez tych wszystkich politpoprawnych lewackich bzdur. Nie ma tez zadnych murzynow. Klasa.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(23-04-2022, 22:32)Mental napisał(a): Eggers grubo pojechał - nie ma u niego żadnego komentarza społecznego;

I to jest TO (!)

Teraz już z całkowitym spokojem czekam na seans. Czyli wygląda na to, że mamy cudownie prostą historię o zemście, z lekka tylko okraszoną autorską manierą Eggersa. Super, będzie oglądane (!)
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz
Dla mnie niestety wielkie rozczarowanie. Osieroceni przez Mela, nakręciliście tutaj w temacie oczekiwanie na wikiński epos, pełen akcji, epy i mordobicia. Wyszło nie wiadomo co: trochę epy, trochę Hamleta, sporo eggeryzmów, trochę norydckiej mitologii, trochę romansu, ale w każdym aspekcie bez dopchnięcia i pierdolnięcia. Ktoś wspominał o Valhalla Rising, że Eggers nie powtórzył błędów Refna, no powtórzył. Znowu ktoś bierze się za właściwy materiał, operuje odpowiednią stylistyką, ma świetne zdjęcia, klimat... i partoli wszystko swoją artystyczną wizją i przekombinowanym scenariuszem. Na tym polega wyższość Gibsona, czuć jego rękę, ma unikalny styl, ale robi po prostu pełnokrwisty film o Majach, wciska gaz do dechy i nie poprzestaje na półśrodkach. Apocalypto mogę powtarzać bez końca, do Northmana już raczej nie wrócę, bo mniej więcej gdzieś od 1/3 albo połowy filmu zacząłem się po prostu męczyć.

5/10
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Gdzie Ty kluski w tym filmie masz przekombinoeany scenariusz? Senno grzybkowe viksy Amletha za bardzo weszly?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Kluski napisał(a):gdzieś od 1/3 albo połowy filmu zacząłem się po prostu męczyć.

Nie rozumiem narzekań na środek. Ja tam się w ogóle nie męczyłem. Pojedynek ze zjawą-Wikingiem w jaskini o miecz najlepszy z całego filmu. Poza tym Kluski, twoja ocena urośnie z czasem. To będzie przypadek MV2006, zobaczysz!

Odpowiedz
Zgadzam się, że pojedynczo w każdym elemencie jest bardzo dobrze, ale całość pozbawiona jakiegoś solidnego spoiwa, coś tu nie gra na poziomie montażu, chętnie zobaczyłbym jakieś extended cut z bo miałem wrażenie pewnej skrótowości w opowiadaniu historii.
Pomimo tego, to dobry film, fajnie nadaje się do obejrzenia razem z Apocalypto, więc chętnie powtórzę w 4K. Ode mnie solidne 7/10. Było miło, ale wciąż czekamy na epicki film o Wikingach, taki z bitwą, a nie tylko wyrżnięcie polskiej (?) wioski.

Odpowiedz
(24-04-2022, 11:10)Mental napisał(a):
Kluski napisał(a):gdzieś od 1/3 albo połowy filmu zacząłem się po prostu męczyć.

Nie rozumiem narzekań na środek. Ja tam się w ogóle nie męczyłem. Pojedynek ze zjawą-Wikingiem w jaskini o miecz najlepszy z całego filmu. Poza tym Kluski, twoja ocena urośnie z czasem. To będzie przypadek MV2006, zobaczysz!

Jakby to w całości było utrzymane w takiej mitologicznej konwencji jak ta walka z Draugrem, to wyszła by rykoszetem fajna ekranizacja Thorgala, no ale Eggers to taka 'chciałabym ale bym się bała'. Do momentu

był to film, na który czekałem, później tempo siada a robi się z tego bardziej szekspirowska sztuka teatralna. 

Motyw zemsty to też taka Harimatis: jak patrzę tak to chcę się mścić, ale jak tak to już nie, mszczę się, nie mszczę się, trochę się mszczę, a teraz mszczę. 
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Kluski napisał(a):Motyw zemsty to też taka Harimatis: jak patrzę tak to chcę się mścić, ale jak tak to już nie, mszczę się, nie mszczę się, trochę się mszczę, a teraz mszczę.

"Miecz mu się zaciął" - kumpel po scenie, jak Amleth przyczaił się za chatą z zamiarem ubicia Fjölnira :)

EDIT

Nawrocki zrobił porównanie z "Apocalypto". Dla mnie najbliżej "Wikinga" jest - UWAGA - MV2006. Niszowy, arthousowy film za ~$100 milionów bez szans na zwrot kosztów produkcji, ale przyszłe pokolenia docenio.

Odpowiedz
simek napisał(a):chętnie zobaczyłbym jakieś extended cut z bo miałem wrażenie pewnej skrótowości w opowiadaniu historii.

Eggers potwierdził, że to co leci w kinach to jest jego wersja reżyserska i nie będzie żadnej dłuższej, a usunięte sceny, których rzeczywiście jest sporo, dadzą w dodatkach na Blu:

simek napisał(a):a nie tylko wyrżnięcie polskiej (?) wioski.

Ruś Kijowska, czyli tereny dzisiejszej Białorusi, zachodniej Ukrainy i części zachodniej Rosji. W pierwszej wersji scenariusza akcyjka miała się dziać na Wyspach Brytyjskich, ale ponoć Skarsgård stwierdził, że za dużo już tego było w filmach i serialach i zaproponował, żeby dali jakieś wschodnie krainy.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
No właśnie, miałem pytać: w filmie w scenie podrzynania gardeł mówią, że ci niewolnicy to chrześcijanie, bo ich bożkiem jest trup przybity do drzewa. Jeden niewolnik wykonuje nawet znak krzyża. W takim razie kim jest Olga z Brzozowego Lasu? Pogańska wiedźma gadająca z ziemią?

Odpowiedz
Pewnie tak, nawiązanie to "The Witch" i te sprawy ;)

Odpowiedz
(24-04-2022, 12:49)Mental napisał(a): No właśnie, miałem pytać: w filmie w scenie podrzynania gardeł mówią, że ci niewolnicy to chrześcijanie, bo ich bożkiem jest trup przybity do drzewa. Jeden niewolnik wykonuje nawet znak krzyża. W takim razie kim jest Olga z Brzozowego Lasu? Pogańska wiedźma gadająca z ziemią?

W tej wiosce którą napadli był posąg Światowida z tego co kojarzę. 
Polski już nie ma.

Odpowiedz
[Obrazek: bjork-northman-1.jpg]Kluski ma rację ! Swiatowid był na 100 procent! Widać go w tej scenie gdzie Skarsgaard rozmawiał z Bjork.
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
[twitter][https://twitter.com/JackPosobiec/status/1518214424254988289[/twitter]

Odpowiedz
(24-04-2022, 15:07)Mental napisał(a):

Kurde, muszę podnieść co najmniej do 7/10. Głupio mi!
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Ja podniosłem już zawczasu, bo wiedziałem, że tak będzie. Nie ma oczytanego, wrażliwego geja, dindu z Wakandy randkującego z białą szlaufą i niezdefiniowanego płciowo humanoida? No smuteczek :)

Odpowiedz
To jaka w końcu ocena, Mental?

Mi film od piątku siedzi w głowie, w przyszłym tygodniu bankowo idę jeszcze raz.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon