Klasyczne efekty analogowe kontra CGI
Klasyczne efekty najlepsze :)

Odpowiedz
Głowa robotowego Michaela Jacksona z Moonwalkera na aukcji:

Jestem pod wrażeniem, gdyż byłem przekonany, że w filmie było jakieś wczesne CGI bądź animacja poklatkowa:

Odpowiedz
Uwielbiam takie starocie:

https://i.imgur.com/FRxffTp.mp4
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Karel Zeman. Jeden z największych wizjonerów tamtych lat. Mimo, że mają z co najmniej 70 lat, to wciąż się trzymają.

Czasami TVP Kultura je puszcza. I w warszawskim "Iluzjonie" można ujrzeć w wersji dubbingowej.

Odpowiedz
Jak dla mnie robią wrażenie te efekty po dziś dzień. Chciałbym by jakiś hipster nakręcił kiedyś film inspirowany stylem Zemana :)

Odpowiedz
(20-06-2022, 19:34)OGPUEE napisał(a): Karel Zeman. Jeden z największych wizjonerów tamtych lat. Mimo, że mają z co najmniej 70 lat, to wciąż się trzymają.

Skoro juz przy Zemanie jestesmy:

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Odpowiedz
(01-06-2022, 02:32)OGPUEE napisał(a): Głowa robotowego Michaela Jacksona z Moonwalkera na aukcji:

Jestem pod wrażeniem, gdyż byłem przekonany, że w filmie było jakieś wczesne CGI bądź animacja poklatkowa:

Chyba czas to odświeżyć bo już niczego nie pamiętam.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Takich wrzutek jest pelno, clickbaitwowy thumbnail, tabloidowy poziom wiedzy w sprawie kina i efektow, making-ofowe chrupki dla mozgu. Szczegol.

Wrzucam dlatego, ze jakos to wszystko przebolalem i po prostu smutno troche, gdy sie oglada festiwal blue/green screnow, oraz ludzi w szarych (i zielonych) pantalonach. Nuda panie, nuda:

I tak, teraz w wiekszosci nie ma sensu robic efektow praktycznych, a slaba jakosc CGI jest wynikiem braku czasu i pewnie obcinaniem budzetow, a nie brakiem mozliwosci/zdolności jako takich, ale...kiedys to bylo:

Odpowiedz
Po CGI-Pinokiu od Disneya natrafiłem na materiał tego włoskiego sprzed trzech lat:

Okazuje się, że da się! Da się zrobić coś analogowego i bez tony zielonego ekranu! Tego Pinokia nie widziałem, ale wiem co będzie odtrutką po Zemeckisie.

Odpowiedz
Kocham to!

Odpowiedz
Świetna laurka dla True Lies ale i nie tylko. Warto obejrzeć całość.

Odpowiedz
Ten materiał zmienił moje zdanie o słynnej scenie katastrofy samolotu z The Knowing z Cagem. Do tego materiału uważałem ją za jedną z najbardziej realistycznych scen destrukcji ever. Ogólnie to zabawne, że najlepiej dopracowane wybuchy w CGI mają filmy, które rozgrywają się "dawno temu w odległej galaktyce" ;) 

Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Mozliwe, ze juz to kiedys wrzucalem, odrobina poklatkowo-animowanego i plastelinowego dobra:

I jeszcze bonusowo:

Odpowiedz
Kiedyś to było:

Odpowiedz
No tak, ten film już ktoś wrzucał ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Etam, do nowych Gwiezdnych Wojen las cały zbudowali ;)

Odpowiedz
(18-10-2022, 13:23)Mental napisał(a): Kiedyś to było:

Ej, no weź.

Odpowiedz
Fajnie zaserwowana i podlana ciekawostkami lista klasykow (kilka mniej znanych i zapomnianych), idealna na leniwe, swiateczne popoludnie:

Odpowiedz

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon