11-06-2021, 07:49
|
Dragon Ball
|
|
No i oryginalne to zupełnie inne kaliber niż Z, Super czy GT, gdzie wszyscy fruwają po kosmosie i walczą z bogami i sami stają się bogami. To prosta, sympatyczna bajeczka o dążeniu do bycia lepszym, przyjaźni i poszukiwaniu smoczych kul, potem zmienia się w klasyczne mordobicie. Fun fact: obecnie w mandze Vegeta i Goku są szkoleni odpowiednio przez boga zniszczenia siódmego uniwersum i anioła stróża tegoż uniwersum XD
(11-06-2021, 07:49)raven.second napisał(a): No i oryginalne to zupełnie inne kaliber niż Z, Super czy GT, gdzie wszyscy fruwają po kosmosie i walczą z bogami i sami stają się bogami. To prosta, sympatyczna bajeczka o dążeniu do bycia lepszym, przyjaźni i poszukiwaniu smoczych kul, potem zmienia się w klasyczne mordobicie. Fun fact: obecnie w mandze Vegeta i Goku są szkoleni odpowiednio przez boga zniszczenia siódmego uniwersum i anioła stróża tegoż uniwersum XD Tak właśnie jest. Ogólnie uważam, że Super już jest mocno przegięte, za duzo nowych transformacji (SSJ God, Blue, Rage, Rose, Blue Évolution, Blue + Kaioken, ultra instinct sign, ultra instinct - za dużo), przesadne odgrzewanie kotleta i za duża skala, powinni to po sadze Trunksa zakończyć.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
11-06-2021, 08:25 Cytat:Blue + KaiokenTo akurat było bardzo dobrym rozwiązaniem, combo nowego i starego, sprawdzonego. Co prawda za wiele nie dało, bo do gry wszedł właśnie ultra instinct czyli najzwyklejszy kod na autounik i autoatak jak z jakiejś gierki XD ale plusik za próbę. Podobnie było w walce z Moro, czarodziejem, który fizycznie nie domagał (do czasu...) i musiał kombinować. Wtedy skalę wyjebało, ale przynajmniej dostaliśmy nową, prześliczną filmową wersję Brolly'ego :) 11-06-2021, 09:11
Nic dodać nic ująć.
Skoro ciągną historię dalej, to czekam na Végète Blue z jakąś combo mocą Boga destrukcji
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
11-06-2021, 16:52
To co się dzieje obecnie z DB traktuje tak jak sequele Star Wars. Dla mnie Dragon Ball skończył się wraz z GT które uwielbiam ze wszystkim co było w nim dobre i złe. Opening i ending to małe arcydzieła swoją drogą.
Ze wszystkiego co związane z serią Super, lubiłem tylko drugi film z Freezą, mangę która niestety też już się skiepściła moim zdaniem, no i film z Brolym który był świetny, chociaż nie jestem fanem tego, że Broly z niepowstrzymanej bestii która nazywała siebie samą diabłem stał się kumplem Goku. To samo tyczy się Bardocka, w oryginale to była taka słodko gorzka opowieść o wojowniku który dbał wyłącznie o swoją ekipę i podbijanie kolejnych planet. Dopiero na samym końcu uświadamia sobie kim stanie się jego syn i co knuje Freeza i postanawia się zbuntować. Goku był praktycznie sierotą, o matce nic nie było wiadomo i to dodawało odrobiny głębi jego historii, oczywiście zretoconowano to do punktu gdzie przypomina to parodie, bo Bardock razem z żoną którą teraz ma, okazuje się troskliwym ojcem który jako jedyny walczy ze złym tyranem Freezą. O ile wcześniej cała historia Goku tylko przypominała tą Supermana, tak teraz jest nią co do joty. Szkoda, że Toriyama zaczął być traktowany jak guru i dostał wolna rękę odnośnie scenariusza i designów, bo prawda jest taka, że najlepszy Toriyama to taki który miał nad sobą edytorów trzymających go w ryzach. Enough said. 1990: 2018: 11-06-2021, 19:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2021, 19:14 przez marsgrey21.)
Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś.
Ostatni odcinek GT to jeden z najlepszych finałów ever.
11-06-2021, 20:41
Ważne info dla fanów!!
Dragon Ball: SUPER HERO – w kinach od 19 sierpnia 2022 :P
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
20-07-2022, 11:32
Historyczna chwila!
Wiem, że anime DBS slabowalo (a manga ostatnimi czasy słabuje jeszcze bardziej) ale te ostatnie filmy (te z udziałem Akiry Toriyamy) były naprawdę spoko. Battle of Gods było super, RoF to mój ulubiony film DBZ póki co, Broly - taki reboot kilku niekanonicznych filmów (niemający startu do oryginałów) ale wyszło naprawdę całkiem nieźle, a i animacja była top. Do tego nowego filmu czytałem już spoilery (YT mnie nimi zbombardował :c) i wiem, że będę zadowolony (jestem fanbojem Gohana). Jak ktoś chciałby coś nadrobić przed nowym filmem to chyba te mowę kinowki wystarcza w pełni (ja bym przede wszystkim powtórzył stare filmy DBZ - Bojack i ten drugi z Brolym gdzie walczy z 18 letnim Gohanem)
20-07-2022, 13:19
Z tych nowych filmów akceptuje tylko ten z Brollym i to tylko ze względu na animację, bo fabularnie to było gówno, Broly jako wcielony diabeł był ciekawszy niż kolejny biedny doświadczony przez życie chłopak.
Battle of Gods był ok, ten z Friezą bez sensu (cały wątek treningu to śmiech na sali), a ten nowy film to kolejny bełkot, animacja komputerowa jest okropna, a po zobaczeniu spoilerów tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że niestety Dragon Ball stał się już tylko pozbawioną celu reklamą przyszłych produktów. Nawet Bardocka mi zepsuli. Fajna tragiczna historia, Bardock, razem ze swoją bandą bezmyślnie mordujący inne rasy, mający gdzieś swoich synów, zostaje przeklęty, zaczyna dostrzegać wizje przyszłości, to jak ich pan postanawia ich wszystkich zabić. Doświadcza straty widząc swoich poległych braci, chwyta zakrwawioną bandanę która wiąże na czole jak Rambo i postanawia wziąć sprawy w swoje ręcę. Do samego końca dba tylko o siebie i swoje ego i dopiero umierając widzi, że jego syn będzie tym który ich pomści. Teraz geneza Bardocka i Goku jest dosłownie taka sama jak Supermana, zrobili z Bardocka Jor-Ela troszczącego się o swoją rodzinę. Wcześniej Goku był sierotą, o matce nic nie wiedzieliśmy, ojciec miał go gdzieś i tylko los sprawił, że znalazł się ktoś kto o niego zadbał i wychował, teraz idea, że jego los i cel uległy zmianie nie ma znaczenia, bo okazuje się, że miał kochających rodziców którzy życzyli mu jak najlepiej.
20-07-2022, 13:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2022, 13:43 przez marsgrey21.)
Zgadzam się w kwestii Brolyego i bardocka.
Ale RoF to Ty szanuj :D
20-07-2022, 13:51
Nie mogę, lubię moment jak Vegeta bije Frieze, ale to jak wytłumaczyli jego nowy poziom i fakt, że wyskoczyli z SSJ Blue znikąd i praktycznie wyznaczyli ten trend z nowymi transformacjami które ograniczają się do zmiany koloru włosów jest nie do zniesienia.
Dla przykładu, tutaj praca pewnego entuzjasty, 2 lata pracy i zobacz efekty i to jak wygląda jego autorski projekt SSJ u Goku. 20-07-2022, 13:58
spoko animacja, ale sama przemiana cienka, pachnie mi Narutem. najlepszy byl fejkowy SSJ5 z początku internetów:
Youniverse
20-07-2022, 14:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2022, 14:20 przez Bartholomew.)
W RoF dostaliśmy zajebisty team up starych bohaterów (Krillin, Gihan, Piccolo, Tien, Master Roshi). Nie było tych wkurwiających dzieciaków (Goten i T) + Vegeta spuścił wpi.... Friezie. Spoko sceny akcji, dobra animacja. Dużo plusów ogólnie ;)
20-07-2022, 14:39
Możecie jeszcze raz napisać jakie filmy warto obejrzeć? Chętnie bym obejrzał, też jestem fanem Gohana, ale nie ogarniam tych skrótów tytułów, które używacie.
21-07-2022, 21:47
Niekanoniczne które bym polecił to.
Dragon Ball Z: Cooler's Revenge (brat Friezy przybywa na Ziemię zemścić się na Goku) ![]() Dragon Ball Z: The Return of Cooler (Cooler powraca jako android) ![]() Dragon Ball Z: Broly – The Legendary Super Saiyan (Goku i spółka zostają zwabieni w pułapkę i walczą z Legendarnym Saiyanem) Dragon Ball Z: Bojack Unbound (Gohan walczy z kosmicznymi piratami) ![]() Dragon Ball Z: Broly – Second Coming (Brolly powraca i tym razem Gohan musi walczyć sam) ![]() Dragon Ball Z: Fusion Reborn (piekło zamarza, wszyscy złoczyńcą uciekają i pojawia się ucieleśnienie wszelkiego zła z którym walczą Vegeta i Goku) Dragon Ball Z: Wrath of the Dragon (tajemniczy przybysz, tajemniczy potwór i walka w mieście, całość skupia się na Trunksie) ![]() Do tego dochodzą dwa speciale zrobione do telewizji, oba też niekanoniczne. Dragon Ball Z: Bardock - The Father of Goku ![]() Dragon Ball Z: The History of Trunks (dużo Gohana z przyszłości) Kanoniczne są 4 (w tym jeden wciąż w kinach) Dragon Ball Super: Battle of Gods (Bóg Zniszczenia nawiedza Ziemię i chce walczyć z Bogiem Saiyan, dla mnie dosyć średni film) ![]() Dragn Ball Super: Revival of Frieza (Frieza powraca się zemścić, zlatuje szybko, skupia się na walce, jest ok) ![]() Dragon Ball Super: Brolly (Frieza aranżuje walkę pomiędzy Brollym, a Goku i Vegetą by zdobyć smocze kule, niesamowita animacja, dużo walki, fabularnie średnio) 21-07-2022, 22:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2022, 22:19 przez marsgrey21.)
Ja bym jeszcze dodał Dragon Ball Z: Movie 1 - Dead Zone.
W filmie po raz pierwszy pojawia się Garlic Jr (który powrócił później w anime DBZ; w PL nazywał się Gargulec Junior). Poza tym, Dragon Ball Z: The History of Trunks jest kanoniczny.
21-07-2022, 22:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2022, 22:42 przez szopman.)
Na pozór może być kanoniczne, ale równie dobrze Bardock był kanoniczny zanim nie uczynili go ojcem roku, nie zdziwie się jak zretconują także Future Trunksa.
21-07-2022, 22:45
Film z Trunksem jest adaptacja chapteru mangi ;)
21-07-2022, 22:47
Od przeszło dwudziestu lat (kiedy to przemęczyłem trochę odcinków DBZ, bo kumple namawiali) wciąż nie mogę wyjść z podziwu, że ktoś ten syf ogląda i się tym autentycznie jara :>
21-07-2022, 22:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2022, 22:54 przez Gieferg.) (21-07-2022, 22:47)szopman napisał(a): Film z Trunksem jest adaptacja chapteru mangi ;) Wiem, ale to bez znaczenia, Toriyama już dawno ma demencję, w mandze pojawił się Bardock z opaską i w zbroii bez naramienników tak jak w specialu, a później to zretconowano, to nie ma znaczenia, oni tam robią chcą. 21-07-2022, 22:59 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Trylogia How to Train Your Dragon (2010-2019) | mroziek | 124 | 40,171 |
06-07-2025, 00:21 Ostatni post: marsgrey21 |
|
| Dragon Ball Kai | Azgaroth | 17 | 4,518 |
05-07-2023, 13:58 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |
![[Obrazek: 217b6c4a393c7a1c1128a0de55196fbe10a3571f...180_00.gif]](http://pa1.narvii.com/7045/217b6c4a393c7a1c1128a0de55196fbe10a3571fr1-320-180_00.gif)
![[Obrazek: cooler-z1.gif]](https://c.tenor.com/cc40mZIHhfIAAAAC/cooler-z1.gif)
![[Obrazek: tumblr_mm1szhg3o61r72ht7o1_500.gif]](https://31.media.tumblr.com/07bdd440ed56b00f44e71279c659ecfd/tumblr_mm1szhg3o61r72ht7o1_500.gif)
![[Obrazek: tumblr_oj6q4wwqEU1sxfvy5o1_500.gif]](https://68.media.tumblr.com/850ac79fbcf9f22730917275fc69c682/tumblr_oj6q4wwqEU1sxfvy5o1_500.gif)
![[Obrazek: tumblr_mk2iwnLtE31qiqegzo2_500.gif]](https://25.media.tumblr.com/61e0a90a353d7bf4bb0dc095c680cd74/tumblr_mk2iwnLtE31qiqegzo2_500.gif)
![[Obrazek: animesher.com_dbgt-dragon-ball-z-db-349304.gif]](https://animesher.com/orig/0/34/349/3493/animesher.com_dbgt-dragon-ball-z-db-349304.gif)
![[Obrazek: 5480665ea4d3789c02feea360fd7d9df.gif]](https://i.pinimg.com/originals/54/80/66/5480665ea4d3789c02feea360fd7d9df.gif)
![[Obrazek: wA1bmC.gif]](https://i.makeagif.com/media/8-22-2017/wA1bmC.gif)