24-02-2024, 11:42
|
"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
|
|
No ja robię absolutny hate-watch. Męczę się z 3 odcinkiem. Lepiej odpal House of Ninja - to jak Godzilla Minus One ale dla Ninjy
"Problem trzech ciał" - Netflix
Jestem dopiero na początku szóstego odcinka (na osiem), więc może jakimś cudem coś wymyślą, ale... No zdecydowanie jedna z najgłupszych rzeczy "s-f" jaką w życiu widziałem. Całość momentami jest wręcz komiczna, choć udaje poważne s-f. Żeby nie było że nie ostrzegałem. Powinni zmienić tytuł na "Problem Dwóch Debili", no chyba, że tak jest w książkach, ale jeśli tak jest, to nie powinno się tego ekranizować tylko spalić. PS. Skończyłem całość. Absolutne netflixowe gówno. Omijać szerokim łukiem 1/10.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
22-03-2024, 20:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2024, 14:05 przez Dr Strangelove.)
Ja obejrzałem do końca Gentlemenów. Ma ten serial momenty, ma aktorskie perełki (Ray Winstone, Giancarlo Esposito) ale generalnie to taki średniak jednak. Zbyt dużo głupot scenariuszowych i skakania po tematach. Ritchie raczej odcina kupony od filmu 6/10.
Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan
29-03-2024, 10:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2024, 10:06 przez Nemo.)
Obejrzałem dzisiaj połowę sezonu „Ripley” i muszę powiedzieć, że jest to jak na razie jedna z największych perełek Netfliksa. Zdjęcia są przepiękne, intryga ciekawa, a Andrew Scott znowu pokazuje, że wielkim aktorem jest.
Sezon ma tylko 8 odcinków także polecam zerknąć. 04-04-2024, 23:24
Czy pojawił się już Freddie? Słyszałem, że netflix nie odpuścił i musiał znetflixować jedną z postaci i padło na Freddiego
04-04-2024, 23:27
No ja z ciekawości zerknąłem na pierwszy odcinek i o dziwo jest bardzo spoko, ale jak to Netflix, to pewnie coś zjebią :D
No zobaczymy. Scott bardzo mi pasuje na Ripleya. (05-04-2024, 08:43)Corn napisał(a): Ponoć zrobili z niego transseksualistę albo gra go transseksualna aktorkaZ tego co widzę to gra go córka Stinga, która nie uznaje zaimków :D
05-04-2024, 08:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2024, 08:54 przez Dr Strangelove.) (22-03-2024, 20:02)Dr Strangelove napisał(a): PS. Skończyłem całość. Absolutne netflixowe gówno. Omijać szerokim łukiem 1/10.Jak na kogoś mającego wysokie wymagania wobec filmów, to masz zaskakujący pociąg do próbowania czy kolejny produkt Netflixa, wyglądający jak gówno i pachnący jak gówno to na pewno smakuje jak gówno :) Wszystkie stare, dobre filmy świata już obejrzałeś, że ci nie szkoda czasu? 05-04-2024, 08:58
Niestety tak :(
Jestem fanem s-f i trafili w mój czuły punkt. Trafili mocno i celnie, prosto w splot słoneczny. Tak, obejrzałem już wszystkie dobre filmy. Pozostał tylko "The Master" ale to sobie zostawiam na specjalną okazję :) PS. A w ogóle to zamiast się wyzłośliwiać może byś tak po prostu podziękował? Poświęciłem się, obejrzałem, poniosłem straty moralne i psychiczne ale lojalnie ostrzegłem resztę, ratując zapewne kilka istnień ludzkich. Także na przyszłość zwykłe - Dziękuję panie doktorze - wystarczy.
05-04-2024, 09:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2024, 09:28 przez Dr Strangelove.)
Przyznaję, że jest w twoich opiniach jakaś wartość, bo jeśli kiedyś się zdarzy, że coś wyglądającego jak gówno okaże się świetnym serialem, to pierwszy o tym doniesiesz. Wtedy podziękuję serdecznie :)
05-04-2024, 10:15
To jeszcze podaj listę tych wszystkich wieśniackich seriali, które tak namiętnie oglądam. Bo jakoś nie kojarzę, żebym to robił w takiej ilości jak Ci się wydaje.
Ale czego spodziewać się po człowieku, który sprzedawał kolegom kanapki w szkole :(
05-04-2024, 10:26 (05-04-2024, 10:26)Dr Strangelove napisał(a): To jeszcze podaj listę tych wszystkich wieśniackich seriali, które tak namiętnie oglądam.Przepraszam, jestem zajęty nadrabianiem filmowej klasyki (którą ty już znasz w całości), więc nie mam czasu na poszukiwanie dowodów na forum i tworzenie list :P 05-04-2024, 10:35
Doktorze, ja na przykład dziękuję za oszczędzony czas bo miałem się niedługo zabrać za ten Problem 3 Ciał (słyszałem mega dużo dobrego o książkach). Moja lista na netflixie ma ponad 300 pozycji więc każda, którą mogę wywalić bez wyrzutów sumienia to czysty zysk bo teraz zamiast marnować godziny na serial to sięgnę po książkę
05-04-2024, 10:43
Powiem Ci Corn, że nie rozpoznałbym nawet, że Frieddie nie jest grany przez jakiegoś chłopaczka. Wpływ to ma moim zdaniem totalnie zerowy.
05-04-2024, 10:57
Wracając do tematu, to ja jestem w trakcie Netflixowego co prawda, ale nie gównianego serialu dokumentalnego Turning Point: The Bomb and the Cold War. Przede mną jeszcze trzy odcinki, ale już mogę polecić, chociaż trzeba brać poprawkę na to, że jak tylko widzę wojenny/polityczny dokument złożony w większości z archiwalnych nagrań to jestem zadowolony nawet jeśli narracja kuleje. Tutaj raczej nie kuleje, jest całkiem obiektywna, a według mnie nawet trochę zbyt ostra wobec Ameryki - w pewnym momencie odniosłem wrażenie, że autorzy właściwie zrównują CIA/FBI z KGB bo i ruska i amerykańska instytucja służyła do pilnowania prawomyślności swoich obywateli i nie wahała się używać przemocy aby ją wymusić - no niby tak, ale skala raczej nie ta.
Ogólnie wspaniale się to ogląda, czasami aż dziwiłem się, że niektóre nagrania istnieją i są dostępne. Sam dowiadywałem się sporo rzeczy, których nie wiedziałem, więc wydaje mi się, że im ktoś mniej zna historię drugiej połowy XX wieku to tym ciekawszy będzie to seans. Fajnie też zobaczyć wątek o Solidarności z amerykańskiej perspektywy jako kolejny po Iranie, Gwatemali, czy Chile egzotyczny kraj gdzie CIA się szarogęsiła żeby podkopywać komunizm, jednak taka teza jest przytomnie kontrowana przez Timothy'ego Garton Asha, który trochę dokładniej opowiada, że to nie tak że CIA stworzyła Solidarność, a zaledwie wspierała hajsem i sprzętem. W ogóle bardzo dobrze, że widzimy wypowiedzi sprzeczne wobec siebie, zwłaszcza przy ocenie zrzucenia atomówek na Japonię. Na minus chyba trochę zbyt nachalne robienie paralel do obecnej wojny na Ukrainie - mogliby skupić się na samej historii, no ale rozumiem, że amerykańskiemu widzowi trzeba pewnie rzeczy pokazać łopatologicznie. 05-04-2024, 11:01 (05-04-2024, 10:43)Corn napisał(a): Doktorze, ja na przykład dziękuję za oszczędzony czas bo miałem się niedługo zabrać za ten Problem 3 Ciał (słyszałem mega dużo dobrego o książkach). Moja lista na netflixie ma ponad 300 pozycji więc każda, którą mogę wywalić bez wyrzutów sumienia to czysty zysk bo teraz zamiast marnować godziny na serial to sięgnę po książkęNo ja też książek nie czytałem. W końcu pewnie usiądę bo również słyszałem wiele dobrego. Natomiast serial to niestety sieczka bez ładu i składu. Przejrzałem sobie taki skrótowy opis książek i tam to może mieć ręce i nogi. Tutaj to idiotyzm na idiotyzmie i idiotyzmem pogania. Aktorsko też nędznie, efekty specjalne to zupełny meh, więc definitywnie strata czasu.
05-04-2024, 11:03 (05-04-2024, 11:03)Dr Strangelove napisał(a):Ja z kolei słyszałem, że o ile pomysł na historię jest super, tak sam styl pisania jest fatalny i czuć, że to pisał inżynier, bo coś takiego jak polot literacki właściwie nie występuje.(05-04-2024, 10:43)Corn napisał(a): Doktorze, ja na przykład dziękuję za oszczędzony czas bo miałem się niedługo zabrać za ten Problem 3 Ciał (słyszałem mega dużo dobrego o książkach). Moja lista na netflixie ma ponad 300 pozycji więc każda, którą mogę wywalić bez wyrzutów sumienia to czysty zysk bo teraz zamiast marnować godziny na serial to sięgnę po książkęNo ja też książek nie czytałem. W końcu pewnie usiądę bo również słyszałem wiele dobrego. Polecam też poniższy podcast w którym trójka Polaków mieszkających w Szanghaju opowiada o kontekście powstania i odbioru serialu przez Chińczyków: 05-04-2024, 11:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2024, 11:12 przez simek.)
No zgadza się. Też mam od znajomych kilka opinii, że książki są dość hermetyczne i mało bajeranckie w formie literackiej. Akurat w moim przypadku to akurat może być zaleta. Jako boomer wychowany na Lemie, który też potrafił pisać całe połacie powieści na sucho i bez fajerwerków, mogę w tym znaleźć jakieś dobro :)
Pożyjemy zobaczymy.
05-04-2024, 11:21 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| "Mobland", czyli Tom Hardy znowu hardy | Krismeister | 17 | 2,111 |
27-08-2025, 20:15 Ostatni post: Salto |
|
| BARRY czyli Bill Hader jest hitmanem | Gal Anonim | 35 | 7,713 |
07-01-2025, 03:18 Ostatni post: Bucho |
|
| Jaki jest wizerunek osób z niepełnosprawnością w filmach, serialach i mediach? | AvalonOzN | 1 | 1,236 |
20-04-2020, 16:02 Ostatni post: Wyatt Earp |
|
| Cougar Town czyli 'Courtney, pokaż cycki!' | Snuffer | 6 | 4,191 |
10-05-2014, 12:29 Ostatni post: Mierzwiak |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |