(05-05-2025, 19:38)simek napisał(a): Wydaje się, że przeciętnemu Polakowi z tamtego okresu uczucie upojenia alkoholowego było raczej trudno dostępne
O słodka naiwności :)
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
05-05-2025, 20:42
|
Smarzowski o Słowianach (2027?)
|
(05-05-2025, 19:38)simek napisał(a): Wydaje się, że przeciętnemu Polakowi z tamtego okresu uczucie upojenia alkoholowego było raczej trudno dostępne O słodka naiwności :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 05-05-2025, 20:42
Nie wiem, myślisz że zwykły wieśniak w jednym z grodów Mieszka kończył robotę i otwierał sobie buteleczkę miodu pitnego żeby się delikatnie nawalić przed spankiem?
05-05-2025, 20:53 (05-05-2025, 18:38)simek napisał(a): Na dobrą sprawę żaden tytuł o średniowiecznej Polsce mi nie przychodzi do głowy oprócz rzecz jasna Krzyżaków, no ale to już końcówka średniowiecza, oprócz tego tylko Stara baśń. Kazimierz Wielki z 1975 roku z Krzysztofem Chamcem w roli tytułowego króla: ![]() I jeszcze familijna Historia żółtej ciżemki dzieje się w średniowiecznym Krakowie (film jest zrekonstruowany cyfrowo). W roli głównej mały Marek Kondrat. ![]() I Warszawska syrena z 1956 roku adaptująca legendę o Warsie i Sawie, choć to bardziej fantasy.
05-05-2025, 21:11
Do tej listy można dorzucić jeszcze "Bolesława Śmiałego" z 1971 roku. (W sumie ciekawe jak wyszłaby poniższa scena u Smarzowskiego, gdyby zrobił remake akurat tego filmu)
No i jest jeszcze serial "Królewskie sny" o ostatnich latach życia Władysława Jagiełły, od momentu jego ślubu z Sonką Holszańską. W głównej roli Gustaw Holoubek. 05-05-2025, 21:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2025, 21:36 przez Kwasiboromir.)
Teraz dowiedziałem, że jest taki utwór Alchemik z lat 80., też dziejący się w średniowieczu (czy polskim? Nie wiem, bo nie oglądałem):
https://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wyszukiwarka.html?key=Alchemik&search_type_in=tytul&view_type=tile&sort=alfabetycznie&result%5B%5D=4362&lastResult%5B%5D=4362&pageNumber=1&howmany=50&view_id=&hash=1746472067 I TVP ABC też zrobiła taki serial edukacyjny o tym samym tytule: 05-05-2025, 21:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2025, 21:47 przez OGPUEE.) (05-05-2025, 20:53)simek napisał(a): Nie wiem, myślisz że zwykły wieśniak w jednym z grodów Mieszka kończył robotę i otwierał sobie buteleczkę miodu pitnego żeby się delikatnie nawalić przed spankiem? Alkohol jest akurat stary jak świat i naprawdę nie trzeba mieć destylarnii w piwnicy, żeby się najebać. Ludzie są na tej planecie już ładny okres czasu, więc to naprawdę naiwne, by myśleć, że jak parę setek lat temu nie mieli kolei i prądu, to nie znali "uczucia upojenia alkoholowego".
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 05-05-2025, 22:13
Ale kolei i prąd nie mają nic do rzeczy.
Alkohol jest bardzo stary, bo sfermentować cokolwiek co ma cukier to nie problem, ale osiąga się wtedy niskie stężenia alkoholu, a żeby zrobić mocny alkohol, to trzeba destylować, a ta sztuka była w ogóle nieznana na polskich ziemiach w czasach pierwszych Piastów. Poza tym w XI wieku było bardzo istotne w którym miejscu tej planety jesteś, bo przecież w okolicach Gniezna trudno było o wino (o wiele mocniejsze od piwa), więc o ile wieśniak z Sycylii mógł się opijać winem od czasów antycznych, tak ktoś z naszych terenów miał o wiele trudniej. 05-05-2025, 22:51 (05-05-2025, 22:51)simek napisał(a): Ale kolei i prąd nie mają nic do rzeczy. Wiem, że nie mają, to był przytyk do spojrzenia na przeszłość jakby była dokumentnie zamierzchła, bo "nie było techniki" (destylacji). Już pomijając fakt, że Słowianie prowadzili handel jeszcze z Rzymianami, to jednak podejrzewam, że mieli też własne sposoby procentowe, a ostatecznie mogli się po prostu upijać dłużej czymś niskoprocentowym, choć... Cytat:o wiele mocniejsze od piwa ...nie jest do końca prawdą, bo tak samo jak można zrobić słabsze wino, tak można zrobić mocne piwo, które nawet nie zauważysz kiedy ci w głowie namiesza. BTW proponuję przenieść ten wątek do stosownego tematu.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-05-2025, 02:47 (05-05-2025, 16:36)srebrnik napisał(a): Kontrowersji nie unikniemy, bo kontrowersyjny jest już sam fakt, że Wojciech Smarzowski bierze się za Słowian, temat praktycznie w polskim kinie nieznany - mówi Wojciech Rzehak, współautor scenariusza filmu o Słowianach, który wyreżyseruje Wojciech Smarzowski. Co proszę? Słowianie to temat nieznany w polskim kinie? Ja to bym raczej powiedział, że praktycznie wszystkie polskie filmy są o Słowianach. No dobra, oprócz "Faraona". Heh, typowi się wydaje, że Słowianie to jakaś grupa etniczna z zamierzchłych czasów, której już nie ma :D Ubrałby to w jakieś inne słowa ("dawni Słowianie" - tyle by wystarczyło), to bym się nie czepia. 06-05-2025, 08:36 (06-05-2025, 02:47)Mefisto napisał(a): Wiem, że nie mają, to był przytyk do spojrzenia na przeszłość jakby była dokumentnie zamierzchła, bo "nie było techniki" (destylacji). Już pomijając fakt, że Słowianie prowadzili handel jeszcze z Rzymianami, to jednak podejrzewam, że mieli też własne sposoby procentowe, a ostatecznie mogli się po prostu upijać dłużej czymś niskoprocentowym, choć...No nie mieli żadnych własnych sposobów, bo ludzkość nie zna żadnego innego niż destylacja, która na bank nie była znana za czasów Mieszka. Handel owszem, był, ale przecież to była droga zabawa i nie było tak, że zwykły chłop zobaczył karawanę kupców i podbiegał żeby za oszczędności kupić sobie butelkę ulubionego, toskańskiego wina :P Cytat:...nie jest do końca prawdą, bo tak samo jak można zrobić słabsze wino, tak można zrobić mocne piwo, które nawet nie zauważysz kiedy ci w głowie namiesza.Patrzysz na czasy odległe o tysiąclecie naszą miarą, bo dzisiaj owszem, jak bardzo chcesz to można zrobić (bez destylacji) piwo mające i 15%, a najsłabsze wina miewają nawet 4-5% ale to jest efekt setek lat prób i odkryć chemicznych, fizycznych. W średniowieczu (jak i wcześniej) piwo było niezwykle ubogie w alkohol i stosowano je właściwie jako podstawowy napój, więc mogli sobie popijać takie lighty (pewnie koło 2%) cały dzień, ale nie wiem ile kosztowała produkcja, czy to było tak, że było tego w brud i można było chlać od rana do nocy? 06-05-2025, 08:49 (05-05-2025, 16:46)Spoilerowo napisał(a): przypominam, że rozgrzewka o Słowianach już na jesieni Kurva, ile mozna, ja cie smole. Juz pal licho, ze Polska Smarzowskiego to mokry sen warszawskich elit, ktore z pogarda patrza na Polske, ktora sie nie chce usmiechac, ale jakiez to kurva wtorne i zwyczajnie artystycznie zalosne. (05-05-2025, 19:38)simek napisał(a): Pewnie jakieś postrzyżyny. Ogolnie jestem z toba w calej tej dyskusji, ale...stawiam dyche, ze ochlejstwa i zwyczajnej patoli to w filmie bedzie sporo, bo to Smarzol. I tu juz widze zreszta widze patologie wychodzoca z Chrzescijanstwa, oczywiscie nie tyle z oswieconego Cesarstwa, co z polsko-katolickiej przasnosci. Ten film nie powstaje przypadkowo, jestem co do tego w 99% pewny i bedzie czescia kultury krytyki oraz pedagogiki wstydu, ktora od lat serwuje nam Smarzol pod plaszczykiem elementow kina spoleczno-politycznie zaangazowanego.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
06-05-2025, 08:53 (05-05-2025, 12:47)Żółte Krzesło napisał(a): Smarzowski robi trzygodzinny film o Słowianach. Szczegóły fabuły nie są na chwilę obecną znane. A czemu nie o żydach? ***** tego ojkofoba
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 06-05-2025, 09:52
Nie martw się, Żyd też tam będzie. Bity, uciskany, okradany i wypędzony/zabity.
Captain Obvious
06-05-2025, 10:00 (06-05-2025, 08:49)simek napisał(a): Patrzysz na czasy odległe o tysiąclecie naszą miarą Ty także. Bo nawet przy założeniu, że masz całkowitą rację, to jednak dawniej ludzie mogli być znacznie bardziej podatni nawet na te 2% niż dzisiaj. Tymczasem cytat: Cytat:Na ziemiach polskich miodosytnictwo posiada ponad tysiącletnią tradycję. O miodach pitnych spożywanych za czasów Mieszka I Ibrahim Ibn Jakub pisał że: „słowiańskie wina i upajające napoje kraju Mieszka – to miody”. Z kolei Gall Anonim w swojej kronice opisując nasz kraj na wstępie podkreślał, że „obfituje on w złoto i srebro, chleb, mięso, ryby i miód”. Miód pitny w Polsce uznawano jako „przedni trunek” podawany na stołach królewskich Piastów i Jagiellonów oraz w zamożniejszych domach szlacheckich i klasztorach. Miodosytnictwo rozwinęło się u nas do tego stopnia, że wypracowano normy i sposoby produkcji nieznane w innych krajach. Od XV w. jest znany ścisły podział na gatunki miodu pitnego, czyli stopnie stężenia - półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Tak ścisły sposób podziału nie występuje prawie nigdzie indziej. A zatem można założyć, że nawet miodem można się było dobrze zrobić :) I dalej: Cytat:Na ziemiach polskich piwo znane było już w czasach przed powstaniem państwa pierwszych Piastów.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-05-2025, 14:01
Czyli Smarz w swoim żywiole. Najebani Polanie od początku filmu.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 06-05-2025, 14:27 (05-05-2025, 13:13)al_jarid napisał(a): Nie spodziewam się niczego innego, jak ukazanie, że nasi przodkowie to była tępa, zabobonna, pijacka i ksenofobiczna dzicz i że nasze wady narodowe, wyssane z mlekiem matki, mają swoje korzenie już w tych zamierzchłych czasach.Bo innych częściach Europy, a zwłaszcza tej zachodniej to byli kwintesencją odwrotności tego. Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan
08-05-2025, 14:52
Jaka to jest odrażająca postac?
https://wyborcza.pl/7,112395,31945155,zabil-zydow-wczesniej-ich-ukrywal-poruszajacy-spektakl-smarzowskiego.html
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 19-05-2025, 21:47
Kultura krytyki, a w jej centrum wyciaganie Zydow na oltarze wiecznej ofiary. Nic nowego, teraz po prostu, tak jak na Zachodzie puszczaja wszystkie hamulce. I gdyby Smarz nie byl szabosowa pizda to zrobilby spektakl o zydowskim ludobojstwie w Gazie.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
19-05-2025, 22:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2025, 22:52 przez Bucho.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Dom Dobry (2025) reż. W. Smarzowski | Spoilerowo | 27 | 3,704 |
22-02-2026, 22:39 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Wołyń (reż. Wojciech Smarzowski) | Mental | 303 | 65,738 |
12-07-2023, 15:06 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Kler (Wojciech Smarzowski, 2018) | shamar | 216 | 38,287 |
08-08-2019, 15:53 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski | Juby | 212 | 69,844 |