Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
07-04-2025, 14:27
|
Zwiastuny filmów animowanych
|
|
Pamiętam, że go widziałem i mnie nie zachwycił, a Trio z Belleville to film kultowy, szkoda, że nie dostał Oscara.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
07-04-2025, 14:27
Oczywiście Iluzjionista to kolejny przykład dobrego filmu animowanego zrealizowanego tradycyjnie, który przegrał z CGI-Pixarem, w tym przypadku Toy Story 3. Tutaj jak na ironię zwycięzca był przedwcześnie znany, bo jak Toy Story 3 miało nie wygrać jako najlepsza animacja skoro jako jedyna został nominowany w szerszej kategorii najlepszego filmu?
Tak samo w 2010 wygrała jedyna animacja CGI - Odlot, a o nagrodę walczyła też Koralina (poklatka Sellicka), Fantastyczny Pan Lis (poklatka Ambersona), disnejowska Księżniczka i Żaba (chyba ich ostatnia animacja 2D) oraz Sekret księgi z Kells (stylizowana animacja 2D). Lenie z akademii przy głosowaniu kierują się albo popularnością, albo jedyną animacją jaką obejrzeli z dziećmi, czyli wiadomo, że to będzie nieszczęsny Pixar/Disney. Ogólnie to po mnie spływają ich animacje (większość z renesansowych Disneya także). Za dużo piosenek, motyw z przyjaciółmi, którzy kłócą się by w trzecim akcie się pogodzić mnie niezmiernie irytuje no i warstwa wizualna jest po prostu brzydka. W Pixarze wszystkie postacie zwłaszcza ludzkie wyglądają tak samo, jakieś proste karykatury, albo z kwadratowymi abo okrągłymi głowami, z kartoflem zamiast nosa. Sorry, ale poklatkowe animacje wyglądają ładniej i szczegółowej oraz nie jadą po fabularnym szablonie Disneya. Tak samo nieporozumieniem dla mnie jest, że taki Frankenweenie przegrał z Brave albo Isle of Dogs z animowanym Spider-Manem. Zdarzają się też wyjątki, gdzie wygrywa animacja poklatkowa (Pinokio Del Toro) czy jakaś bardziej autorska animacja CGI (Rango). 07-04-2025, 15:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2025, 15:46 przez samuuel.) (07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Lenie z akademii przy głosowaniu kierują się albo popularnością, albo jedyną animacją jaką obejrzeli z dziećmi, czyli wiadomo, że to będzie nieszczęsny Pixar/Disney. Dlatego w tym roku Flow robione w piwnicy na laptopie w darmowym programie wygrało z wybitnym Dzikim robotem :) A "Toy story 3" to genialny film i bardzo dobrze, że wygrało :) (07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Isle of Dogs z animowanym Spider-Manem Uff, całe szczęście :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
07-04-2025, 15:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2025, 15:55 przez Pelivaron.) (07-04-2025, 15:54)Pelivaron napisał(a):Nie widziałem, ale jest szansa, że to obejrzę, Robota za to nie :)(07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Lenie z akademii przy głosowaniu kierują się albo popularnością, albo jedyną animacją jaką obejrzeli z dziećmi, czyli wiadomo, że to będzie nieszczęsny Pixar/Disney. Toy Story 3 spłynęło po mnie tak samo jak poprzednie części, średnio to wszystko angażujące. Animowany Spider-man tak samo, i do tego momentami to był przebodźcowany pierdzielnik, dlatego sequela tym bardziej nie ruszę. 07-04-2025, 16:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2025, 16:00 przez samuuel.)
Że Frankenweenie przegrał z Brave to pikuś. Ale że w tym samym roku świetny, pomysłowy Ralph Demolka przegrał, a schematyczne do bólu Brave wygrało to do dzisiaj nie mogę zrozumieć.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
07-04-2025, 19:01 (07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): disnejowska Księżniczka i Żaba (chyba ich ostatnia animacja 2D) oraz Sekret księgi z Kells (stylizowana animacja 2D). Ostatnią animacją 2D Disneya jest "Kubuś Puchatek" z 2011 roku (przynajmniej tak twierdzi Bóg czyli Wikipedia). (07-04-2025, 15:54)Pelivaron napisał(a):(07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Lenie z akademii przy głosowaniu kierują się albo popularnością, albo jedyną animacją jaką obejrzeli z dziećmi, czyli wiadomo, że to będzie nieszczęsny Pixar/Disney. Czy mam rozumieć, że bycie zrobionym w piwnicy na laptopie za pomocą darmowego oprogramowania umniejsza Twoim zdaniem wartość flmu? :) Widziałem Flow i Robota i ten pierwszy jakoś mocniej na mnie wpłynął (hehe). Dodatkowo, Robotowi odbieram punkty za pewną - z punktu widzenia całości raczej nieistotną - dziurę fabularną, która drażni mnie jak drzazga w dupie. 07-04-2025, 20:10
Wręcz przeciwnie, po prostu pokazuje to, że teoria samuuela jest nieprawdziwa że tylko Pixary i Disneye się liczą.
07-04-2025, 22:08
W jakim programie robiono to "Flow"? Są jakieś materiały o tym?
Nie mam internetu, więc pytam
.
07-04-2025, 22:31
Z tego co wiem, to Blender.
(07-04-2025, 22:08)Pelivaron napisał(a): Wręcz przeciwnie, po prostu pokazuje to, że teoria samuuela jest nieprawdziwa że tylko Pixary i Disneye się liczą.Bo teraz się zrobiły naciski na diversity i ojkofobię, tylko dlatego :). A teoria samuuela nie wzięła się znikąd, bo wcześniej pojawiały się głosy, że kategoria jest traktowana więcej niż po macoszemu i większość członków nie oglądała nominowanych filmów. Sam byłem przekonany, że tegorocznego Oscara zdobędzie Dziki robot albo W głowie się nie mieści 2. 07-04-2025, 22:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2025, 23:55 przez OGPUEE.)
Ta moja teoria wzięła się m.in. stąd:
https://www.cartoonbrew.com/awards/academy-voters-dont-watch-the-animated-features-they-vote-on-and-the-academy-is-fine-with-that-170670.html Akademia wszystkiego oglądać nie musi poza tymi kategorriami: Cytat:Animated Short FilmNiestety nie ma wymienionego tutaj animated feature, także tego ; ) I jeszcze przypomniało mi się to: https://www.cartoonbrew.com/award-season-focus/proof-that-oscar-voters-are-clueless-about-animation-109456.html jakiś dziad z akademii napisał(a):"I only watch the ones that my kid wants to see, so I didn’t see [The] Boxtrolls but I saw Big Hero 6 and I saw [How to Train Your] Dragon [2]. We both connected to Big Hero 6 — I just found it to be more satisfying. The biggest snub for me was Chris Miller and Phil Lord not getting in for [The] Lego [Movie]. When a movie is that successful and culturally hits all the right chords and does that kind of box-office — for that movie not to be in over these two obscure freakin’ Chinese fuckin’ things that nobody ever freakin’ saw [an apparent reference to the Japanese film The Tale of the Princess Kaguya, as well as the Irish film Song of the Sea]? That is my biggest bitch. Most people didn’t even know what they were! How does that happen? That, to me, is the most ridiculous thing I’ve ever seen." I na koniec sprawdziłem jak wyglądały przyznane nagrody od stworzenia kategorii, Disney/Pixar pogrubiony: 2002: Shrek 2003: Spirited Away 2004: Finding Nemo 2005: The Incredibles 2006: Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit 2007: Happy Feet 2008: Ratatouille 2009: Wall-E 2010: Up 2011: Toy Story 3 2012: Rango 2013: Brave 2014: Frozen 2015: Big Hero Six 2016: Inside Out 2017: Zootopia 2018: Coco 2019: Spider-Man: Into the Spider-Verse 2020: Toy Story 4 2021: Soul 2022: Encanto 2023: Guillermo del Toro's Pinocchio 2024: The Boy and the Heron 2025: Flow @Pelivaron - zgadzam się z Tobą co do tego, że teraz to wygląda różnorodniej (w pozytywnym sensie). Niemniej jednak monopol myszy na Oscarach był mocny, zwłaszcza lata 13-18 to niezły beton. I widziałbym zupełnie inne filmy jako wygranych, ale mówię to przez wzgląd na swoje upodobania i też uprzedzenia z którymi się nie kryję. Więc cóż, mi ciężko dogodzić Pixarem :) 08-04-2025, 00:35 (07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Tak samo nieporozumieniem dla mnie jest, że taki Frankenweenie przegrał z Brave Akurat Brave jest rewelacyjną animacją pod względem technicznym (te włosy!), także tutaj mogło to mieć duży wpływ na decyzję. No i pod względem historii to jednak Frankenweenie również nie jest niewiadomo jaką rewelacją i tutaj spokojnie można postawić znak równości.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 08-04-2025, 02:51
Animowany Kot Prot, o dziwo nie robiony tym razem Illumination, a przez Warnera:
Mile, że eksperymentują ze stylem animacji. W polskim dubbingu kocur ma irytujący głos i mógł powtórzyć tę rolę Jacek Bończyk. 01-07-2025, 23:59
Hare - niezależna animacja dla dorosłych. I faktycznie "dla doroslych", a nie edgelordowska komedia:
26-07-2025, 13:27
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
30-07-2025, 15:45 Nowy R-kowy Tartakovsky dla Netflixa. Ze względu na twórcę pewnie obejrzę tym bardziej, że to ponoć przez lata był jego wymarzony projekt a i gdzieś czytałem, że film zbierał na różnych przedpremierowych pokazach bardzo dobre recki.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
30-07-2025, 17:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2025, 17:30 przez slepy51.) (30-07-2025, 15:45)slepy51 napisał(a): Ja tam lubię ten sposób animacji. Zapowiada się lepiej od Disneyowskiego filmu o zwierzakach, tym bardziej że film był bliski zahaczania o zoofilię, uf. Wersja z dubbingiem:
30-07-2025, 18:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2025, 18:46 przez Pelivaron.)
- Mutti, können wir zu Timon und Pumbaa gehen?
- Wir haben Timon und Pumbaa zu Hause. - Timon und Pumbaa zu Hause: 14-09-2025, 09:40 Niesamowicie cieszy, że w świecie zalewanym przez AI bzdety Laika jest i wciąż robi kolejne poklatkowe arcydzieła.
26-10-2025, 16:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2025, 16:18 przez slepy51.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Festiwal Filmów Anime-wanych - czyli Ghibli w końcu w Polsce | Karol | 11 | 4,708 |
03-10-2007, 15:51 Ostatni post: Karol |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |