Ankieta: Jak oceniasz IT: Chapter 2?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Stephen King's IT
Siódmy odcinek najlepszy do tej pory, zobaczymy co w finale zrobią. Tutaj w sumie nie ma się do czego przyczepić, już nawet nie chce mi się pisać, że wątek wojskowy odstaje i nudzi ale poza tym wszystko gra i buczy. No, może mogli go skończyć minutę wcześniej.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Cytat:Tutaj w sumie nie ma się do czego przyczepić
Ano nie ma, cała akcja w klubie, retrospekcje, sceny z dzieciakami to sztos. Może tylko

Odpowiedz
Chyba nie oglądam tego zbyt uważnie, bo coś mi umknęło albo po prostu nie ogarniam.

Odpowiedz

Odpowiedz
Twórcy tłumaczą to od 3:45 w inside spisode:

Nie ma to najmniejszego sensu ale mi już się nawet nie chce pisać o tym, że ogólnie cały ten wątek jest zbędny i zupełnie niepotrzebny.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Cytat:cały ten wątek jest zbędny i zupełnie niepotrzebny.
Nie no, Halloran jest najjaśniejszym, ale i w sumie jedynym dobrym, punktem tego wątku. Gdyby skupić się tylko na nim i na rodzinie Hanlona, bez całego militarnego szajsu byłoby dużo lepiej (podobnie jak mogli dać więcej szkolno-obyczajowych momentów z dzieciakami czy indianami, zamiast żołnierzy).

Odpowiedz
Nie podzielam zachwytow ślepego. Akcja w baraku tak TRAGICZNIE naciagana i wyrezyserowana, ze mi czlonki opadly.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
raven.second napisał(a):bez całego militarnego szajsu

No o to mi chodziło, dać ich tam do tej bazy i niech się zajmują czymś zupełnie innym niezwiązanym z Pennywisem, może nawet jakoś ich wpisać sensownie w wątek Indiański i byłoby super a tak mamy to co mamy.

shamar napisał(a):Nie podzielam zachwytow ślepego. Akcja w baraku tak TRAGICZNIE naciagana i wyrezyserowana, ze mi czlonki opadly.

Normalnie jest wyreżyserowana bo zrobili to wszystko żeby wyglądało jak nakręcone na jednym ujęciu, a że jest naciągana? No jest, ja w sumie do teraz nie wiem jakim cudem
no ale taki już urok tego serialu. Mnie tam najbardziej przeszkadzały te CGI płomienie pod koniec ale to już tutaj norma. Wszystko inne jest jak najbardziej ok moim zdaniem. Do tego mamy Pennywise'a, który nie pajacuje i w odróżnieniu od tego filmowego, jest tutaj naprawdę przerażający - wszystkie sceny z nim z tego odcinka to chyba najlepsze sceny z nim w ogóle jeśli chodzi o te ostatnie dwa filmy i serial. Jedyne czego nie mogę im wybaczyć to tego, że nie skończyli tego epka na tym bo aż się o to prosiło:

Odpowiedz
Finał z jednej strony jest tragiczny, z drugiej to fajne podsumowanie całego sezonu.

Tragiczny, bo to powrót CGI sraki, tym razem w najgorszym możliwym wydaniu, bo przysłaniającym wszystko to, co dzieje się na ekranie. Nawet nie chce mi się pisać, czy coś mi się podobało czy nie, czy jakiś wątek wypadł lepiej a inny gorzej, bo momentami gówno było widać i był to celowy zabieg wesołego Andy'ego, który nawet jak zrobi coś bardzo fajnie, co można pochwalić (poprzedni odcinek) to później kontratakuje czymś takim i człowiekowi po prostu opadają ręce i jakiekolwiek chęci, żeby coś sensownego o tym wszystkim napisać.

Z drugiej to fajne podsumowanie, bo wszystkie scenki rozgrywające się po ataku CGI sraki są świetne - przemowa Marge na pogrzebie (swoją drogą fajnie wypadła jej droga i ogólnie jako postać, z najbardziej wkurwiającej i nieznośnej do zdecydowanie mojej ulubionej bohaterki), te wszystkie pożegnania czy absolutnie ostatnia scenka, która jest znakomita.

I taki to jest serial, ma dużo dobrego ale i masę dziadostwa, którego absolutnie można by uniknąć czy chociaż spróbować je ograniczyć do minimum gdyby ktoś mógł zapanować nad destrukcyjnymi ciągotami Muschiettiego - gość reżysersko jest niestety swoim największym wrogiem i ten serial tylko to udowadnia.

No i z tego co czytałem zapowiedział już, że serial ma mieć trzy sezony, zresztą ten nawet kończy się jako chapter one. Na pewno obejrzę ale raczej nie łudzę się, że Andy cokolwiek się nauczy i zmieni przy okazji kręcenia kontynuacji. A szkoda, bo wtedy moglibyśmy dostać coś naprawdę znakomitego a nie tylko niezłego z przebłyskami.

Odpowiedz
Czyli tak jak przedostatni odcinek sugerował, że nie skonczy sie na 1 sezonie.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tzn. historia z tego sezonu jest zakończona ale wrzucili motyw z tym, że dla Pennywise'a
Ogólnie z tego co mi gdzieś mignęło, to Muschietti potwierdził dwa kolejne sezony i niby na tyle ma historii do opowiedzenia. A czy będzie to typowa kontynuacja? Zobaczymy, ale po tym co zapodał w tym ostatnim epku wątpię.

Odpowiedz
Dla scen na cmentarzu, pożegnań i bezpośredniego już łącznika z filmami warto się przemęczyć przez koszmarne, zamglone gunwo. Co to w ogóle było? Skąd nagle taka mgła, zamrażająca wszystko co się da ale nie do końca? W pierwszej chwili byłem zachwycony, bo myślałem, że to ta konkretna mgła z, no, Mgły, że klaun aż tak szaleje z radości i otwiera międzywymiarowe wrota albo coś, ale nie, to było... a, idź pan w cholerę z tym szajsem.

Dzieciaki fenomenalne. Lilly, Marge, Will, Ritchie, Ronnie i pozostali (szkolne szmaty, tj. pattycakes też), nawet cameo wiadomo kogo, choć króciutkie i w sumie ograniczone do jednego spojrzenia cudowni. Gdyby w całości skupić się właśnie na nich, do tego dorzucić tylko wątek Hallorana i ojca Ronnie, byłoby super - oby kolejne sezony właśnie w takim szły kierunku, więcej dzieciarni, więcej obyczaju z tłem czystej, pierwotnej grozy, a jak najmniej cgi-sraki, wojska i bzdur.

I... w sumie pierwszy sezon Derry > ostatni sezon Stranger Things, niezależnie od tego jak się ST skończy. No wolę tę ekipę, niż tamtych dorosłych udających gówniarzy :)

Odpowiedz
Dobry serial ale gdyby wycieli sporo wątkow i zrobili 2 filmy po 2 h byloby to lepsze.

Zupelnie nie widzę kontynuacji bo nie ma to sensu:
teraz cofną sie o 27 lat? I znów będą przerabiac ten sam schemat 3ci raz?

Odpowiedz
Cytat:teraz cofną sie o 27 lat? I znów będą przerabiac ten sam schemat 3ci raz?
A potem czwarty :)
Ale jeśli tylko zachowają poziom obyczajówki srogo doprawionej grozą i młodziki dostarczą, to mogą to ciągnąć coraz dalej w przeszłość, nie obrażę się.

Odpowiedz
Teraz jestem zmuszony wybrzmieć jak jeden z tych gimbusów, ktorzy ujadali przy jakims tam prequelu, kilka lat temu: "Ale WIEMY jak to sie skonczy, wiemy co bylo dalej". To sie może sprawdzilo raz ale ileż można.

Wolałbym 81 lat do przodu i "Killer Clown in the Space".

Odpowiedz
Do przodu się nie da, bo TO zostało ostatecznie zabite w drugim filmie. Chociaż z drugiej strony, w książkowym "Łowcy snów" w Derry, na jednym z budynków widnieje czerwony napis "Pennywise żyje", więc twórcy serialu mogliby go użyć jako wymówki dla wskrzeszenia TEGO.

Odpowiedz
No do przodu nie bo to mieliśmy w filmach, teraz ewidentnie będzie cofanie się w czasie.

Odpowiedz
Wesoły Andy chce być jak Tarantino i zmontuje z dwóch filmów jeden, ponad 6-godzinny - https://www.slashfilm.com/2132273/it-director-andy-muschietti-supercut-update/

Cytat:"The show had a priority over the supercut. We're in a moment now where we can definitely go to the studio and ask for support, but when is the question. They can say, 'Yeah, go for it,' but now we are sort of committed, like happily committed, to season 2 of 'Welcome to Derry.' And there's other movie projects going around. But we're going to do it."

"It will possibly have a different structure and will have extra scenes, added scenes. I still have to film some of them ... because they are the interstitial fabric between the pieces of the story,"

Czyli będą dodatkowe sceny, które nie trafiły do wersji kinowych a także kilka innych, które dopiero zostaną nakręcone, co ma dać ponad godzinę materiału więcej.

Odpowiedz
To w ramach ciekawostki: sezon 1 ukazał (czy ukaże) się w Polsce na płytach. Tylko DVD z napisami :)

Odpowiedz
Niedługo znów tylko na VHS będą wydawać.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon