The End of Oak Street (2026), reż. David Robert Mitchell
Nie tyle o checi chodzi, co ograniczenia budzetowe :)

I tak, tez to pamietam, ze czlowiek ogladal dla Dinkow i wkurzal sie, ze ich nie ma.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Mieliście dinka w każdym odcinku. Tashę.

Wiem, chodziło o normalne, niezantropomorfizowane zwierzęta, a nie live action Godzooky'ego z hanna-barberowego Godzilli, ale wciąż Tasha identyfikowała się jako dinozaur :).

Odpowiedz
Nawet spodziewałem się, że ktoś wspomni o maskotce serialu jako jedynym stale obecnym dinozaurze. I tak, formalnie ona jest dinozaurem, ale w praktyce to już ja - zwłaszcza w moim obecnym wieku - mam w sobie więcej z dinozaura niż ona.

Co mi przypomniało, że był jeszcze taki stary film, który w latach 90-tych nauczycielka puściła nam na jakiejś lekcji, żeby nas czymś zająć - z dzieciakiem i miniaturowymi dinozaurami. Szybki research pokazuje mi, że tytuł tego filmu to "Prehysteria". W ogóle tego nie zapamiętałem. Ciekawa rzecz z tą pamięcią - po trzydziestu latach nadal pamiętam, że dzieciak w filmie nazwał swojego miniaturowego tyranozaura "Elvis", ale nie zapamiętałem tytułu samego filmu.

W każdym razie to też technicznie były dinozaury, a w praktyce jeden wielki zawód - bo po co kręcić film z miniaturowymi dinozaurami, gdy właśnie jedną z najfajniejszych cech dinozaurów jest to, że były takie wielkie? Nawet mały ja nie byłem zachwycony takim podejściem do tematu - a w tamtych czasach większość produkcji z dinozaurami łykałem dość bezkrytycznie.

Odpowiedz
(31-05-2026, 21:21)Żółte Krzesło napisał(a): Jaki był ostatni wysokobudżetowy film o dinozaurach niebędący filmem z tej serii? "King kong" Jacksona?

Ten z Kylo Renem
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Nie zapominajmy też o tym serialu sprzed blisko dwudziestu lat, który lecia z kolei na jedynce w niedziele:

Odpowiedz
Był jeszcze "Zaginiony świat" od BBC z 2001 roku z Bobem Hoskinsem w roli głównej. Dinozaury robili tu ludzie od "Wędrówek z dinozaurami".

Odpowiedz
Jeżeli chodzi o "Zaginiony świat" to były też dwa telewizyjne filmy z lat 90-tych ("Zaginiony Świat" i "Powrót do Zaginionego Świata") z Johnem Rhys-Daviesem jako profesorem Challengerem. W sumie naiwna ramotka, do której mam pewną sympatię. Mam oba te filmy nagrane z TVP na VHS-ie i raz na kilka lat nawet się zdarza, że je sobie odpalę. Tutaj jednak też stwierdzam, że jest za mało dinków, zwłaszcza w drugiej części.

Piszą, że trailer, ale jak tak patrzę, to po prostu losowy zlepek scen:

Odpowiedz
[Obrazek: end-of-oak-street-excl.webp]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Nie wiem, jakoś zabija to dla mnie sam pomysł wyjściowy. Wolę tajemnicę, choćby niewyjaśnioną niż kolejne dinusie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Film będzie trwać 99 minut. Nie wiem, czy ten czas obejmuje również napisy końcowe.

źródło: https://www.comingsoon.net/movies/news/2160824-the-end-of-oak-street-mpa-rating-runtime

Odpowiedz

Jaram się, jest ten vibe kina Nowej Przygody :D

Odpowiedz
Nie jaram się, jest po prostu kolejny film z dinusiami, tylko zamiast po parku/wyspie, popieprzają po przedmieściach (co już przecież też robiły). No i ten Evan na końcu xD

Odpowiedz
Ja natomiast zamierzam wybrać się do kina. Nie nastawiam się na żadną rewelację, ale jest szansa, że to będzie najlepszy "Park Jurajski" od wielu lat z bardziej spielbergowskim klimatem niż ostatni film Spielberga. Plus półtoragodzinny czas trwania sugeruje, że nie będzie niepotrzebnych dłużyzn. Krótka, przyjemna przygoda.

Odpowiedz
Tak zapewne będzie, w zależności od recek może sam też się wybiorę. Po prostu pierwszy zwiastun i zapowiedź > te finalne.

Odpowiedz
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Odpowiedz
Studio Asylum zrobiło swoją wersję.

Odpowiedz
Cytat:#TheEndOfOakStreet isn’t just the best DINOSAUR movie since Jurassic park it’s a a near perfect love letter to the 80s blockbusters! It’s Jaws meets The Goonies meets Jurassic Park but with a deeply personal story at its center that I didn’t expect to resonate with me as much as it did.

David Robert Mitchell infuses every frame with his signature style, delivering something scary, hilarious, thrilling, & surprisingly heartfelt. It nails that classic Amblin feeling while still completely feeling original…

Hathaway and McGregor are PERFECT in this

Also it pushes the boundaries of PG-13, had me genuinely JUMPING out of my seat, and reminded me just how much I miss this kind of old school blockbuster. One scene in particular had my audience JUMPING

Większość opinii w podobnym tonie. Ciekawe jakie to zrobi liczby w BO.

Odpowiedz
"pushes the boundaries of PG-13" - biorąc pod uwagę, jak bezjajeczne są te wszystkie blockbustery z tym znaczkiem, to pewnie jakaś pierdoła, która wyróżnia się z tłumu i tyle. Jakby jeszcze Anka latała półnago, to bym zrozumiał taki argument.

Odpowiedz
Byłem dzisiaj w kinie. Tak, jak oczekiwałem, jest to sympatyczna przygodówka w klimatach wczesnego Spielberga. Jest tu też trochę dramatu rodzinnego i chciałbym, abo został on nieco bardziej rozwinięty, ale nie jest to jakaś wielka wada. W internecie widzę, że tytuły recenzji zarzucają filmowi postępową agendę, ale ja jakoś jej nie dostrzegłem. jeżeli już, to powiedziałbym, że matka jest tutaj bardziej godna potępienia niż ojciec.

Największy zarzut mam do końcówki, bo jeżeli dobrze ją rozumiem, to

Ogólnie jest to najlepszy Park Jurajski od wielu lat, ale nie należy oczekiwać żadnej rewelacji. I chyba zgodziłbym się z twierdzeniem, że film "pushes the boundaries of PG-13". Jest tu trochę krwi i brutalności.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon