Birdman (reż. Alejandro González Iñárritu)
simek napisał(a):Ludzie wrzucają jakichś kiepskich videorecenzentów, to ja sobie wrzucam Oleszczyka, bo go lubię i ma nietuzinkowe opinie.

Przecież ten gość ma nierówno pod sufitem...

simek napisał(a):Trochę racji w tym ma, ale oczywiście przesadza. Zasadniczo takie podejście do krytyki jest mi obce, bo kiepsko zrobiony, wtórny film można ocenić wysoko, bo wizja świata nam się podoba, ale przynajmniej wiadomo o co mu chodzi i według jakich kryteriów ocenia, można przez to zrozumieć wiele jego, kuriozalnych jak dla mnie, ocen.

Litości.

Co on napisał to "blablabla blablabla obłuda blablabla blablabla zakłamane filmy blablabla". Do tego bredzi

Oleszczyk napisał(a):To samo dotyczy WHIPLASHA (obydwa te filmy są zresztą tym samym: masochostycznymi fantazjami artystów widzących się jako ofiary i czyniących z "wypruwania żył" frenetyczny, narcystyczny spektakl apelujący do litości, jaką w głębi serca każdy widz odczuwa wobec samego siebie).

Serio? Innaritu i Chazelle obaj widzą się jako ofiary i zrobili narcystyczny spektakl apelujący do litości?
Chazelle nakręcił krótkometrażówkę którą wygrał festiwal w Sundance, dostał kasę i w 18 dni zrobił pełnometrażówkę. Film czysto rozrywkowy.
A Oleszczyk gada tu o jakimś wielkim fałszu i próbie robienia z siebie ofiary... zarówno u Chazelle'a i Innaritu.

Gość uważa, że Whiplash i Birdman są gorszymi filmami od Transformers 4 i Herculesa (nie tego ze Skałą tylko tego drugiego).

Co mi w takim razie po jego recenzjach? Dwa filmy z mojego top3 2014 nazwał najgorszymi filmami roku przy praktycznie zerowej argumentacji.

A Stuckmann zrobił dobrą recenzję, gdzie opisał dokładnie to co mnie interesuje. Może najpierw ją obejrz zanim będziesz oceniał "nędznych wideorecenzentów". To jest pasjonat który robi recenzje DLA LUDZI a nie DLA SIEBIE.

Innaritu zresztą w Birdmanie dokładnie takich krytyków jak Oleszczyk podsumował.

No i top10 filmów Oleszczyka 2014... z Lucy na 6 miejscu, na 9 miejscu odcinek Gry o Tron, a na 1 "Nieznajomy nad jeziorem" - pierwsze zdanie z opisu fabuły na filmwebie:

Cytat:Podczas cruisingu po plaży dla gejów główny bohater zakochuje się w charyzmatycznym wąsaczu, który okazuje się

No nie mam pytań. Faktycznie fantastyczny wyznacznik "dobrego recenzenta".

W następnym roku zapewne znowu wpieprzy 1/10 czołowym filmom, a arcydziełem i filmem roku nazwie jakiś azerbejdżański dramat o dwóch niepełnosprawnych żydowskich murzynkach - homoseksualistach.

Nawrocki napisał(a):Uchodzi za najlepszego krytyka w Polsce, współpracował np. z Rogerem Ebertem, jako jeden z jego zagranicznych recenzentów.

Ebert nie był takim arogantem i argumentował swoje oceny dla filmów.
Nie miał odpałów "tak, ten film który wszyscy uwielbiają który prawdopodobnie wygra Oscara, to najgorszy film roku bo... fałszywy. 0/10".

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: Birdman (reż. Alejandro González Iñárritu) - Capt. Nascimento - 29-01-2015, 15:33