(06-02-2015, 22:41)joozeek napisał(a): No ale ja doskonale wiem po co stworzono the wire i najzwyczajniej w świecie nie po drodze mu z marvelowskim światem. Ba, tłumaczyłem ten serial zanim ktokolwiek w Polsce się nim jarał:) Postaci z podejściem do świata jak Omar jest pewnie kilka w serialach kryminalnych i chodzi mi najzwyczajniej w świecie o to, że mogli powołać się po prostu na nie. Dla mnie the wire to całość i wyciąganie z niego tylko wątku gangsterskiego jest po prostu nadużyciem, bo tam Omar jest "po coś", czego bez serialu nie da się odczytać i pojąć. Tak, można wziąć Raskolnikowa ze "Zbrodni i kary" i mocno naciągając powiedzieć, że to prototyp Omara, ale czy to będzie miało sens? Nie zrozumiemy się widzę, więc kończę bić pianę/poddaję się. Odczytasz to jak chcesz:)Ale ty czytasz, co ja pisze? :) Napisalem, ze zupelnie jasne jest to, ze odnoszą się do ATMOSFERY serialu - miejskiej, przyziemnej, zwyczajnej. Do klimatu, a NIE DO SCENARIUSZA. To, ze przywolali THE WIRE jako inspirajce nie znaczy, ze przywolali je po to, by zasugerowac, ze beda w serialu prezentowali takie same watki jak w THE WIRE. Niby jak mialoby to oznaczac, ze Daredevil bedzie zmagal sie z procedurami i biurokracja, skoro nie dość, że Daredevila nie obowiazuja procedury, to nawet conajmniej polowa bohaterów The Wire ma w dupie procedury i biurokracje rzadową.
To, ze przywolali The Wire nie oznacza, ze Daredevil bedzie policjantem klocacym sie z przelozonym, tak samo jak nie oznacza, ze bedzie Polakiem pracujacym w porcie, ani czarnym gejem ze strzelba okradajacym gangsterów. Przeciez to jasne, dlatego nie wiem jak mozna myslec, ze mowienie o inspiracji The Wire oznacza, ze serial bedzie identyczny pod wzgledem scenariusza jak The Wire. Dlaczego w takim razie nie przyczepiles sie, ze powiedzial o inspiracji "Dog Day Afternoon"? Jak to? Daredevil bedzie okradał bank, zeby miec na operacje dla swojego chlopaka? ;)
06-02-2015, 22:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2015, 22:55 przez Gal Anonim.)