(13-01-2016, 10:06)Juby napisał(a): Yyyy... Nie.
Inside Out jest najlepiej recenzowanym i ocenianym filmem 2015 roku! A Nolan miał Incepcję (4 nominacje do Globów, 9 do BAFTA - w tym za film i reżyserię, plus sporo innych wyróżnień) bardziej nagradzaną od Maxa, a i tak pominięto go w kategorii "najlepszy reżyser".
Faktycznie "Inside Out" ma lepsze noty, ale z filmów aktorskich 2015 roku najwyższy wynik na RT ma jednak "MM". :P Tak czy siak, nie jest to pewnie specjalny wyzncznik, bo na Meta i tak przegrywa z kilkoma tytułami (w tym "Carol").
Chodziło mi bardziej o to, że konkretnie reżyseria Millera cieszy się większym uznaniem - jak już pisałem, co prawda pominęła go BAFTA, co jest niepokojące, ale np. wygrał prestiżową nagrodę za najlepszą reżyserię od koła krytyków LA, która zazwyczaj przekłada się na nominację. I wiele laurów podobnego rodzaju. Gdy Nolan, mimo nominacji za reż. do Globa i BAFTA był raczej chwalony za scenariusz, nikt jakoś specjalnie nie wychodził z siebie, by nagradzać jego reżyserskie osiągnięcie. :P To Miller-reżyser jest tutaj najczęściej wymienianą "gwiazdą filmu".
Nie wiem sam, co o tym myśleć, @Perfik. Może przekombinowuję, ale średnio widzę, by miała być powtórka 5/5, a on się wydaje najdalej od gustu Akademików z tej piątki. Niemniej, oczywiście zasługuje i mam nadzieję, że się mylę. :P
13-01-2016, 12:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2016, 12:07 przez Galadh.)