(13-02-2017, 22:36)Kuba napisał(a): Jestem ciekaw roli Portman w "Jackie" (choć do kina nie pójdę, mimo wszystko) bo aktorką jest jedną z lepszych. Stone zupełnie mnie kupiła w LLL więc tak czy tak mimo, że osobiście mam wrażenie, że tego Oscara nie wygra, kibicuje jej z całego serca.
Portman jest znakomita w Jackie, spokojnie jedna z jej najlepszych ról i gdyby nie fakt, że Oscara już ma, to wygrałaby w cuglach. Na tę chwilę nie jest chyba nawet druga w kolejce.
Podaje swoje typy, bo wszystko, co chciałem zobaczyć już widziałem. Liona i Fences sobie odpuszczam.
FILM
La La Land
Dobra w sumie w tym roku selekcja. LLL, Hacksaw, HoHW, MbtS i Arrival są lepsze niż zwycięzcy z ostatnich 10 lat, także przyklasnę na wygraną któregokolwiek z nich (najgłośniej oklaskiwałbym wygraną Hacksaw Ridge). Moonlight jest tak przeciętny i nudny, że aż boli, tym większe zdziwienie, że to miałaby być alternatywa dla LLL.
AKTOR
Casey Affleck - MbtS
Powiedziałbym, że jest 51-49 na korzyść Afflecka. Skoro Akademia wybaczyła już Melowi, to wierzę, że i przymknie oko na jego wybryki no i to wybitna rola i grzechem byłoby jej ne nagrodzić. Plus Oscar należał mu się już 9 lat temu za Asassination of Jesse James. Garfield był dużo lepszy niż się spodziewałem i plusuje bo miał dwa oscar-worthy występy w tym roku. Gosling na nominację nie zasłużył.
AKTORKA
Emma Stone - LLL
Jak wspomniałem wcześniej gdyby nie to, że Portman ma już Oscara, to nie miała by problemu z wykoszeniem konkurencji i to nawet nie dlatego, że jest lepsza od Emmy bo imo nie jest. W grze jeszcze tylko Huppert (btw. kilka miesięcy temu powtórzyłem sobie The Bedroom Window Curtisa Hansona z 1987 roku z Huppert na drugim planie i powiedzieć że zagrała tam tragicznie to potwarz dla złych aktorek :) )
AKTOR DRUGOPLANOWY
Mahershala Ali - Moonlight
Nie wiem dlaczego, ale jakieś kółko krytyków czy ktuś taki stwierdził, że ta całkiem przeciętna rola jest warta nagrodzenia i tak od tamtego czasu Ali ślizga się wygrywając to tu to tam i skończy pewnie z Oscarem. Z drugiej strony nie byłbym w wielkim szoku, gdyby wygrał którykolwiek z pozostałej czwórki (ze szczególnym wskazaniem na Shannona i Bridgesa).
AKTORKA DRUGOPLANOWA
Viola Davis - Fences
W sumie jedyny pewniak wśród aktorów. Niech ma, bo to porządna aktorka i wierzę, że była świetna w Fences :). Szkoda mi tylko Michelle Williams, bo to wybitna aktorka, jedna z moich ulubionych, była nominowana wcześniej 3 razy i wydaje się, że zawsze jest druga w kolejce do Oscara (w 2005 przegrała z Rachel Weisz, w 2010 z Natalie Portman, a w 2011 z Meryl Streep).
REŻYSERIA
Damien Chazelle - LLL
Z wyłączeniem Barry'ego Jenkinsa, który może sobie przygarnąć Black Reel czy jak tam się nazywają te ich rasistowskie nagrody, wszyscy pozostali panowie zapracowali sobie na Oscara.
SCENARIUSZ ORYGINALNY
Kenneth Lonergan - MbtS
Należy mu się jak psu buda. Z tym, że z tą kategorią i z resztą technicznych zaczynają się schody. Ja jednak wierzę, że Akademia nie da się zwariować i nagrodzi LLL tylko tam, gdzie na to zasługuje (jak BAFTA) i nie zapoda nam kolejnego Powrotu Króla.
SCENARIUSZ ADAPTOWANY
Allison Schroeder, Theodore Melfi - Hidden Figures
Obstawiam shockera. To może być tegoroczne Imitation Game.
Reszta na szybko :)
Zdjęcia - LLL
Kostiumy - Jackie
Scenografia - LLL
Sound Mixing - LLL
Sound Editing - Hacksaw Ridge
Montaż - Hacksaw Ridge
Efekty wizualne - Jungle Book
Make-up - Star Trek
Muzyka - LLL
Piosenka - City of Stars - LLL
Dokument - 13th
Film nieanglojęzyczny - Toni Erdmann
Animacja - Kubo
W krótki metraż się nie bawię :).
14-02-2017, 00:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2017, 00:19 przez Perfik.)