(28-11-2018, 16:33)Norton napisał(a): Czym są Oscary - wiadomo, ale akurat zapodany wyżej filmik przedstawia piękny tryumf cenionego, uniwersalnego aktora teatralnego nad drewnianym klockiem o ograniczonym do minimum warsztacie (nie powinno być nawet nominacji, na szczęście tym razem Akademia nie dopuściła do kolejnej kompromitacji i nie wręczyła Rokiemu statuetki).
Trzeba być.... nie wiem kim i jak mało filmów ze Sly'em obejrzeć żeby tak go opisać. Zwłaszcza przy roli nagrodzonej tego roku wieloma innymi nagrodami. Rozumiem, że Złote Globy, stowarzyszenie krytyków i NBR się skompromitowały?
Hardy, Stallone, Ruffalo, Bale - widziałem filmy z wszystkimi nominowanymi tego roku, z każdym potrafiłbym zapodać po 2 sceny, dzięki którym pamiętam te kreacje. Ze zwycięzcą żadnej.
Poza tym, historia 40-letniego bohatera - wymyślonego przez Sly'a, za którą był nominowany w 1977 do tej nagrody - ukoronowanego po czterech dekadach podśmiechujków ze Sly'a, byłaby pięknym... wróć - najpiękniejszym możliwym triumfem w karierze jakiegokolwiek aktora. Triumf cenionego, uniwersalnego aktora teatralnego mam w wysokim poważaniu.
Jedynym plusem gali z 2016, dzięki któremu nie żałowałem zarwania nocki na oglądanie jej, był Oscar dla Spotlight, bo nie dość że to jeden z najlepszych filmów tego roku, być może najlepszy, to w dodatku była to bardzo zaskakująca decyzja - pierwszy raz od ponad 50-lat triumfator w głównej kategorii opócił galę z zaledwie 2 statuetkami.
EDIT:
(28-11-2018, 19:10)Mierzwiak napisał(a): Juby, w kwestii stosunku do Oscarów jesteś takim samym hipokrytą jak ja. Bo jeśli Oscary nic nie znaczą, to z czego tu się cieszyć jesli dostają je nasi faworyci? Wychodzi na to że jednak coś znaczą ;)
Cieszę się z docenienia ich i cieszę się ich szczęściem. Ale same "Oscary" są dla mnie bez znaczenia, w sumie bardziej się cieszę gdy dostają Globy - ostatnie nagrody filmowe, które jeszcze szanuję i z wieloma ich laureatami się zgadzam (w sensie, że sam bym tak je przyznał). Ale jeśli to oznacza, że jestem hipokrytą, no trudno, najwyżej jestem. :)
28-11-2018, 19:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2018, 19:29 przez Juby.)