(04-02-2021, 13:18)Bucho napisał(a): Pole PositionZ Pole Position byłem zaskoczony, że nie dość, że było to w polskiej TV i że dostał dubbing (Te Pol posyyyszyyyyn!!! :)). I że ten dubbing dotrwał do naszych czasów na Top Kids, skoro była jedyna emisja. Swoją drogą dziwne to było, że do jednych seriali animowanych TVP zlecała dubbing, a do innych lektora.
Samochody z masa gadzetow i pokladowe komputery? Tak, poprosze takie atrakcje w naszym rodzinnym Fiacie 126p.
Starcom
Ktory sie troche spoznill, bo gdyby powstal w latach 80., kiedy krolowaly kosmiczno-esefowe kreskowki to spokojnie bylby dzis kultowcem.
A urywki z Starcomu raz widziałem na tubie. Sympatyczny serek z bardzo dobrym polskim dubbingiem. Byłem zaskoczony, że Cezary Pazura nie tylko tam dubbinguje, ale i gra jedną z głównych ról i to po Psach.
Cytat:Z innych moich wczesnych wspomnien to zawsze specjalne miejsce beda dla mnie miec dwa tytuly:Z japońskich adaptacji europejskiej literatury to wspominam Pinokia od twórców animowanej Pszczółki Majki. Co prawda pozycja z lat 70, ale miało premierę w Wieczorynce 1994 roku, więc liczy się :). Obok disnejowskiej wersji moja ukochana adaptacja drewnianego pajacyka:
"Wspaniala podroz Nilsa Holgerssona"
oraz "Wiwat skrzaty"
Inna kultowy anime mego dzieciństwa to "Dommel". Świetna komedia momentami mocno niepoprawna politycznie ;). W domu miałem kasetę z wyłącznie nagranymi odcinkami, którą gdzieś wcięło.
Po latach powtórzyłem na Tubie i dalej się bawiłem. Jedynie mam żal do twórców polskiego dubbingu, że nie zdecydowali się na spolszczenie imion bohaterów, bo tam świat to wypisz wymaluj Polska, same białe wąsate i krewkie Janusze z brzuchami, a w jednym odcinku Dommel ogląda film z lektorem. Szczególnie w odcinku, gdzie Dommel i Blacky byli wyzyskiwani przez jakiegoś pana Mirka z ciężarówki, który w finale pobił się z sapiącym się do niego właścicielem Dommela :).
Mogłaby TVP ABC go wznowić, ale pewnie dubbing zeżarły myszy i zleciłyby nowy :( (ale może wtedy zdecydowali na spolszczenie imion, bo w kraju nic się nie zmieniło :)).
04-02-2021, 22:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2021, 21:08 przez OGPUEE.)