Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Northman (2022) reż. Robert Eggers
Na wstępie zaznaczę, że "Wiking" nie jest arcydziełem. Ma on wady, które kłuły mnie delikatnie w trakcie oglądania, ale nie na tyle, aby nie czerpać wielkiej przyjemności i satysfakcji z tego co serwuje mi Robert Eggers. Najgorszy w tym wszystkim jest w mojej opinii wątek miłosny - myślę, że przy odrobinie inwencji scenarzystów można by się go pozbyć, ale wówczas film nie byłby chyba aż tak hollywoodzki. Dobra, przeboleję to tym bardziej, że w rolę luby tytułowego bohatera wciela się ciesząca oko Anya Taylor-Joy, która dodatkowo pokazuje w filmie swój zajebisty tyłek. Wybaczam.

Druga sprawa jest taka, że kiedy Eggers przestał już zachwycać mnie ekspozycją tego świata i odłożył legendarna epę na bok, to "Wiking" dosyć mocno ucierpiał pod względem dynamiki - przyszła pora na bardziej, nazwijmy to, eggersowe klimaty i odezwała się jego dusza filmowego artysty. Nie jest to jasna sprawa rzecz zła, ale mocno koliduje z pierwszymi aktami filmu. Na szczęście reżyser w odpowiednim momencie zaczął ponownie rozkręcać machinę ekranowego rozpierdolu i zaserwował taki finał, że ja miałem gęsią skórkę. Byłem święcie przekonany, że Papcio Ridley swoim "Ostatnim pojedynkiem" na bardzo długo zamknął temat, a tu proszę, Robert stwierdził "Mistrzu, potrzymaj mi miecz" :) Coś wspaniałego - dobra, Oscary to gówno, wiem, ale zawsze cieszy mnie, kiedy "moje" filmy dostają Rycerzyka. "Wiking" musi dostać nominacje za technikalia i już. Zdjęcia są porażające. Jarin Blaschke pokazał, że mroczny film nie musi być wcale nudną bułą :)

Historia jest angażująca od początku, a zaproponowane przez Eggera i jego pomocnika od scenariusza, rozwiązania trafiały w punkt. Ten chłód i szarość bijąca z ekranu nie przeszkadzały wcale we wzbudzaniu we mnie wielkich emocji. Naprawdę - w kulminacyjnym momencie byłem porażony i zachwycony drogą w jaką powędrowała ta historia.

Alexander Skarsgård jest piorunujący w swojej roli. Nie mogę sobie przypomnieć równie wielkiego ekranowego kozaka, jak on - może Tom Hardy w "Wojowniku". Ta dzikość bijąca z jego twarzy, tryb-berserker. Gdybym był małym chłopcem i obejrzał te film, to chciałbym zostać kiedyś Alexandrem Skarsgårdem :)

Co mnie zaskoczyło? W sumie to chyba to, że pomimo niewątpliwego rozmachu, jest to całkiem kameralny film. Wiedziałem, że będzie to film o zemście - powtórzę się, ale to Alexander Skarsgård wypowiada najlepiej w tym roku "I'm vengeance" - ale w sumie byłem zaskoczony, jak bardzo indywidualna będzie to walka głównego bohatera. Myślę, że niektórzy mogą z tego powodu czuć lekkie rozczarowanie. Ja nie, ponieważ dzięki temu wiem, że film o wikingach Mela Gibsona ma sens!

Na koniec taka mała dygresja - chciałbym zrobić eksperyment. Przywieźć autobusem grupę twitterowych julek i puścić im ten film. Nie dosyć, że w filmie głównie biali faceci, żadnego kolorowego, to jeszcze postacie żeńskie przedstawione w taki sposób. Oj, smutne ;)

PS ten film o trochę taka aktorska wersja "Króla Lwa", gdzie zwierzątka zastąpiono ludźmi!

8/10 - serducho i pewnie kolejny seans przede mną. Wreszcie film, który spełnił moje wyśrubowane oczekiwania. "Batman", "Soho" czy nawet "Spider-Man" - wszystko okazało się nędzne, lub maksymalnie przeciętne. "Wiking" na całe szczęście dostarczył!

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: The Northman (2022) reż. Robert Eggers - Pelivaron - 22-04-2022, 22:38