(30-08-2023, 17:26)PropJoe napisał(a): Tylko te dysputy też mogły by być ostrzejsze. No nie wiem, sam mam wrażenie, że może się czepiam.
Co do konkurencji to z seriali przypadkiem nie ma czegoś? The Terror? O czymś jeszcze kojarzę ktoś ostatnio pisał na forum. Mental?
Jak pisał simek, w temacie filmów marynistycznych panuje nomen omen posucha. Poza wymienionym przez niego przykładami, zostaje już chyba tylko sięgnąć po którąś z adaptacji "Mody Dicka" albo "Wilka morskiego" Londona (np tą z 1993 z Christopherem Reevem i Charlsem Bronsonem)
Albo szukanie zupełnie zapomnianych produkcji. Pamiętam jak w latach 90 w polskiej telewizji leciał serial o wyprawach Jamesa Cooka ("Captain James Cook" z 1987). W jednym z odcinków pojawił się motyw podobny do tego z "Pana i władcy", gdy jeden z oficerów/marynarzy nie mogący wytrzymać ciężkiej atmosfery na statku, wynikającej z jakiś jego postępków, obwiązuje się łańcuchami i skacze do oceanu.
Całość jest na YouTubie, tutaj pierwszy odcinek (wspomniana przez mnie scena zaczyna się ok 55:40):
30-08-2023, 18:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2023, 18:29 przez Kwasiboromir.)