Bullitt (1968) reż. Peter Yates
Było o Gorączce niech i będzie o Bullicie- moim ulubionym filmie sensacyjnym. Chociaż to nie ja powinienem zakładać ten temat ;)

Co go odróżnia od innych tego typu filmów? Brak zbędnych fajerwerków. Bullitt prócz tego, że jest jednym z najlepszych policjantów w San Francisco wiedzie dość normalny żywot. Nie ma żadnej odjechanej ksywki typu Pogromca, Egzekutor czy w ostateczności Brudny Harry. Stosunki z partnerami układają mu się wzorcowo- nie traktuje Delgettiego jak typowego żółtodzioba. Może nie do końca podchodzi do swojej pracy poważnie, jednak nie jest tak bezkompromisowy wobec przestępców jak postać wykreowana przez Eastwooda. Nie są to oczywiście zarzuty wobec niego, jednak z całym szacunkiem dla Callahana- bliższe mi są metody stosowane przez Bullitta.
Sam film doskonale definiuje to co najbardziej lubię w tego typu kinie: wciągająca, acz klarowna fabuła, dojrzały montaż i brak, powtórzę jeszcze raz: brak jakichkolwiek dziur logicznych, co się rzadko zdarza. Przynajmniej ja się żadnych nie doszukałem. Jeżeli są, proszę mi je wskazać paluszkiem.
Wreszcie wizytówka tego dzieła: słynny pościg wśród skąpanych słońcem ulic San Francisco. Powiem teraz coś do bólu oczywistego: dzisiaj się już tak nie kręci. Całość wykonana "naturalnymi" środkami, bez udziału wszędobylskich komputerów (wiem, że wtedy ich jeszcze nie było). W zestawieniu sekwencji pościgowych z Bullita i Matrixa: Reaktywacji- Matrix przegrywa w przedbiegach. To nie ta sama liga. Matrix oferuje mi wyłącznie naszpikowaną efektami autostradę i oczojebny montaż, natomiast napięcie w Bullicie dyktuje pisk opon i ryk silnika Mustanga jakim jeździ McQueen. Tu po prostu czuć podskórnie zawrotną prędkość.
[Obrazek: au72811-2g.jpg]
Btw czyż nie jest to najwspanialszy samochód na świecie? ;)

Podsumowując: Bullit to kawał porządnego sensacyjniaka nakręconego według starych zasad. Konia z rzędem temu, kto odważy się dzisiaj nakręcić coś równie podobnego.

No, Mental, do dzieła :)

Odpowiedz
Bullitt jest maksymalnie kozacki. Końcówkę filmu Yatesa uwielbiam bardziej niż finał "Gorączki". kto by nie chciał po ciężkim dniu pracy wrócić do domu i zastać kobiety śpiącej w łóżku?

scena zamachu na świadka koronnego to przemoc, jakiej szukam w kinie. bardzo brutalna, konkretna, autentycznie angażująca.

sekwencja pościgu - zero gadania, uwaga kierowców zogniskowana na drodze, widok z perspektywy prowadzącego (czemu dzisiaj się tego nie stosuje? odpowiedź: bo tocząca się po autostradzie motorówka jest lepsza).

apone, ja i tak wolę białego matowego dodża czelendżera z Vanishing point :)

Odpowiedz
Spodziewałem się czegoś więcej :)

Odpowiedz
tzn? jakiejś przełomowej interpretacji? :)

po drugie spójrz na zegar - o tej godzinie misie idą spać :)

Odpowiedz
Chociażby :)

Bullshit. Właśnie odpalam Bullitta :)

Odpowiedz
A ja ide na Brokeback Mountain 8)

Odpowiedz
Mental napisał(a):kto by nie chciał po ciężkim dniu pracy wrócić do domu i zastać kobiety śpiącej w łóżku?
Na pewno każdy mężczyzna by chciał, natomiast kobiety wolałyby chyba zastać mężczyznę (choć też nie jestem jakimś znawcą natury kobiecej i mogę się mylić).
I'm smart and I want respect!

Odpowiedz
A ja się wynudziłem oglądając Bullitt. Zwykły film sensacyjny i to wszystko. I nie rozumiem tych peanów na temat pościgu, widziałem lepsze, ciekawsze i bardziej emocjonujące.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Azgaroth napisał(a):A ja się wynudziłem oglądając Bullitt. Zwykły film sensacyjny i to wszystko. I nie rozumiem tych peanów na temat pościgu, widziałem lepsze, ciekawsze i bardziej emocjonujące.
101% mojej opinii w Twojej :wink:

Odpowiedz
Bo wy nie jestescie milosnikami dobrej sensacji tylko albo Piratów jakiś albo nie wiem :)
Bullitt to niedoscigniony wzorzec. Kazdy poscig jaki ogladaliscie na filmie zaczynal sie w glowie rezysera: 'nakrece cos chociaz w jednej piatej tak dobrego jak w Bullicie'.
Mi w filmie brakowalo jedynie bluzgów. Chociaz warto zaznaczyc ze to pierwszy film w ktorym wypowiedziano 'bullshit' :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch - bo to są ludzie, którzy jarają się nowym Tarantino, więc są cool :roll: Zresztą już robią remake i teraz jak powiesz Bullitt to będzie Pitt :evil:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Hitch - bo to są ludzie, którzy jarają się nowym Tarantino, więc są cool :roll:
Bo to są ludzie którzy nie rozumieją czym się tak podniecać.

Przepraszam że żyję!

Odpowiedz
Masz szczescie ze to juz sie nie powtorzy ;)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Kazdy poscig jaki ogladaliscie na filmie zaczynal sie w glowie rezysera: 'nakrece cos chociaz w jednej piatej tak dobrego jak w Bullicie'.

Rzeczywiście, jak mogłem nie zauważyć tej fascynacji Bullittem w "Szybcy i Wściekli" :P
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Bo to są ludzie którzy nie rozumieją czym się tak podniecać.

powiem Ci tak: Death Proof jako żywo jest Bullittem inspirowany. Skoro nie rozumiesz czym można podniecać się w Bullicie, a sam podniecasz się Death Proof to jesteś hipokrytą i tyle.

Odpowiedz
Inspirowany, a jednak inny.
Gwiezdne Wojny są inspirowane Flashem Gordonem. Czy każdy fan SW musi być automatycznie wielbicielem Flasha?

Odpowiedz
w kwestii pościgu i owszem - bo chyba o tym tu mówimy

Odpowiedz
Mimo wszystko, pozorne podobieństwo nie jest tożsame z identyczną oceną obu rzeczy:) Diabeł tkwi w szczegółach i guścikach.

Odpowiedz
masz nowy ładny avatar, więc się zgodzę :)

Odpowiedz
Bullitt, 1968, reż Peter Yates

Klimat San Francisco tamtych lat, kapitalne widoki, bardzo oszczędny ale dobry Steve McQueen.

Jednak ten film ma coś jeszcze. Dość przeciętny film (możecie mnie teraz ukamienować w komentarzach, ja się trochę nudziłem. Jest też parę wtop scenariuszowych) zawiera ponad 10-minutową scenę pościgu przez San Francisco. Z zielonym mustangiem, po labiryncie ulic pełnym okazji do efektownych skoków, lawiruje czarny dodge charger. Nie ma eksplodujących co 15 sekund aut. Nie ma efektownych ujęć z drona, zwolnionego tempa, skomplikowanych przejazdów kamery wokół aut. Nic z tych rzeczy. A jednak ta scena stała się legendą. Jest cudownie zrelizowana, a adrenalina potrafi uderzyć.

Czuć że to realne jest. Szacunek dla McQueena który podobno tylko w paru ujęciach korzystał z kaskadera.

Ocenę trzeba podwyższyć przez kapitalny klimat, muzykę i ten pościg.

7.5/10

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon