Gdzieś tak na początku maja zachciało mi się powrócić co magicznego świata po raz pierwszy od tak gdzieś 2012 roku i wreszcie obejrzałem te filmy w dobrej jakości jeden po drugim. No i ta magia dalej jest obecna choć jakościowo nie wszystkie filmy są na tym samym poziomie. Oczywiście muzyka, scenografia, kostiumy i ogólnie wygląd świata dalej są na wysokim poziomie.
Co mnie natomiast zaskoczyło bardzo pozytywnie to to jak te filmy są dobrze zagrane. Praktycznie każdy aktor daje z siebie wszystko i pasuje do swojej roli. Mimo że te filmy są “dla dzieci”, to mistrzowie typu Harrisa, Gambona czy Rickmana nie mieli problemu z potraktowaniem swoich ról na poważnie.
Wspomniałem już o jakości i muszę też przyznać że te lata dziecięce (1-4) odstają minimalnie jakościowo od reszty. Szczególnie Komnata Tajemnic, którą lubię najmniej.
Oceny:
Kamień Filozoficzny: 7/10
Komnata Tajemnic: 6/10
Więzień Azkabanu: 8/10
Czara Ognia: 7/10
Zakon Feniksa: 7/10
Książe Półkrwi: 9/10
Insygnia Śmierci część 1: 8/10
Insygnia Śmierci część 2: 10/10
Co mnie natomiast zaskoczyło bardzo pozytywnie to to jak te filmy są dobrze zagrane. Praktycznie każdy aktor daje z siebie wszystko i pasuje do swojej roli. Mimo że te filmy są “dla dzieci”, to mistrzowie typu Harrisa, Gambona czy Rickmana nie mieli problemu z potraktowaniem swoich ról na poważnie.
Wspomniałem już o jakości i muszę też przyznać że te lata dziecięce (1-4) odstają minimalnie jakościowo od reszty. Szczególnie Komnata Tajemnic, którą lubię najmniej.
Oceny:
Kamień Filozoficzny: 7/10
Komnata Tajemnic: 6/10
Więzień Azkabanu: 8/10
Czara Ognia: 7/10
Zakon Feniksa: 7/10
Książe Półkrwi: 9/10
Insygnia Śmierci część 1: 8/10
Insygnia Śmierci część 2: 10/10
04-07-2024, 14:45