30 Days Of Night
Ode mnie 2/10 i nie polecam (1 punkt za klimat początku filmu, w którym jeszcze nie ma wampirów).

Pamiętam już tylko tyle, że chciałem wyłączyć po 30 minutach, ale żona chciała obejrzeć do końca, więc przemęczyłem. Na koniec powiedziała, że jednak trzeba było wyłączyć XD

Odpowiedz
No... pierwsze ujęcia jak Hartnett gapi się na statek-widmo w arktycznej głuszy to z miejsca ma 1000 pkt. do klimatu. Szczekające psy od razu skojarzyły się z Cosiem Carpentera (i też bestialsko giną). Jednak w przeciwieństwie do Cosia raczej wątpliwe bym do tego wrócił. Dość kiepskie tempo i nie ma się wrażenia, że mija te 30 dni. I parę jest krindżowych momentów jak zła dziewczynka rzucająca tekstem Let's play a game. Nie dziwię się, że w paradzie banałów Mental rzucał, że przy takich momentach wyłącza (i chyba mówił to w kontekście tego filmu). Też nie wiem, czemu wąpierze mówią własnym językiem (albo jakimś egzotycznym dla Anglosasów językiem, jak to zrobiono w Star Wars Tartakovskyego), skoro to nie jest jakiś osobny gatunek. No i są tu charakteryzujące epokę padaczkowo kręcone sceny walk.

Z drugiej strony czuć tu klimat osaczenia. Zwłaszcza jak Różowa sama po ulicy rozpaczliwie woła o pomoc, a w tle poskakują potwory. I dobra jest gra aktorska, a paru bohaterom kibicowałem - jak temu operatorowi tej maszyny jeżdżącej. I kupuję przedstawione tu bestie i ich działanie. Tak zastanawiałem, czemu lider wąpierzy w przeciwieństwie do podwładnych (którzy wyglądają jak wampiryczna sekcja ONRu) ma w miarę normalny wygląd - ano przemiana w krwiopijcę jest stopniowa. Całkiem też kupuję motywy końcowej akcji Hartnetta.

Raczej nic innowacyjnego, ale od biedy spokojnie można ujrzeć.

6/10

Odpowiedz
U mnie ten film ma 8/10, może nawet wyżej, siada mi ten film w każdym aspekcie, wizualnie, pod względem horroru i postaci.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
U mnie to samo. Klimat ma nieziemski. Jedyny minus to faktycznie brak poczucia upływu czasu i brak zmęczenia na twarzach i w wyglądzie postaci. Oni po tych 30 dniach powinni być wszyscy w głębokiej traumie, pozbawieni snu itd.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(10-10-2024, 09:53)marsgrey21 napisał(a): Ode mnie 10/10 i polecam.
(...)
U mnie ten film ma 8/10,

Utrzymaj tendencję i za 12 lat wystawisz adekwatną ocenę dla tego szrota.

Odpowiedz
Dobry film. Dalem chyba 7/10. Jeden z najlepszych wampirycznych w ogóle.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Filmowo 8/10, w sercu 10/10, tak zostanie :)

Co do zmęczenia to powiem tak, oni głównie ukrywali się w domku, spali, leżeli, nie ruszali się praktycznie, przez 30 dni więc trudno by wyglądali na zmęczonych, dlatego też te 30 dni jest pominięte, no bo co mogą pokazać w 2 godzinach na ten temat. Hartnett miał 3-dniowy zarost (ja taki mam po 3 dniach) i stracił dziecinną buźkę z początku filmu, więc to daje jakieś poczucie upływu czasu :P

[Obrazek: hq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAx...7YpYXV5ACA]
[Obrazek: 30-days-of-night-bloody-eben.jpg]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Niedożywienie, stres, zmęczenie, brak możliwości dbania o higiene. No sorry, 30 dni powinno ich masakrycznie wymęczyć i odchudzić, a oni wyglądają lepiej niż ja na kacu.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
To i tak nic w porównaniu z Hugo z Zagubionych :D
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon