Ankieta: 300 jest:
Yeeeaah!
ok.
A fe!
[Wyniki ankiety]

300 (temat ogólny)
Masz nieaktualne dane. Danus łyka bez popity tylko blockbustery, których nie reżyseruje Bay, bo dostał na niego alergii.

Cytat:o mało nie pękłem ze śmiechu jak gość zlatuje z klifu z mieczem(na moje oko ponad 10 metrów spadał na pokład jakiegoś statku) i nie połamał kulasów

Z ciekawości, oglądając Watchmen też pękałeś ze śmiechu przy podobnych akcjach?

Odpowiedz
(24-02-2014, 15:49)Arahan napisał(a): Za to Transformers łykniesz bez popity ;)
Masz nieaktualne informacje. Widać mało czytasz moje posty.

Gieferg, nie pamiętam by w Watchman była taka akcja.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Co powiesz o tym co robi Silk Spectre?

I Rorschach ok 6:15:

Odpowiedz
Ok, Rorschach to leciutkie przegięcie, ale i tak przecież skakał z mniejszej wysokości niż gość z zajawki 300. To samo pierwszy filmik, dziewucha zeskoczyłam z małej wysokości jeśli porównamy to do tego co prezentuje trailer 300.
Aż tak bardzo to nie przeszkadza jeśli ktoś widzi różnicę.

Odpowiedz
(24-02-2014, 16:15)Danus napisał(a): Ok, Rorschach to leciutkie przegięcie, ale i tak przecież skakał z mniejszej wysokości niż gość z zajawki 300.

Przypominam, że w "300" byli mutanci, giga-słonie... Zaraz. Widziałeś w ogóle cały tamten film, że czepiasz się takiego "skoku"?

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Widzisz shamar nie odpowiadała mi oprawa i wygląd jedynki to i czepiam się wyglądu dwójki.

Odpowiedz
Powrót do formy XD
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B3YbODo7ieQ[/youtube]

Odpowiedz
(24-02-2014, 20:05)Danus napisał(a): Widzisz shamar nie odpowiadała mi oprawa i wygląd jedynki to i czepiam się wyglądu dwójki.

Z takim podejściem, miałbym dużo pisania w temacie o potterach ;)

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Niemal plagiat. Wygląda to tak, jakby gość otworzył motyw z Man of Steel w jakimś DAW-ie i usunął losowe bloczki.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
300: Rise of Eva Green

W sumie tak powinien nazywać się ten film, który miałem okazję wczoraj obejrzeć w 3D!!!

Podstawowe pytanie, czy jest to film dobry? I tu już pojawia się problem, gdyż tego nie da się jednoznacznie powiedzieć. Jest to film zarazem niedorzecznie głupi i uwłaczający ludzkiej godności, ale jednocześnie całkiem dobrze się na nim bawiłem.
I w sumie jak na sequel 300... A właściwie to prequel... a nie jednak sequel! Sam nie wiem, gdyż film dzieje się dokładnie w tym samym momencie co 300, ale też i przed wydarzeniami z 300 jak i po wydarzeniach z 300.
W ogóle fabuła nie jest mocną stroną tego filmu i można ją skrócić tak: Grecy walczą na morzu z Persami. I w sumie podobnie jak w 300 tak i tutaj akcja z przerwami toczy się od jednej potyczki na morzu do kolejnej. I tutaj muszę przyznać, te walki na morzu naprawdę są dobre. Taranujące się statki, różne taktyki, łamiące się drewno, ludzie za burtą, fale itd. Naprawdę spora frajda, do czasu. Do czasu aż nie zacznie się walka na pokładach. Niestety walki wręcz po pewnym czasie zaczynają robić się nudne. Wiadomo, sporo CGI-krwi tryskającej na wszystkie strony i mnóstwo slow-motion. Po pewnym czasie widząc kolejne takie potyczki robi się to trochę nudne. Ale może miłośnicy 300 i Spartacusa będą zadowoleni.
Czyli w sumie taki sobie niby filmik, ale na szczęście jedna osoba robi różnicę i dla niej warto ten obraz zobaczyć:

[Obrazek: spaetestens-naechstes-jahr-auf-dem-leipz...-green.jpg]

Nie tylko ze względu na urodę, Eva Green kradnie całe show! Jej Artemisia to naprawdę villain pierwsza klasa, przy której całe stado umięśnionych mężczyzn wypada jak mięczaki. Artemisia jest pociągająca, demoniczna, kusząca, przebiegła i najbarwniejszą i najciekawszą postacią w całym filmie.
Niestety przy jej blasku inne postacie już bledną i np. Sullivan Stapleton jako Themisokeles dowódca Greków nie ma już takiej charyzmy jak krzyczący Butler. Tak też oglądając film cały czas czeka się kiedy pojawi się Artemisia. Co niby dobrze, że mamy taką ciekawą postać, ale też, źle że przy niej losy innych już nie są tak interesujące.

Wizualnie to typowa stylistyka jak w 300. Sporo CGI, ta sama kolorystyka i slow-motion. Chociaż nie wiem czy w tym filmie tego slow-motion nie ma nawet jeszcze więcej? O dziwo muszę nawet pochwalić 3D, które co prawda głównie służy do tryskania w widza krwią. Ale czasami naprawdę potrafi budować atmosferę jak chociażby unoszące się w powietrzu pyłki. Atmosferyczne 3D, ciekawe i na plus.

Muzyka mimo, że brzmi jak odrzut z "Man of Steel" spisuje się porządnie i w swej prostocie, brutalności i głośności dobrze pasuje do obrazu.
Jakby co polecam również świetne napisy końcowe!

Tak też, nie jest to jakiś film wybitny i nigdy chyba taki nie miał być. I posiada on tyle samo wad, co zalet, ale jednak w kinie bawiłem się dobrze. Pytanie też, czy gdyby nie Eva Green i jej Artemisia to bawiłbym się równie dobrze?
+ Eva Green
+ strona wizualna
+ walki na morzu
+ muzyka
+ "scena miłosna"
+ 3D

- inni bohaterowie
- fabuła
- mało dramaturgii
- brak humoru (odrobina dobrze by zrobiła)

Ocena więc pewnie byłaby między 5/10 a 6/10, ale niech będzie, że za Evę Green podwyższam do 7/10

Niezła naparzanka i ciekawe, czy powstanie kolejna? Może...
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Możesz dokładniej opisać

Co w niej takiego fajnego, że się wszyscy nią jarają w necie?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Zgaduję, że Eva Green :P

Aczkolwiek przydałby się jakiś dokładniejszy opis.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(07-03-2014, 17:09)zombie001 napisał(a): Zgaduję, że Eva Green :P

To wiadomo :) A w ogóle:
A właściwie trudno mi opisać, najlepiej wybierzcie się do kina i sami przekonajcie, czy mam rację. ;)
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Oh Lawrence, wciąż taki niewinny. :)

E tam brutalna scena, ot, czyste pożądanie, które w trakcie aktu miłosnego przeplata się z chęcią podporządkowania sobie tej drugiej osoby, stąd różne - khem - fikołki... ;)

Odpowiedz
Scena miłosna to raczej nic ciekawego, spodziewałem się czegoś bardziej konkretnego. Ale są niej
więc ocena idzie w górę :)

Ogólnie seans zaliczam do udanych, a nawet bardzo, ale czuję jednak w tym wszystkim dosyć niewykorzystany potencjał. Pomysł na prequel/midquel/sequel jest bardzo fajny i przyznam szczerze że całkiem oryginalny, ale twórcy chyba za nie do końca wiedzieli od której strony to ugryźć.

Minusy (raczej czepianie się konkretnych rzeczy, które mimo wszystko nie psują mocno seansu):

- Mamy sporą ilość bohaterów, z których nikt nie jest szczególnie rozwinięty, a relacje pomiędzy nimi wręcz nie istnieją.

- Początek filmu sugeruje nam że kluczową rolę w filmie będzie odgrywał Kserkses, zostaje ukazane nam jak stał się królem-bogiem... i potem pojawia się okazyjnie w filmie.

- Głównym bohater to niby Temistokles, ale jest on tak nijaki i pozbawiony charyzmy, że co pojawia się na ekranie tak od razu nam tęskno za Gerardem Butlerem. Postacie nam mówią jakim jest on genialnym wodzem, ale kompletnie tego nie czuć. Ogólnie postacie Ateńczyków to jakieś nijakie pierdoły którymi ciężko się szczególnie przejąć. Nijak się mają do Spartiatów.

- Bitwy morskie po jakimś czasie zaczynają męczyć. Można by bezproblemowo je skrócić, by pokazać więcej podbojów Kserksesa i Artemizji w części "prequelowej".

- Persowie cierpią na syndrom Szturmowców Imperium. Ciężko uwierzyć że takie sieroty podbiły pół ówczesnego świata. W pierwszej części miało to jeszcze jakieś uzasadnienie ze względu na podkreślenie zajebistości Spartiatów, ale tutaj to już przesada.

- Pi*rdolony cliffhanger. Chyba gorszy niż w "Desolation of Smaug". Jak nie dostaniemy kolejnej części (Bitwa pod Platejami?), to ch*j im w dupę.

- Za krótki. Zdecydowanie przydałoby się rozszerzyć origin Kserksesa, jego samą rolę w filmie, a także dodać jakiś konkretny epilog.

- Muzyka to zerżnięty kawałek z "Man of Steel". Do tego leci ciągle w kółko...

Plusy:

+... ale w filmie daje kopa i działa. No i Ozzy na napisach końcowych.

+ Świetna postać Artemizji. Fakt, troszku ją zmarnowano, ale kurde, Eva wymiata w tej roli... ba, jest na tyle dobra, że kibicuje się jej zamiast Grekom.
. Zdecydowanie najjaśniejszy punkt tej produkcji.

+ Efekciarski w ch*j. Chociaż jak się nie lubi mocno przegiętych akcji, można to zaliczyć na minus.

+ Wizualnie bardzo fajny i jednak nieco inny niż film Snydera.

+ Pomimo sporej ilości narzekania w minusach, czuć że to nie jest film na doczepkę i że był na to konkretny pomysł. Na pewno będę do niego często wracał.

Ocena końcowa? Dobrze się bawiłem więc w skali efekciarskiego blockbustera powinienem dać takie 7/10, ale za Evę oczko wyżej, więc 8/10.

Odpowiedz
Mógłbym przyczepić się do scenariusza czy nijakich postaci, ale musiałbym sam siebie skwitować pytaniem "ORLY?" oraz "Nie oglądałeś pierwszej części?" więc oczywistości czepiać się nie będę, tym bardziej że nie o to tutaj chodzi. Jako orgia krwi, slomo, mięśni i dopieszczonych kadrów sprawdza się to dokładnie tak, jak powinno, a nawet lepiej, bo ta prequelo-spin-offo-kontynuacja podobała mi się o wiele bardziej niż oryginał.

Temistokles nie ma tyle charyzmy co Leonidas (ani takich tekstów), ale to wcale nie czyni go gorszą postacią, bo i Leonidas dobrą postacią nie był. Da się go lubić i to mi wystarczyło. To co natomiast sprawiło, że "dwójeczkę" oglądało mi się znacznie lepiej, to kilka rzeczy:
- Ograniczenie elementów fantasy - pomijając Kserksesa, który z jakiegoś powodu urósł po kąpieli w mistycznej sadzawce i jego, eeee, psa (?), nie ma tu żadnych ludzi-kozłów ani innych dziwactw
- Większe zróżnicowanie akcji, czyli dodanie bardzo fajnych sekwencji bitew morskich
- Większa zróżnicowanie wizualne, a dokładniej ciekawsza, bardziej zróżnicowana kolorystyka
- Wreszcie Artemizja - scenariuszowo to jest tak sztampowy czarny charakter jak tylko się da, ale Eva Green sprawia, że ta postać ożywa, czyni ją charyzmatyczną i przykuwającą do ekranu.

7.2/10 i bardzo miła niespodzianka, bo tak naprawdę szedłem do kina bez żadnych oczekiwań.

Odpowiedz
(08-03-2014, 16:57)Tyler Durden napisał(a): Oh Lawrence, wciąż taki niewinny. :)

[Obrazek: Private-Rico-penguins-of-madagascar-3124...12-764.jpg]

Odpowiedz
Do forumowiczów, którzy już widzieli: Jakie wersje tego filmu oglądaliście? Ja co prawda nie IMAX, ale zwykłe 3D, ale i tak byłem zadowolony o czym już wspominałem.

Po namyśle, to sam nie wiem czy bardziej nie podobała mi się ta część od oryginału. Chyba jednak jest coś w tych bitwach morskich.:) Przy czym jak pisałem taranujące statki są świetne, ale już jatki po abordażu czasami trochę mnie już męczyły.

Co do zminimalizowania elementów fantasy to już się spotkałem z wieloma opiniami, że to niby minus tego filmu. Mnie tam jakiś mutantów nie brakowało.

I jakby co dalej uważam, że napisy końcowe wypadły świetnie. Przy czym
.

Film jak na razie wystartował całkiem nieźle w box-office, więc może trzecia część wypali i nie trzeba będzie tym razem 8 lat na nią czekać. Chociaż trochę mnie już jakby co martwi, że prawdopodobnie nie będzie już na morzu.:/
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(08-03-2014, 21:23)Lawrence napisał(a): Do forumowiczów, którzy już widzieli: Jakie wersje tego filmu oglądaliście?
Jedyną słuszną:

2D

:)

Fajnie że Warner daje wybór, liczę że przy Godzilli będzie tak samo.

Odpowiedz
Jo tyż w glorious 2d.
Pora na kolejną opowieść z antycznych czasów, kiedy to w Grecji nie wynaleziono jeszcze zbroi, a żołnierze ruszali do walki przebrani za Tarzana. Zaczynając ab ovo: 300 to moim zdaniem ścierwo niemożebne, które sukces komercyjny odniosło jednocząc dwie różne grupy widzów: tępych pakerów i sfrustrowanych siurków. Na sequel poszedłem tylko dla szalejącej Evy. No i ją dostałem, ale prócz tego film jest też pod każdym względem lepszy od jedynki. Tak, wliczając bohatera. Lubię Butlera, ale Leonidas to był na maksa karykaturalny, drący japę pajac z brodą, przez którą wyglądał jak gość obnażający się na placach zabaw. Temistokles przynajmniej przypomina obdarzoną resztką zdrowego rozsądku ludzką istotę, a nie podstępnie obmyśloną przez feminazistki parodię macho. Z takim bohaterem da się sympatyzować, a grający go Stapleton daje radę i ma niezłą chemię z Evą.
Poza tym:
- ludziom odpowiedzialnym za postprodukcję wreszcie ktoś dodał kilka innych filtrów barwnych do programu graficznego,
- dzięki bitwom morskim walki nabrały większej różnorodności, a w międzyczasie Grecy (wciąż nie znający zbroi) odkryli istnienie czegoś takiego jak taktyka (pamiętam jak w jedynce Leo spławił garbusa, bo nie byłby on w stanie utrzymać szyku; kiedy te spartańskie pawiany podczas filmu atakowały w szyku?)
- bohaterami nie są Spartanie, których obok m.in. wikingów zaliczam do kategorii "Największe zjeby historii, która z sobie tylko znanych przyczyn była dla nich niezmiernie łaskawa."
- ach ta Eva, przeżuwa scenerię jak Diabeł Tasmański. I cały wątek, tego, "romantyczny", dostarcza niezłej zabawy.
Najgłupsza scena: Temistokles każe cofnąć okręt. W trakcie taranowania. W środku sztormu. I owszem, statek cofa się gładko, jakby wrzucili mu tylny bieg. Taaak...
Ogólnie 7/10, ale mocne.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon