Ankieta: Która wersja "Alien" jest lepsza i jak ją oceniasz?
Wersja kinowa
Wersja reżyserska
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Alien (1979) reż. Ridley Scott
I raz jeszcze pytane do Phila - czemu wersja reżyserska pierwszego Aliena jest lepsza od kinowej skoro nie jest? :)

Odpowiedz
Wkurzona Lambert jest dla mnie nieistotna, ale Dir Cut nie ma tej sceny (tu jakąs pocięta wersja):

i za to u mnie automatycznie przegrywa (choć nie lubię też poskracania wielu ujęć w całym filmie).

Odpowiedz
Oglądam wyłącznie wersję z 1979 roku. Nie lubię jak wersje późniejsze usuwają coś z pierwowzoru, a tak jest w tym przypadku. Jedyną zmianą jaką lubię w Dir Cut to właśnie wkurwiona Lambert, ale nie lubię jej na tyle aby wybierać tę wersję.

Da się jakoś cofnąć głos? Bo wybrałem wersję, a nie kliknąłem w ocenę. :(

Odpowiedz
Jednym słowem: WOW! Ten film wygląda po prostu rewelacyjnie. Ujęcia, montaż, jakość obrazu, czasami to w ogóle nie wygląda jak film z '79. Nawet nie wiem czy nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że "Alien" wygląda lepiej niż "Star Wars", co prawda dzieli je 2 lata różnicy, ale myślę, że jest to na tyle krótki okres, że można te filmy porównywać. Weaver jako Ripley perfekcyjna. Podczas oglądania przypomniałem sobie, że gatunkowo ten film jest również horrorem, no i faktycznie. Były momenty gdzie siedziałem jak na szpilkach, i to dzięki niesamowitemu klimatowi, a nie jakichś jump scare'ach. Na całej sekwencji z Kane'm, od momentu jak zaczyna się krztusić po wypełznięcie Aliena w głąb ciemności miałem opad szczeny. Na finale również nie mogłem oderwać wzroku od ekranu, bo mimo, że wiedziałem, że są kontynuacje, to autentycznie bałem się o Ellen (i o kota). Muzyka również świetnie uzupełniała tło. No nie mam się nawet do czego przyczepić. Nie wiem co jest lepsze, ten film, czy to, że czekają mnie jeszcze kolejne dwa świetne dzieła (chyba?). 9/10, do tego tworu na pewno będę wracał.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(10-05-2017, 12:40)Krismeister napisał(a): Nawet nie wiem czy nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że "Alien" wygląda lepiej niż "Star Wars"
Alien ma lepsze zdjęcia niż Star Wars, scenografia również po stronie filmu Scotta, za to powiedziałbym, że SW wygrywa w kostiumach i charakteryzacji, no i efektach specjalnych, ogólnie lepiej wyglądającym filmem jest dla mnie Alien.

Odpowiedz
(05-05-2017, 20:16)Gieferg napisał(a): Wkurzona Lambert jest dla mnie nieistotna, ale Dir Cut nie ma tej sceny (tu jakąs pocięta wersja):

i za to u mnie automatycznie przegrywa (choć nie lubię też poskracania wielu ujęć w całym filmie).

Mam dokładnie to samo zdanie. Ta scena jest dla mnie perfekcyjna. Nie rozumiem, dlaczego ją wywalił.

Odpowiedz
http://hitsalonik.pl/produkt/obcy

Kolejne części co 2 tygodnie. Wydanie pełne, tj. obydwie wersje filmu + komentarze i dodatki. Jeśli ktoś nie posiada to deal całkiem ok. Sklepowe wydania widziałem ostatnie w cenach 39-49 zł.

Odpowiedz
Szukałem ale jakoś mi to umknęło :)

Odpowiedz
Kurde... ile czasu minęło, kiedy to ostatni raz widziałem?

Przyznam się, film ma dość powolne tempo (które nie każdemu przyjdzie do gustu), a sama kreatura pojawia się dopiero po połowie - jednak ma asa w świetnych postaciach i tym horrorowatym klimacie. Kurna, to jeden z tych filmów, gdzie kadr na gapiącego się kota jest przerażający. Głupiego kota. Ostatnia 1/3 filmu przyspiesza tempo, ale za to ma klimat osaczenia, kończącego się czasu i frustracji (Moje ulubione - "You bitch!!!!!!!!!") oraz pozornej ulgi (nie tylko Cameron w tej serii bawił się w niemożność skończenia finału).

Po latach można zauważyć fajne detale np. Ash jako jedyny nie panikuje na widok rozrywanego Kane'a.

Scenografia i efekty specjalne - o Jezu... cudo! Wciąż to robi wrażenie. Wymienię chociażby samo światło w jaskini z jajami, poziom kreatywności przy ograniczonych środkach pokazujący jakimi leniami wydają obecni twórcy.

Xenomorph - mimo, że mało go - to odczuwa się jego obecność i jego osobliwy design w połączeniu z mrokiem wzbudza autentyczną grozę. No, może poza finałem, gdzie dyndanie na sznurku odbiera mu należną powagę.

Cholera, jest to zasłużony klasyk. Aha, ma jeden z najlepszych zwiastunów ever:

Odpowiedz
Nie wiem czy wiecie, ale kilka dni temu świat został pobłogosławiony Alienem w odnowionej wersji 4K z HDR, wczoraj zrobiłem sobie powtórkę i do teraz zbieram szczękę z podłogi. Jeśli myślicie, że ten film w kinach, na DVD albo na BD wyglądał dobrze, to, za przeproszeniem, gówno widzieliście :P
Jeśli ktoś nie wie, co w praktyce oznacza dobry HDR, to niech zainwestuje 15$ w Aliena i się przekona, bo to film jakby specjalnie stworzony dla tej technologii - tyle tam pięknych ujęć z mocnym źródłem światła w kadrze, skrajnymi kontrastami, które wyglądają wprost genialnie, aż w niektórych momentach byłem poważnie zdziwiony, że na 40-letniej taśmie filmowej może być zawarte tyle detali, kolorów i żeby je wszystkie zobaczyć, to dotychczas ograniczały nas telewizory. Sceny pod koniec filmu, gdy Ripley gania po statku z pochodnią, albo te z latarkami w kadrze albo jazdy kamery po ciemnych korytarzach Nostromo z wpadającym ostrym światłem to jest pieprzona poezja.
Sporo ciut starszych filmów oglądanych w lepszej jakości obrazu traci, bo wyraźniejszy obraz sprawia, że lepiej widoczna jest sztuczność w scenografiach, kostiumach, efektach specjalnych, a Obcy w 4K wygląda tak, jakby Scott z ekipą mieli do dyspozycji oryginalnego Nostromo na którego weszli i mogli nakręcić film :D Można oglądać se te dekoracje na stopklatkach i tylko cmokać z zachwytu, dla mnie to od wczoraj film z najlepszą scenografią w historii kina. W ogóle cały wygląd jest właściwie perfekcyjny, przyczepić można się tylko do ujęć statku w kosmosie, to jest jedyny moment gdy widać, że to film z 1979.
Wczorajszy seans to była czysta rozkosz, nie rozkminiałem za bardzo fabuły, tempa, gry aktorskiej czy bóg wie czego jeszcze, bo tak wsiąkłem w tą atmosferę, że czułem się jakbym tam był i po prostu śledził co dzieje się z pasażerami Nostromo walczącymi z potworem, więc o jakichkolwiek wadach filmów nie ma mowy - do wczoraj była 9ka, ale szybko zmieniam tą głupotę na jedyną uczciwą ocenę, czyli 10/10

Odpowiedz
Przypomnisz jakie masz TV? :)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Cytat: to niech zainwestuje 15$
Dostanę za tyle odtwarzacz UHD, TV UHD i sam film? :>

Odpowiedz
O to samo miałem zapytać.
To czekamy :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Hehe, no tak, trzeba zainwestować koło 4500 zł w telewizor, jakieś 900 zł w Xboxa i wtedy za 60 zł można się cieszyć Alienem w wyjebanej w kosmos jakości :D
Oglądałem na moim LG OLED55B8.

Jeszcze jako ciekawostkę napiszę, że oglądałem film z kumplem, który pierwszy raz widział HDR na oczy i w pewnym momencie zasugerował mi, żebym spróbował tego HDRa wyłączyć, bo obraz jest zbyt jasny, oczywiście tego nie zrobiłem, ale trochę go rozumiem, bo w filmie Scotta mamy kilka fragmentów mocno migotającego światła, które to fragmenty przy HDRze naprawdę mocno dają po oczach. O ile jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że w filmach w SDR nawet mocne światło nas nie oślepia, tylko po prostu ekran jest jasny, tak HDR sprawia, że lampy, latarki, reflektory są cholernie realistyczne i jeśli zamierzeniem twórcy było chwilowe oślepienie widza, to cóż, zostaniemy oślepieni i niektórzy mogą tego po prostu nie chcieć, na takiej samej zasadzie jak przyciszają film, gdy trwa rozpierducha, która w zamierzeniu ma być głośna.
OLEDy mają jeszcze stosunkowo niską jasność (ale nadrabiają idealną czernią o której LCD mogą pomarzyć), według testów mój model ma jakieś 500-600cd/m2, a podobno najlepsze LCD mają >1000cd/m2, więc aż bałbym się zobaczyć na najjaśniejszym LCD ujęcie na przykład reflektorów samochodowych wycelowanych prosto w kamerę.

Odpowiedz
simek, już to pisałem - kup sobie Blade Runnera :) Póki co największe wrażenie na UHD robią na mnie właśnie starsze filmy, gdzie następuje potężny skok jakości w stosunku do BD, no i taśma to jednak taśma.

Trzymając się jednak Aliena, nie wiem czy słyszeliście o wystawieniu go w formie szkolnego przedstawienia. Nie obyło się bez niespodzianki:

Odpowiedz
No właśnie tak w jednym ciemnym ujęciu z promieniami światła pomyślałem sobie, że kurde, ciekawe jak Blade Runner wygląda w 4K HDR, też musi być miazga.

Odpowiedz
Jak napisał Mierzwiak - taśma to taśma.

O ile dobrze pamiętam, to dopiero cyfrowa rejestracja kamerami 4K mniej więcej dorównała jakością do filmów kręconych na taśmie 35mm. Mowa oczywiście o cyfrówkach z szerokim zakresem tonalnym, bo taki walor celuloid miał z urzędu. Tu akurat jednak kamery cyfrowe po czasie zyskały przewagę, bo obecnie możliwości w tym zakresie są już niesamowite. Jednak praca w postprodukcji na dobrym skanie pozwala na osiąganie fenomenalnych rezultatów.

A to wrażenie, że starsze filmy z naklejką UHD robią najlepsze wrażenie można skwitować zawsze żywym banałem, o którym już wyżej była mowa - taśma to taśma :-) Czyste piękno kino.
.

Odpowiedz
(30-04-2019, 10:04)Mierzwiak napisał(a): Trzymając się jednak Aliena, nie wiem czy słyszeliście o wystawieniu go w formie szkolnego przedstawienia.

Tu do obejrzenia:

Robi wrażenie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Whitewashing!!!

Odpowiedz
9. pasażer Nostromo ma już dzisiaj 40 lat:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon