Ankieta: Która wersja "Alien" jest lepsza i jak ją oceniasz?
Wersja kinowa
Wersja reżyserska
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Alien (1979) reż. Ridley Scott
tutaj chyba pasuje - natknąłem się na forum geeków tworzących fanowskie... makiety z filmu Alien. Wyglądają kozacko. Może nie znacie, to wklejam.

http://www.avpgalaxy.net/forum/index.php?topic=23632.0
loading podpis...

Odpowiedz
[Obrazek: muDKmez.jpg]

:)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ostatnio zapuściłem sobie powtórkę CAŁEJ serii. Wrażenia?

Perfekcyjny film. Uwielbiam jego powolne tempo i atmosferę tajemnicy w Derelictcie. Kiedyś nie uważałem go za nic wyjątkowego. Najwyraźniej do wszystkiego trzeba dorosnąć. Aż dziwne, że z takim materiałem wyjściowym Scott tak dokumentnie spierdolił Promka. SKAMIENIAŁE (jak można zapomnieć o tym detalu?!) szczątki bardzo niehumanoidalnego kosmity w dziwacznym statku. W jaki sposób się z tego przeskakuje do albinosów na sterydach?! Świetna, działająca na wyobraźnię produkcja. Szkoda tylko, że do finalnego produktu nie dostały się dwie rzeczy. Scena z odsłuchiwaniem sygnału z Derelicta (creepy as fuck) i ruchy Obcego z materiałów testowych (jeszcze bardziej creepy as fuck). Arcydzieło i tak.

10/10
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
[Obrazek: joao_ruas_alien.jpg]

Odpowiedz
Wygląda jak każdy film Blomkampa (oprócz hełmu Ripley, który jest fajny, ale idę o stówę, że okazałoby się, że to ona jest jockeyem i mamy jakiś paradoks czasowy - DUM DUM DUUUMMMMMM).

Odpowiedz
Blomkamp najwyrazniej nie jest fanem Alien 3

Helm Ripley wyglada spoko z przodu, tyl imo przekombinowany i silacy sie nie wiem na co. Nie wiem co Blomkamp kombinuje, mnie tam bardziej ciekawi helm bobika z Halo - kompletnie nie kreci mnie ta postac/seria, ale cos czuje, ze Blomkampa kusi taka robocizna.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Przeca Blomkamp miał kręcić Halo w produkcji Petera Jacksona, ale coś tam coś tam. Nakręcił w każdym razie tę reklamówkę:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e9PQC2hbc3Y[/youtube]

Odpowiedz
Nawet nie wiedzialem.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
to blomkampowe coś wygląda piekielnie intrygująco, o żesz w mordę jeża!!! O.o
loading podpis...

Odpowiedz
Gdyby utrzymać Aliena 3 jako jeden wielki koszmar w komorze kriogenicznej i kompletnie odciąć się od AR, to może coś by z tego było, ale musiałoby to ruszyć od zaraz bo Biehn i Weaver mają już swoje lata... Ciekawie wyglądałby przeskok urwania koszmaru Ripley , która budzi się bezpośrednio po skoku do gorącego ołowiu ( z Alienem w klacie ) w komorze z Hicksem i Newt :)

Odpowiedz
Alien i Prometeusz w czerni i bieli, złączone w jeden film pt. Derelict:

Odpowiedz
Sorry, this film doesn't exist.

I dobrze.:)

Odpowiedz
Rozpocząłem powolne powtarzanie filmów z Obcym przed kolejną katastrofą od Ridley'a Scotta. ;) Wczoraj, na pierwszy ogień poszedł Ósmy pasażer "Nostromo", którego tak jak większości filmów serii, nie widziałem od ponad 4 lat. Mój pierwszy seans na Blu-ray. :)

[Obrazek: alien-ambush-ripley.jpg]

Pierwsze co muszę skomentować to jedno z początkowych ujęć na statku, kiedy załoga się wybudza. Kamera podąża korytarzem, zatrzymuje się, drzwi się otwierają, kamera wjeżdża do pomieszczenia z załogą, za nią słychać dźwięk zamykających się drzwi. Czyli drzwi na statku otwierają się specjalnie dla kamery! XD Nie pamiętałem tego.

Druga sprawa to Oscary. Film był nominowany za najlepszą scenografię i najlepsze VFX. Za scenografię nie dostał, a - o zgrozo - ta jest WYBITNA i ponadczasowa. Nawet śmieszne z dzisiejszego punktu widzenia pomieszczenie pełne lampek do rozmów z matką wygląda fanie. Największe wrażenie robi oczywiście wygląd Obcego i wnętrze rozbitego statku. Tymczasem za najlepsze VFX film Oscara dostał, a efekty... strasznie się zestarzały. Nie pamiętałem, że aż tak. Wykonanie obcego, zarówno jako facehugger, jak i w finalnej formie, wciąż robią wrażenie, ale sceny w kosmosie, obrazy nakładane optycznie, miniatury - mocno trącą myszką. Widok wiszącego na lince Obcego pod statkiem kręcącym się na czarnym tle z namalowanymi białymi gwiazdkami, lub Asha atakującego Parkera (jego ręce!) potrafią zażenować/rozbawić. :/

No i to tyle jeśli chodzi o psioczenie. Reszta to wielkie kino sci-fi, stworzone z wyobraźnią, doskonale wyreżyserowane, z doskonałą muzyką Goldsmitha. Od pierwszej sceny w jadalnianym poznajemy bohaterów, bez zbędnych ekspozycji w tekstach, bez sztuczności, po prostu widzimy jak siedem osób, które się zna nie od dziś, je sobie posiłek i już po kilku minutach potrafimy powiedzieć jaka jest postać A lub postać B i jaki stosunek ma postać A do B lub B do C. To nie Hobbit, w którym przez trzy godziny śledzę losy bohaterów i pamiętam góra pięć imion krasnoludów z ekipy. Fabuła jest prosta, tempo powolne, co idealnie w tym przypadku pasuje, bo krok po kroku odkrywa przed postaciami i widzami przebieg rozwoju tytułowego Obcego. Bohaterowie są jacyś, bestia przerażająca, sceny, które mają straszyć wciąż działają. No po prostu świetny film, z niepowtarzalnym klimatem i atmosferą zagrożenia. Kiedyś trochę mi nie pasowały niektóre zachowania bohaterów (nieużywanie miotacza ognia, kiedy mogliby trafić Xenomorfa), ale teraz nie miałem z tym żadnego problemu, wydały mi się wręcza bardzo wiarygodne.

Na koniec dodam, że oglądałem oryginalną wersję z 1979 roku. Dir Cuta widziałem kilka lat temu na DVD i mi się nie spodobał. Nowe sceny nic nie wnosiły, a także brakowało mi tych, które Scott wyrzucił. Pierwsza wersja zdecydowanie lepsza, brakuje mi w niej tylko sceny, kiedy Lambert atakuje Ripley, bo ta nie chciała ich wpuścić na pokład!

Odpowiedz
Zacny fanowski trailer/edit. Po zwiastunie Covenant (który wacle nie był totalnie pozbawiony ładnych momentów), dobrze pokazuje jak cholernie klimatycznie nakręcony był ten film.

Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
(11-04-2017, 15:16)Phil napisał(a): https://www.facebook.com/events/1845134552474549/

Jestem! Alien w kinie? To będzie coś! :D

Odpowiedz
Dorośli (#noShade) użytkownicy forum na pewno pamiętają, że w 2003 roku dir cut Aliena był normalnie grany w kinach :)

Odpowiedz
(11-04-2017, 15:16)Phil napisał(a): https://www.facebook.com/events/1845134552474549/
Lecę!!!

(12-04-2017, 00:28)Mierzwiak napisał(a): Dorośli (#noShade) użytkownicy forum na pewno pamiętają, że w 2003 roku dir cut Aliena był normalnie grany w kinach :)
Kilka lat temu grali też w "Iluzjonie". Chyba całe 5 osób było na sali.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
A jakieś trzy lata temu leciał też mini maraton Aliena z Aliens :P

Odpowiedz
A to oni mają kopie do kin, czy po prostu z Blu Ray puszczają?

Odpowiedz
Aliena Dir Cut mają cyfrową kopię prawdopodobnie tę samą która była wyświetlana u nas hucznie przed premierą wypasionego wydania DVD a Aliens to była piękna cyfrowa  kopia 2K i chyba mój najlepszy seans tego filmu na wielkim ekranie.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon