Ankieta: Jak oceniasz "Alien: Covenant"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott
Moze pare lat temu jeszcze przed premiera Promka ekscytowalbym sie nowym filmem z Alienem. Niestety dziadzio Scott wystarczajaco obrzydzil mi ten swiat by nie czekac na nowy film.
W kinie pewnie sie pojawie ale bez oczekiwan. Jak wyjdzie gowno to najwyzej sie nie rozczaruje.
Jak narazie trailer wygladajacy bardzo przecietnie, nie zapowiadajacy nic co wbilo by w fotel, nic na co bym czekal podniecony. Szkoda.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
To wygląda jak typowy 80sowy slasher, a nie klasowy gotycki horror jakim był "Alien". Moze nie będzie tak źle, a tylko trailer zalatuje taką nędzą.

Popieram, że zdjęcia - zwłaszcza, że mamy do czynienia ze Scottem - nie powalają. Dla mnie Ridley zaliczył spory zjazd w kwestiach wizualnych właśnie wtedy, kiedy zaczął z nim współpracę (dla mnie Wolski to taka Hollywoodzka przeciętna), wtedy też przeszedł na cyfrę, więc jeszcze gorzej - te ujęcia z ręki to już w ogóle jak nie Ridley (WTF). Gorzej od "Prometeusza" chyba być nie może, ale ILE MOŻNA mielić w kółko te same wątki - alien, infekcja, statek, twarda babka, MEH.

Odpowiedz
(25-12-2016, 11:15)Mierzwiak napisał(a): Aha, Alien atakujący w scenie seksu pod prysznicem to coś czego spodziewałbym się po jakimś AvP:R, a nie twórcy oryginalnego Aliena, no ale i czasy, i ludzie się zmieniają.

To jest przede wszystkim poziom wypuszczanych seryjnie współczesnych horrorów dla nastolatków. Serii, typu Oszukać przeznaczenie albo Zły skręt. Tam też MUSZĄ być cycki i scena seksu przerwana atakiem mordercy. Jak widać obcy nie chce być gorszy i też lubi sobie popatrzeć na posokę spływającą po nagim, kobiecym ciele.

Odpowiedz
(25-12-2016, 11:15)Mierzwiak napisał(a): W serii o Obcym fajne jest to, że tam każdy film, nawet ten czwarty kupsztal, był zupełnie inny od poprzednich. I Prometeusz, choć związany z resztą bardzo luźno, się w to bardzo dobrze wpisywał a teraz pojawia się Covenant, który na pierwszy rzut oka wygląda jak... w sumie nie wiem co.

Wygląda jak próba przypodobania się fanom oryginału za wszelką cenę ;) Ten trailer to taki mini remake Obcego, nawet wykorzystali oryginalny dźwięk w scenie z facehuggerem :P Widać, że studio się już strasznie miota z tą serią.

(25-12-2016, 11:55)Albertino napisał(a): To wygląda jak typowy 80sowy slasher, a nie klasowy gotycki horror jakim był "Alien".

Z tym, że to miedzy innymi slasher "Teksańska Masakra..." był jedną z wielu inspiracji dla Scotta podczas produkcji Aliena... także za to bym ich nie krytykował. W tym aspekcie ten trailer akurat mi podoba.

Ale za wcześnie oceniać co z tego będzie. Ja jestem baaardzo sceptyczny.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Jak już zasugerowałem, jest to scena typowa dla 80-sowych slasherów, w których seks i flaki były głównym przysmakiem. Niby Alieny gdzieśtam wokół slasherów lawirowały, ale jednak były czymś zupełnie innym. Zdarzały się już kiepskie zwiastuny do dobrych filmów, ale nie sądzę abysmy mieli tym razem do czynienia z taką sytuacją. Ten film jeszcze bardziej napląta i jeszcze bardziej wkurzy fanów oryginalnej serii - oczywistym jest, że ten trailer więcej ukrywa niż pokazuje - nie ma śladu Inżynierów, ani starego Davida, a wiemy, że raczej będą.

Odpowiedz
(25-12-2016, 12:16)Albertino napisał(a): Jak już zasugerowałem, jest to scena typowa dla 80-sowych slasherów, w których seks i flaki były głównym przysmakiem. Niby Alieny gdzieśtam wokół slasherów lawirowały, ale jednak były czymś zupełnie innym.

Mi chodzi właśnie o to lawirowanie ;) Kolejni bohaterowie są wykańczani jeden po drugim a na koniec final girl wykańcza monstrum. To widzę w tym zwiastunie. Natomiast jeśli chodzi o scenę pod prysznicem. To ta faktycznie wygląda biednie. Jak z jakiegoś Requiem.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
(25-12-2016, 12:12)ernestbugaj napisał(a): To jest przede wszystkim poziom wypuszczanych seryjnie współczesnych horrorów dla nastolatków. Serii, typu Oszukać przeznaczenie albo Zły skręt.
Dokładnie ten poziom prezentuje AvP:R a że chciałem pozostać w tym samym kręgu tematycznym to padło na niego :) Ale racja, tam zamiast Aliena mógłby stać Jason i byłoby to samo.

Odpowiedz
Prometeusz 2: Teraz Mamy Karabiny. Do tego wizualnie słabo, szaro i sterylnie, plus ta nieszczęsna końcówka. Nie czuję się zachęcony.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Kiepsko to wygląda i pewnie takie się okaże. Meh.

Odpowiedz
Będą dobre jaja jak po obejrzeniu Alien Covenant  Prometeusz okaże się w miarę zjadliwym filmem :D
koronex1989

Odpowiedz
(25-12-2016, 11:02)Baretto napisał(a): bo Ridley wciąż potrafi nakręcić dobry film jak Marsjanin, ale potrafi tez nakręcić kompletne dno jakim jest jest Adwokat, lub średniaka Prometeusza.

To tylko dlatego, że "Adwokat" był filmem dla dorosłych. Stąd Ten dysonans poznawczy :D

Trailer taki se. Jeśli recenzje będą marne to nawet wizytę w kinie sobie daruję.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Trailery Prometeusza były lepsze. Poza tym daje się we znaki wałkowanie w kółko tych samych motywów, przynajmniej po zwiastunie tak to wygląda. No i czy naprawdę w tej serii ZAWSZE kobieta musi być główną bohaterką? Nie miałem nic przeciwko Ripley, ale po babeczce z AVP, Shaw z Promka naprawdę wolałbym dla odmiany raz zobaczyć w roli głównej faceta (choć wiadomo, że w horrorach straszenie kobiet wychodzi lepiej :P) w dodatku ta nowa wydaje się jakaś nijaka.

Ale w kinie jestem na 100%.

Odpowiedz
Przecież ta planeta wygląda całkiem jak widoczki z czołówki "Prometeusza". Łudziłem się, że może postawią na coś bardziej oryginalnego. No i z tym statkiem-rogalikiem to rzeczywiście mega słabe. Każda planeta ma własny egzemplarz. Ech...

Odpowiedz
ŁAŁ Niskobudżetowy rimejk Prometeusza z dodanym xenomorfem. Ale pewnie mogło być gorzej.

[Obrazek: 5576_5.jpg]
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Pred895 napisał(a):nie lepiej było nazwać to Dead Space i wywalić obcego z filmu ??

Żeby nic nie zarobić? Porąbało?

Odpowiedz
Trailer cienki. Odwrotnie niż w przypadku "Prometeusza", gdy pierwszy trailer urywał dupe i pobudzał wyobraźnie. Wniosek?

"Przymierze" będzie lepsze niż "Prometeusz", ha!

Odpowiedz
Cytat:No i z tym statkiem-rogalikiem to rzeczywiście mega słabe

A to nie jest ten rogal, co to nim Rapace i głowa Fassbendera odlecieli na końcu Promka?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Lepiej, żeby był.

Odpowiedz
Najbardziej wkurza mnie, że pewnie znajdą zwłoki Noomi Rapace, jej śmierć wyjaśni Fassbender (dam sobie przystawić twarz do otwartego jaja, że będzie grał tu Wszechwiedzącego Pana Ekspozycję) albo w najgorszym wypadku natkną się na nią w jakiejś zmutowanej formie. Naprawdę chciałem zobaczyć ciąg dalszy z jej udziałem, no ale to tylko pokazuje, że Ridley jest jak dzieciak który ma za dużo zabawek.

Odpowiedz
Akurat marny koniec dla postaci Rapace z mojej strony byłby mile widziany i w ogóle pasujący do serii - człowiek, któremu się wydaje, że może ot tak sobie sięgnąć po wyjaśnienie tajemnic wszechświata i dostający za to po dupie - bring it, Ridley!

PS. tylko żeby się nie okazało, że Shaw to space Jockey z Aliena ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon