Ankieta: Jak oceniasz "Alien: Covenant"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott
Nope, jest nas więcej. Kiedy ostatnio oglądałem Aliena, po prostu nie mogłem uwierzyć, że TO (ten wspaniały setting, tę dziwaczną postać) zmienili w coś tak nudnego i sztampowego, jak w Prometeuszu. Prometeusz jest jak gumowa, tania podróbka Aliena. Fan film. Gdyby w Covenant okazało się, że inżynierowie to rasa udająca space jockeyów, kradnąca ich technologię, po prostu kolejni ludzie, którzy się na nich natknęli - mógłbym jeszcze traktować to jako kanon. Ale obecnie? No way.

Odpowiedz
Przecież Space Jockey w "Alienie" nawet nie wygląda na coś, o czym można by pomyśleć "To człowiek w skafandrze". Do "Prometeusza" jakoś zmodyfikowali nieco ten design.

Ale ja akurat ze "Star Wars" mam podobnie. Mogę obejrzeć nową trylogię i mogę obejrzeć starą, ale za Chiny nie umiem traktować tych dwóch trylogii jako jedną całość, bo wtedy po prostu masa rzeczy się nie zgadza.

Odpowiedz
(27-12-2016, 07:08)military napisał(a): Tak bardzo byłem ciekawy, jak będzie wyglądać ich planeta - jak jakaś pokraczna wizja Gigera, może jak jedna wielka biomechaniczna skamielina?

Bo to będzie znowu nie TA planeta a na końcu ta Masterson (czy jak jej tam) poleci szukać TEJ planety. Możliwe, że tym razem nie tylko z głową Davida :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Zwiastun dość średni, ale fajnie, że to chociaż będzie Alien. Piszę to z perspektywy "Prometeusza". Na trailerze widać dużo elementów zaczerpniętych z "Ósmego pasażera" - ten film to na 100% będą odgrzewane kotlety. Tak czy siak czekam, ale wymagań nie mam żadnych.

Odpowiedz
Mnie powrót Aliena nie cieszy, bo o ile np. Vaderowi dało się przywrócić dawną chwałę i pokazać przy okazji coś nowego (bo takiej sceny z Vaderem w OT nie było), tak Alien jest już tak zajechany i odarty z jakiejkolwiek grozy, że tutaj tak łatwo może nie być. Co niby nowego można by tu pokazać, co oryginalnego, czego jeszcze w wykonaniu Aliena nie widzieliśmy? Przerywanie seksu pod prysznicem? Pewnie wrócą do Obcego czającego się w cieniu, w szybach wentylacyjnych, atakującego znienacka gdzieś z góry itp. Tylko że już to widzieliśmy.

Odpowiedz
Cytat:Co niby nowego można by tu pokazać, co oryginalnego, czego jeszcze w wykonaniu Aliena nie widzieliśmy?

Ewolucję w coś innego. W istotę myślącą? Kto powiedział, że wojownik musi być zakończeniem cyklu? Jajo -> facehugger -> chest burster -> wojownik -> co dalej?

Odpowiedz
Prawda. Będzie Obcy czający się w zakamarkach, ale już zupełnie bez efektu zaskoczenia. Nawet wątpię czy uda się zrobić horror.

Odpowiedz
@military

No właśnie, ewolucja. Drażni mnie ten notyw, bo z Aliena wiemy że to istota doskonała, nie wiem w co (i po co) taki Obcy miałby jeszcze ewoluować. No ale czemu nie, skoro Scott ma głęboko w dupie jakąkolwiek zgodność ze swoim oryginalnym filmem a sam Alien już dawno został rozmieniony na drobne, to mamy - jest sobie jakaś czarna mazia i w sumie to nie wiadomo o co chodzi, można z niej zrobić Aliena-nieAliena, w Prometeuszu żadnych jaj nie było, tutaj nagle są. A idźta w cholerę :)

Odpowiedz
Ja po prostu chciałbym zobaczyć coś nowego, a przy tym kreatywnego w tej serii. Obcy może mieć jeszcze miliard tajemnic. Nie pokazano jak buduje swoje gniazdo. Z dupy bierze ten śluz?:) Niby mało znaczący detal, ale MOŻNA pokazać coś nowego. Wystarczy chcieć. Oby tylko nie skończyło się na tym, że Alieny to chudzi Etiopczycy w skafandrach, a ich podłużna głowa kryje bardzo skomplikowane wodne bongo.

Odpowiedz
(27-12-2016, 15:43)Mierzwiak napisał(a): Drażni mnie ten notyw, bo z Aliena wiemy że to istota doskonała, nie wiem w co (i po co) taki Obcy miałby jeszcze ewoluować.

Problem w tym, że obcy jest istotą doskonałą tylko w pierwszym filmie. Gdzie mamy tajemniczy statek, gigantycznego space-jockeya i obcego o którym Ash udziela kilku mglistych informacji.
A później już mamy zgraje obcych rozwalanych taśmowo/hodowanych/mutowanych itd.
Cała tajemniczość pryska i zostaje nam tylko i wyłącznie dziki, krwiożerczy zwierzak. A już używanie go jako "broni" jest co najmniej śmieszne.
Jakbym chciał rozwalać jakąś planete/cywilizację to walnąłbym atomówką a nie bawił się w jakieś ewolucje/mutacje/facehuggery.

Wynikałoby z tego, że wszystkie filmy po części pierwszej są zbędne. No z mojego punktu widzenia tak :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Oczywiście masz rację, ale zobacz ile dobra w zamian za poświęcenie tajemniczości / doskonałości Aliena dał nam Cameron. Dlatego nie mam z tym najmniejszego problemu.

Odpowiedz
Fincher wrócił do tajemniczości i przebił wszystkich. Ridley: Make Alien Great Again!

Odpowiedz
(27-12-2016, 16:28)Mierzwiak napisał(a): Oczywiście masz rację, ale zobacz ile dobra w zamian za poświęcenie tajemniczości / doskonałości Aliena dał nam Cameron. Dlatego nie mam z tym najmniejszego problemu.
Z waszego ("Aliens" jest tu chyba bezdyskusyjnym arcydziełem) punktu widzenia może tak. Mi tam nie przeszkadza, bo to bardzo fajny oldschoolowy film. No ale jakimś hardcorowym fanem nie jestem.

(27-12-2016, 16:39)Mental napisał(a): Fincher wrócił do tajemniczości i przebił wszystkich. Ridley: Make Alien Great Again!

Nie lubię tego filmu niestety. Ma wszystkie cechy znakomitego filmu, ale cóż. To tylko kopia jedynki w sumie. Zamiast labiryntu na statku mamy labirynt w bazie.
Aczkolwiek pamiętam, że w kinie oglądało się to znakomicie. Szkoda, że nie można zrobić kinowej powtórki. Jedynka czasem gdzieś w jakimś "Iluzjonie" się zaplącze. Powtórek innych części nie pamiętam.

A tak na marginesie, bo już się trochę pogubiłem. Ten najnowszy Obcy to dzieje się przed jedynką czy po?

Odpowiedz
Cytat:nie można zrobić kinowej powtórki

W takim razie niech przemowa Dilona zmotywuje cię do powtórki w domu:

Odpowiedz
(27-12-2016, 15:31)Mierzwiak napisał(a): Co niby nowego można by tu pokazać, co oryginalnego, czego jeszcze w wykonaniu Aliena nie widzieliśmy?

W sumie nowe ale i tak nuda

->

https://naekranie.pl/aktualnosci/nowe-zdjecia-z-filmu-obcy-przymierze-opis-krwawych-scen-1520686
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(27-12-2016, 16:53)Dr Strangelove napisał(a):  Jedynka czasem gdzieś w jakimś "Iluzjonie" się zaplącze. Powtórek innych części nie pamiętam.

Dokładnie to samo kino - rzadko, ale bywa.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(27-12-2016, 17:12)Mental napisał(a):
Cytat:nie można zrobić kinowej powtórki

W takim razie niech przemowa Dilona zmotywuje cię do powtórki w domu:
No tak źle to nie jest jeszcze :)
Jeden z tych rzadkich przypadków, że choć do filmu mam mocno mieszane uczucia, to widziałem go ładnych parę razy.
No i pamiętam jak pół kina podskoczyło przy śmierci Tywina Lannistera :D

(27-12-2016, 19:59)Mefisto napisał(a):
(27-12-2016, 16:53)Dr Strangelove napisał(a):  Jedynka czasem gdzieś w jakimś "Iluzjonie" się zaplącze. Powtórek innych części nie pamiętam.

Dokładnie to samo kino - rzadko, ale bywa.
No to mam jakiegoś pecha, bo na pierwszą część to w ciągu ostatnich 5-8 lat to ze trzy razy chyba się udało wybrać. Aczkolwiek ostatnio była chyba jakaś wersja reżyserska ze zbędnymi scenami Dallasa w kokonie.
No cóż może Bóg poszczęści.

Odpowiedz
http://www.alien-covenant.com/news/alien-covenant-is-multi-layered-tale-about-mortality-immortality-says-ridley-scott

Mam nadzieję. ;) Nie samą walką z Xeno człowiek żyje... :)

Odpowiedz
Ta, a Prometeusz był filmem o poszukiwaniu boga :P

Odpowiedz
(27-12-2016, 21:25)Dr Strangelove napisał(a): No to mam jakiegoś pecha, bo na pierwszą część to w ciągu ostatnich 5-8 lat to ze trzy razy chyba się udało wybrać. 

Istnieje oczywiście możliwość, że kopia Aliens którą mieli w końcu im się zniszczyła totalnie, bo jak ostatni raz oglądałem już ładnych parę lat temu, to nie wyglądała najlepiej.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon