CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,509
Liczba wątków: 30
Obejrzałem pierwszy odcinek. Wspaniały serial. Będą SPOILERY ale pewnie i tak każdy ma to w dupie.
Nie mogę się zdecydować co najbardziej mnie zachwyciło:
* bieda rimejk "Aliena 1"
* ekipa półspecjalna dorosłych wysłana na ratunek
* ekipa półspecjalna dzieci wyslana na ratunek
* rozstrzał technologiczny statek/świat
* WYJEBANKO, że LECI NAM NA ŁEB ogromny statek. Gdzieś SPADNIE ale będziemy się martwić jak już spadnie :)
Przy czym niektóre z tych punktów można by logicznie wyjaśnić ale podejrzewam, że takowego nie będzie.
Czekam na drugi odcinek jak opętany kiełbasą krakowską.
PS: zapomniałem. Jak Wendy założyła se na plecy tę "katanę" to normalnie orgazm.
Takie COOL ujęcie było od tyłu.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
15-08-2025, 19:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2025, 19:20 przez shamar.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,895
Liczba wątków: 5
@samueel
Ale tu nie ma co przeboleć. Scenka jak scenka.
A sam serial ma wystarczająco problemów, że nie trzeba wymyślać kolejnych.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
15-08-2025, 19:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2025, 19:25 przez Dr Strangelove.)
Stały bywalec
Liczba postów: 3,094
Liczba wątków: 28
W ogóle to skąd ta katana? Bo to chyba po prostu jakiś nóż kuchenny czy co, po co komu katana w chałupie, zwłaszcza jak ma w praktyce niezniszczalne (prawie) ciało.
BTW bieda Zuckerberg z bieda Bezosem to też niezłe łby. Ten pierwszy wysyła na megatrudną i niebezpieczną misję warte pewnie miliardy prototypy technologii, bo tak i uj...
BTW a jak podoba się wam logo groźnej korporacji bieda Zuckera?
Moja mina gdy to zobaczyłem:
No i się pewnie powtórzę, ale kurde w tym całym Prodigy City to mają chyba tylko na służbie Rutkowski Patrol, w hełmach z l. 90-tych dwudziestego wieku. Po kiego grzyba im broń do tego rodzaju akcji. Ten statek od tak sobie pierdolnął w Ziemię i nic kurde, ale to nic go nie zauważyło poza wzrokiem jakiegoś gostka na dachu. Poza tym statek kosmiczny rozwala się w centrum i wbija się w budynek a ten sobie dalej kurde stoi? WTF man!?
W Star Trek Into Darkness pokazali jak robić takie sceny:
15-08-2025, 20:31
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
No bo, to jest tworzone przez ludzi, którzy mają w dupie wszystko poza swoim ego, tak samo powstawał akolita u disneya, chuj, że tylko jedna osoba w całej historii została zrodzona z mocy, macie tu murzyńskie bliźniaczki stworzone przez kosmiczne lesbijki i spierdalaj, chuj, że jedi w tym okresie byli najlepszą wersją zakonu, teraz są słabi, niepewni i po prostu źli i stul mordę.
Tak samo jest tutaj, autor kieruje się tym, co chce pokazać, nie tym czy ma to sens, czy pod względem nastroju jest poprawnie, tutaj każdy odcinek kończy się ponurem ujęciem, które ucina rockowa muzyczka.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
15-08-2025, 20:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2025, 20:38 przez marsgrey21.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,509
Liczba wątków: 30
(15-08-2025, 20:31)Scheckley napisał(a): W ogóle to skąd ta katana? Bo to chyba po prostu jakiś nóż kuchenny czy co, po co komu katana w chałupie, zwłaszcza jak ma w praktyce niezniszczalne (prawie) ciało.
]
Bo to strong female child android character Ellen Ripley alike.
Swoją drogą: Wendy i jej dzieci. A kto Piotrusiem? Ten wynalazca?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
15-08-2025, 20:53
PapaBoomer
Ten z brudnymi girami.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
15-08-2025, 20:54
Miss Avatara 2016
(15-08-2025, 20:31)Scheckley napisał(a): No i się pewnie powtórzę, ale kurde w tym całym Prodigy City to mają chyba tylko na służbie Rutkowski Patrol, w hełmach z l. 90-tych dwudziestego wieku.
No ale to przecież jest problem tego "uniwersum" od zawsze. Już od drugiego, legendarnego filmu papy Kameruna.
Po prostu nie zbudujesz konfliktu na zasadzie "Obcy zagrożeniem dla bardzo zaawansowanej cywilizacji", bo Obcy, to przy całej sympatii dla tego krwiożerczego stworka, tylko krwiożerczy stworek. Więc musisz kombinować jak koń pod górkę.
Najprościej robiąc z ludzi debili albo zatrzymując postęp technologiczny gdzie dajesz żołnierzy z karabinami, jakby się w tej dziedzinie nic nie zmieniło przez 150-200 lat.
Równie komiczna jest ta ciągłą fascynacja Obcym czy to korporacji czy to miliard-letniej cywilizacji Inżynierów, jakby to był jakiś święty Graal, a to jest tylko krwiożerczy stworek.
I ten bieda-serial robi to samo co praktycznie każdy film w tej serii.
PS. To nawet budzi mój szacunek, że najebano tyle filmów w tym temacie na przestrzeni lat :D
15-08-2025, 21:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2025, 21:39 przez Dr Strangelove.)
PapaBoomer
Moim zdaniem w oryginalnej serii sobie radzili, dla przykładu Alien 3, wrócili do jednego obcego, dostaliśmy bardzo nietypowy setting, postacie, konflikty i to wystarczyło moim zdaniem.
Obcy, Star Wars, Terminator, wszystkie te elementy z każdej z tych serii to tylko tło, jak nie masz historii do opowiedzenia, postaci do przedstawienia no to chuj, leżysz.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
15-08-2025, 21:41
Miss Avatara 2016
No bo trójka to kopia jedynki i w sumie jedyny sensowny schemat. Dajesz Obcego, jakiś labirynt, jakichś biedaków, żeby miał kogo mordować i jedziesz. Jak będą dobrzy aktorzy, klimat, scenografia i zdjęcia, to Ci wyjdzie przynajmniej przyzwoite filmidło.
Można to uniwersum rozszerzać, ale wtedy Obcy po prostu przestaje być potrzebny, a wręcz staje się zbędnym balastem i zostaje s-f bez Obcego, czyli jakieś tam s-f :)
15-08-2025, 21:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2025, 21:50 przez Dr Strangelove.)
PapaBoomer
Nie powiedziałbym, że kopia, oba filmy to isolation horror, ale tematy przewodnie są inne, jedynka to straight up survival, walka z nieznanym, w trójce wszystko jest o wiele bardziej symboliczne, poświęcenie, walka o przegraną sprawę, odkupienie, jest podobne tło, ale zupełnie inny film.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
15-08-2025, 22:17
Stały bywalec
No mi to nie pasuje, bo w trylogii akcja rozgrywała się po prostu na kosmiczych zadupiach i miało to sens. Kosmiczni tirowcy, oddziałek do sprzątania robali mający się za elitę, więźniowie itp. Na dobrą sprawę scenariusz Gibsona do trzeciej części znacznie poszerzył te uniwersum. Plus nigdy nie widzieliśmy w nim akcji na Ziemi (nie liczę tutaj książek i filmów), a tutaj ta Ziemia okazuje się sumie mało ciekawa. Jakaś hawajska wyspa i Bangkok/Los Angeles plus ta ekspozycja o korporacjach rodem z "Mutant Chronicles"...
marsgrey21 trafnie porównał ten serial do starwarsowego Akolity, po prostu czegoś tu brakuje a xeno przypomina karalucha.
15-08-2025, 23:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2025, 23:15 przez Scheckley.)
Agent Putina
Liczba postów: 4,404
Liczba wątków: 21
Scheckley napisał(a):a xeno przypomina karalucha.
O to tak jak w pewnym skądinąd popularnym filmie który na zawsze wypaczył serię i gdzie organizmy doskonałe można rozjechać samochodem jak Fafika sąsiada.
(nigdy nie rozjechałem psa sąsiada samochodem, nie mam prawa jazdy a sąsiad ma dwa koty)
Cały ten serial wygląda jak Some Random Superficially SF Shit (Featuring Xenomorph From Alien: Romulus).
15-08-2025, 23:16
Stały bywalec
raczej special guest star :P
15-08-2025, 23:24
PapaBoomer
Gdyby wyciąć z tych dwóch odcinków xenomorpha i ujęcia przywodzące na myśl wnętrze nostromo, to równie dobrze możnaby ten serial nazwać Ghost in the Shell 2120 i nic się nie zmienia, bo całość prezentuje się jak generyczny serial sci-fi.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
15-08-2025, 23:24
Stały bywalec
Liczba postów: 1,236
(15-08-2025, 21:15)Dr Strangelove napisał(a): (15-08-2025, 20:31)Scheckley napisał(a): No i się pewnie powtórzę, ale kurde w tym całym Prodigy City to mają chyba tylko na służbie Rutkowski Patrol, w hełmach z l. 90-tych dwudziestego wieku.
No ale to przecież jest problem tego "uniwersum" od zawsze. Już od drugiego, legendarnego filmu papy Kameruna.
Obcy jest groźny tylko wtedy, gdy występuje w dużych ilościach, albo gdy jego przeciwnikami są nieuzbrojeni ludzie. Kamerun dosłownie odebrał żołnierzom broń, aby zwiększyć u widza poczucie zagrożenia.
15-08-2025, 23:26
Miss Avatara 2016
(15-08-2025, 23:16)Paszczak napisał(a): O to tak jak w pewnym skądinąd popularnym filmie który na zawsze wypaczył serię i gdzie organizmy doskonałe można rozjechać samochodem jak Fafika sąsiada.
Wracacie mi wiarę w ludzi towarzyszu Paszczak.
To jakby wśród ludzi spotkać człowieka :)
15-08-2025, 23:26
Stały bywalec
Dobrze, że na Nostromo nie mieli auta :P
15-08-2025, 23:29
Agent Putina
marsgrey21 napisał(a):równie dobrze możnaby ten serial nazwać Ghost in the Shell 2120 i nic się nie zmienia, bo całość prezentuje się jak generyczny serial sci-fi.
Zastanawiałem się przez chwilę z czym kojarzy mi się Ipodowo przezroczysta estetyka Prodigy Island (przy okazji, tak Hewley tłumaczy różnice technologiczne między Maginotem a wyspą, "osobistą estetyką korporacji", lol).
I nagle naszło mnie. Westworld Sezon 3.
15-08-2025, 23:31
Miss Avatara 2016
No i jest jeszcze jedna kwestia. W całym tym bieda-uniwersum co jakiś czas dostawaliśmy ostrzeżenia o apokalipsie jaka wydarzy się na Ziemi jeśli choć jeden Obcy się tam pojawi. Rozumiem, że to będzie ostatni rozdział tej sagi i ten karaluch wyeliminuje całą ludzkość?
Albo też pokaże, że poprzednie odcinki tej sagi straszyły nas na wyrost?
15-08-2025, 23:42
Agent Putina
Tak. Znaczy, to pierwsze. Hewley planuje serial na 5 sezonów. To dokładnie tyle ile jest megakorporacji w jego uniwersum. Czyli co sezon Xeno będzie odjebywał jedną korporację. W piątym sezonie kapitalizm upadnie i nieposkromiony komunizm przejmie władzę nad światem doprowadzając ludzkość do zagłady.
15-08-2025, 23:54
|