Cytat:Zapamiętałem tę pozycję jako ścierwo niewiele lepsze od pierwszej części.
Dziwne, bo może jej conajwyżej podeszwy pucować.
03-10-2014, 14:25
|
Aliens vs. Predator - Requiem (AVP2)
|
Cytat:Zapamiętałem tę pozycję jako ścierwo niewiele lepsze od pierwszej części. Dziwne, bo może jej conajwyżej podeszwy pucować. 03-10-2014, 14:25
Powtórka po latach. I wciąż nie wiem, co ludzie mają do tego filmu. "Problemy chłopaka od pizzy vs predator", jak napisal Phil - równie dobrze Alien to problemy ciapowatego mechanika który nie dostanie premii vs obcy. Film jest całkiem konkretnie napisany (na pewno o niebo lepiej niż pierwsze AVP - nie ma aż tak żenujących dialogów ani doprowadzenia do sytuacji, gdzie na placu boju pozostaje tylko jedna, nudna w ciul bohaterka), pięknie nakręcony (wiem, wiem - jest za ciemny, ale same kadry są ustawione fenomenalnie), szybki, ładnie nabiera tempa, nie gwałci mitologii aliena jak AVP, jest wystarczająco dobrze zagrany, ma najlepszego predatora ze wszystkich filmów o nim... On jest po prostu dobry.
Naprawdę nie wiem, czego ludzie oczekiwali, jakich bohaterów by chcieli, żeby ich zdaniem film był "wierny serii". Znowu bandy marines? Znaczy powtórka z najgorszej części trylogii Aliena? Co jeszcze w tym temacie można powiedzieć? Marines byli w Aliens i Predatorze. Nie było jeszcze za to inwazji na zwykłe miasto - i dobrze, że pokazali coś, czego jeszcze nie było. A pokazali to, przy okazji, bardzo ładnie, i ten stosunkowo tani film ma niezłą skalę - bo sprytnie korzysta z ograniczonych środków. Większość jatki z gwardią narodową tylko słychać z radia - budżet maleje, a wrażenie jest. Tak samo zrobił zresztą Cameron ze sceną z automatycznymi działkami. Największy problem tego filmu (poza zjebanym kontrastem) to nawiązania do innych części. Jest ich zdecydowanie za dużo, tak samo zresztą jak we wszystkich filmach alienopodobnych po trójce. Kolejni twórcy boją się zrobić coś własnego, tylko jadą na motywach, które już były i już są lubiane. Słabe to na dłuższą metę, choć lepsze niż Prometeusz i AVP razem wzięte. A może lepsze także niż A:R. 7+/10 28-12-2015, 20:46
Zgadzam się z militarym. Mam podobne zarzuty co military i w zasadzie podoba mi się to samo. Dla mnie największym zarzutem jest własnie ciemność w kadrach.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 28-12-2015, 22:12
Danuśka wiadomo, kosmici atakują! +5 do oceny.
--- Gówno totalne i zero absolutne. Jedyny film alienopredatoropromkowy którego nie kupiłem na blu-ray (choć miałem okazję kupić za 20 zeta). Dobrze że o tzw reżyserach tego ścierwa już dawno słuch zaginął :P Alien, Aliens, Alien 3 - 10/10 Predator, Predator 2 - 9/10 Alien Resurrection, Predators - 7/10 AVP - 6/10 Prometheus - 5/10 AVP - R 1/10, plusów nie stwierdzono, tzn może i byłyby nimi wizualia, ale niestety nic nie widać. 28-12-2015, 23:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2015, 00:07 przez Gieferg.) (28-12-2015, 20:46)military napisał(a): (wiem, wiem - jest za ciemny, ale same kadry są ustawione fenomenalnie) jak już wspominałem multum razy, wszędzie, ja nie wiem dlaczego ten film oficjalnie jest taki CIEMNY kiedy jego screener miał normalny obraz...
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 29-12-2015, 00:32
Tak, też pamiętam screenera który wyglądał świetnie.
Wyjaśnienie z AVPGalaxy: "I spoke to Colin Strause about this last year and he claims Fox refused to let them touch the DVD/Blu-Ray at all. They said the west coast prints were fine but the east coast prints were dark. So they wanted to make the movie brighter but found out after they got the Blu-Ray from Fox, that the studio had made the movie a lot darker. They never had any say about it". 29-12-2015, 07:21
W sumie niczego to nie wyjaśnia :)
Ja tam chyba mam ciągle DOBRĄ wersję więc... ;)
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 29-12-2015, 14:13
No jak to nie wyjaśnia? Część printów wyszła źle, pewnie ze względu na jakiś błąd w procesie produkcyjnym, a do zrobienia blu-raya wykorzystali właśnie jeden z tych printów, bo studio miało film w dupie.
29-12-2015, 14:32
Tylko że ten film pochodzi z cyfrowego mastera w 2K, który posłużył za źródło dla wydania Blu-ray.
O ile ktoś nie skopał czegoś w trakcie tworzenia wersji na BD, to płytka odzwierciedla oryginalny wygląd filmu. Tyle. PS. Narzekaj na współczesne blockbustery. Pisz jak dobre jest AVPR. LULZ :) 29-12-2015, 15:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2015, 15:12 przez Mierzwiak.) (29-12-2015, 14:32)military napisał(a): Część printów wyszła źle, pewnie ze względu na jakiś błąd w procesie produkcyjnym, a do zrobienia blu-raya wykorzystali właśnie jeden z tych printów, bo studio miało film w dupie. Ale to nie wyjaśnia czemu nie naprawiono tego później - można mieć aż tak wyjebane na własną produkcję, że później zwalone kopie lądują na płytach i w telewizji? A w kinach, u nas, jaka była wersja? Też taka ciemna? Poza tym - TVN puszcza też takie zryte (choć nie tak bardzo) wersje "Thora 1" i jeszcze czegoś z Marvela - gdzie w scenach nocnych niewiele widać.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 29-12-2015, 18:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2015, 18:37 przez shamar.)
Thor na DVD też ma tak ciemne sceny nocne. Widać można mieć w dupie własny film.:)
29-12-2015, 18:38
Na AVPR byłem w kinie i pamiętam, że między innymi zbyt ciemny obraz rozpieprzył mi seans.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
05-01-2016, 16:54
Tradycyjnie, fotka z filmu:
![]() Wczoraj obejrzałem to drugi raz w całości (pierwszy był prawie 9 lat temu, potem może ze dwa razy widziałem jakieś urywki, gdy brzdąkało na Polsacie w trakcie robienia czegoś innego, lub gdy bracia oglądali) i nie potrafię wyjść z podziwu, jak bardzo zły jest to film. "Film" to zresztą nadużycie, bo to przecież fan-film, w którym więcej jest smaczków dla fanów i odniesień do Aliens oraz Predatora, niż fabuły i dobrych scen akcji, na które zresztą twórcom ewidentnie zabrakło kasy. Albo są kręcone i montowane tak, że gówno widać, albo kadry są tak ciemne, że gówno widać (finał na terenie szpitala!). A najgorsze w tym gniocie są postacie i to jak relacje między nimi i dialogi napisano. TRA-GE-DIA! Do tej pory nie wiem kto był tutaj głównym bohaterem - ten pozbawiony charyzmy Dallas (of course), który wrócił po trzech latach odsiadki? Ta żółnierka mająca robić za Ripley? Braga z Szybkich i wściekłych? Kij wie, jedyną postacią, która mnie tu interesowała, którą w miarę polubiłem i której kibicowałem, to blond-lasia, bo miała bardzo fajny tyłek i nie leciała na hajs, tylko rzuciła szkolnego cwaniaka, dla chłopaka, który musi dorabiać w pizzerii. Niestety, scenarzyści-kretyni ją uśmiercili. :P Nie chcę się rozpisywać, więc będzie krótko - to tani, głupi (matko, to co wyprawiają tutaj mieszkańcy, to jak szybko eskaluje w miasteczku fala obcych, to co wyprawia tutaj Predator!), pełen bezsensownych uproszczeń scenariuszowych, robiący z wszystkiego mięso armatnie, fatalnie wyreżyserowany, beznadziejny horror. Zapamiętać: Więcej nie tykać! 14-04-2017, 10:16
Co by o tym filmie nie mówić, to te reklamy miał zajebiste:
W ogóle powinni to pociągnąć, w formie jakiegoś sitcomu najlepiej :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
12-09-2024, 12:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2024, 12:56 przez slepy51.)
Pamiętam jak kolega w licku poprosił mnie, bym ściągnął z emula AvP2. I ściągnąłem wersję z lektorem. Jak okazało się to był lektor robiony IVONĄ i kolega miał z tego bekę. Nigdy nie miałem czasu, by zobaczyć aż do teraz. Słyszałem o złych opiniach odkąd mam stałe łącze, więc nie nastawiałem na coś wybitnego. Więc seans nie był bolesny.
W zasadzie to bardziej coś na DVD. Ile razy widzieliście tą fabułę? Na jakieś małomiasteczkowe zadupie trafia coś nadnaturalnego; potem wkracza wojsko mające własną agendę. Co do wątku ludzkiego mamy perypetie młodego dostawcy, który musi walczyć o jakąś cizię z Fredem z Scooby'ego-Doo. Nawet groza kosmitów taka nudna. Z drugiej strony bracia reżyserzy postawili na więcej okrucieństwa względem jedynki (której dawno nie oglądałem, ale nie chce mi się weryfikować oceny) - nie kryje się z krwistością i nawet dzieci nie oszczędza. Psów też chyba nie, bo wilczur bezdomnych więcej się nie pojawia. I myśliwych pokazał jako normalnych i dającym się współczuć (tych ziemskich oczywiście, bo Yaujta to dewizowcy i nie zasługują na szacunek). i wzięło mnie z zaskoczenia, gdy Druga połowa to już siekanina z beznadziejną końcówką. I ja nie wiem, czemu w tych hollywoodzkich filmach rząd/wojsko jak jest większy problem, to bez wahania decydują zrzucić atomówkę. Że Rosja by to zrobiła, to rozumiem... ale USA? Pomijam, że taki scenariusz by wypalił, to opinia publiczna byłaby więcej niż wzburzona, a osoba decyzyjna mogła by pożegnać się z karierą. Chwali się tradycyjnie robione xenomorfy. Co się nie chwali to CGI facehuggery i w ogóle sceny pozaziemskie zalatują grą komputerową. I Predalien beznadziejny i nie zapada w pamięć jak inne odmiany standardowego Xenomorpha. Najlepsze są sceny z Predatorem, gdzie w końcu jest jakiś zawodowiec. W ogóle nie tylko ja bym obejrzał taki film z perspektywy Preda z dawkowymi dialogami ludzkiego mięsa armatniego. Przynajmniej nic nie próbowali udziwniać mitologii jak późniejsze odsłony z obu franczyz. 4/10 (24-01-2011, 00:51)Anielski_Pyl napisał(a): Nie ma scenariusza, nie ma aktorów, klimat podchodzi pod parodię filmów o obcym. A najlepsze, że bracia Strause zamiast reżyserować, bawią się odwołaniami do Aliens i Predatora 2. Nie ma bata: 1/10. Ich najnowsze dzieło, to "inwazyjne s-f", to z pewnością ich ostatnia przygoda z kinem. No chyba że skumają się z Uwe Boll'em ;)Z ciekawości wszedłem na ich Wikipedię i faktycznie Skyline to był ich ostatni film :). I aż szok, że temat ma 55 stron :O. Widać, że to forum ma swoje czasy świetności za sobą. 27-09-2024, 22:52 (27-09-2024, 22:52)OGPUEE napisał(a): I ja nie wiem, czemu w tych hollywoodzkich filmach rząd/wojsko jak jest większy problem, to bez wahania decydują zrzucić atomówkę. Że Rosja by to zrobiła, to rozumiem... ale USA? Film widzialem raz, w kinie i poza ogolnym zarysem fabuly i faktem, ze film byl do dupy to niewiele pamietam, ale patrzac, ze ten film nawiazaniami i cytatami stoi to moze chodzilo o to, zeby w koncu byla okazja uzyc atomice na obcych? Natomiast co do uzywania atomic przez wojsko to w sumie nie pamietam, zeby to byla jakas norma, ale kino XXI wieku to dla mnie ulamki wiedzy, jezeli porownac do kina lat 70-90. Pamietam zreszta, ze w takim ID4 atomica to zlo ostateczne, gdzie nie chciano jej uzyc przeciwko obcym, nawet wtedy gdy szaraki w zasadzie znukowaly najwieksze amerykanskie miasta.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
27-09-2024, 23:02 (27-09-2024, 22:52)OGPUEE napisał(a): Przynajmniej nic nie próbowali udziwniać mitologii jak późniejsze odsłony z obu franczyz. Rzeczywiście nie pamiętasz jedynki bo tam okazało się, że Predy "zbudowały" piramidy ;) A w dwójce masz przecież, że alieny były na Ziemi już przed wydarzeniami z "Alien". A ja tam lubię ten film bardziej niż Promka, Covenant. W sensie jak leci to se leci.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 28-09-2024, 00:17 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Predator 2 | Anonymous | 280 | 55,957 |
04-06-2026, 16:32 Ostatni post: Scheckley |
|
| The Predator (2018) reż. Shane Black | Proteus | 572 | 77,520 |
23-02-2026, 17:11 Ostatni post: shamar |
|
| Predator | Anonymous | 716 | 102,567 |
17-01-2026, 13:28 Ostatni post: Bucho |