Aliens vs. Predator - Requiem (AVP2)
Cytat:Też nie podoba mi się pomysł Predaliena, ale tłumaczyć go można tak, że Pred, jako supermeganapakowany kosmita jadący pewnie na jakichś sterydach, ma na tyle silny organizm, że jakieś jego elementy mogły wywrzeć wpływ na rozwój aliena.

Wytłumaczenie jest o wiele prostsze: Obcy, adaptując się do środowiska, w którym przyjdzie mu żyć (bo żyje w nim jego gospodarz) przejmuje cechy budowy (a nawet zachowania) żywiciela, co zostało oficjalnie potwierdzone wraz z tzw. "Dog-Alienem" (fani naprawdę tak go nazywają) w trzeciej części sagi, który chodzi na czterech nogach i gryzie swoje ofiary, jak pies.

Osobiście zdecydowanie wolę to wytłumaczenie niż trzymanie się tylko jednej formy, odbiera to dla mnie nieco wiarygodności - tak Obca forma życia, a budowa ciała zupełnie ludzka (Predator jest bardziej ludzki, można mu to wybaczyć, no i to jednak inna klasa filmu)? Wersja z upodabnianiem się do "rodzica" jest o wiele bardziej prawdopodobna i dodaje Alienowi tajemniczości i poczucia nadnaturalności. Oczywiście łatwo wpaść tu w śmieszność, tak jak to się stało ze słynną serią zabawek Kennera (takie perełki jak Obcy-Skorpion, Obcy-Goryl czy Obcy-Krab).

Co do tego, czy Predalien (termin używany tylko do łatwiejszego oznaczenia, o czym mówimy, to nie żadna hybryda, tylko trochę inaczej zbudowany Obcy) powinien mieć dredy czy nie, zdania są podzielone, ale większość z tych, którzy widzieli trailer zgadza się, że design jest słaby i nowy potwór wygląda dość śmiesznie.

Takie małe sprostowanie.

Odpowiedz
Obcy-Goryl - to chcialbym zobaczyc :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Irritator napisał(a):Wytłumaczenie jest o wiele prostsze: Obcy, adaptując się do środowiska, w którym przyjdzie mu żyć (bo żyje w nim jego gospodarz) przejmuje cechy budowy (a nawet zachowania) żywiciela
To co piszesz nie ma najmniejszego sensu, bo człowiek i pies żyją w tym samym środowisku.

Odpowiedz
Obcy o tym nie wie, po prostu przejmuje cechy nosiciela.
get ready for suprise...

Odpowiedz
Taaa, zwłaszcza wołu w A3 :lol: (wersja z psem jest absurdalna - nie uznaję jej :P)

Odpowiedz
Dr_Bakier napisał(a):Obcy o tym nie wie, po prostu przejmuje cechy nosiciela.
Ale ja nie odpisałem Obcemu, tylko koledze który napisał o środowisku życia nosiciela.

Odpowiedz
Cytat: To co piszesz nie ma najmniejszego sensu, bo człowiek i pies żyją w tym samym środowisku.

...

To jedynie psy i ludzie żyją we wszechświecie? Obcy jest przystosowany do bardzo różnych gospodarzy - jako przykład z sagi można podać Space Jockey'a, z AvP - Predatora.

Dr Bakier dobrze mówi.

Cytat:Taaa, zwłaszcza wołu w A3 Laughing (wersja z psem jest absurdalna - nie uznaję jej Razz)

To właśnie wół bardziej komplikuje sprawę - nie dość że Obcy sie rozwija w od jakiegoś czasu martwym żywicielu, to jeszcze jest zwinniejszy, agresywniejszy i szybszy od "ludzkiego" Obcego, chociaż jego gospodarzem jest wielkie, powolne zwierzę. Co jest wg. ciebie nie tak w wersji z psem? Pomijając za duży rozmiar chestburstera, ale to drobny błąd.

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Obcy-Goryl - to chcialbym zobaczyc :)

Hello:)
[Obrazek: gorillala9.jpg]

Odpowiedz
http://www.toyarchive.com/Aliens/Toys/AliensFigures.html - tu macie więcej.

Cytat:To właśnie wół bardziej komplikuje sprawę - nie dość że Obcy sie rozwija w od jakiegoś czasu martwym żywicielu, to jeszcze jest zwinniejszy, agresywniejszy i szybszy od "ludzkiego" Obcego, chociaż jego gospodarzem jest wielkie, powolne zwierzę.

Dobrze, że nie wyglądał tak. ;)

[Obrazek: BullRepaintLoose1b.jpg]

Zastanawia mnie jak wygląda "pierwotny" Alien i z czego wylazł pierwszy.

Odpowiedz
hmm...spójrz na Gigera - odpowiedź gotowa :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat:To właśnie wół bardziej komplikuje sprawę - nie dość że Obcy sie rozwija w od jakiegoś czasu martwym żywicielu, to jeszcze jest zwinniejszy, agresywniejszy i szybszy od "ludzkiego" Obcego, chociaż jego gospodarzem jest wielkie, powolne zwierzę.

Rozwija się wenątrz, bo ma wystarczająco pożywienia żeby nie wyłazić, co wyjasnia brak chestburstera - on tam był, tylko wyszedł dopiero po osiągnięciu kolejnego stadium, a wół zdechł bo Alien wyżerał go od środka. A to że Obcy w niczym tego wołu nie przypomina, świadczy o tym, że niczego od nosiciela nie przejmuje, a jest po prostu osobnikiem o innej funkcji stąd różnice. Jeszcze jeden argument przeciw teorii przejmowania genów - Alien w A3 nie ma na plecach wypustek. Dlaczego? Przecież to nie cecha nosiciela (człowiek nie różni się od psa/wołu takimi wypustkami na plecach :P ) wiec czemu ich nie ma, skoro różnice podobno wynikają z innego nosiciela? Ponieważ NIE WYNIKAJĄ z innego nosiciela :P Alien w A3 to coś w rodzaju niańki/opiekuna/strażnika młodej królowej, mający służyć pomocą w założeniu nowego gniazda i chronić królową. To nie jest regularny wojownik jakich mielismy w A1 & A2. Stąd różnica.

Irritator napisał(a):Co jest wg. ciebie nie tak w wersji z psem? Pomijając za duży rozmiar chestburstera, ale to drobny błąd.

Pominięcie chestburstera nie ma sensu przy nosicielu tej wielkości. Jak on się z tego psa wykluł? zrzucił skórę psa i już był pod nią świeżutki alien? a pies żył z czymś tej wielkości wewnątrz? WTF?

Zresztą wół był pierwotną wersją (jest w nowelizacji, pierwotnie miał być wół, potem zmieniono na psa, stąd wniosek, że twórcy nie mieli raczej od począrku zamysłu z przejmowaniem genów), a z wołem ten alien nie ma nic wspólnego, a że dla mnie tylko wersja specjalna sie liczy - stąd twardo stoję przy wersji, że Alien niczego od nosiciela nie przejmuje (a ponieważ uznaję tylko trzy pierwsze częsci to nie mam problemu z jakimiś mutantami z A:R). Problem tylko w tym, że twórcy kolejnych filmów uczepili się tej durnej koncepcji (jej głupotę bardzo ładnie podkreślają zamieszczone powyżej zdjęcia) no i mamy bezsensonwego predaliena z dreadami :?

Odpowiedz
scena z psem była dobra, ale scena z wołem jest genialna.

Odpowiedz
Teraz również tak uważam.

Odpowiedz
Gieferg - No, to już sobie każdy tłumaczy jak chce. Argumenty na poparcie obu teorii się znajdą. Choćby fakt, że psy nie mają gruczołów potowych, co może mieć związek z brakiem rur na plecach u runnera.

Osobiście zdecydowanie wolę wersję z psem, a pomysł, że Alien z natury ma ręce i nogi, chociaż powinien być istotą kompletnie obcą, uważam za idiotyczny i psujący efekt obcości. No ale każdemu co mu pasuje. Dodam tylko, że za kanon przyjęło się uważać wersje specjalne filmów tylko jeśli nie zaprzeczają wersjom kinowym. Co oczywiście nie znaczy, że nie możecie sobie osobiście wymyślać alternatywnych rozwiązań i uznawać lub nie co wam się podoba.

Cytat:Zastanawia mnie jak wygląda "pierwotny" Alien

Strzelam, że może jak coś koło wielkiego czarnego penisa.

Odpowiedz
Irritator napisał(a):Gieferg - No, to już sobie każdy tłumaczy jak chce. Argumenty na poparcie obu teorii się znajdą. Choćby fakt, że psy nie mają gruczołów potowych, co może mieć związek z brakiem rur na plecach u runnera.

To rury są gruczołami potowymi? Alien się przez nie poci? :D Widziałem już różne teorie - że one służą do oddychania, że ma tam mózg itp., ale gruczoły potowe to najbardziej odjechany pomysł na świecie!

Też uważam, że alieny różnią się wyglądem ze względu na funkcję, a nie na nosiciela. Bo jeśli nie mam racji, to alien ze space jockeya miałby z 5 metrów wysokości - jak w komiksie Anioły Apokalipsy - a to już jest bzdura. Zresztą rozmiar otworu na klacie kosmity nie wskazuje na to, by alien był większy niż standardowy osobnik.

Odpowiedz
Tez wlasnie chcialem spytac co maja gruczoly potowe do rur na plecach :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Irritator napisał(a):Gieferg - No, to już sobie każdy tłumaczy jak chce. Argumenty na poparcie obu teorii się znajdą. Choćby fakt, że psy nie mają gruczołów potowych, co może mieć związek z brakiem rur na plecach u runnera.
:shock: :lol:

Cytat:Osobiście zdecydowanie wolę wersję z psem, a pomysł, że Alien z natury ma ręce i nogi, chociaż powinien być istotą kompletnie obcą, uważam za idiotyczny i psujący efekt obcości.
Wiec Predator tym bardziej jest idiotyczny.
Wersja z psem jest zwyczajnie głupia i nielogiczna ale co kto woli.

Dla mnie idiotyczny jest pomysł z przejmowaniem genów. Alien to wg mnie stworzenie niemal doskonałe, któremu nic po genach dużo słabszych stworzeń.

Odpowiedz
Mi też sie nie podoba motyw asymilacji DNA, różnice w wyglądzie obcych można wytłumaczyć bez tego, choćby na zasadzie mrowiska: W 1 był wojownik z gładkim łbem, w 2 były robotnice z "żebrowaną" głową a w trójce zwinny obcy którego celem była ochrona królowej, tak bym to widział. Przejmowanie DNA jest idiotyzmem ale twórcy wprowadzili to do kanonu już pod koniec AVP i w całym AVP pod postacią predaliena, mówi się trudno, taki lajf:)
Co do wyjścia z wołu, ta scena nie znalazła się w ostatecznej wersji filmu więc można ją rozpatrywać tylko jako ciekawostkę. Inne pomysły też poległy w ten sposób, niektóre były niezle, np: większy facehugger mogący złożyć więcej niż jeden zarodek, niektóre zaś były głupie.
get ready for suprise...

Odpowiedz
Cytat:To rury są gruczołami potowymi? Alien się przez nie poci? Very Happy Widziałem już różne teorie - że one służą do oddychania, że ma tam mózg itp., ale gruczoły potowe to najbardziej odjechany pomysł na świecie!

Nie gruczoły potowe, tylko właśnie ich "zmutowanie" i spaczenie, które może służyć do czegoś zupełnie innego. Obcy przecież deformuje cechy nosiciela (6 palców zamiast 5).

Cytat:Też uważam, że alieny różnią się wyglądem ze względu na funkcję, a nie na nosiciela.

Cytat:różnice w wyglądzie obcych można wytłumaczyć bez tego, choćby na zasadzie mrowiska

Nienawidzę traktowania Obcych jako przerośniętych mrówek i dlatego nigdy nie przyjmę takiego wytłumaczenia. Ale oczywiście ma ono jakiś sens.

Cytat:Wersja z psem jest zwyczajnie głupia i nielogiczna ale co kto woli.

Dlaczego? Jak do tej pory zamiast argumentów słyszę tylko, że jest idiotyczna. Zauważ, że nie odrzucam twojego wyjaśnienia kompletnie, tylko mniej mi odpowiadającego i mniej prawdopodobnego 'naukowo'. Fajnie by było gdybyś zamiast stwierdzać ze moja wersja jest debilna, podał jakieś argumenty przeciw.

Cytat:Bo jeśli nie mam racji, to alien ze space jockeya miałby z 5 metrów wysokości - jak w komiksie Anioły Apokalipsy - a to już jest bzdura.

Czemu bzdura? Oprócz tego, że ci się nie podoba? :]

Cytat:Zresztą rozmiar otworu na klacie kosmity nie wskazuje na to, by alien był większy niż standardowy osobnik.

Nie? Przyjrzyj się. Chestburster, który wyszedł z Kane'a miał około 8 cm średnicy. Dziura w klatce piersiowej Jockeya jest zdecydowanie większa, proporcjonalnie do nosiciela:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/99/It's_a_Jockey.jpg

http://www.creativescreenwriting.com/csdaily/csdart/images/2006-02-Feb/Alien-Chestburster(300w).jpg

http://www.dvdork.com/uploads/alien_02.jpg

Istota pozaziemska mająca taką samą budowę ciała jak człowiek to dla mnie bardzo mało interesująca, sztampowa i mało prawdopodobna rzecz.

Cytat:Przejmowanie DNA jest idiotyzmem

Jest mało naukowe (ciągle w ramach science-fiction oczywiście), ale mniej naukowe jest zakładanie że obce formy życia mają ten sam plan budowy co człowiek, który ma ciało jakie ma przez wyjątkowy splot okoliczności i sekwencje zdarzeń w swojej ewolucji.

Cytat:Dla mnie idiotyczny jest pomysł z przejmowaniem genów. Alien to wg mnie stworzenie niemal doskonałe, któremu nic po genach dużo słabszych stworzeń.

Doskonałość organizmu zasadza się na zdolności adaptacji. Człowiek jest dominującym stworzeniem w swoim środowisku, bodzięki swojemu umysłowi potrafi się zaadaptować do bardzo różnych warunków. Przejmowanie genów aby się dostosować do nowej sytuacji to właśnie byłby jeden z fundamentów tej doskonałości.

Cytat:Wiec Predator tym bardziej jest idiotyczny.

Tak, jest. Ale od Predatora wymagam mniej. To ambitny gore/action z lat 80, i co by nie mówić, co najmniej klasę niżej od Obcego, klasyka science-fiction i kina w ogóle.

Odpowiedz
Dr Bakier napisał(a):W 1 był wojownik z gładkim łbem, w 2 były robotnice z "żebrowaną" głową a w trójce zwinny obcy którego celem była ochrona królowej, tak bym to widział

Zdaje się, że Cameron to widział inaczej i róznice głowy między 1 a 2 tłumaczono wiekiem xenomorphów (tzn że młodsze osobniki mają gładki łeb a potem im coś tam odpada i jest żebrowany) podejrzewam, że w najnowszym filmie zostanie to wyjaśnienie olane.

Cytat:Przejmowanie DNA jest idiotyzmem ale twórcy wprowadzili to do kanonu już pod koniec AVP

No już w A:R mamy mieszanie DNA i to nie tylko u obcego (który przejał w jakiś sposób ludzki sposób rodzenia potomstwa, nie wiem w czym mu to miało pomóc, bo jak było widac na filmie królowej to zdecydowanie zaszkodziło) ale jeszcze Ripley nie dośc że sklonowana razem z pamięcia to jeszcze przejęła coś od obcych. Chory absurd.

Cytat:Co do wyjścia z wołu, ta scena nie znalazła się w ostatecznej wersji filmu więc można ją rozpatrywać tylko jako ciekawostkę.

Dla mnei to cała niedorobiona i pocięta wersja kinowa robi tylko za ciekawostkę.

Irritator napisał(a):Nienawidzę traktowania Obcych jako przerośniętych mrówek i dlatego nigdy nie przyjmę takiego wytłumaczenia.
Pretensje tylko i wyłącznie do Camerona.

Cytat:Dlaczego? Jak do tej pory zamiast argumentów słyszę tylko, że jest idiotyczna.

Już napisałem i to kilka razy, poczytaj sobie jeszcze raz wcześniejsze posty. Za mały nosiciel żeby mogło się wykluć cokolwiek innego niż mały chestburster. Wersji z wołem nie ma się jak uczepić, ma sensowne wyjaśnienie i również je podałem.

Cytat:Istota pozaziemska mająca taką samą budowę ciała jak człowiek to dla mnie bardzo mało interesująca, sztampowa i mało prawdopodobna rzecz.
No to sorry ale to właśnie alien.
Cytat:Tak, jest. Ale od Predatora wymagam mniej. To ambitny gore/action z lat 80, i co by nie mówić, co najmniej klasę niżej od Obcego, klasyka science-fiction i kina w ogóle.
A ja nie. jedno i drugie to porządne kino SF i tyle. Od żadnego nie wymagam więcej, natomiast Alien jest po prostu trochę lepszy (jako film).

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon