All of Us Strangers (2023), dir. Andrew Haigh
Jedna noc i spotkanie z tajemniczym sąsiadem, Harrym, całkowicie odmienia dotychczasowe życie Adama, mieszkańca opustoszałego londyńskiego bloku. W miarę rozwoju ich relacji Adama coraz bardziej pochłaniają wspomnienia z przeszłości. W pewnym momencie mężczyzna postanawia wrócić do miasteczka, w którym dorastał. Gdy trafia do rodzinnego domu, odnajduje swoich rodziców takimi, jakimi ich zapamiętał z dnia ich śmierci przed trzydziestu laty.

Zakładam temat, bo widziałem już zwiastun dwa razy w kinie i od tego czasu nie mogę się doczekać premiery. Dawno nie widziałem tak hipnotyzującego trailera. No i cały czas nucę "Always on my mind".

Premiera 9 lutego, can't wait głównie ze względu na Mescala ale i również Andrew Scotta, który podobno odegrał życiówkę.

http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Jako patron tego filmu na razie napiszę tylko, że spóźniłem się kurwa 5 minut i już miałem wkurw przez połowę filmu. Muszę pójść drugi raz. Przepiękny film, piękne zdjęcia, wspaniały dobór piosenek. Scott rewelacyjny, a Paul Mescal staje się moim ulubieńcem. Więcej po drugim seansie, na razie 9,5.10 ode mnie.

Odpowiedz
Dobry film. Było kilka takich momentów, w których wydawało mi się, że jest - nawet jak na moje standardy - zbyt ckliwie albo zbytnio eksponowany jest aspekt homoseksualizmu, ale ostatecznie film się broni. Najbardziej podobało mi się proste i dotykające sedna ugryzienie kwestii relacji z rodzicami i wszelkich konsekwencji i obciążeń wynikających z frustracji, niezrozumienia, traum na linii rodzic-dziecko. Jak się nad tym zastanowić to zaskakująco mało jest filmów tak bezpośrednio i celnie podejmujące kwestie tej może najważniejszej relacji w życiu. Z jednej strony miewałem lekki niedosyt wynikający, z tego że film bardziej się na tym nie skupia. Z drugiej strony, może i dobrze, że nie wymęczyli tego aspektu za bardzo - jakość i intensywność wynagradza ewentualne braki jakościowe. Na czele chyba ze sceną w łóżku.

Technicznie jest świetnie, na czele ze zdjęciami. Zajebiście i całkiem oryginalnie wyszło takie bardziej artystyczne Black Mirror.

Widzę, że Scott zbiera więcej pochwał, ale ja mam z nim taki problem, że wydaje mi się że stara się za bardzo i to czasami widać. Mescal jest ogólnie moim zdaniem lepszym aktorem i zasłużenie dostał łatkę najbardziej utalentowanego (nowego) aktora młodego pokolenia. Gra z dużo większą naturalnością i subtelniej a jednocześnie ma tysiąc razy więcej ekranowej charyzmy niż np. ten nieszczęsny Chalamet. Tutaj też moim zdaniem wyprzedza o pół długości Scotta, ale może to dlatego, że sama postać jest bardziej stonowana, więc łatwiej ją zagrać bez szarży.

Konstrukcja, pomysły scenariuszowe i szczególnie reżyseria też mucha nie siada, chociaż nie chce mi się za bardzo rozkładać warstw scenariusza na czynniki pierwsze. Biorę całość jako jedną niemal-impresję. Co jest też chyba plusem scenariusza - nic nie traci jeśli się nie ma ochoty na incepcyjne rozkminy. Nie, żeby to była jakaś mega skomplikowana łamigłówka...

Trochę nierówny film, z momentami może i nawet na okolice 9/10 - przy czym to nawet nie jest kwestia konkretnych scen tylko ogólnie falującego w trakcie seansu emocjonalnego zaangażowania i "kupienia" konwencji. Ostatecznie gdzieś pomiędzy 7 a 8 to będzie myślę uczciwa ocena. Może nawet bliżej 8.

Odpowiedz
Poszedłem drugi raz i znowu się spóźniłem xd i to w tym samym momencie, ale już jest na necie także nadrobiłem najebanego Mescala. Film roku jak na razie. Czekałem i dostałem to czego chciałem, a nawet więcej. Cały film to dla mnie jakiś sensoryczny trans/sen. Dawno nie widziałem tak pięknie zrobionego audiowizualnego filmu. Aż nie wiem, które sceny są lepsze, czy z Harrym czy z rodzicami. W każdym razie cały aktorski kwartet jest ge-nia-lny. Scott wypada super jako dorosły facet z dziecięcą traumą. Mescal jest tak naturalny, że on w tym filmie nie gra, on po prostu jest. Jego wątek okazał się dla mnie sporym zaskoczeniem, i to na plus. Rodzice super, Claire Foy w scenie coming outu odegrała reakcję matki przekonująco. Bardzo podobała mi się praca kamery, zbliżenia, pochylenia, mało takich udziwnień w dzisiejszym kinie, wszystko jest coraz bardziej statyczne. Czuję, że to będzie bardzo niedoceniony film. Dla mnie oba seanse to były nie lada doświadczenia i na pewno w domu obejrzę to jeszcze nie raz. Aha, na scenie pożegnania z rodzicami sam się wzruszyłem, szczególnie, że też moje dorosłe życie nadal nie uwolniło się od dziecięcych traum.

Daję 9,5/10.

Make love your goal.

Odpowiedz
(23-02-2024, 14:18)Krismeister napisał(a): Poszedłem drugi raz i znowu się spóźniłem xd 
Opowiedz jak ty to robisz :)

Odpowiedz
Film od wczoraj jest w sklepiku jakby kogoś interesowało.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Za późno wyjechałem, musiałem kupić coś do picia w sklepie, odlać się a jeszcze jakaś zjebana parka januszy kupowała bilety z popcornem przez 10 minut

Odpowiedz
Właśnie aktorstwo w tym filmie jest tak GENIALNE, że od razu zapomina się o odtwórcach ról a wydaje się jakby niosła ich chwila i rozmawiali autentycznie, jak w filmie dokumentalnym.

Obok "Priscilli" to najbardziej niedoceniony film tegorocznych Oscarów. Dosłownie 0 nominacji.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
To jest mój największy problem z tymi nagrodami, że gdy już jakiś film wpadnie do szufladki "oscarowy faworyt" to zgarnia kilka-kilkanaście nominacji za wszystko co się da, a mniejsze filmy, które wypadałoby wyróżnić w jednej, czy dwóch kategoriach są pomijane. Andrew Scott powinien zastąpić Bradleya Coopera za pierwszy plan.

Odpowiedz
Oj tak zgadzam się co do Scotta. Za zdjęcia również powinien dostać. Może za montaż też? Scena w klubie po wciągnięciu ketaminy była genialna.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon