Agent Putina
Liczba postów: 4,401
Liczba wątków: 21
Z tym, że nie pokazali losu ludzi Kreegyra akurat też się zgadzam. Ten wątek nie ma żadnego znaczenia emocjonalnego, sprowadza się do bezdusznych równań Luthena i Sawa. To ludzie zredukowani do liczb i tym powinni pozostać dla widza.
Ferrix ogląda się dobrze, bo Caron spisał się bodaj najlepiej z reżyserów sezonu... ale można to było napisać lepiej i bardziej zdecydowanie. A tak mam wrażenie, że wszystkie atrakcje rezerwują sobie na następny sezon. Który na szczęście powstanie.
No, a pipy które zwlekały do tej pory mogą wreszcie brać się do oglądanie i może będzie większy ruch w temacie.
23-11-2022, 22:27
Fhtagn
Liczba postów: 5,356
Liczba wątków: 9
Cytat: Ten wątek nie ma żadnego znaczenia emocjonalnego, sprowadza się do bezdusznych równań Luthena i Sawa.
I tego i właśnie brakowało! Luthen zamiast snuć się po Ferrix bez celu mógł odwiedzić Sawa i choćby chwilę z nim pogadać, a potem polecieć na Ferrix uzupełnić braki właśnie w takim zimnym, matematycznym stylu. Również Vel mogła zostać u Mothmy, strasznie nie ciekawi jej reakcja na to, co się stało z młodymi
24-11-2022, 10:17
Agent Putina
Vel mogła zostać odstrzelona, zdecydowanie najgorsza postać.
24-11-2022, 10:38
Fhtagn
Liczba postów: 5,356
Liczba wątków: 9
W sumie to rewelacyjnych postaci, motywów, akcji, przemów, rozmów i innych jest tu tyle, że wszystko choć trochę słabsze razi w oczy
24-11-2022, 10:45
Agent Putina
Ot, piętno najwyższej półki - można z niej już tylko spaść niżej.
24-11-2022, 11:35
Stały bywalec
Liczba postów: 3,316
Liczba wątków: 1
(24-11-2022, 10:38)Paszczak napisał(a): Vel mogła zostać odstrzelona, zdecydowanie najgorsza postać.
No laska tylko chodzi i simpuje do zimnej Hinduski. W jej oczach widać tęsknotę za trybadyzmem.
24-11-2022, 14:41
Agent Putina
No wiadomo, że pindola jej trza. Ale poza tym jest niekompetentna, chwiejna, ma przerośnięte ego, typowo liberalną mentalność i przypomina z "urody" Jodie Whittaker.
24-11-2022, 15:04
Stały bywalec
Liczba postów: 3,091
Liczba wątków: 28
Ta naburmuszona Hinduska (która wygląda jakby miała wąsa pod nosem) i jej wątek z Val to nagorsza część świetnego serialu, w sumie to zrobili z Val simpa
Gdzie tam im zresztą do najlepszej po Padme i Anakinie parze uniwersum:
Notabene w scenie gdy Syril ratuje Dedrę, to przez chwilę myślałem, że ta go zaraz odstrzeli, a nie mu podziękuję
24-11-2022, 19:50
Agent Putina
Wilczyca z ISB mu nie dziękuje. Ona stwierdza, że chyba w tej sytuacji powinna mu podziękować. Ta różnica mówi o niej wszystko.
Rozpierdala mnie, że naburmuszona hinduska uchodzi na internetach za twardzielkę. O ile pamiętam jej głównym osiągnięciem było strzelenie w plecy kolesiowi który próbował ratować dziecko.
Współczesna widownia to psy Pawłowa.
24-11-2022, 19:54
Stały bywalec
Hinduska robi za twardzielkę - LOL, burczy tylko pod nosem i ma minę kota srającego na pustyni... No, ale Obi Wan też się niektórym podobał.
24-11-2022, 20:02
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
To nie jest finał zwalający z nóg, ale jest spoko. Szczerze - ja po prostu chciałem, żeby im się pod koniec nie podwinęła noga. I się udało.
Generalnie dostałem dokładnie to czego oczekiwałem.
SPOILERY
- Andor nie zachował się głupio. Poleciał na Ferrix, ale wykorzystał całą sytuację, żeby pomóc Bix.
- Marla dostala swój moment, nie tylko w postaci przemówienia, ale nawet przywaliła imperialsowi pod postacią cegły. Złoto.
- Imperium zachowywało się całkiem sensownie. Nawet jeśli nie super mądrze, czy profesjonalnie. Ot, realistycznie było.
- W kwestii Kreegyra spodziewałem się dokładnie tego.
- Szacun dla kolesia od kowadła za power kicka 
- Mon Mothma - świetna subtelnym aktorstwem. Chandrilanie mają świetne stroje.
- A w sumie skoro o tym mowa... Ferrix jest super. Nic super egzotycznego, ale jest jakaś. To nie kolejna planeta-pustynia. To miejsce w którym czuć, że ma swoją kulturę i tożsamość.
- Jak słusznie napisał Scheckley - fajnie oglądać, kompetentnych złoli i porażki, które nie wynikają z kreskówkowej głupoty.
- Scena po napisach słaba i niepotrzebna. Andor nie sprowadza się do tej jednej rzeczy.
24-11-2022, 20:09
Stały bywalec
Scena po napisach w sumie wpisywała się w finał historii Andora zaprezentowany w Rogue One, no i przy okazji dowiedzieliśmy się do czego służyły te wihajstry robione przez Andora z ekipą na Narkinie 5.
Teraz w sumie zdałem sobie sprawę, że większość ostatniego odcinka była opowiedziana z perspektywy imperialnej i wyszło to świetnie. Ogólnie obraz Imperium w serialu to cud, miód i orzeszki. Przede wszystki jest ono przekonujące i daje widzowi uwierzyć w to, że takie coś może funkcjonować jako poważna instytucja trzymająca całą galaktykę za pysk. Po tych zakichanych first orderach czy kompletnie już komicznych inkwizytorach itp. z ostatnich produkcji Disneya, aż chce się oglądać jak funkcjonuje Imperium. Swoją drogą estetyka i rozłożenie akcentów przez Gilroya sprawia, że wszelkie mumbo jumbo zwiazana z mocą staje cholernie nie na miejscu...
i takie sceny lubię, a nie przemycanie dziecka pod płaszczem ze ściśle chronionej bazy.
Muzyka też robi swoje. Nicholas Brittel dał świetny soundtrack, zupełnie inny od reszty SW.
24-11-2022, 21:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2022, 22:30 przez Scheckley.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,716
Liczba wątków: 0
(24-11-2022, 21:47)Scheckley napisał(a): do czego służyły te wihajstry robione przez Andora z ekipą na Narkinie 5.
Zazwyczaj jestem do niczego jeśli chodzi o przewidywanie wydarzeń w filmach, ale jak tylko zobaczyłem te wihajstry, od razu wiedziałem do czego posłużą. Pasowało idealnie.
25-11-2022, 10:41
Agent Putina
Pewnie wszyscy wiedzieliśmy. Dlatego ta ostatnia scena jest jak oczywista puenta przydługiego dowcipu.
25-11-2022, 10:46
.
Liczba postów: 27,865
Liczba wątków: 62
Ja nie wiedziałem. Równie dobrze to mogłaby być część silnika Gwiezdnego Niszczyciela, wtedy też napisalibyście, że wiedzieliście?
Finał to jeden z gorszych odcinków niestety. Wszystko do bólu przewidywalne (zwłaszcza dlatego, że wiemy, że nie mogą złapać Cassiana), po prostu odhaczenie wszystkiego, co trzeba było odhaczyć.
Nie podobał mi się motyw z Dedrą i Syrilem, to znaczy sam pomysł ok, ale reżysersko niezgrabna scena: tłum atakuje Dedrę i już niosą ją z zamiarem pewnie jakiegoś linczu (raczej zdawali sobie sprawę, że to ktoś ważny z Imperium, przecież widać, że to nie szturmowiec), a tutaj fiku-miku, jedno cięcie i nagle Dedra jest w zamkniętym pomieszczeniu sam na sam z Syrilem.
(23-11-2022, 19:54)Paszczak napisał(a): Koniec końców i tak 9/10 za pierwszy sezon. W najlepszych momentach ten serial to poziom HBO z czasów, gdy taki komplement jeszcze coś znaczył.
Najlepsze momenty są na 9/10, niestety nie tylko z nich składa się serial. Ja bym dał naciąganą 8kę.
25-11-2022, 11:22
Agent Putina
Jakby to była część silnika niszczyciela to by nie było Tragicznej Ironii. Ja tam byłem pewien, że okaże się co się okazało, to ten typ taniego chwytu którego scenarzyści raczej sobie nie pożałują.
25-11-2022, 11:27
Stały bywalec
Tak sobie rozkminiałem dzisiaj, że Dedrę wyrzucą za fiasko na Ferrix z ISB i będzie chciała za wszelką cenę dorwać Andora i będzie współpracować z Syrilem.
25-11-2022, 19:24
Stały bywalec
Liczba postów: 3,316
Liczba wątków: 1
Dedra poza ISB i Syril poza strukturami korporacji połączą siły. Przygarną kota i nazwą się zespołem R
25-11-2022, 22:07
Stały bywalec
Gilroy w sprytny sposób dał nam znać co dalszych losów Syrila:
27-11-2022, 14:41
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,478
Liczba wątków: 29
Nie rozumiem narzekała na ostatni odcinek. Dobre zakończenie.
Ogólnie bardzo dobry serial.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
27-11-2022, 14:44
|