Arcane (Netflix)
Mi wystarczy sam zwiastun, w którym nie ma w sumie nic wielce ciekawego.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Bo sam serial to generalnie nic ciekawego. Trzeci ep faktycznie najlepszy, potem w sumie wzruszenie ramion. Takie to wszystko ekscytujace ze nadal nie obejrzałem finałowego odcinka. 6/10 to maks.

Odpowiedz

Odpowiedz
Rozumiem zachwyty nad warstwą wizualną i nad pierwszymi trzema odcinkami, ale nie nad resztą.

Pierwsze trzy odcinki są rewelacyjne - dzieciństwo i relacje paradoksalnie pokazane dojrzale, naturalnie i bezpretensjonalnie. Steampunkowy klimat z tak ładną kreską i animacją podbija wszystko o dodatkową poprzeczkę w górę.

Od czwartego odcinka jest powolny zjazd w dół: część postaci jest zwyczajnie nudna - jak ten genialny chłopiec, którego cały charakter można streścić "chce dobrze". Coraz bardziej daje o sobie znać, że to banalna gra komputerowa: złoty chłopiec będąc jednym z władców miasta bierze młot i idzie się samemu bić z podziemiem. W międzyczasie mamy kudłatego profesora-yodę z równie pokemonowatym pieskiem. Niemal cała reszta postaci jest płaska jak papier nawet na warunki bajki dla dzieci - strażniczka która chce się wykazać i dorównać swoim rodzicom, naukowiec któremu kończy się czas, murzyński chłopiec walczący o wyzwolenie. Zbyt nudne, zbyt kolorowe.

Sercem opowieści są siostry i one faktycznie niosą na barkach całą resztę serialu. Z drugiej strony - zachowanie i stylówa Jinx to mieszanka Harley Quinn ze zbuntowaną emo nastolatką. Zresztą cała reszta serialu to takie anime o i dla zbuntowanych emo nastolatków. Momentami relacje i fabuła wracają na odpowiednie tory (Silco i Jinx zdają egzamin), momentami niesie je fenomenalna oprawa wizualna, a momentami zostaje Vi z wątkiem lesbijskim upchanym aż nazbyt szybko i inne wątki-zapychacze.

Razi też w oczy zbędna powtarzalność w kółko tych samych scen i dialogów. Złoty chłopiec gada z umierającym naukowcem i pokemonowatym profesorem Yoda o ich eksperymentach kilkanaście razy, jakby wbijając młotkiem w głowę widzowi, jak to niebezpieczną może być ta technologia. Rada miasta głosuje i obraduje w kółko o tym samym. Można było ten czas zdecydowanie lepiej wykorzystać.

Imagine Dragons zresztą dobrze do tego wszystkiego pasuje - nie jest to zła piosenka, ale mimo wszystko pretensjonalna, mainstreamowa, niedojrzała pulpa, jak większość tego serialu. Natomiast za całą warstwę wizualna czapki z głów - jest wyraźnie lepiej niż w Spiderverse. Duży plus również za pierwsze trzy odcinki i szkoda że reszta nie podtrzymuje poziomu, za relacje sióstr, za odegranie i animacje mimiki Jinx, za klimat steampunkowy i za całkiem uroczy finał sezonu.
7/10

Odpowiedz
Pierwsza zajawka drugiego sezonu. Premiera w listopadzie.

Odpowiedz
Drugi zwiastun drugiego (i chyba ostatniego) sezonu.

Odpowiedz
Tak,

2 sezon "Arcane" będzie jednocześnie finałowym

https://deadline.com/2024/06/arcane-trailer-photos-season-2-netflix-series-game-league-of-legends-1235969304/

Trochę dziwne, bo po entuzjastycznym przyjęciu jedynki pojawiły się ploty o planach na kilka sezonów i spin-offow. No chyba, że "dalsze sezony" przyjmą właśnie formę jakiegoś spin-offu pod innym tytułem.

Albo uznali, że nic lepszego niż sezon 2 już nie wycisną z tego i dali sobie spokój. Duże zaskoczenie wtedy :O

Edit. Dziwne bo w Taptalku nie chciało mi tego tematu wyszukać. Myślałem, że padł jak inne :D

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Na 90% zamkną historię sióstr i w kolejnym sezonie/serialu przeskoczą do innego zakątka Runeterry (stawiałbym na Ionię) i innych czempionów.

Odpowiedz
Nowy klip z drugiego sezonu.

Podobno kilka dni temu do sieci wyciekło kilka pełnych odcinków drugiego sezonu (aczkolwiek nie były one jeszcze w pełni ukończone). Do wycieku doszło w Netfliksie. Wraz z "Arcane" w sieci pojawiły się też pełne odcinki "Terminatora Zero" oraz innych seriali animowanych.

Odpowiedz
(10-08-2024, 15:33)Żółte Krzesło napisał(a): Nowy klip z drugiego sezonu.

Podobno kilka dni temu do sieci wyciekło kilka pełnych odcinków drugiego sezonu (aczkolwiek nie były one jeszcze w pełni ukończone). Do wycieku doszło w Netfliksie. Wraz z "Arcane" w sieci pojawiły się też pełne odcinki "Terminatora Zero" oraz innych seriali animowanych.

Gang kapeluszników dowodzony przez robota-gremlina? (lol)

Te fragmenty z drugiego sezonu póki co niezbyt mi się podobają.
Sezon 1 był fenomenalny, ale najlepszy był gdy skupiał się na Vi, Jinx, Silco i Vanderze.
Wątki poboczne były wyraźnie, wyraźnie słabsze, a Heimedinger był jednym z najsłabszych fragmentów (jakoś nie mogę się przyzwyczaić do pikachu-dumbledore'a w takim mrocznym settingu).

Odpowiedz

Ten zwiastun jest już trochę lepszy.

Odpowiedz
Oglądam pierwszy sezon, nasłuchałem się jakie to dobre..
Jestem po 3im odcinku.
Raz próbowałem , parę miesięcy temu, i po 1ym nie dałem rady dalej. Teraz obejrzałem 2, ze dwa tygodnie przerwy i obejrzałem 3i.
I faktycznie, 3i ma dobre elementy.

Animacja bardzo dobra.. i w sumie tyle. Reszta to sztampa, nic takiego, okładanie widza łopatą i uproszczenia.
No np.. dziewczyna pyta gościa czemu się nie zbuntują a ten jej tłumaczy. Oczywiście ona tam była, straciła rodziców (sam początek serialu), ten temat musiał być obecny w jej życiu od tamtego czasu ale.. do tej pory najwyraźniej nie zdawała sobie sprawy że tam była masakra, nic ta masakra nie dała i może się powtórzyć. Oczywiście jest to wszystko tylko po to aby wytłumaczyć w tym momencie widzowi ten problem łopatą.. To jest przykład.. tylko takie rzeczy są tu cały czas.
Najbardziej nonsensowna scena - gdy dziewczyna zakłada ciężkie metalowe rękawice i rusza się w nich jak baletnica. Oryginalny właściciel to wielki, silny chłop, wprawiony zapewne w walce w nich i można uwierzyć że się dobrze ruszał. A ona.. przeca by ledwo rękoma ruszała, nawet jeśli jest dobrą pięściarką. A robi uniki, boksuje, skacze, łohohoho !
Całkiem spoko jest analogia między dwoma braćmi którzy są skonfliktowani i gdy ten młodszy brat (stylizowany mocno na szwarccharakter z Jamesa Bonda, z fizyczną ułomnością i podwodną bazą) widzi w młodszej siostrze porzuconej przez starszą - siebie samego odrzuconego przez brata. I siostry staje się wychowanicami (i hmm.. kontynuatorkami? mentalnymi spadkobierczyniami?) braci. Starsza siostra jest wychowanicą starszego brata a młodsza najwyraźniej stanie się wychowanica młodszego. Starsza jest "fizyczna" jak starszy brat, młodsza kombinuje z techniką/nauką jak brat młodszy.

No i jest trochę dobrze zrobionych scen.

A , rozłam między siostrami w 3im odcinku jest tu idiotyczny. Można zrozumieć czemu starsza się wkurzyła.. ale Powder - "ona mnie porzuciła". Bo nie mogłaś za nią po prostu pójść w tym momencie tylko MUSIAŁAŚ siedzieć i drzeć bezsensownie ryja jak nigdy do tej pory nie robiłaś (bo "tak było w scenariuszu")?
Sorry, ale to wszystko jest "na ślinę". Jedynymi ciekawymi postaciami w tych pierwszych trzech odcinkach był ten starszy brat, król półświatka od metalowych rękawic .. i komendantka straży. I ich wzajemna relacja. Oczywiście oboje zostali już ubici. Co tam będzie teraz... Uj.

Na razie, po 3ech odcinkach - ładnie wyglądające, nieźle zrealizowane nic takiego z fajnymi elementami od czasu do czasu.

Odpowiedz
Boże, nawet tu musiałeś wpełznąć ze swoim podludzkim bełkotem. Żeby daleko nie szukać, Vander i Silco wcale nie są braćmi, to słowo jest użyte metaforycznie. No ale zwracam się do oszołoma który myślał że Lin Kuei w Mortal Kombat to zamordowana dupa Sub Zero.
Skoro już ustaliliśmy że nie rozumiesz znaczenia słów, możesz łaskawie wpełznąć z powrotem do swojej nory?

Odpowiedz
Nie no, skoro jeden z nich, czy obydwaj (bo nie pamiętam) określają się jako "bracia" to oczywiście nie należy zwracać na to uwagi.. Eee.. właściwie czego dotyczy to twoje zastrzeżenie, bo nie rozumiem mówiąc szczerze? Że starsza siostra jest wychowanicą starszego brata a młodsza chyba stanie się młodszego ?

słowo "bracia" padło, stopień pokrewieństwa, czy faktyczny czy metaforyczny nie został w pierwszych 3ech odcinkach określony, jak i powód morderczego konfliktu między nimi.. więc nie wiem o co Ci chodzi. Najwyraźniej czepiasz się żeby się czepiać :p

a, już wiem

(15-11-2021, 14:59)Paszczak napisał(a): Arcane polecam bardzo, niezwykle wysoka liczba/10.

Tjaa...

Odpowiedz
Został określony. Silco nazywa Vandera "old friend", sam Vander mówi "you WERE my brother", co wyraźnie wskazuje na znaczenie "braterstwo broni". Wskazuję po prostu, że nie rozumiesz najprostszych słów.
Poza tym muszę uprawiać gatekeeping, strzegąc moich tematów przed twoim mentalnym kałem.

Odpowiedz
Akurat oglądałem z polskim dubbingiem.. Czy tam w pewnym momencie było określenie jako "przyjaciele".. Nie wydaje mi się ale mogłem nie zauważyć. Było to tak pasjonujące ze nie zwróciłem uwagi.. a powtarzać tego jeszcze raz dla sprawdzenia nie mam ochoty.

Odpowiedz
Odstawiając rozgdza na bok, ogląda ktos nowy sezon na bieżąco? Oczywiście ogląda się zajebiecie, co druga scena to wizualna perełka, co druga scena z Warwickiem to perełka, z flashbacki em na czele, ale mam problem - wątków jest zwyczajnie za dużo, by jakoś sensownie zamknąć opowieść w dwie godziny

Odpowiedz
Tak, jestem po czwartym epizodzie i napiszę pełną opinię po III akcie, ale za dużo nawciskali i przesadzili z teledyskami.
Wygląda to trochę jak 2 sezon Rzymu skrzyżowany z 2 sezonem Mandalorianina.

Odpowiedz
Twoja niestabilnie psychicznie siostra właśnie niedwuznacznie zasugerowała, że zamierza walnąć samoboja i zamyka cię w celi. Po jakimś czasie przychodzi do ciebie twoja dziewczyna i mówi, że za parę godzin zacznie się inwazja. Co robisz?
ta scena była tak głupia jakby wyciągnieto ją z innego serialu.

Moje obawy niestety się spełniły, wątków było po prostu za dużo. Trzeci akt powinien być osobny sezonem, fuck, dać trzy odcinki więcej i już byloby znacznie lepiej.
Jeśli chodzi o ocene: pierwszy sezon to mocne 9/10 i serducho, to samo, pierwsze 2/3 drugiego to 8 z plusem, ostatni akt to tylko 7. Wizualnie ofkors 11/10 przez cały czas.

PS Wychodzi na to, że ze wszystkich villainów, najgorszymi pod względem moralnym jest sassy black woman oraz
ciekawe czy będą próbowali cancelować twórców za taką nieprawomyślność

Odpowiedz
(27-11-2024, 00:33)Phlogiston2 napisał(a): Twoja niestabilnie psychicznie siostra właśnie niedwuznacznie zasugerowała, że zamierza walnąć samoboja i zamyka cię w celi. Po jakimś czasie przychodzi do ciebie twoja dziewczyna i mówi, że za parę godzin zacznie się inwazja. Co robisz?
ta scena była tak głupia jakby wyciągnieto ją z innego serialu.

Akurat to świetnie umiejscowiona i umotywowana scena. Po pierwsze Cait daje do zrozumienia, że wie, iż Vi chciała wypuścić Jinx bez jej zgody, ale jej to umożliwia (odsyła strażników), odpuszczając dla Vi swoją zemstę. Po drugie Vi odpuszcza wreszcie sobie odpowiedzialność za Jinx i poczucie winy z nią związane (poza tym nie wiemy ile czasu siedzi w tej celi). I to jest mądre odpuszczenie, bo Vi ma prawo dać siostrze odejść, a Jinx ma prawo do odejścia. Po trzecie - moment: sytuacja zagrożenia, jak tu tuż przed walką, podnosi libido i potrzebę bliskości - to nic przecież nowego. Po czwarte - miejsce: one poznały się w więzieniu i to ładna klamra.

Ogółem po fascynującym i arcydzielnym pod każdym wględem S01, w S02 zbyt wiele jak dla mnie jest pozostawione w domyśle, poza kadrem (by nie powiedzieć - na podłodze montażowni). Obfituje w sceny znakomite i wątki bardzo emocjonalne, i ciekawe zabiegi narracyjne, i kapitalną animację, ale brak tu ogółem jakichś 30-40 minut na "rozluźnienie" montażu, wybrzmenie emocji, pewne uzasdnienie neiektórych faktów, może jakąś panoramę sytuacji po wszystkim. S1 = 10/10, S2 = 8/10 (bo mimo tego pośpiechu mnóstwo tu okruchów złota). A, i w rewatchu ujawnia się mnóstwo niuansów łatwych do przeoczenia za 1. razem.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon